İlginizi Çekebilir
katar-gezi-rehberi
  1. Ana Sayfa
  2. Orta Doğu
  3. Ürdün Gezi Rehberi

Ürdün Gezi Rehberi

urdun-gezi-rehberi

Resmi adıyla Ürdün Haşimi Krallığı, Ortadoğu’da bir Arap ülkesidir. Ortadoğu’nun kalbinde yer alan ülke, Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler tarafından kutsal sayılan toprakların kesişme noktasında yer almaktadır. Ürdün, Ortadoğu’nun kurtarılmış bölgelerinden biri olarak görülüyor. İsrail ile barış yapan birkaç Arap ülkesinden biri olan Ürdün, Filistin sorunu bağlamında önemli bir rol oynuyor. Okuma yazma oranının yüzde 92 civarında olduğu Ürdün’de ekonominin yüzde 20’si eğitime harcanmaktadır. Amman, Akabe ve Zizya‘da uluslararası havalimanları bulunmaktadır. Ülkenin başkenti Amman, restoranları ve alışveriş merkezleriyle oldukça gelişmiş ve modern bir şehirdir. Deniz seviyesinden 400 metre aşağıda bulunan ve içerdiği yoğun tuz nedeniyle hiçbir canlının yaşamadığı Kudüs manzaralı Ölü Deniz, ülkenin önemli turizm merkezlerinden biridir. 2000’den fazla tarihi olan ve dünyanın 7 harikasından biri olarak adlandırılan Nebatiler, Rum Vadisi’nde çölde safari ve kamp,   Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşıyan Akabe’deki Kızıldeniz ve iyi korunmuş antik Jerash’taki Roma kenti de görülmesi gereken yerler arasındadır.

Ürdün’ün Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Bir Ortadoğu ülkesi olan Ürdün‘ün baş şehri Amman‘dır. Ülke on iki eyaletten oluşmaktadır. Bu eyaletler; Ajlun, Al Aqabah, Al Mafraq, Amman, At Tafilah, Az Zerka, Irbid, Jarash, Ma’an ve Madaba. Başta başkent Amman olmak üzere ülkenin önemli şehirleri Akabe, Petra, Zerka ve Irbin‘dir.

Ürdün Nerede?

Ortadoğu’da bulunan bir Arap ülkesi olan Ürdün‘ün kuzeyinde Suriye, kuzeydoğuda Irak, güney ve doğuda Suudi Arabistan, batıda İsrail ve Batı Şeria bulunmaktadır. Ülkenin güneyinde Akabe Körfezi‘nde 40 km sahili vardır. Ölü Deniz‘in bir kısmı da Ürdün‘e aittir. Filistin toprakları ile Ürdün toprakları, Doğu Yakası ile Batı Yakasını ayıran Ürdün Nehri ile ayrılmıştır.

Ürdün’de Konuşulan Diller

Resmi dili Arapçadır. Arapçanın yanı sıra ülkede en çok konuşulan ikinci dil İngilizcedir. Ürdünlü öğrencilerin çoğu Ürdün lehçelerinde konuşurken, bu lehçeler İngilizce, Fransızca ve Türkçe’den etkilenmektedir. Arapçaya ek olarak, okullarda İngilizce dersleri de verilmektedir. Ayrıca, Fransızca birçok özel okulda seçmeli ders olarak öğretilmektedir.

Ürdün’de Din ve İnanç

Ürdün’ün resmi dini İslam’dır. Ülke halkının yüzde 92’si Müslüman’dır. Müslüman halkın çoğunluğu Sünni’dir. İslam’dan sonra ikinci yaygın din Hıristiyanlıktır. Ülkenin küçük bir yerli Hıristiyan nüfusu vardır. Ülkedeki diğer dini inançlar Bahailik ve Dürzî’dir. Tarih boyunca Asur, Babil, Pers ve Roma gibi çeşitli aşiret ve devletlerin etkisi altında kalan Ürdün, 7. yüzyılda Araplar tarafından fethedilmiştir.  12. yüzyılda Haçlılar ile Müslümanlar arasında çıkan savaşlardan sonra Ürdün 16. yüzyılda Osmanlı egemenliğine girdi. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda İngilizlerin egemenliğine giren Ürdün, 1946’da tam bağımsızlığını kazandı. Kral Hüseyin, 1994’te İsrail ile ülkesi arasındaki gerilimi ve ABD ile yakınlaşmasını sona erdiren bir bildirge imzaladı. Bazı Arap ülkeleri ve Suudi Arabistan ile gergin ilişkiler gelişme sürecindeydi. 1999’da oğlu Kral Abdullah, Kral Hüseyin’in yerini aldı. Kral Abdullah yönetimindeki Ürdün, Arap dünyasının en istikrarlı politikasını izleyen ülke olarak biliniyor.

Ürdün’e Ne Zaman Gidilir?

Ürdün’de kuru çöl iklimi hüküm sürdüğü için yaz ayları çok sıcak ve bunaltıcıdır, bu nedenle ülkeyi ziyaret etmek için en uygun zaman bahardır. Eylül-Ekim ve Nisan-Mayıs iklim koşullarının en uygun olduğu aylardır.

