Resmi adı İsveç Krallığı olan İsveç, 450 bin kilometrekarelik alanı ve 9,8 milyonluk nüfusu ile İskandinav Yarımadası‘nın en önemli bölgelerinden biridir. Ülke, batıdan ve kuzeyden Norveç ve doğudan Finlandiya ile sınır komşusudur. Öresünd Köprüsü ile de Danimarka’ya bağlanmaktadır. İsveç, ekonomisi ve refahı ile dikkat çeken bir ülkedir. 1 Ocak 1995’ten beri Avrupa Birliği üyesidir. Parlamenter sistemle anayasal monarşi ile yönetilmektedir. The Economist’in 2015 Demokrasi Endeksi’nde 3. sırada yer aldı. Ülke özellikle çok kültürlü yapısı ve göçü teşvik eden politikaları ile ön plandadır.
İsveç Nerede?
Baltık Denizi ve Botni Körfezi, bir kuzey Avrupa ülkesi olan İsveç’in batı kıyısında yer almaktadır. İskandinav Yarımadası‘nın doğu kısmını oluşturan ülkenin oldukça uzun kıyıları vardır. Norveç ve Finlandiya ile sınırı olan ülkenin ayrıca Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Litvanya, Letonya ve Estonya ile deniz sınırı vardır.
İsveç’te Konuşulan Diller
Nüfusun çoğunluğunun konuştuğu İsveççe, 2009 yılında ülkenin resmi dili olarak kabul edildi. Ancak, İsveççe dışında, ülkede 5 farklı azınlık dili var. Nüfusun yüzde 5’ini oluşturan İsveçli Finliler, Finceyi en büyük ikinci dil yaptı. Diğer azınlık dilleri Meänkieli, Sami, Romani ve Yidiş‘tir.

İsveç’te Din ve İnanç
İskandinav Yarımadası’nın en kalabalık ülkesi olan İsveç’te, İskandinav paganizmi 11. yüzyıla kadar hüküm sürdü. Uppsala merkezli tapınaklarda Asir tanrılarına tapan insanlar, 11. yüzyılda Hıristiyanlaşmanın etkisiyle din anlayışlarını tamamen değiştirdiler. Ülkenin kanunları 19. yüzyıla kadar diğer tanrılara tapınmayı yasakladı. 1530’lardan
İsveç Para Birimi
Ülkenin para birimi, 1873’ten beri kullanılan İsveç Kronudur. Uluslararası para birimi eşdeğeri SEK‘dir.
İsveç’in Kısa Tarihi
İsveç, MÖ tarihi 12000’lere kadar uzanan ve Taş Devri, Tunç Çağı, Demir Çağı gibi dönemlerden yaşamış bir ülke. Ülke, 8. ve 11. yüzyıllar arasında Vikinglerin egemenliğindeydi. Kurulan tersaneler ve el sanatları pazarları ile Baltık şehirleri arasında ticaret merkezi haline geldi. 17. yüzyılda askeri ve siyasi başarılarıyla öne çıkan İsveç, Protestan mezhebinin ana merkezi haline geldi. 18. ve 19. yüzyıllarda kıtlık ve isyanlarla mücadele eden ülke, sanayileşen Batı Avrupa’nın gerisinde kalan bir tarım ülkesiydi. Yavaş sanayileşme yıllarında tarıma verilen önem, ülkenin kalkınmasında önemli rol oynadı.1917’de parlamento sisteminin kabul edildiği ülke, dünya savaşlarında tarafsızlığını ilan etmesi ile biliniyor. 1995 yılından beri üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin para birimi Euro kullanmıyor.
İsveç’e Ne Zaman Gidilir?
İsveç’te özellikle kışın termometreler -40 dereceyi görür ve uzun geceler yaşanır. Yaz ayları uzun günler ve ılıman hava ile ziyaret etmek isteyenlere kolaylık sağlayacaktır. Ancak yıl boyunca görülebilen kuzey ışıkları, özellikle kasım ve mart ayları arasında en iyi açıdan izlenebiliyor. Sonbahar ve kış aylarında birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapan ülke, her mevsim ziyaret edilebilecek bir profil çiziyor.
İsveç’e Nasıl Gidilir?
İstanbul ve Ankara’dan İsveç’e her gün direkt ve aktarmalı uçuşlar vardır. Stokholm ve Göteborg gibi büyük şehirlerde uygun fiyatlı bulunabilen ulaşım, Türkiye’nin diğer şehirlerinden İsveç’e direkt veya aktarmalı uçuşlar ile sağlanabilmektedir. İsveç’e ulaştıktan sonra rahatlıkla dolaşmak için araç kiralamanız mümkündür.

İsveç’te İklim ve Hava Durumu
İsveç, Sibirya ile aynı enlemde olmasına rağmen yıl boyunca 4 mevsimin yaşanabildiği 3 farklı iklim kuşağına sahip bir coğrafyadadır. Ülkenin güneyinde okyanus iklimi, ortada nemli karasal iklim ve kuzeyde yarı arktik iklim görülmektedir. Hava sıcaklıkları ülkenin kuzeyinden güneyine önemli ölçüde değişir. Bu farklılıklar güney ve orta bölgelerde ılık yazlara ve soğuk kışlara, kuzeyde ise serin yazlara ve sert kışlara neden olur.
İsveç Ekonomisi
İsveç, ihracata dayalı bir karma ekonomi sistemine sahiptir. Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla listesinde dünyanın en zengin 7. ülkesi olarak yer almaktadır. Mühendislik alanları, telekomünikasyon, otomotiv ve ilaç endüstrilerinin önemli bir yer tuttuğu ülke ekonomisinin yüzde 50’sini kapsıyor. Ayrıca ülke, dünyanın en büyük 9. silah ihracatçısıdır. İsveç, sosyal refahta üst sıralarda yer alıyor. 2012 OECD rakamlarına göre, sosyal politikalara Fransa’dan sonra en çok yatırım yapan ikinci ülkedir. Gayri safi yurtiçi hâsılasının yüzde 6,3’ü eşit eğitim fırsatları sağlamak için ve yüzde 10’u sağlık hizmetleri için kullanıldı.
İsveç Kültürü
İsveç, çok kültürlü yapısı ve sağladığı sosyal haklar ile tanınır. Aynı zamanda en uzun ortalama insan ömrüne sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Ayrıca ülke, kişisel alana verdiği önem, düşünce özgürlüğü ve cinsiyet eşitliği ile adından söz ettiriyor. Bununla birlikte İsveçliler, ilişki kurma konusunda mesafeli kalan utangaç insanlar olarak bilinirler. Yabancılarla konuşmak ve toplu taşıma gibi halka açık yerlerde garip yerler vermek gibi davranışlar bulabilirler. Evlerde verilen davetler için ücret talep edebilirler. Küçük arkadaş grupları olan İsveçliler, diğer coğrafyaların sosyalleşme tanımlarına uygun davranmayabilir. Dakik olmamanın önemli olduğu bir toplumda insanlar ayakkabılarını çıkararak evlerine girerler. Geri dönüşüm, ülkenin önemli gündem maddelerinden biridir. İsveç, atık ithal eden ülke olarak bilinir. Enerji ihtiyacını atıktan sağlayan ülke hidroelektrik, rüzgâr ve biyokütle enerjisinden de yararlanıyor. Ülkede ayrıca 2025 yılında benzinle çalışan araçların kullanımını yasaklayan bir yasa var.

İsveç Mutfağı
Diğer İskandinav ülkeleri gibi geleneksel ve sade olan İsveç mutfağı balık, et, patates ve süt ürünlerine dayanıyor. Baharatsız ülke, et suyu ve haşlanmış patates ile servis edilen İsveç köftesi ile ünlüdür. Köfte dışında en çok bilinenleri peksimet gibi kuru, sert, çıtır çıtır Knäckebröd ekmeği ve yaban mersini reçelidir. Kuzey İsveç‘e ait bir balık yemeği olan Surströmming ve Güney İsveç’te tüketilen yılan balığı sayılabilir. Patateslerin damıtılması ve otlarla zenginleştirilmesiyle elde edilen İskandinavya’nın milli içeceği Aquavit, ülkede en yaygın alkollü içecek.

İsveç Festivalleri
İsveç, kültür, sanat ve eğlence alanında Kuzey Avrupa’nın önemli bir merkezi olma ayrıcalığına sahiptir. Yıl boyunca kutlanan özel günler, festivaller ve fuarlarla dünyanın her yerinden milyonlarca insanı ağırlamaktadır. Örneğin, İsveç’in en büyük ikinci şehri olan Göteborg, Göteborg Uluslararası Film Festivali ile tanınır. Her yıl 60 ülkeden yaklaşık 450 filmin gösterildiği festival, İskandinavya’nın en büyük sinema etkinliği. Ocak ayı sonunda başlayan festival 10 gün sürüyor. Göteborg aynı zamanda 1985 yılından beri düzenlenen kitap fuarı ile de ünlüdür. Frankfurt Kitap Fuarı‘ndan sonra Avrupa’nın en büyük kitap fuarı olan etkinlik, eylül ayının son haftasında gerçekleşiyor.
Her yıl haziran ayında ünlü rock gruplarının sahne aldığı İsveç Rock Festivali, ülkenin önemli müzik etkinliklerinden biridir. 1992 yılından bu yana düzenlenen festivalde Aerosmith, Guns N ‘Roses, Deep Purple ve Motörhead gibi dünyaca ünlü gruplar sahne aldı. Festival, Norje kentinde gerçekleşiyor. Ülke, rock müziğinin yanı sıra Stockholm Caz Festivali, Göteborg Caz Festivali ve Umeå Caz Festivali‘ne de ev sahipliği yapıyor. Ülke, 2015 yılında Avrupa’nın en büyük halk kültürü festivali olarak tanımlanan Europade‘i de düzenlemiştir. Kuzey ışıkları ile ünlü olan ülke 1985 yılından bu yana her şubat ayında Kiruna Kar Festivali düzenlemektedir. Kızak yarışları, ren geyiği yarışları ve fuarlar arasında Kuzey ışıklarının eşsiz manzarası eşliğinde yılın en önemli olayları. Bunların dışında etkinlikler şöyle sıralanabilir:
- Fantastik Film Festivali,
- Stockholm Uluslararası Film Festivali,
- Stockholm Gururu,
- İsveç Dünya Ralli Şampiyonası,
- Uppsala Uluslararası Kısa Film Festivali
İsveç’ten Alınacak Hediyelik Eşya
Diğer İskandinav ülkeleri gibi, İsveç de kehribardan yapılmış mücevherleriyle ünlüdür. Zücaciye, tahta takılar ve hatta atlar hediyelik eşya olarak satın alabileceğiniz şeyler arasındadır. Ancak ülke, alışveriş açısından yüksek maliyeti ile dikkat çekiyor. Özellikle Stockholm gibi büyük şehirlerde alışveriş merkezleri ve yerel marketler var.
İsveç’te Gezilecek Yerler
- Göteborg
- Stockholm
- Malmö
- Uppsala
Göteborg

Och Bohus Yönetim biriminin merkezi olan Göteborg, İsveç’in güneyindeki Avrupa kıtasındaki bir liman kentidir. Gotaölv Nehri’nin Kattegat’a aktığı yerde de yer almaktadır. İsveç’in Kuzey Denizi kıyısındaki Göteborg şehri, Kattegat Körfezi‘nde yer almaktadır. Göta Alv Nehri ile Göta Kanalı‘nın denize döküldüğü noktada yer alan ve İskandinavya’nın liman kentleri arasında ilk sırada yer alan Göteborg, ülkenin en önemli şehirlerinden biri. Konumuyla, ekonomisine ivme kazandırmayı başaran Göteborg, birçok uluslararası firmaya da ev sahipliği yapıyor. Yüksek teknolojiye sahip altyapısı, kültür ve sanat alanındaki atılımları ve yüz bine yakın genç öğrenci nüfusuyla bölgenin canlı ve popüler şehri Göteborg, yılın her döneminde çok sayıda ziyaret alıyor.
İskandinavya’nın en büyük eğlence parkı olan Lisaberg ve Avrupa’nın önemli bölgelerinden biri olan Gothenburg Botanik Bahçesi ve Röhss Müzesi de yapılabilecek yerler arasında. Şehirde ziyaret edilebilir. Bu nitelikleri ile dikkat çeken şehir, sahip olduğu hemen hemen her standartta imkânlarla yıl boyunca misafirlerini ağırlamaktadır.
- İpucu: Seyahatinizden iki veya üç ay önce otel rezervasyonu yaparsanız, çok daha uygun fiyatlı yerler bulabilirsiniz.
İsveç’in en büyük şehirlerinden biri olan Gothenburg Hotels Göteborg, bölgedeki en büyük limana sahip bir ticaret ve turizm şehridir. Bu harika şehirde gençlerin yoğunluğunu oluşturan 70.000’e yakın üniversite öğrencisi, şehrin dinamik ve aktif yapısının ön saflarında yer alıyor. Kurulduğu Orta Çağ’dan bu yana sınırlarını geliştiren şehir, artık kurulduğu Göta Nehri’nin ötesine uzanıyor. İsveç’in bu kısmı batıdaki güç mücadeleleri nedeniyle zaman zaman zarar görse de kıyısında, Göteborg halkı, özellikle liman avantajlarının da yardımıyla bugün çok yüksek bir refah düzeyinde yaşıyor. Öğrenci nüfusunun yoğunluğunun yarattığı hareket, şehirde gece gündüz dikkat çekiyor. Pek çok mekânda canlı müzik performansları sunulsa da her türlü müziğin duyulabildiği gece kulüpleri de şehirde oldukça popüler.
Göteborg’a Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan Göteborg’a direkt uçuşlarla 3 saat 25 dakikalık bir uçuşla ulaşacağınız şehre gidebilirsiniz. Ayrıca Avrupa şehirlerinden de deniz yoluyla ulaşılabilen limanlardan trenle veya feribotla şehre gidebilirsiniz. Danimarka Frederikshavn’dan Göteborg’a 3 saat 15 dakikalık bir feribot yolculuğu ile gelebilirsiniz. Göteborg’a Kiel, Almanya, Norveç’te Oslo ve Danimarka’da Kopenhag’dan trenle gidebilirsiniz. Almanya’dan Göteborg’a yolculuk 14 saat 30 dakika, Oslo ve Kopenhag’dan yaklaşık 4 saat sürüyor. Göteborg şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için bir araba kiralayabilirsiniz.
Göteborg’da Gezilip Görülecek Yerler
Göteborg’da çok çeşitli ve farklı türlerde gezilecek yerler olmasına rağmen, şehir hepsinin bir birleşimidir. Lunaparkı, doğal güzellikleri, mimari yapısı ve müzeleri ile Göteborg’da Kungsportplatsen 2‘de bulunan turizm ofisinden harita alabilir ve bu sayede rotanızı kolaylıkla belirleyebilirsiniz. Paddan isimli teknelerle kanal turunu da Göteborg‘da yapılacaklar listenize eklemelisiniz. Kalkış yapacağınız bu kanal turunda şehrin muhteşem şehrini izleyebilecek ve farklı bir deneyim yaşayacaksınız. Tekne turunda rehberin size eşlik edecekleri ile şehri iyice tanıyabilecek, ziyaret ettiğiniz veya gideceğiniz yerler hakkında daha fazla bilgi edinebileceksiniz.
- Göteborg Sanat Müzesi
- Liseberg Eğlence Parkı
- Göteborg Botanik Bahçesi
- Marstrand Adası
- Haga Bölgesi
Göteborg Mutfağı
Gastronomik bir şehir olarak adlandıracağımız Göteborg’da lezzetli yemekler yemekten başka bir şey olamaz. 21. Yüzyıl İsveç mutfağı, geleneksel İskandinav lezzetleri ve evrensel lezzetlerle bütünleşen günümüzün Göteborg mutfağı, dünyaca ünlü şefleri ve dünyaca ünlü restoranları ile sadece yemek için bile ziyaret edilebilecek bir şehir.
Gothenburg Gece Hayatı
Gürültülü ortamlardan uzak ve huzur arayanların tercih ettiği bir şehir olan Göteborg’da gece eğlenceleri için pub ve gece kulübü seçenekleriniz de var. Gece yarısından birkaç saat sonra da kapanmaya başlıyorlar ama dans edip müzik dinleyebileceğiniz, haftanın belirli günlerinde canlı müzik yapabileceğiniz ve tabii ki güzel bir içki içebileceğiniz yerler yok. Akşamınızı özellikle Kungsportsavenyn Caddesi üzerinde bulunan farklı tarzdaki eğlence mekânlarından birinde geçirebilirsiniz. Şehrin Vasastan Mahallesi, Göteborg Üniversitesi‘nin iki kampüsüne ev sahipliği yapıyor ve bu nedenle hareketli bir mahalle. Bu mahallede bulunan ve Haga mahallesinden Avenyn bölgesine kadar uzanan Vasagatan Caddesi üzerinde üniversite öğrencilerinin sıklıkla tercih ettiği barlar bulunuyor. Çevredeki binalar genellikle eski ve 19. yüzyılın sonlarından kalma taş yapılardır. Binaların atmosferinde geceniz daha keyifli geçecek. Gece hayatının yoğunlaştığı bir diğer yer ise Långgatorna Mahallesi ve Järntorget Meydanı. Långgatorna‘da arkadaşlarınızla bir şeyler içebileceğiniz veya tiyatroya gidebileceğiniz alandır. Buradaki barlar ağırlıklı olarak bira satıyor ve Göteborg bölgesinin yerel biralarını tatmak istiyorsanız, bu yerler iyi seçenekler. Andra Långgatan Caddesi barların özellikle yoğun olduğu yerdir. Rover ve Ölstugan Tullen barları yerel bira çeşitlerine odaklanıyor. Aynı sokakta bulunan Kellys ve Sejdeln, uygun fiyatlı bira seçenekleri sunuyor. Kungsportsavenyn aynı zamanda şehrin hareketli noktalarından biridir. Locatelli ve Jamesons Pub burada tercih edebileceğiniz yerler. Jamesons Pub‘da canlı müzik de yer alıyor. Vasastan‘da caz severler Jazzhuset‘i tercih edebiliyor. Şehir merkezindeki gece kulübü Yaki-Da, 18. yüzyıldan kalma bir binada yer almaktadır. Zaman zaman İsveçli ünlüler de bu kulübü tercih ediyor. Avenyn’deki Lounge ve Peacock Dinner Club, house müzik çalan gece kulüpleridir. Gretas ise hit şarkılar çalan bir gece kulübü ve Göteborg’un en büyük gay kulübü.
Stockholm

İsveç’in başkenti ve en büyük şehri olan Stockholm, yüzyıllardır ülkenin kültür, sanat, medya, politika ve ekonomi merkezi olmuştur. Mälaren Gölü‘nün kanalları, rengârenk binaları, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle Stockholm her zaman turistik bir cazibe merkezi olmuştur.
Stockholm Nerede?