Ürdün’e Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Ürdün’e direkt transfer hava saatiyle ulaşılabilir. Pegasus, Ankara’dan Ürdün’ün başkenti Amman’a haftanın 3 günü direkt uçuş düzenliyor. İstanbul’dan başkent Amman’a ve Akabe şehrine günde iki kez direkt uçuş var. Ürdün’e direkt uçuşlar da var. Yaklaşık 2 saat 10 dakikalık bir yolculuğun ardından taksiyle, otobüsle, shuttle ile veya araç kiralayarak 45 dakikada şehir merkezine ulaşmak mümkün. Ürdün şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla dolaşmak için araba kiralamak mümkün.

Ürdün’de İklim ve Hava

Ürdün’de kuru çöl iklimi hüküm sürmesine rağmen iklim bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Kuzey ve güney bölgelerinde Akdeniz iklimi hâkimdir, geri kalanı ise çöl iklimi. Ülkenin batı kesimlerinde ise kasım ve nisan ayları arasında yağışlı mevsim yaşanmaktadır. Yazın hava sıcak ve kurak, kışın ise nemli ve ılıman geçer. Ülkedeki yüksekliğe göre sıcaklık farkı var. Ürdün Vadisi‘ndeki kurak tropikal iklim, yüksek dağlık bölgelerde sıcak iklim hâkimken, ülkenin diğer bölgelerinde ılıman iklim hüküm sürüyor. Ürdün Vadisi’nde sıcaklıklar yaz aylarında 49 ° C’ye kadar yükselirken, vadinin doğu tarafındaki ovalarda yıllık ortalama yağış 200 mm civarındadır. Ülkenin batı kesiminde yağış, yılda 380 ila 640 mm arasında değişmektedir. Ölü Deniz yakınlarında yağış çok düşük, yılda yaklaşık 127 mm.

Ürdün’ün Ekonomisi

Ürdün, ekonomi açısından Arap Ortadoğu’nun en az gelişmiş ülkesidir. Ekonomisi büyük ölçüde dış yardıma bağımlıdır. Ülke ekonomisinin ana kaynağı tarımdır. Ancak, İsrail’in verimli toprakların üçte birini işgalinden büyük ölçüde etkilenmiştir. Buna rağmen tahıllar, çeşitli sebze ve meyveler, mercimek, zeytin ve tütün gibi bazı ürünler yetiştirilmektedir. Kuru tarım alanlarında buğday ve arpa dâhil tahıllar ve zeytin yetiştirilmektedir. Gelişmiş tekstil, çimento ve gıda sanayileri ile ülkeye en yüksek geliri sağlayan bölge turizmdir.

Ürdün Kültürü

Ürdün halkının yarısı Filistinlilerden oluşmaktadır. Komşu ülkelerdeki savaşlar nedeniyle alıcı ülkedeki etnik gruplar arasında kültürel farklılıklar veya uyumsuzluklar yoktur. Filistinliler Ürdün’de üst düzey mevkilere ulaşmakta zorlansa da halk arasında herhangi bir çatışma yok, Ürdün sokaklarında kafe ve bira barları bulmak da mümkün. Ülke halkının çoğunluğu İngilizce bilmektedir. Ürdün’de erkeklerin 4 kadınla evlenmesi yasal olarak mümkün olsa da bu şehirde yaygın değil. Ülke genelinde barış atmosferi hüküm sürüyor ve ülke Arap Baharından pek etkilenmedi. Ancak her cuma ülkenin başkenti Amman’da El-HüseyniCami‘den belediye meydanına yapılacak yürüyüşle kralın yetkisinin bir kısmından vazgeçilmesi isteniyor.

Ürdün Mutfağı

Koyun eti veya tavuk eti genellikle Ürdün mutfağında tercih edilmektedir. Çıtır çıtır pide, domates, marul, salatalık ve sumaktan yapılan yağlı salata, haşlanmış nohutta tahin, kimyon ve limon suyu ile yenen humus ve hem tavuk hem de etle yapılan baharatlı pirinç yemeği maklube, Ürdün mutfağının en meşhur yemekleri arasında yer alıyor. Kuzu etiyle yapılan ve pirinçle servis edilen ve tek elle yenen shawarma, alayetbandora denilen saf et sote, Arap mutfağına göre hazırlanmış lavaş ekmeğinde servis edilen tavuk ve et döner, çölde pişirilmiş kuzu tandır. Ürdün mutfağının vazgeçilmezi çaydır. Ülkede en çok tüketilen içecektir. Genellikle şekerle servis edilen çayın yanı sıra nane limonata da çok tüketilmektedir. Ülkede ayrıca Carakale adında yerel bir bira markası var. Rakıya benzeyen ancak doğrudan tüketilen Arak denilen alkoller de var. Nargile ülke genelinde çok yaygındır.

Ürdün Festivalleri

Ürdün’ün kuzeyindeki Jerash şehrinde her temmuz ayında düzenlenen Jerash Kültür ve Sanat Festivali, Arap ülkelerinden birçok tanınmış sanatçı ve yazarın katılımıyla düzenleniyor. Operadan baleye, yerel dans gösterilerinden konserlere kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan festival, Ceraş Antik Tiyatrosu‘nda katılımcılarla buluşuyor.

Ürdün’den Alınacak Hediyelik Eşyalar

Dünyanın en nadide maden kaynakları olan Ürdün’den alınacak hediyelik eşyalar arasında sabun ve bakım ürünleri tuz miktarı bakımından zengindir. Ayrıca mıknatıslar, Arap tarzı modern yağlı boya tablolar, rengârenk giysiler, çeşitli esanslar, el sanatları, el sanatlarının hâkim olduğu antika eserler, topraktan yapılmış hediyelik eşyalar da satın alınabilecek ürünler arasında yer alıyor.

Ürdün Tatilleri

Ülkede İslam dininin bayramları ayın hareketlerine göre hesaplandığından, her yıl farklıdır. Tarihler şu şekildedir:

  • Yılbaşı (1 Ocak)
  • Kral Abdullah’ın Doğum Günü (30 Ocak)
  • İşçi Bayramı (1 Mayıs)
  • Noel (25 Aralık)
  • Ramazan Bayramı
  • Kurban Bayramı
  • Mevlit Kutlaması
  • Miraç Kandili
  • Ürdün Künyesi

Yıllık Ortalama Sıcaklık

  • Ocak 7 derece
  • Şubat 9derece
  • Mart 11 derece
  • Nisan 16 derece
  • Mayıs 20 derece
  • Haz 23 derece
  • Tem 25 derece
  • Agu 25 derece
  • Eylül 23 derece
  • Ekim 20 derece
  • Kasım 14 derece
  • Aralık 9 derece

Ürdün’de Gezilecek Yerler

  • Akabe
  • Petra
  • Medeba
  • Ölü Deniz
  • Amman

 

 

Akabe

Akabe, Ürdün’ün güneyinde, Akabe Körfezi kıyısında yer almaktadır. Ürdün’ün denize açılan tek limanı olduğu için bir liman kenti ve hatta ülke için önemli şehirlerden biri. Akabe’nin yanında İsrail’in Elyat şehri var. Akabe, Ortadoğu’nun en önemli noktaları arasında yer aldığı için oldukça tarihi bir derinliğe sahiptir.

Ülkenin denizle kucaklaştığı bu şehirde hem Doğu’nun hem de Batı’nın izlerini bir arada görmek mümkün ve sentezlenmiş kültürü her adımda hissetmek şaşırtıcı olabilir. Ürdün’ün güneyindeki Akabe şehri, Akabe Körfezi‘nin kenarında önemli bir liman kenti olarak bilinir. Ortadoğu’nun önemli şehirlerinden biri olan Akabe, Ürdün için bir yelken noktası olarak da değerlidir. Aynı zamanda Ürdün’ün Wadi Rum ve Petra gibi turistik destinasyonlarının da geçiş noktası olan Akabe; Kızıldeniz kıyısındaki konumu ile aynı zamanda ülkenin çöllerle çevrili, denizin tadını çıkarabileceğiniz tek şehirdir. Kızıl Deniz’in muhteşem su altı doğası ve talep doğrultusunda bir dalış olan Akabe merkezi, bu özelliği ile dünyanın her yerinden dikkat çekiyor. Tatil için Akabe‘ye gelmeyi düşünen okuyucularımıza tavsiyemiz, seyahatleri sırasında Rum Vadisi ve Petra bölgelerine ekstra zaman ayırmalarıdır. Petra antik kentini gezip, Rum Vadisi bölgesinde Bedevi hayatını günübirlik turlarla deneyimleme şansı kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak çok yakın olacak.

Akabe Gezilecek Yerler

Yaklaşık 3-4 günde keşfedip gezebileceğiniz Akabe’de mutlaka görülmesi gereken en önemli yerleri sizler için derledik. Müzeleri, parkları, doğal güzellikleri ve tarihi mekânları ile Akabe gezinizi unutulmaz kılacak pek çok mekâna sahiptir. Ayrıca tarihi dokusu ile şehir sizi farklı dönemlere götürecektir.

Akabe tarihi güzelliklerin yeri olarak bilinir. Eşsiz güzellikleri ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Akabe, yaz tatili için ideal şehirlerden biridir.

  • Akabe Miras Müzesi,
  • Akabe Kalesi,
  • Tüplü Dalış,
  • Petra Antik Kenti,
  • Wadi Rum,      
  • Ayla Parkı,
  • Liman Bölgesi,
  • Eski Hıristiyan Kilisesi,
  • Akabe Bayrak Direği
  • Akabe Deniz Parkı

Akabe’de gezilecek yerler arasında yer alıyor. Yukarıda bahsettiğimiz bu yerler hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Akabe Konaklama Seçenekleri

Akabe, Ürdün’ün güneyinde Akabe Körfezi kıyısında yer alan önemli bir liman kentidir. Akabe şehrinde birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Bunların en iyileri:

  • Cloud7 Residence Ayla Aqaba,
  • Alsafa otel,
  • Wadi Rum Relaxkampıdır.