İsveç’in başkenti Stockholm, bir Kuzey Avrupa şehridir. Şehir, Mälaren Gölü‘nün Baltık Denizi ile buluştuğu İsveç‘in orta güneydoğu kuşağında yer almaktadır. Stockholm, Baltık denizindeki Mälaren Gölü ve takımadaları takip eden on dört adada yer almaktadır. Stockholm şehrinde birçok konaklama seçeneği var. Şehir merkezine yakın kalmak isterseniz Villa Junibacken gibi otelleri tercih edebilirsiniz, Stockholm’e yakın dere kenarında yeni mini villa veya daha ekonomik alternatifler istiyorsanız Damiana, Hostel Urban Living Stockholm, Apartment Stockholm Vasastan, Studio daire gibi alternatifler mevcuttur.
Stockholm Gezilecek Yerler
Tarih ve modernliğin bir arada yaşadığı İsveç’in başkenti Stockholm, turistlere pek çok şey vaat ediyor. Özellikle eski şehir bölümü olan ve 13. yüzyıldan beri ziyaretçilere aynı atmosferi vermeyi başaran Gamla Stan; tarihi yapıları, dar ve güzel sokakları, eski meydanları, müzeleri ve mimarisiyle göz kamaştırıyor.
Södra Stadshuset‘te bulunan Stockholm Şehir Müzesi, Stockholm Kent Müzesi, Stockholm gezilecek yerler listesinin başında geliyor. Asıl adı Stadsmuseet olan yapıda, şehrin 16. yüzyıldan beri sahip olduğu kültürüne ait eserler sergileniyor. Stockholm’ün bu güne küçük bir ticaret kasabasından nasıl geldiğini anlatıyor. Şehir Müzesi‘nin hizmet verdiği bina, 17. yüzyıldan kalma muhteşem bir yapıdır. Böylelikle müzede sergilenen eserler ile Stockholm’ün tarihini yüzyıllara yayılan bir yelpaze içinde inceleme imkânına sahip olurken, mekânın eski olması da zamanda yolculuk yapmanızı kolaylaştırıyor. Ana binası Stockholm’ün Södra Stadshuset semtinde bulunan şehir müzesi tek bir yapıdan oluşmuyor. Şehrin belirli bölgelerinde yer alan dört farklı daire de koleksiyonun bir parçası. Bu dairelerde şehrin tarihi ile ilgili objeler de sergileniyor. Böylelikle mimari ve iç dekorasyon açısından yaşanılan deneyimleri görmek mümkündür. Bu dairelerin isimleri şöyledir:
- The Ornamental Stucco Master’sApartment,
- The Blockmaker’s House,
- Stickelbärsvägenand Dwelling in Tensta at Kämpingebacken 13.
Müze koleksiyonunda 300 binden fazla tarihi eser bulunuyor. Bunların 20 bini sanat eseri, 3 bin yağlıboya tablo, 3 milyon fotoğraf, kitap ve makale. Müzenin dijital arşivinin her zaman ilgililere açık olduğunu da belirtmekte fayda var. Hem müze içinde hem de şehrin sokaklarında rehberli turlar düzenleniyor.
Görmeniz gereken yerlerden biri de “Eski Şehir” olarak adlandırılan şehrin en eski halinin görüldüğü ve hatta temellerinin atıldığı yerdir. Stockholm’ün eski şehir bölgesi de oldukça uzun sokakları, çok sayıda dükkânı, kilisesi ve Gamla Stan adı verilen katedrali olan bir yerdir. Stockholm 1252’de buradan doğdu. Bu nedenle buradaki birçok bina en eski yapılar olarak biliniyor.
Nobel Müzesi, Parlamento Binası, Stockholm Katedrali ve Kraliyet Sarayı bu binalardan sadece birkaçıdır. Bunların yanı sıra alışveriş merkezi olarak kullanılan köprüler ve alanlar da oldukça eski yapılardır. Yine de Gamla Stan Stockholm, geçirdiği restorasyonla görülmeye değer sevimli ve nostaljik bir atmosfer sergilediği için gezilecek yerler listesinin başında olmayı hak ediyor çünkü şehrin tarihi ve canlı atmosferine sahip. Bölgenin en eski ve merkezi Stortorget Meydanı ve burası fotoğrafçılar için muhteşem bir alan. Bölgede son derece şık hatta lüks sayılabilecek kafe ve restoranlar da var. Bunlardan biri Chokladkoppen adlı ünlü kafe. Tabii ki Gamla Stan turistik bir bölge olduğu zaman hediyelik eşya almak için ilk adres. Nitekim Stockholm genelinde fiyatlar zaten pahalı, bu da bir tık daha yüksek olabilir, uyarmakta fayda var. Gamla Stan bölgesinde gezmeniz gereken önemli yerlerden biri Nobel Kütüphanesi. Salı günleri 11.00 – 22.00, Çarşamba – Cuma 11.00 – 17.00, hafta sonları 10.00 – 18.00 saatleri arasında açık olan müzeyi ziyaret etmenin yanı sıra Nobel’i denemeyi de unutmamalısınız.
Skansen Açık Hava Müzesi, Stockholm şehrini gezerken hemen her adımda başka bir güzellikle karşılaşmak mümkün. Ayrıca bu şehirdeki binaların çoğu dünyada bir ilktir. Skansen Açık Hava Müzesi, açılış tarihi ile dünyanın en eski müzesi olarak da biliniyor. Şehir merkezinin en önemli yerlerinden biri olan Djurgarden Adası‘nda bulunan Skansen Açık Hava Müzesi, zanaatkârların işçiliğine de yakından tanıklık ediyor. Çok sayıda atölyede yapılan el sanatları çalışmaları müzenin kendisi kadar ilgi çekicidir. 1720’den 2000’lere kadar olan yaşam tarzını anlatan müzede, yerel kıyafetlerle yürüyen ve çalışan insanlar da yer alıyor. Kentte sanayileşme öncesi kırsal yaşamı ele alan müzede tam 150 çiftlik evi sergileniyor. Bu evlerin her biri İsveç’in çeşitli noktalarından buraya taşınmıştır. 2-3 saatinizi Skansen Açık Hava Müzesi’ni gezmek için ayırmanız yeterli olacaktır.
Ortam yeterince canlı ve keyifli olsa da Noel Pazarı‘na denk gelirseniz renkli ve cıvıl cıvıl stantları ziyaret edebilirsiniz. Noel Pazarı dışında Skansen Açık Hava Müzesi‘nin ev sahipliği yaptığı zamanın en uzun gecesi, Lucia Günü, Avrupa ve İskandinav ülkelerinde kutlanan Walpurgis Gecesi ve Yaz Günü de düzenleniyor. Bir tür İsveç minyatürü olan Skansen Açık Hava Müzesi’nde sadece kulübeler değil, İskandinavya’da yaşayan hayvanlarla da tanışma fırsatınız var. Müzede bir akvaryum ve bir hayvanat bahçesi var. Skansen Müzesi özellikle çocuklu aileler için tercih edilebilecek en keyifli ve güzel mekânlardan biridir.
Şehrin önemli cazibe merkezlerinden biri olan Djurgarden Adası‘nın önemi gerçekten büyük. Adanın kraliyet mülkiyetine dâhil olması onu zaten yeterince önemli kılıyor. Ayrıca adada: Müze, Vasa Müzesi, Skansen (Açık Hava Müzesi), Gröna Lund (Eğlence Parkı) gibi önemli yerler bulunmaktadır. Ulaşım kolaylığının yanı sıra müzeler ve korunan yeşil alanlar gibi kültür ve sanat alanlarına ev sahipliği yapması nedeniyle yerli ve yabancı halkın en çok ziyaret ettiği yerlerden biri haline gelmiştir. Tabii adanın özelliği sadece bunlar değil. Burası aynı zamanda dünyanın ilk milli şehir parkı özelliğidir. Yöre halkına sorulduğunda kraliyet avlanma yeri olarak da kabul edilen kocaman bir bahçe olarak bahsediliyor. Adanın kendisi dışında barındırdığı yerler de dünyaca ünlüdür. Sadece ülkenin değil Avrupa’nın da en büyük eğlence parkı olarak bilinen Gröna Lund, adanın hareketliliğini artıran bir diğer formülasyondur. 15. yüzyıldan beri kraliyet mülkiyetinde olan Djurgarden Adası, şık ve özel akşam yemeklerinin yanı sıra eğlencenin en iyi adreslerinden biri olarak biliniyor. Avlanma alanı çevresinde bulunan şık restoranlar damak tadı, hizmeti ve ambiyansıyla öne çıkıyor. Tercihiniz yemek yememekse aynı zarafeti sunan cafe ve barlar da bulunmaktadır. Şehir merkezinden Djurgarden Adası’na ulaşmak için birçok seçeneğiniz var: Feribot, otobüs, tramvay ve yürüyüş. Stockholm’ün tam anlamıyla tadını çıkarmak için özellikle günün erken saatlerinde koşu, yürüyüş gibi sporlar yapan insanlarla doludur. İster onlar gibi sabah sporlarını yaşamak isterse keyifli bir yürüyüş yapmak isteyin, Djurgarden Adası’na şehir merkezinden yürüyerek sadece 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Stockholm’de görülecek en önemli yerlerden biri olan Djurgarden Adası‘nın ziyaretçileri üzerinde büyüleyici bir izlenim bıraktığı bir gerçek.
- Ziyaret Bilgileri: Adaya giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- Adres: Djurgarden, Östermalm, Stockholm
- Yol Tarifi: Stockholm Limanı’ndan kalkan feribot ile 9 dakikada adaya varılabilir ve buraya 47 veya 69 no’lu otobüs ve 2 numaralı tramvay ile ulaşabilirsiniz.
- Yakın Yerler: Prins Eugens Waldemarsudde, Ruhlar Müzesi, İskandinav Müzesi.