Şehir merkezine yakın kalmayı tercih ederseniz:

  • Kamu Güvenliği Otel & Dağ Evleri,
  • TALABAY,
  • Aqabah Lüks Villa gibi otelleri tercih edebilirsiniz.

 Ya da daha ekonomik alternatifler istiyorsanız:

  • Rose Apartmanı,
  • Al-Abadi evi,
  • Wadi Rum’u deneyebilirsiniz.

Akabe İklimi

Zaman zaman soğuk olsa da genellikle ılıman bir iklime sahiptir. Akabe’de çöl iklimi görülür. Yıl boyunca mevsim geçişlerinin pek yaygın olmadığı şehirde şiddetli iklim geçişleri yaşanmaz. Şehirde kışlar oldukça ılık ve yazlar oldukça sıcak geçer. Şehirde en yaygın yağış dönemi kış dönemidir. Yine bu dönemde çok şiddetli yağışlar görülmez. Ortalama en yüksek sıcaklık 30 santigrat derece ve en düşük sıcaklık 18 santigrat derecedir. Kış aylarında şiddetli soğuğun görülmediği şehirde yaz ayları oldukça sıcak geçiyor. Dağlık yerleşimlerde genellikle ılık hava akışı görülür. Yazın gelişiyle birlikte canlanan şehir, özellikle deniz sezonuna ilgi duyanlar için oldukça popüler bir şehirdir. Yılın her döneminde oldukça turistik olan Akabe turunuza dilediğiniz zaman gidebilirsiniz. Sıcaklığı çok sevmeyen ziyaretçilere aralık ve şubat aylarında serin dönemlerde Akabe’yi ziyaret etmelerini tavsiye ederiz çünkü şehir yaz aylarında çok sıcak olduğu için ziyaretçileri sadece kültür turu yapmaya zorlayabilir. Akabe’de yaz ayları genellikle 28-30 derece civarındadır. Özellikle plaj sezonu için çok renkli ve hareketli bir tur ziyaretçileri bekliyor. Bu dönemde başlayan dalış denemeleri ile su altı dünyası hakkında birçok şey öğrenebilir ve birçok farklı canlıyı keşfedebilirsiniz. Yazın Akabe’ye gelen yolcuların dalış denemelerine katılmalarını şiddetle tavsiye ederiz. Akabe yaz ayları dışında yoğun yağış almıyor. Şiddetli yağmurun görülmediği Akabe’de kültür turlarınızı yapabilir, şehirde birçok rengârenk kareyi yakalayabilirsiniz. Her mevsim farklı bir tada sahip olan Akabe, Ürdün’de mutlaka görülmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Türkiye’den Akabe’ye gitmek isteyen ziyaretçilere direkt uçuşlarla ulaşılabilir. Kral Hüseyin Havalimanı‘na direkt uçuşla 2,5 saat içinde Akabe’ye varmak mümkündür. Akabe şehrine ulaştıktan sonra kolaylıkla gezmek için araç kiralayabilirsiniz.

Akabe’de Nerede Kalınır?

Ürdün’ün turistik kenti Akabe, ılıman iklimi ile uzun bir sezon geçiriyor. Tüm dünyanın ilgisini çeken şehirde, turistler hem deniz hem de su sporları tatillerinin tadını çıkarabilir, tarih, kültür ve çeşitlilikle tanışabilir. Bu nedenle yoğun talep gören şehirde sıradan bir Orta Doğuluymuş gibi yaşadığını gözlemlemek mümkün. Ayrıca Avrupalı bir turist olarak özgürce yaşama şansınız var. Deniz, güneş, kum, Kızıldeniz’in eşsiz mercan resifleri, Ürdün’ün çöllerle çevrili doğası ve tarihle dolu otantik bir şehir. Hepsini bir arada sunan Akabe, turistik bir destinasyon olarak oldukça popülerdir.

  • İpucu: Seyahatinizden iki veya üç ay önce otel rezervasyonu yaparsanız, çok daha uygun fiyatlı yerler bulabilirsiniz.

Akabe Şehir Ulaşımı

Akabe’de şehir içi ulaşım otobüs ve taksilerle sağlanmaktadır. Dileyen ziyaretçiler araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirler.

Akabe Mutfağı

Akabe tipik bir Arap şehridir. Bu yüzden Orta Doğu’nun en lezzetli yemeklerini Akabe mutfağında bulabilirsiniz. Kendine özgü olan Akabe mutfağı, baharatlı yemekleri ve geleneksel lezzetleriyle sizi büyülüyor. Akabe’nin yoğurdu ve peyniri çok meşhurdur. Dolayısıyla bu ikisini Akabe’de oldukça sık göreceksiniz. Akabe’de ne yenir diye sorarsanız, ülkeye özel “sayadiya” yemeğini denemenizdir. Sayadiya, balık ve pilav eşliğinde çeşitli garnitürlerle servis edilen geleneksel bir yemektir. Çipura benzeyen denis balığı ile yapılan sayadiya kızartılarak servis edilir. Ayrıca tipik bir Arap mutfağı mezesi olan babagannuş kebap çeşitleri ile denenmelidir. Özellikle patlıcanı seven ziyaretçilerin büyük bir zevkle yiyeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca elbette Ürdün mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan “falafel” kesinlikle denenmesi gereken bir lezzettir.

Amman

Amman, Ürdün’ün başkenti ve en büyük şehridir. Tarihin ilk dönemlerinden beri yerleşim yeri olarak tercih edilen Amman, dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olmasının yanı sıra, aktif yerleşimlere sahip birkaç eski şehirden biridir. Başkent Amman‘ın nüfusu beş milyona yaklaşıyor. Ürdün’ün en büyük şehri olan Amman, gelişmiş imkânları nedeniyle ülke içinden sürekli göç almaktadır. Ürdün nüfusunun çoğu başkent Amman‘da yaşıyor. Amman’ın MÖ 7000 yılında kurulduğu tahmin edilmektedir. Bölgede yapılan kazılar sonucunda elde edilen bilgilere göre ilk yerleşim Kalkolitik Çağ’da yapılmıştır. Bölgeden çıkarılan kalıntıların tarihleri MÖ 4000 – MÖ 3000 yıllarını göstermektedir. Tarihin en eski şehirlerinden biri olan Amman, birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Amman’ı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Amman gezi rehberiyazımıza göz atmayı unutmayın. Bu yazıda tüm Amman seyahat bilgilerini pratik bir şekilde bulabilirsiniz!

Amman’da Gezilecek Görülecek Yerler

Ürdün’ün başkenti Amman, dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Uzun bir geçmişe sahip olan Amman’da gezilecek pek çok yer ve yapılacak çeşitli aktiviteler bulmak mümkün. Şehir, coğrafyası ve tarihi yapıları ile gezginlerin ilgisini çekiyor. Amman ziyaretiniz sırasında şehrin tarihi yapılarını gezebilir, müze ve sanat galerilerinde vakit geçirebilirsiniz. Amman’da gezilecek yerler her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor ve ilginç turistik noktalar ve eğlenceli aktiviteler bulunuyor. Amman ziyaretiniz sırasında mutlaka Antik Roma Tiyatrosu‘na uğramalısınız. Roma’daki tiyatrolardan daha fazla kapasiteye sahip olan bu tarihi yapı kesinlikle görülmeli.

İslam devletinin başkenti Amman’da Kral Abdullah I Camii‘nin eşsiz mimarisini mutlaka görmelisiniz. Zengin koleksiyonlarıyla ilginç konulara odaklanan Amman müzelerinden Arkeoloji Müzesi ve Kraliyet Otomobil Müzesi‘ni gezerken tarihin farklı yönlerini görebilirsiniz. Çocukların eğitiminin önemli olduğu Amman’daki Çocuk Müzesi‘ni gezerken yetişkin olduğunuzu unutacaksınız. Ürdün sanatının en güzel örneklerinin sergilendiği Amman Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, şehrin mutlaka görülmesi gereken noktalarından biri. Herkül Tapınağı ve Mşatta Sarayı’nı mutlaka ziyaret etmeli ve Amman’ın tarihi dokusuna bürünmelisiniz. Amman’ın doğal yaşamını ve yaban hayatı canlılarını görmek istiyorsanız mutlaka Prens Haşim Kuş Bahçesi‘ni ziyaret etmelisiniz.

  • Amman Roma Tiyatrosu
  • Amman Kalesi
  • Abdullah Camii
  • Arkeoloji Müzesi
  • Kraliyet Otomobil Müzesi
  • Amman Çocuk Müzesi
  • Amman Güzel Sanatlar Müzesi
  • Herkül Tapınağı
  • Mşatta Sarayı
  • Prens Haşim Kuş Bahçesi

Amman nerede?

Ürdün’ün başkenti Amman, Ölü Deniz’in kuzeydoğusunda ve Akdeniz’in doğusunda yer almaktadır. Deniz seviyesinden 773 metre yükseklikte olan Amman, Kudüs’ün doğusunda yer almaktadır. Amman şehrinde birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Bunların en iyileri:

  • Albasem Otel Apartmanı,
  • Amman Çatısı,
  • Opal Otel Amman.

Şehir merkezine yakın konaklamak isterseniz;

  • Chalet’sForRent,
  • شاليهأرجان,
  • Villa julia – jordan gibi otelleri tercih edebilirsiniz.

Daha ekonomik alternatifler istiyorsanız;

  • الصداقةللاستيديوهاتالمفروشة,
  • MLC BedspaceRent House,
  • Abu Fara gibi otelleri deneyebilirsiniz.

Amman’a Ne Zaman Gidilir?

Amman, alan bakımından oldukça büyük bir şehirdir. Bu büyüklük, şehirde aynı anda farklı iklim koşullarının yaşanmasına neden olur. Amman’ın farklı bölgelerinde farklı iklim özellikleri görüldüğünden, şehir yılın herhangi bir zamanında ziyaret edilebilir. Kenttehâkim olan iklim, Akdeniz ve çöl iklimlerinin birleşmesiyle oluşan bir iklim türüdür. Akdeniz ikliminin baskın etkileri şehrin kuzey ve güney kesimlerinde görülür. Bu bölgelerde hava genellikle sıcaktır. Şehrin diğer bölgelerinde çöl iklimi hâkimdir. Geceleri kuvvetli rüzgârların estiği bu bölgelerde kurak bir hava hissedilir. Şehrin batı bölgelerine baktığımızda yağışlı dönemin Kasım ile Nisan arasındaki dönem olduğunu görüyoruz. Bu dönemde şehirde uzun yağışlar görülse de hava oldukça ılımandır. Amman yazın yüksek sıcaklıklar yaşar ve yazları oldukça kurak geçer, buna karşılık kış mevsimi ılıman geçer ve şehirdeki nem oranı yükselir.