ABBA Müze : Djurgarden Adası’nın ev sahipliği yaptığı kaliteli kültürel mekânlardan biri de ABBA Müze‘dir. Müzikseverlerin hemen anlayacağı gibi, ABBA Müze adını İsveçli ve ünlü ABBA grubundan alıyor. 2013 yılında kurulan bu müze, Liverpool’daki Beatles Müzesi ile benzer niteliklere sahiptir. Kuruluşu sırasında bundan ilham almıştır. 2013 gibi uzun bir geçmişe sahip olmasa da ABBA: TheMuseum Collection, İsveç Music Hall of Fame‘in en çarpıcı sergilerinden biri. ABBA: The Museum adlı eserler arasında grubun konser ve müzikallerde giydiği kostümler orijinal olarak sergileniyor. Kostümlerin yanı sıra ödüller ve albümler var. Bu grubu tanıyorsanız ve seviyorsanız, bunlar bile müzede keyifli dakikalar geçirmeniz için yeterli olacaktır. Ama aynı zamanda grup üyelerinin modelleriyle şarkı söylemek de bu eğlenceyi kat kat artırıyor. Böyle ünlü ve değerli bir müzik grubunun müzesi olduğu için giriş ücretleri ortalamanın üzerinde ve içerisindeki etkinlikler ziyaretçilere çok keyifli vakit geçirme imkânı sağlıyor. Müzede bulunan sinema salonunda belirli saatlerde filmler gösterilmektedir. Özel grup davetleri, etkinlikler ve sergiler için de kullanılan müzede konaklayabilir veya şık bir yemek deneyimi yaşayabilirsiniz. Biraz pahalı olsa da ABBA Müze’de hizmet veren otel ve restoranda keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.
- Ziyaret Bilgileri: Ziyaret saatleri 10.00 – 18.00 arasıdır.
- Giriş ücretleri yetişkinler için 250 SEK (148 TL), 7-15 yaş arası 95 SEK (56 TL), uluslararası veya İsveç öğrenci kartı olan öğrenciler için 175 SEK (104 TL). Bunların yanı sıra 2 yetişkin ve 7-15 yaş arası 4 çocuk ile aile biletleri satın alınabilir. ABBA The Museum aile bilet fiyatı 595 SEK (353 TL).
- Müzenin web adresinden (abbathemuseum.com/en/) online bilet satın almak, kapı kuyruklarının önünde beklemeden tura başlamanızı sağlar.
- Yol Tarifi: Stockholm Limanı‘ndan kalkan feribot ile 9 dakika içinde adaya varılabilir ve buraya 76 veya 69 numaralı otobüs ve 2 numaralı tramvay ile ulaşabilirsiniz.
- Yakın Yerler: Vasa Müzesi, Liljevalchs Konsthall
Vasa Müzesi: 1628 yılında batırılan ve enkazı 24 Nisan 1961’de keşfedilen muhteşem bir gemi ve sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Djurgarden Adası‘nda yer alan müze, eşsiz yapısı ile bir nevi gezi müzesi olarak tanıtılıyor. Birbirinden özel eserler içeren bu geminin eserleri 1990 yılından beri sergileniyor. Müzede, gemideki günlük yaşam hakkında bilgiler birçok farklı sergide sunuluyor. Sergilerde sunulan malzemelerle merakını yeterince gideremeyenler için 13 farklı dil seçeneği olan bir film de gösterime giriyor. Vasa Müzesi tarihi ile de ilgi çekicidir. 69 metre uzunluğunda, 52 metre yüksekliğinde ve 1200 ton ağırlığındaki muhteşem İsveç donanma gemilerinden biri olan Vasa, İsveç Kralı II. Gustav Adolf tarafından yaptırılmıştır. Bir işgal gemisi olduğu için 64 silahı vardı. 1626 yılında üretiminden sonra 10 Ağustos 1928’de limandan ayrıldıktan kısa bir süre sonra top başlarından su alarak batmaya başladı. Vasa Gemisi, yetersiz hesaplama bilgisinden kaynaklanıyordu. Vasa Gemisi, çocukluğundan beri batıklarla ilgilenen Anders Franzen tarafından bulundu.
- Ziyaret Bilgileri: Vasa Müzesi ziyaret gün ve saatleri yaz kış değişiklik göstermektedir. Kış ziyaret saatleri 2 Ocak – 31 Mayıs ve 1 Eylül – 30 Aralık tarihlerinde 10.00 – 17.00 ve Çarşamba günleri 10.00 – 20.00 şeklindedir. Yaz ziyaret saatleri 1 Haziran – 31 Ağustos arası 08.30 – 18.00 arasıdır. Müze 31 Aralık’ta sadece 10.00 – 15.00 saatleri arasında açıkken, müzenin kapalı olduğu günler 23-24 – 25 Aralık ve 1 Ocak’tır.
Stockholm Belediye Binası: Stockholm şehrinin en önemli yapılarından biri olan Stockholm Belediye Binası şehrin simgesi haline gelmiştir. Ülkenin en güzel binası unvanını gururla taşıyan bu yapının inşası 1911’de başlamış ve 1923’te sona ermiştir. Bu süreçte bina tam 8 milyon tuğla kullanılarak bugünkü halini almıştır. Günümüzde çok önemli etkinliklere ev sahipliği yapan Belediye Binası’na tek tek girilemez. Rehberli turlarla girilmesi gereken binanın 365 basamağını tırmanarak Stockholm ve Gamla Stan manzarasına ulaşırsınız. Tabii ki burası manzara ve fotoğrafçılık için harika bir yer. 106 metre yükseklikten şehrin manzarası inanılmaz olsa da sadece yaz sezonunda ziyaretçilere açık tutuluyor. Ragnar Östberg tarafından yaptırılan bu yapının renkli cam ve altın mozaiklerle süslenmiş olması, yapıyı daha da özel kılıyor. Stockholm’ün simgelerinden biri olan Stockholm Belediye Binası, Kungsholmen Adası‘nda bulunuyor.
Nobel Ödül Töreni: Stockholm Belediye Binası‘nın ev sahipliği yaptığı en önemli etkinlik Nobel Ödül Töreni’dir. Binanın çeşitli alanları olan Radssalen, Gyllene Salen ve Blue Hall‘da şehir yönetimi toplantıları gibi başka etkinlikler de var. Her yıl 10 Aralık’ta düzenlenen Nobel Ödül Töreni, Mavi Salon olarak adlandırılan ana salon olup, ücret karşılığı gezilebilmektedir. Ödüllerin dağıtılmasının ardından düzenlenen Nobel Balosu, Altın Salon’da yer almakta ve ücret karşılığında ziyaret edilebilmektedir. Salon duvarlarındaki figürler, ülkenin tarihi olaylarını anlatıyor. Duvarlardaki altın miktarı 11 kilogram olarak açıklanıyor.
- Ziyaret Bilgileri: Giriş ücreti 110 SEK (65 TL), Belediye Binası 09.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açık. Binaya bireysel ziyaretler kabul edilmez, rehberli bir tura katılmak zorunludur.
Photography Fotografiska: Adalar şehri Stockholm‘ün bir diğer ünlü bölgesi olan Södernal Adası‘nda bulunan Photography Fotografiska bir fotoğraf müzesidir. Müzenin bulunduğu bina eski gümrük binasıdır. Restorasyonundan sonra çok sayıda fotoğrafı bulunan müze, fotoğrafla uğraşan herkesin yoğun ilgi gösterdiği bir yer. Müze konumu nedeniyle şehrin en serin bölgesi olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda farklı boyutlarda yaklaşık 25 farklı sergi olduğunda daha da ilginç bir yer haline geliyor. Fotografiska, modern izler taşıyan çok sayıda fotoğraf sayesinde fotoğrafçılık alanında dünyanın en büyük buluşma noktası haline geldi. Müzenin olanakları sadece bunlar değil: Yukarı çıktığınızda ziyaretçileri mükemmel bir Stockholm manzarası bekliyor. Ayrıca müze restoranı, ünlü şef Paul Svensson tarafından işletilmekte ve kendi alanında çok önemli olan Altın Ejderha Ödülü‘nü de kazanmayı başarmıştır, bu nedenle, olabilecek en güzel yemek deneyimlerinden biri için Fotografiska restoran da tercih edilebilir. Fotografiska, İsveç Fotoğraf Müzesi olarak da bilinir. Müzeye toplu taşıma ile gitmek için “Slussen” durağında inip biraz yürümek gerekiyor. Mesafe çok uzun olmadığından, çevreyi keşfetmek için yürümenin keyfi zaten tamamen farklıdır. Geziyi en iyi noktada sonlandırmak için bu müzede yaklaşık 2 saat geçirebilir, restoranda yemek yiyebilirsiniz. Müzede yer alan sergileri ve tarihlerini https://www.fotografiska.com/sto/en/ adresinden takip edebilirsiniz. Web adresinden online bilet satın alarak da zaman kazanabilirsiniz.
Gröna Lund: Stockholm’ün en popüler noktalarından biri olan Djurgarden Adası‘nda bulunan Gröna Lund, en büyük eğlence parklarından biridir. Adanın denize bakan kısmında, Vasa Müzesi‘ne çok yakın olan Gröna Lund, elbette gençlerin ve çocuklu ailelerin gözde mekânlarından biri. Bir lunapark yerine lunapark demek daha doğru olur ve Gröna Lund aynı zamanda eğlenceli ve çılgın konserlerin yapıldığı bir alan olarak da kullanılıyor. 1883 yılında kurulan bu lunaparkta 30 adet oyuncak bulunmaktadır. Bu oyuncakların birçoğunun nefes kesici manevraları ve yüksekliği vardır ve adrenalin seviyesi oldukça yüksek olarak tanımlanabilir. Oyuncakların yanı sıra bölgenin dikkat çeken bir diğer oluşumu da parktaki binalar. Birçoğu 19. yüzyılda inşa edilen bu binalar, iç ve dış mimarisiyle en az oyuncaklar kadar ziyaretçi çekiyor.