Amman’a Nasıl Gidilir?

Amman’a gitmek için İstanbul‘dan havayolunu kullanmanız gerekir. Çoğu uçuş şirketinin Amman’a direkt uçuşları vardır. İstanbul-Amman arasında aktarmasız uçuşla yaklaşık 1 saat 40 dakika sürüyor. Aktarmalı uçuşları tercih ederseniz bu süre elbette değişecektir. Amman QueenAlia Uluslararası Havalimanı, Ürdün’ün en büyük havalimanıdır ve şehirdeki tüm dış hatlar buradan yapılmaktadır. QueenAlia Havalimanı‘ndan şehir merkezine gitmek için otobüs veya taksi kullanabilirsiniz. 05.00-22.00 saatleri arasında hizmet veren havalimanı otobüsleri, yolcuları havalimanından şehir merkezine götürüyor. Otobüsün tek kişilik bilet fiyatı 3 dinardır. Şehir merkezine taksiyle de gidebilirsiniz. Havalimanından yolcu alan taksiler genellikle taksimetre açmama eğilimindedir. Taksiye binmeden önce pazarlık yapmak en iyisidir. Havalimanından şehir merkezine taksi ücreti 20-25 Dinar civarındadır. Amman şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araç kiralayabilirsiniz. Ünlü firmalardan araç kiralama teklifi alabilirsiniz.

Amman’da Nerede Kalınır?

Arap dünyasının turistlerin de ilgisini çeken şehirlerinden biri olan Amman, İstanbul gibi 7 tepe üzerinde yer alıyor. Zamanla yerleşim tepelerin altına inmiş olsa da, şehrin kalesi bu tepelerden birinin üzerinde yükselir. Kentin çok eski çağlardan kalma tarihi değerinin yanı sıra turistik değeri de oldukça yüksektir. Efsanevi gece hayatı ile Amman bu anlamda bir tatil cenneti olarak biliniyor.Arap Yarımadası’nın gözde ülkelerinden Ürdün’ün başkenti Amman, günümüzde Avrupalı turistlerin yoğun talep gördüğü bir şehir. Amman, coğrafyası ile sık sık duyduğumuz Ürdün’ün en büyük şehri. Amman ikiye bölünmüş gibi bir profile sahiptir. Doğu ve Batı; Ayrı hayatların yaşandığı iki ayrı dünya ve şehir gibidir. Batı ne kadar modern ve canlıysa, Doğu da o kadar geleneksel ve tarihi görünür. Batı, yeşillik alanında çağdaş ve lüks bir deneyim sunarken, Doğu bölgesinde yaşayan mütevazı Arap dünyasına hızlıca göz atmanızı sağlar. Şehrin turistlerin ilgisini çekmesinin sebeplerinden biri de hem günübirlik hem de konaklamayı içeren, çöl yaşamının da yaşanabileceği çöl turlarıdır. Yolculuk planlarınız sırasında bu turlar hakkında bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Amman’da Ulaşım

Amman geziniz sırasında Amman şehir içi ulaşımda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Şehirde gelişmiş bir toplu taşıma ağı olmadığı için Amman halkı şehir içi ulaşımını kendi özel araçları veya taksileri ile sağlıyor. Şehirde sınırlı bir güzergâhta çalışan bir otobüs hattı var ancak bu otobüsü kullanmak çok da rahat değil. Ayrıca şehrin her yerine gitmese ve sınırlı bir rota üzerinde çalışmasına rağmen bilet fiyatları uygun fiyatlarda değil. Metro, tramvay gibi toplu taşıma araçları zaten yok. Otobüsün gitmediği bazı noktalara ulaşım sağlayan minibüsler var ancak frekansları da düşük. Bu yüzden gitmek istediğiniz her saat minibüs seçemezsiniz.

Amman Mutfağı

Ürdün mutfağı ağırlıklı olarak et ağırlıklı. Geleneksel yemeklerin hemen hepsinde et ve et ürünleri kullanılmaktadır. Ürdün kültüründe önemli bir yere sahip olan et yemekleri genellikle koyun ve tavuk eti ile yapılır. Çeşitli baharatlarla tatlandırılan etler genellikle ızgara veya kebap olarak servis edilir. Amman’da geleneksel yemeklerle hazırlanan bir sofrada et yemekleri, çeşitli tatların yanı sıra ana yemek. Bunlardan en önemlisi pilav ve lavaş şeklinde hazırlanan ekmektir. Farklı baharatlarla hazırlanan et yemekleri genellikle pilavla servis edilir. Oldukça doyurucu besin değerlerine sahip olan bu yemekler turistler tarafından merakla yenilmektedir. Amman sokaklarında birçok restoranın vitrinlerinde şiş kebap görmek mümkün. Türk mutfağından aşina olduğumuz bu tatlar Amman mutfağında sıklıkla pişirilmektedir.

Amman’da Gece Hayatı

Ürdün’ün eğlencesi ve gece hayatı konusunda çeşitli önyargılar olsa da Amman, bu önyargıları inkâr eden şehirlerden biridir. Amman çok renkli ve hareketli bir gece hayatına sahiptir. Şehrin çeşitli yerlerinde lüks gece kulüpleri, barlar, canlı müzik yapılan kafeler ve lezzetli Amman kahvesi ve nargile içebileceğiniz mekânlar bulunmaktadır. Oteller, şehrin hareketli gece hayatının öncülerindendir. Otellerdeki disko ve barlar, şehirdeki eğlence hayatına renk katıyor. Otellerin bar ve gece kulüplerine girerken öncelik otelde kalan müşterilere verilmektedir. Eğer otelde kalmıyorsanız ve bu eğlence mekânlarına dışarıdan girmek istiyorsanız, adınızı önceden listelemeli ve girişte ücret ödemelisiniz.

Amman Festivalleri

Özellikle son günlerde oldukça hareketli ve renkli etkinliklere ev sahipliği yapan Amman’da her yıl çeşitli festivaller düzenleniyor. Amman sokakları özellikle ilkbahar ve yaz aylarında artan aktivitelerle canlanıyor.

Amman’da Alışveriş

Amman’da alışveriş çok renkli ve keyiflidir. Kentte hâkim alışveriş anlayışı mahalle pazarlarında alışveriş yapmaktır. Neredeyse her gün Amman’ın bir köşesinde rengârenktezgâhlarıyla pazarlara rastlayabilirsiniz. Amman’da kurulan pazarların bir kısmı diğerlerine göre daha büyük ve daha geniştir ve şehir merkezinde yer almaktadır. Bu pazarlar özellikle turistler arasında popülerdir. SoukJara, şehrin en büyük ve en kapsamlı pazarıdır ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bu pazarda Amman’a özgü kıyafetler ve güzel kokulu ev yapımı sabunları satın alabilirsiniz.

Amman Saat Farkı

Türkiye ve Amman ve aynı saat diliminde yer aldığından, aralarında saat farkı yoktur.

Amman Para Birimi

Amman’da kullanılan para birimi Ürdün dinarıdır.

Amman Resmi Dili

Amman’da konuşulan resmi dil Arapçadır. Şehirdeki genç nüfusun çoğu İngilizce bilmektedir. Amman Türkiye Dış Temsilcisi Amman, T.C. Amman Büyükelçiliğinin yetki alanı içindedir.

Amman Resmi Tatilleri

  • 01 Ocak: Yılbaşı
  • 01 Mayıs: Emek ve Dayanışma Günü
  • 25 Mayıs: 25 Mayıs Tatili
  • 25 Aralık Noel Kurban Bayramı
  • Ramazan Bayramı
  • Not: İslam inancına Cuma günleri kutsal olduğu için resmi tatillerdir. Amman’da birçok resmi ofis ve mağaza Cuma günleri kapalıdır.

Amman için Faydalı Bilgiler

  • Acil yardım: 193
  • Yangın: 199
  • Polis: 191

Yıllık Ortalama Sıcaklık

  • Ocak 7 derece
  • Şubat 8 derece
  • Mart 11derece
  • Nisan 16derece
  • Mayıs 20derece
  • Haz 23 derece
  • Temmuz 25derece
  • Agu 25derece
  • Eylül 23derece
  • Ekim 20derece
  • Kasım 14derece
  • Aralık 9derece

Ölü Deniz

 Türkçede Ölü Deniz olarak adlandırılır. Ölü Deniz dünyanın en düşük enlem noktasıdır. Kozmetikte kullanılan “Ölü Deniz minerali” ve “Ölü Deniz kili” olarak adlandırılan ürünler, aşırı tuzlu suların iyileştirici gücü ve göl tabanındaki tuzlu kilin şifalı mineral yapısı nedeniyle Ölü Deniz’den elde edilmektedir. Ölü Deniz doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Filistin ile çevrilidir. Yüzeyi deniz seviyesinin 429 metre altındadır. Dünyanın en tuzlu suları arasında en derin olanıdır. Yüksek tuz oranı, etrafındaki flora ve faunanın gelişmesini engellemiştir. Ölü Deniz adını buradan alır. En geniş yeri 50 kilometre uzunluğunda ve 15 kilometre genişliğindedir. Ürdün Nehri’nin sularından beslenir. İncil’de Kral Davut’un düşmanlarından saklandığı yer olarak geçen Ölü Deniz, Akdeniz havzasında en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Dünyanın ilk sağlık merkezlerinden biri olan Giri, Ölü Deniz kıyısında kurulmuştur. Büyük Hirodes‘in hükümdarlığı sırasında. Mısırlıların mumyalama için kullandıkları kimyasallar Ölü Deniz’den elde edilmektedir.