- Ziyaret Bilgileri: Gröna Lund’a giriş ücreti 7-64 yaş, 0-6 yaş ve 65 yaş üstü için 120 kron (70 TL) ücretsizdir. Giriş ücreti, sezonluk veya günlük olsun, konser veya etkinliklere katılmanıza bağlı olarak değişebilir. Ayrıca Gröna Land sadece hava koşulları uygun olduğunda açılıyor, böylece metre yüksekliğe ulaşan oyuncakların herhangi bir zararı yok. Gezinize göre incelemek isterseniz açık ve kapalı dönemleri https://www.gronalund.com/en/plan-your-visit/calendar adresinde görebilirsiniz.
- Hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda çalışma saatleri: 15: 00-22: 00.
- Adres: Lilla Allmänna Gänd 9, 11521 Stockholm
Drottningholm Sarayı: Kusursuz binası ve bahçe yapısıyla ziyaretçilerini büyüleyen Drottningholm Sarayı, Stockholm şehrinin mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Drottningholm Sarayı 1500’lerin sonunda inşa edilmiş ve 1981’den beri Kraliyet Ailesi tarafından kullanılmaktadır. Drottningholm Sarayı ziyaretçileri bu çok büyük ve görkemli binada doğa ile baş başa kalabilir, tiyatro gösterileri izleyebilir ve kiliseyi ziyaret edebilirler. Buradayken, sarayda olmanın tadını çıkarmak için restoranda mükemmel bir yemek yiyebilirsiniz. İsveç Kraliyet ailesine ait saraylardan sadece biri olan Drottningholm Sarayı, başka bir ada olan Lovön Adası‘nda yer alıyor. Kraliyet ailesi tarafından yazlık konut olarak kullanılan ancak aynı zamanda ziyaretçilere de açık olan bu yapı, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alıyor. Drottningholm Sarayı‘nın tek dezavantajı şehir merkezine biraz uzak olması.
- Ziyaret Bilgileri: Drottningholm Sarayı giriş ücreti yetişkinler için 120 SEK (70 TL), 17 yaş altı ücretsiz.
- Ziyaret gün ve saatleri: Kasım – Mart Cumartesi – Pazar 12.00 – 15.30, Nisan 11.00 – 15.30, Mayıs – Eylül 10.00 – 17.00, Ekim Cuma – Pazar 11.00 – 15 olarak hizmet verir.
- Ulaşım: Şehir merkezinden metro, vapur ve otobüs ile yaklaşık 45 dakikada rahatlıkla ulaşılabilir. Saraya ulaşım 176 numaralı otobüs, 19 numaralı metro hattı veya 567 numaralı feribotla sağlanmaktadır.
Modern Sanat Müzesi: Stockholm’de gezilebilecek birçok yerde olduğu gibi, Moderna Museet‘te, yani Modern Sanat Müzesi‘nde “Avrupa’nın en iyilerinden biri” tanımı hâkimdir. Eski donanma binasında yer alan şehrin en ünlü müzesi Moderna Museet‘in en güzel özelliklerinden biri de ücretsiz olması. Stockholm’ün en iyi ücretsiz müzelerinden biri olan bu müze, yeni sanat akımlarını incelemek ve detaylı bilgi almak isteyenler için harika bir yer. Geçici sergilerin yanı sıra Salvador Dali, Edvard Munch, Donald Judd, Wassily Kandinsky ve Pablo Picasso gibi birçok önemli sanatçının eserleri var. 1958 yılından beri hizmet veren Modern Sanat Müzesi, Skeppsholmen Adası‘nda bulunuyor. Müzeye ev sahipliği yapan bina eski donanma binası olduğu için nostaljik bir havası da var. Modern ve tarihi atmosferi harmanlayarak son halini alan mimarın adı Mimar Rafael Moneo’dur. Müzede çocukların keyifle vakit geçirip aynı zamanda eğitim alabilecekleri bir alan bulunmaktadır. Yetişkinler müzeyi gezerken çocuklar bu atölyede öğrenip eğlenebilirler. Skeppsholmen Adası‘nda bulunan müzenin restoranında lezzetli yemekler yerken Strandvagen ve Djurgarden Adası manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Stockholm dışında Malmö’de yer alır ve her iki şehirde en çok ziyaretçi alan müze olarak bilinir.
- Ziyaret Bilgileri: Müze Pazartesi günleri kapalıdır. Salı ve Cuma günleri 10.00 – 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Çarşamba-Perşembe günleri 10. 00-18.00, Cumartesi-Pazar 11. 00-18. 00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
- Müze giriş ücretleri: Yetişkinler için 120 kron ve 18 yaş altı için ücretsizdir.
- Adres: Egzersiz planı 2 Stockholm
Vasterlanggatan Caddesi: Vasterlanggatan Caddesi, eski şehir Gamla Stan‘ın en eski caddelerinden biridir. Jarntorget ve Mynttorget meydanları arasında uzanan bu cadde oldukça hareketli ve yerli halkın yanı sıra turistler tarafından da bulunabiliyor. Stockholm kentinden ve genel olarak İskandinav yerel kültüründen hediyelik eşya satan birçok dükkân var. Hem İsveç hem de dünya mutfaklarından çok çeşitli mutfaklar bulmak da mümkün. Bu renkli cadde “The Western Long Street” olarak da bilinir. Sokakta çok sayıda tarihi yapı var. Bunların en ilginci dünyanın en eski dükkânlarından biridir. 19 numaradaki hırdavatçı 1654 yılında açılmıştır. Tarihi dokuda hiç bitmeyen bir kalabalık vardır ve yeme, içme, alışveriş gibi birçok amaca hizmet eder. Keyifli vakit geçirebileceğiniz caddelerden biri olan Vasterlanggatan Caddesi, 15. yüzyıla kadar şehrin batı surlarının ardında bir patika olarak hizmet vermiştir. Kısa sürede etrafına dükkânlar ve evler yapıldı ve bu canlı halini kazandı. Sokağın bulunduğu ada, Gamla Stan‘ı oluşturan üç adadan en büyüğüdür ve “şehir adası” anlamına gelen Stadsholmen olarak bilinir. Bu cadde, çoğu ziyaretçinin hediyelik eşya alması için çok pahalıdır. Stockholm gezisine bu noktadan başlanacaksa, hediyelik eşya alışverişine koşmamakta fayda var denilebilir.
İsveç Tarih Müzesi: İsveç Tarih Müzesi, Stockholm şehrinin en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Ülkenin en büyük müzelerinden biridir ve her yıl yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görmektedir. Ziyaretçilerin en çok ilgisini ‘Viking‘ sergisi çekiyor. Viking ve Ortaçağ Dönemi’ne kadar 10 milyondan fazla eser var. İsveç Tarih Müzesi‘nde savaşlar, hazineler, muhteşem eserler ve İsveç tarihinden çok daha fazla bilgi sergileniyor. Bu müze, sadece içerdiği eserlerle değil, yıl boyunca düzenlediği geçici sergiler, konferanslar, aile ve okul etkinlikleri gibi pek çok etkinliğe de ev sahipliği yaparak güncel kalmayı ve gelişime açık olmayı başarıyor. Müzenin en heyecan verici eserlerinden biri olan Viking sergisi ile hayata ve alışkanlıklara dair pek çok bilgiye ulaşılabiliyor. Dünya seyahatleri, savaşlar, mücadeleler, günlük yaşam ve ticari faaliyetler gibi konularda görseller ve hikâyeler var. Hem Stockholm hem de İsveç‘te çok özel bir yere sahip olan İsveç Tarih Müzesi‘nin ücretsiz olması, onu güzel ve özel kılan bir diğer özellik. Müzeyi gezmeyi sevmeyenler için bile Tarih Müzesi Viking sergisi başta olmak üzere içerisindeki eserler sayesinde yaklaşık 3-3,5 saat geçiren şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Müzenin kendisi kadar ilgi çeken bir diğer bölümü de kafesi. Kafesinde satılan yiyecek ve içecekler arasında sıcak çikolata ziyaretçilerin gözdesi haline geldi. Ayrıca kafe ortamı, ziyaretçilerin yoğun bir tarih turunun ardından dinlenip eğlenmeleri için çok güzel bir ambiyansa sahiptir. Kısacası müze öncesinde veya sonrasında kafede vakit geçirmeye çalışmalısınız.
Stockholm Katedrali (Storkykan): Şehrin en eski dini yapılarından biri, resmi kaynaklarda Sankt Nikolai Kyrka olarak geçen Stockholm Katedrali’dir (Storkykan). Gotik mimariyle tasarlanan bu katedral, eski şehir (Gamla Stan) bölgesinde yer almaktadır. 1279 yılında inşa edilen Stockholm Katedrali‘nde önemli eserler bulunuyor. Dışarıdan son derece sade bir görünüme sahip olan katedralin içinde dekorasyonda büyük bir ihtişam var. İçerideki işler ve onları tasarlayan sanatçılar da çok önemli isimler. Bunlardan ikisi, Lena Lervik tarafından 2002 yılında tasarlanan Joseph ve Mary heykelleri ve 1489’da tasarlanan St. George ve Dragon heykelleridir. Katedralde bulunan Vädersoltavlan adlı eser sayesinde Stockholm’ün 16. yüzyılda nasıl göründüğünü inceleyebilirsiniz. Katedrali dünyaca ünlü yapan sebeplerden biri de 2010 yılında Prens Daniel ve Prenses Victoria‘nın düğün törenlerinin yapıldığı kilisenin burada yer almasıdır. Çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmanın yanı sıra bugün kraliyet ailesinin özel törenlerinin yapıldığı bir mekân olarak kullanılmaktadır. Kilisedeki en önemli tarihi eser, ahşaptan yapılmış Aziz George ve Ejderha adlı heykeldir. Ayrıca Stockholm’ün en eski imajını yansıtan “Vädersolstavlan” adlı eserin 1632 tarihli bir kopyası da var. Eserin orijinal tarihi 1535 ve ne yazık ki kayboldu. Gamla Stan Caddesi‘nde dolaşırken Stockholm Katedrali’ni görmemek imkânsız. Sokaklardan kendini gösteren katedrale kolayca ulaşılabilir.
Stortorget: Stortorget, Stockholm’ün en güzel yerlerinden biri olan ve 13. yüzyıl döneminin ruhunun hala yaşadığı Gamla Stan‘da bulunuyor. Gamla Stan’ın merkezi sayılan ve şehrin en eski meydanı olan bölgenin adı Büyük Meydan anlamına geliyor. Geçmişte birçok tarihi olaya tanık olunan meydanda çok sayıda infaz gerçekleştirildi. Stockholm Kan Banyosu veya Stockholm Katliamı olarak bilinen olaylar burada gerçekleşti. Bu, saltanatı 1513-1523 yılları arasında olan Danimarka’nın 2. Danimarka kralı. 8-9 Kasım 1520’de Christian’ın emri doğrultusunda İsveç soylularına karşı yapılan katliamdır. Ancak meydan kanlı bir geçmişe sahip olsa da günümüzde kafeleri, tarihi binaları ve Noel zamanında kurulan büyük Noel pazarı ile dikkat çekiyor. Meydanın çevresinde Stockholm için önemli sayılan binalar var. Şu anda Nobel Müzesi ve Nobel Kütüphanesi, Stockholm Katedrali ve Kraliyet Sarayı‘na ev sahipliği yapan Eski Borsa Binası burada bulunuyor. Rengârenk binalara sahip mimarisi burayı görmeye gelenlere büyük keyif veriyor.
Nobel Müzesi: Stockholm denilince akla ilk gelen konulardan biri de Nobel Ödülü. Tam da bu nedenle şehirde bir Nobel Müzesi olması kaçınılmaz. Nobel Müzesi, Stockholm’ün 13. yüzyıldan beri var olan eski şehir kısmı olan Glam Stan‘ın en eski meydanı Stortorget‘te bulunuyor. Nobel Ödülü’nün 100. yıldönümünde 2001 yılında açıldı. Aslında içinde bulunduğu binanın ayrı bir önemi vardır. Nobel Müzesi, Ortaçağ’da ve sonrasında yüzyıllardır ticaret merkezi olan Stortorget’teki Eski Borsa Binası’nda görülebilir. Yapıdan kısaca bahsedecek olursak, mimarisinde Fransız klasisizminin ve rokoko etkilerinin görüldüğü söylenmelidir. İçerisinde geniş bir salon bulunan Nobel Müzesi, 1901 yılından bu yana verilen Nobel Ödülleri ile ilgili bilgiler barındırıyor ve ödül kazananlar hakkında çok şey var ve tabii ki Alfred Nobel (1833- 1896), Nobel Ödülü’nün yaratıcısı. Müzenin en eğlenceli kısmı, Nobel Ödülü sahipleri için hazırlanan alan. Burada ödül kazananların yaptıkları komik hikâyelerle anlatılıyor. Binada ayrıca İsveç Akademisi ve Nobel Kütüphanesi de bulunuyor.
Stokholm Kraliyet: Sarayı Stockholm Sarayı olarak da bilinen Kraliyet Sarayı, İsveç hükümdarının resmi konutu ve ana kraliyet sarayıdır. Ancak Kral XVI. Carl Gustaf ve ailesi, şehrin batı yakasındaki Ecker adasındaki Drottningholm Sarayı‘nda yaşıyor. Ama bu binada Kral XVI. Carl Gustaf’ın, İsveç Kraliyet Ailesi‘nin diğer üyelerinin ve İsveç Kraliyet Mahkemesinin ofislerini içerir. Saray, kral tarafından devlet başkanı olarak görevini yerine getirirken temsil amacıyla kullanılmaktadır. Sarayın güney cephesi Slottsbacken ile sınırlıdır ve doğu cephesi, tarihi şehir merkezinin doğu kıyısındaki etkileyici rıhtım Skeppsbron ile sınırlanırken, Stockholm’ün eski şehir kısmı Gamla Stan’ın girişinde yer almaktadır. Kuzey cephesinde Lejonbacken, adını taş korkuluklar üzerindeki Medici aslan heykellerinden alan bir dizi rampa. Batı cephesi açık alan Högvaktsterrassen‘e bakmaktadır. Bu alandaki ilk bina Mälaren Gölü‘nü korumak için 13. yüzyılda BirgerJarl tarafından inşa edilmiş ve burası iç kulesi olan bir kaleydi. Kule daha sonra adını iç kulelerin konilerinden alan “Tre Kronor” (Üç Taç) adlı bir saraya dönüştürüldü. 16. yüzyılın sonunda, III. Johan’a göre, eski kaleyi Rönesans tarzı bir saraya dönüştürmek için çok çalışma yapıldı. 1690 yılında sarayın Küçük Nicodemus Tessin‘in tasarımıyla Barok tarzında yeniden yapılmasına karar verildi. Çalışmalar 1692’de başladı ve 1697’ye kadar sürdü. Ancak 7 Mayıs 1697’de çıkan yangında sarayın büyük bir kısmı yıkıldı. Bu bölümü yeniden yapmak 63 yıl sürdü. Dış batı avlusunu çevreleyen yarım daire şeklindeki kanatlar 1734’te, saray kilisesi 1740’larda ve dış bölüm 1754’te bitirildi. Güneybatı, güneydoğu ve kuzeydoğu kanatları bitince kraliyet ailesi saraya taşındı. Kuzeybatı kanadı 1760 yılında tamamlandı. Saray, 660’ı pencereli 1430 odaya sahiptir. Halen orijinal amacı için kullanılan dünyanın en büyük saraylarından biridir Sarayın cephesi batı-doğu yönünde (kanatlar hariç) 115 metre, kuzey-güney yönünde 120 metre uzunluğundadır.
Stockholm’e Nasıl Gidilir?
Stockholm Arlanda Havalimanı‘na İstanbul ve Antalya’dan direkt uçuşlar var. İstanbul-Stockholm arası uçuş süresi 3 saattir. Avrupa’nın merkezi şehirlerinden de uçuşlar düzenleniyor Stockholm Arlanda Havalimanı, şehir merkezinin 40 kilometre dışında bulunuyor. Şehre Kopenhag, Oslo, Göteborg, Malmö, Sundsvall, Östersund, Lulea veya Kiruna gibi şehirlerden trenle ulaşmak da mümkün. Stockholm şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araba kiralamanız mümkün.
Stockholm’de Nerede Kalınır?
İsveç’in başkenti Stockholm, ülke nüfusunun% 20’sinden fazlasını barındırması ve kültür, sanat, medya, politika ve ekonominin merkezi olması nedeniyle yıl boyunca çoğu turistin tercih ettiği başkenttir. Buna göre hizmet veren birçok otel var. Stockholm, size Venedik’i anımsatacak coğrafyayı yakından keşfetmek istiyorsanız, eski, görkemli binalarıyla kalabileceğiniz yüksek ve orta bütçeli oteller sunuyor.
Stockholm’de Ulaşım
Stockholm’de büyük bir şehir ulaşım hattı var. Şehirde metro, tren, şehir vapuru ve şehir otobüsleri hizmet veriyor. Yerel otobüs hatları SL tarafından kontrol ediliyor ve şehirde çok kullanışlı bir bilet sistemi var. “SL Kart” adı verilen karta para yükleyip birçok ulaşım aracında kullanmak mümkündür.
Stockholm Mutfağı
Avrupa Mutfağı’na benzer şekilde, İsveç Mutfağı balığa dayalı bir mutfak kültürüne sahiptir. İsveçliler soğuk iklimlere dayanabilmek için çok fazla petrol tüketirlerdi. Günümüz İsveç’inde balık hala mutfağın temelini oluşturuyor. Balık dışında tavuk eti de yaygın olarak tüketilmektedir. Sığır eti ise pahalı olduğu için tercih edilmiyor.
Stockholm’de Gece Hayatı
Stockholm’de pahalı sayılsa da, hareketli bir gece hayatına sahiptir. Djurgården bölgesi Stockholm gece hayatının kalbidir. Hem açık hem de kapalı alanlar vardır. Caz barlarından gece kulüplerine pek çok alternatif sunan Stockholm’de mekânlar çoğunlukla sabah 4’e kadar açık.
Stockholm’de Alışveriş
Stockholm’de, Kungsgatan bölgesindeki trafiğe kapalı Drottninggatan alışveriş caddesi, alışveriş tutkunları için bir cennettir.
Burada moda, tasarım, yöresel el sanatları, hediyelik eşyalar, antikalar ve müzik aletleri gibi A’dan Z’ye her türlü ürünü bulmak mümkün. Hediyelik eşya arayanlar için İsveç cam ürünlerinin çok popüler olduğu söylenmelidir. Şehrin en popüler alışveriş bölgelerinden biri de Gamla Stan (Eski Şehir). Özellikle Västerlånggatan caddesindeki antika dükkânları büyük ilgi görüyor. Yaz aylarında Skansen‘de ustaların açtığı stantlar ilgi çekicidir. Şehrin tadını çıkarırken birbirinden ilginç tasarım ürünlerle karşılaşabilirsiniz. Sergels Torg bölgesindeyseniz kesinlikle Hamngatan caddesinden geçmelisiniz. Butik mağazalar dışında Gallerian alışveriş merkezi aradığınız şeyin adresi olabilir. Stockholm’deki mağazalar hafta içi 10.00-18.00, hafta sonu 10.00-19.00 saatleri arasında açıktır.
Stockholm Festivalleri
- Stockholm Uluslararası Film Festivali (Eylül)
- Stockholm Uluslararası Caz ve Blues Festivali (Kasım)
- Stockholm Maratonu ve Stockholm Stiletto Run Sporları Festivali (Temmuz)
- Stockholm Pride / Pride Festivali (Mayıs)
- Nobel Ödül Töreni (Aralık)
- Klasik Müzik Festivali (Haziran)
- Smakapå Stockholm / Yemek Festivali (Haziran)
- Summerburst Stockholm (Haziran)
- Stockholm Street Festival (Temmuz)
- WiraSpelen / Street Theatre Festival (Temmuz)
- Stockholm Müzik ve Sanat Festivali (Ağustos)
- Stockholm Kültür Festivali (Ağustos)
- Oktoberfest (Eylül)
Malmö

İsveç’in üçüncü büyük şehri olan ve güney kıyısında yer alan Malmö bir liman kentidir. Nüfusunun %16’sı Müslüman olan Malmö, diğer ülkelerden çok sayıda göçmen almaktadır. Uzun yıllar Danimarka’ya ait olan bu şehir, 1658 Roskilde Antlaşması ile İsveç’e katıldı. Eskiden Malmhaug olarak bilinen ve kum yığını anlamına gelen Malmö, ilk kurulduğunda Danimarka’nın savunma şehirlerinden biriydi. Bu nedenle oldukça büyük bir kaleye ve kaleye sahip olan Malmö’de tek bir kale var: Malmöhus Kalesi. Malmö Festivali ve Malmö Gururu büyük ilgi görüyor. Özellikle Malmö Festivali, bir hafta boyunca yaklaşık 15 milyon misafir ile bölgenin en büyük festivallerinden biri.
Malmö Gezilecek Yerler
Meydanları ile ünlü bir şehir olan Malmö’de 3 ana büyük meydan bulunmaktadır. Şehre girişin ilk dakikalarında karşımıza çıkacak olan Büyük Meydan olarak da bilinen Stortorget, Old Town denilen bölgede yer alıyor. Malmö şehrinin kalbi olarak bilinen Lilla Torg ve Gustav Adolfs Torg adlı Küçük Meydan, şehrin diğer önemli meydanlarıdır. Gezilecek yerlerin tamamına yakını bu meydanlarda yer almaktadır. Şehrin meydanlarını gezerken müzelerini, belediye binalarını, parklarını ve kiliselerini de gezebilirsiniz.
Doğal güzelliği ve modern tasarımlarıyla ünlü Malmö’de gezilecek yerler hakkında detaylı bilgileri rehberimizin devamında bulabilirsiniz. Malmö şehrinin kalbi olarak bilinen ve eskiden mera alanı olarak kullanılan Gustav Adolfs Torg, Malmö Festivali tarafından düzenlenen ve festival süresince 1,4 milyon kişiyi ağırlayan Stortorget‘te Malmö Belediye Binası ve Lilla Torg da yer alıyor. Tasarımlarıyla ünlü olması gereken yerlerden biridir.
- Stortorget – Büyük Meydan
- Lilla Torg – Küçük Meydan
- Eski Kent’teki Malmö Kalesi,
- Malmö Kalesi’nin batısında yer alan Teknoloji ve Deniz Müzesi,
- İskandinavya’nın en yüksek binası olarak kabul edilen ve Vaster bölgesinde yer alan Torna Torso
- En büyük kilise olan St.Petri Kilisesi
Gotik mimari denilen Malmö kentinde görülmeye değer yerlerdir. Doğaseverler için pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan, 10.000’den fazla çiçek çeşidinin bulunduğu ve Malmö şehrinin en büyük şehir parkı olarak bilinen Pildammsparken Parkı‘nı da ziyaret edebilirsiniz. Malmö seyahatiniz. Yukarıda bahsedilen bu yerler hakkında detaylı bilgi aşağıda mevcuttur.
Malmö Nerede?
İsveç’in güney kesiminde yer alan Malmö ülkenin en kalabalık ve en büyük üç şehri arasındadır. Şehir, Öresund ile ayrılan karşı komşusu Kopenhag ile 12 kilometrelik muhteşem bir yolla birbirine bağlanmıştır. Hem demiryolu hem de karayolu içeren bu yol gerçek bir mühendislik harikasıdır. Baltık Denizi kıyısında bulunan bu keyifli liman kenti, ülkenin turizm ve ticaret açısından popüler yerleşim yerlerinden biridir.
Kopenhag‘a komşu olan bu şehir, Skane Bölgesi’nde ve İsveç’in güney kıyısında yer almaktadır. Malmö şehrinde birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Bunların en iyileri Företagsbostäder Fregattgatan, Country Suite Malmö, White Apartment by Malmo Homes. Şehir merkezine yakın kalmayı tercih ederseniz Country Suite Malmö, gibi otelleri tercih edebilirsiniz
Malmö’ye Ne Zaman Gidilir?
Malmö, okyanus iklimine sahiptir. Körfez akıntıları olan bu şehirde mevsimler arası sıcaklık farkları çok fazla değişmiyor. En sıcak yaz aylarında ortalama 22 derece ile temmuz-ağustos ayları arasında olurken, 17 saat gün ışığı yaşanıyor. Kışın ocak ve şubat aylarında maksimum -1 dereceye kadar düşer. Yılın üçte birinin yaşandığı bu şehirde, kar yağışı sık olsa da uzun sürmez. Kış aylarında Malmö‘ye gitmeyi tercih edenler, Stortorget, The Big‘de halkla buz pateni yapma imkânı bulabilir Soğuğu ve yağmuru sevmeyenler haziran – ağustos aylarını tercih edebilir. Bu ay şehir sıcak ve kurak bir yaz geçiriyor, ancak Türkiye’de yaşanmaz olduğu için zor. Hava sıcaklığının maksimum 22 dereceye ulaştığı bu aylarda şehirde iki farklı bayram kutlanır.
Malmö’ye Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Malmö’ye gitmek isteyenler için sadece aktarmalı uçuşlar var. Türkiye’den Kopenhag’a direkt uçuş yapacak yaklaşık 3 saat sürüyor. Kopenhag’dan trenle Baltık Denizi üzerinden 20 dakikalık bir tren yolculuğu ile Malmö‘ye kolayca ulaşabilirsiniz. Malmö şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla dolaşmak için araç kiralamanız mümkün.
Malmö’de Nerede Kalınır?
13. yüzyıldan günümüze liman kenti olan Malmö, nüfus bakımından İsveç’in en büyük üç şehri arasında yer almaktadır. Ülkenin en güney noktası olan Malmö, Baltık Denizi‘nin Kuzey Denizi olan Oresund Boğazı kıyısında yer almaktadır. Bu boğaz, iki ülkeyi, Danimarka ve İsveç’i üzerine inşa edilen yapay ada ve köprü ile birbirine bağlayan 12 kilometrelik harika bir köprü tünel kompleksiyle birleştiriyor. Şehirde yaşayan nüfusun çeşitliliğine paralel olarak kültürel zenginliği oldukça büyük olan Malmö, geçmişten günümüze taşıdığı tarihi eserlerle de oldukça popüler. 15. yüzyıldan kalma pek çok kale ve surlarla muhteşem bir atmosfere sahip olan şehir, küçük ama hareketli ve modern bir turizm merkezidir.
- İpucu: Seyahatinizden iki veya üç ay önce otel rezervasyonu yaparsanız, çok daha uygun fiyatlı yerler bulabilirsiniz.
Malmö Yerel Ulaşım
Malmö’deki havaalanı Kopenhag’dan çok daha küçüktür ve uluslararası uçuşlar genellikle Kopenhag Havaalanı‘ndan yapılmaktadır. Malmö’nün havalimanından birkaç büyük İsveç şehrine uçuşları var. Bu şehre hava yoluyla ulaşılırsa, aşağıdaki yöntemlerden birini seçebilirsiniz. Havalimanı otobüsleri ile yaklaşık 50 dakikalık bir yolculukla şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Biletinizi havalimanındaki otomatlardan satın alabilirsiniz. Otobüs saatleri 04.50 ile 20.00 arasındadır. Malmö için taksiyle ulaşım pek yaygın değil. Ancak toplu taşıma araçlarının bulunmadığı durumlarda taksiler tercih edilebilir.
Malmö Mutfağı
İsveç mutfağının taze deniz mahsulleri dahil en lezzetli örneklerini tadacağınız ve her türlü deniz mahsulünün tadına bakacağınız Malmö’de tatiller, bu avantajıyla tıpkı gurme turları gibi. Şehrin en büyük meydanı olan Stortorget Meydanı, her yıl düzenlenen uluslararası etkinliklere ev sahipliği yaptığı için gençler için harika bir sosyalleşme noktası olarak hizmet veriyor. Öncelikle Malmö’nün bir liman kenti olduğu ve bu nedenle en güzel ve en sık tüketilen ürünün balık olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca dünyada balıkta en önemli üne sahip ülke İsveç’tir. Bu nedenle İsveç’in liman kenti Malmö‘de balıkların en güzel örneklerini bulmak ve tatmak kaçınılmaz bir fırsattır. Malmö’de en çok tüketilen balık türü marine edilmiş veya tütsülenmiş balıklardır. Özellikle marine soman balığı şehrin en popüler balıklarıdır. Şehrin en iyi balık restoranı olan JohanP‘de akşam yemeği ziyafeti yakalayabilirsiniz. Şehrin en meşhur ve geleneksel yemeği denizci yahnisidir. Biftek ve patates, bu yahniyi yaparken sıradan yahnilerle aynı olsa da, etlerin yerine su koymak, tadı su yerine bira kullanarak diğer yahnilerden oldukça farklı kılıyor. Bu geleneksel yahniyi Gamla Brogatan restoranda deneyebilirsiniz.
Malmö Gece Hayatı
Malmö’de gece hayatı oldukça hareketli. Bu şehir, her gece özel partilerin düzenlendiği, sabaha kadar açık olan barları ve kulüpleri ile oldukça hareketli bir gece hayatına sahip ancak Malmö’de gece hayatının da güzel olduğu kadar bir o kadar da pahalı olduğu unutulmamalıdır.Özellikle alkollü içecek fiyatları oldukça yüksek, hemen hemen tüm kulüplerin giriş ücreti var. Malmö çok küçük bir şehir olduğu için gece hayatını geçirebileceğiniz yerler birbirine yakın konumlanıyor. Malmö’nün 3 büyük meydanında dilediğiniz yerde sabaha kadar eğlenebilirsiniz. Bu şehirde öğrenciyseniz, Rönnen International Student Residence’ı ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Öğrenci yurdu olarak bilinen Rönnen, çok çeşitli kültürlerden öğrencileri ağırlamakta ve geceleri öğrenci parti yurduna dönüşmektedir. Şehirdeki genç öğrenci nüfusunu canlandıracak aktivitelerle canlanıyor. Şehrin belirli bölgelerinde yoğunlaşan mekânlarda eğlence sabaha kadar devam ediyor. Şehrin meydanlarının yakınında bulunan kulüplerde herkesin istediği eğlenceyi bulması çok kolaydır.
Malmö Festivalleri
Malmö Pride, Regnbags festivallen (Gökkuşağı Festivali) olarak da bilinir ve genellikle Haziran ayında kutlanır. 1 hafta boyunca çeşitli etkinliklerin düzenlendiği gerçekten eğlenceli ve renkli bir festival. Cumartesi en büyük ve en komik gün olarak bu festival için özel olarak seçilmiştir.1995 yılından beri kutlanan bu festivalde LGBTİ hakları ifade edilerek çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Malmö festivalen olarak da bilinen Malmö Festivali bir sokak festivalidir. 1985 yılından bu yana her ağustos ayında 1 hafta sokakta düzenlenen bu festivalde her türlü sanatı, müziği, kültürü ve yemeği deneyimleyebilirsiniz. En büyüğü olarak anılan bu festivale farklı ülke ve şehirlerden 1,4 milyon ziyaretçi katılıyor.
Malmö’de Alışveriş
Malmö şehri alışveriş için mükemmel imkânlara sahip bir şehirdir. Öncelikle kafelerden, ünlü giyim mağazalarından eczanelere kadar tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz KV Caroli adında bir alışveriş merkezi bulunmaktadır. Triangeln ve Mitt Mollan da çok büyük ve ünlü alışveriş merkezleridir. Burada tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız için buralarda dolaşırken dikkatli olmanızda fayda var. Şehir genel olarak yağmurlu olduğu için tüm insanlar alışveriş merkezlerinde vakit geçiriyor. Yoğun kalabalıktan ve insanların dikkatinin dağılmasından yararlanan hırsızlar AVM’lerde yoğunlaşıyor.
Uppsala

Uppsala, aynı adı taşıyan eyaletin başkenti ve Stockholm, Göteborg ve Malmö‘den sonra İsveç’in dördüncü büyük şehridir. Başkent Stockholm’ün 71 kilometre kuzeyinde bulunan şehir, ülkenin dini başkentidir. İsveç Kilisesi Başpiskoposu burada yaşıyor ve hizmet ediyor. İskandinavya’nın en büyük katedralinin bulunduğu şehirde 1477 yılında kurulan Uppsala Üniversitesi, aynı zamanda İskandinavya’nın en eski yüksek öğretim kurumudur. Eşsiz kültürel güzelliği ve heyecan verici tarihi ile Uppsala, küçük bir kasabanın cazibesine katkıda bulunmuştur. Fyris Nehri, sayısız restoran, alışveriş ve eğlence seçenekleriyle şehri sanki büyük bir metropol gibi ikiye ayırıyor. Tarihi merkez nehrin batısında, idari, ticaret ve yaşam alanları doğuda, gezilecek yerler daha çok nehrin batı kısmında yer alan tarihi merkezdedir.
Uppsala’da Gezilecek Görülecek Yerler
Eşsiz kültürel güzelliği ve heyecan verici tarihi ile Uppsala, küçük bir kasabanın cazibesine katkıda bulunmuştur. Fyris Nehri, sayısız restoran, alışveriş ve eğlence seçenekleriyle şehri sanki büyük bir metropol gibi ikiye ayırıyor. Tarihi merkez nehrin batısında, idari, ticaret ve yaşam alanları doğuda bulunmaktadır. Gezilebilecek yerler daha çok nehrin batı kesiminde yer alan tarihi merkezdedir. Uppsala Katedrali Botanik bahçesi, Başpiskopos Sarayı, Gamla Uppsala Uppsala’da görülmesi gereken yerlerdir.
Uppsala Nerede?
Uppsala, aynı adı taşıyan ilin başkentidir ve İsveç’in Stockholm, Göteborg ve Malmö‘den sonra dördüncü büyük şehridir. Başkent Stockholm‘ün 71 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Uppsala şehrinde birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Bunların en iyileri Boet, Linne Apartment, Hotel Villa Anna‘dır. Şehir merkezine yakın kalmayı tercih ederseniz HågadalensHostel&Vandrarhem, Uppsala’da Ferah ve modern daire, UppsalaLägenhetshotell gibi otelleri tercih edebilir veya daha ekonomik alternatifler istiyorsanız Cozy Studio, Specious ve modern daireyi deneyebilirsiniz.
Uppsala’ya Ne Zaman Gidilir?
Nemli karasal bir iklime sahip olan şehir, kuzey enlemlerindeki konumu nedeniyle yaz gündönümünde 18 saat gündüz süresine sahiptir. Kış gündönümünde gündüz 6 saate düşer. Kasım ayının sonu kışın başlangıcıdır. Mart ayı ortalarında mevsim ilkbahara döner. Mayıs ortası ile eylül sonu arası yaz vardır, gitmek için ideal zaman yaz aylarıdır.
Uppsala’ya Nasıl Gidilir?
Uppsala’da havalimanı yok. Türkiye’de Stockholm’den trenle veya araba ile ulaşımı kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Stockholm’den uzaklık 35 kilometredir. Uppsala şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araç kiralayabilirsiniz..
Uppsala’da Nerede Kalınır?
Uppsala, hostellerden 5 yıldızlı otellere kadar her bütçeye uygun konaklama seçenekleri sunuyor.
Uppsala’da Ulaşım
Uppsala mükemmel çalışan bir toplu taşıma sistemine sahiptir. Duraklar sıktır ve bir bilet 35 SEK tutarındadır. Hem şoförden hem de bilet makinelerinden kolayca bilet satın alabilirsiniz. Düz bir şehir olduğu için tamamını bisikletle gezmek mümkün ve en çok tercih edilen ulaşım şekli bu.
Uppsala Mutfağı
Avrupa Mutfağına benzer şekilde, İsveç Mutfağı genel olarak balığa dayanır. İsveçliler soğuk iklimlere dayanabilmek için çok fazla petrol tüketirlerdi. Günümüz İsveç’inde balık hala mutfağın temelini oluşturuyor. Balık dışında tavuk eti de yaygın olarak tüketilmektedir. İsveçliler her gün haşlanmış ve kızartılmış balık yerler. Turşu ve turşuyla hazırlanan balıkları uzun süre kullanırlar.
Uppsala Gece Hayatı
Uppsala, her yaştan ve her tür insana uygun seçenekler sunan canlı bir gece hayatına sahiptir. İster DJ müziğini, ister canlı müziği tercih edin, isterseniz sessiz bir barda dinlenmek istiyorsanız kendinize uygun bir yer bulabilirsiniz. Flutstret, Oasia, Plock, Birger Jarl ve Magnussons deneyebileceğiniz yerler arasında.
Uppsala Festivalleri
- Uppsala Kısa Film Festivali (Şubat)
- Reggae Festivali (Şubat)
Uppsala’da Alışveriş
Uppsala, son derece canlı bir alışveriş merkezidir. Şehirde birçok modern alışveriş merkezi var. Fyris Nehri ve St.Erik Meydanı çevresi alışveriş için en uygun bölgedir. Tamamen trafiğe kapalı bu Arnavut kaldırımlı sokaklarda zincir mağazalar ve alışveriş merkezleri yerel butikler ve dükkânlarla yan yana konumlanıyor. Kungsgatan’daki turizm ofisi hediyelik eşya dükkânında Uppsala’dan çok sayıda hediyelik eşya bulabilirsiniz.
İsveç’de Bulunan Türkiye Dış
Temsicilikleri
STOCKHOLM BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: T.C. Stockholm Büyükelçiliği Dag Hammarskjölds Vag
20 115 27
Stockholm – Sweden
Telefon: +46 8 23 0840-41 Faks: +46 8 663 55 14
embassy.stockholm@mfa.gov.tr
http://stokholm.be.mfa.gov.tr
MALMÖ FAHRİ BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: Stortoget 13
211 22
Malmö – Sweden
Telefon: +46 40 611 4811 Faks:+46 40 611 3605
İsveç gezi rehberine dair bilinmesi gerekenleri bu şekilde sizlere aktardık. İsveç’e daha önce hiç uğramamış bireylerin daha hazırlıklı olması ve nitelikli bir gezi deneyimini duyumsaması adına tüm önemli destinasyon noktaları ve İsveç’te işinize yarayacak bilgileri sizlerin istifadesine sunduk. Bu rehber doğrultusunda harika bir gezi tecrübesi yaşayacağınızı temenni ediyor ve iyi tatilleri diliyoruz. Bir sonraki gezi turunuzda görüşmek üzere!