Ölü Deniz’de Gezilecek Yerler

Ürdün’de Ölü Deniz’i ziyaret ediyorsanız, göl dışındaki çeşitli arkeolojik alanları ve doğal güzelliğe sahip şelaleleri ziyaret ederek de vakit geçirebilirsiniz. Vaftiz Yeri, Ölü Deniz Müzesi, HammamatMa’s Lot Mağarası gibi.

Ölü Deniz Nerede?

Ölü Deniz; doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Filistin ile çevrilidir. Yüzeyi deniz seviyesinin 429 metre altındadır.

Ölü Deniz’e Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz iklimine benzer bir iklime sahip olan Ölü Deniz’de sıcaklıklar ilkbaharda 30 dereceye ulaşır. Yaz aylarında ortalama 40 derecedir. Bu nedenle Ölü Deniz’i ziyaret etmek için en uygun zaman bahardır.

Ölü Deniz’e Nasıl Gidilir?

Ürdün’ün Amman ve Akabe şehirlerinden Ölü Deniz’e günlük turlardüzenlenmektedir. Ayrıca otobüs veya taksi ile bireysel olarak da gidebilirsiniz. Göl, Amman’a 57 kilometre uzaklıktadır. Ölü Deniz’e ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araba kiralamak mümkündür.

Ölü Deniz’de Nerede Kalınır?

Ölü Deniz çevresinde daha çok SPA oteli var. Bunların çoğu 5 yıldızlı uluslararası zincir otellerdir. Kamp alanı ve ekonomik otel sayısı azdır.

Ölü Deniz Mutfağı

Ürdün’den Ölü Deniz’i ziyaret ediyorsanız, göl çevresindeki restoranların sayısı oldukça azdır. Yine göl çevresinde ücretli girişi olan turistik tesislerde açık büfe hizmeti verilmektedir. Ancak hem bu restoranlarda hem de yakın şehirlerde ülkeye özgü lezzetleri bulmak mümkün. Falafel, humus ve tabulet gibi başlıca Arap yemeklerini deneyebilirsiniz. Pilav ve lavaş, daha çok koyun eti ve tavuktan hazırlanan etli yemeklerle servis ediliyor. “Shwarma” lavaşta servis edilen özel terbiye edilmiş koyun etinden hazırlanan bir yemektir. Mansaf koyun eti ve pirinçle hazırlanır.

Ölü Deniz Gece Hayatı

Daha çok gündüz ziyaret edilen ve sağlık turizmine yönelik olan Ölü Deniz çevresinde gece hayatı yoktur. Ölü Deniz’de düzenlenen şenliler vardır. Bunlardan biri de mayıs-haziran ayları arasında düzenlenen Ölü Deniz Çamur Festivalidir.

Ölü Deniz’de Alışveriş

Ölü Deniz turistik bir bölge olduğu için, çevresinde çok sayıda hediyelik eşya dükkânı veya tezgâh görmek mümkün. En çok satan ürün ise gölden toplandığı iddia edilen maden çamurudur. Bunun dışında gölün minerallerine sahip olduğu söylenen birçok kozmetik ürün de satılıyor.

Ölü Deniz Saat Farkı

Ölü Deniz (GMT + 2) ile Türkiye (GMT + 2) arasında saat farkı yoktur.

Ölü Deniz Para Birimi

Ürdün sınırları içinde yer alan Ölü Deniz’in para birimi Ürdün Dinarı‘dır.

Ölü Deniz Resmi Dili

Ürdün’ün resmi dili Arapça, Ürdün sınırları içindeki göl bölgesinde konuşulmaktadır.

Ürdün Ölü Deniz Resmi Tatilleri

  • Yeni Yıl (1 Ocak)
  • İşçi Bayramı (1 Mayıs)
  • Bağımsızlık Günü (25 Mayıs)
  • Ramazan Bayramı
  • Kurban Bayramı
  • Peygamber’in Doğum Günü
  • Noel (25-26 Aralık)

Ölü Deniz İçin Yararlı Bilgiler

  • Acil yardım: 911
  • Yangın: 911
  • Polis: 911

Ölü Deniz Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Ürdün’deki Ölü Deniz bölümüne gitmek için vizeye ihtiyaçları yoktur.

Yıllık Ortalama Sıcaklık

  • Ocak 8derece
  • Şubat9dere
  • Mart 11derece
  • Nisan 15derece
  • Mayıs 19derece
  • Haziran 22derece
  • Temmuz 23derece
  • Agu 23derece
  • Eylül 22derece
  • Ekim 20derece
  • Kasım 15derece
  • Aralık 10derece

Medeba

Amman’ın batısında ve Kral Yolu üzerindedir. Hıristiyanların yoğunlaştığı bölgedir. 6. yüzyılda Medeba’da Bizans denizciliği hakkında bilgi veren Medeba Haritası mozaikleri bulunmuş ve birçok arkeolojik kazı yapılmıştır. İlk mozaikler yeni evler inşa edilirken bulundu. Medebalılar mozaiklere büyük önem verdiler, bu yüzden onları çok iyi korudular. Kentin en yoğun mozaiklerinin bulunduğu alan kuzey bölgesidir. Medeba tarihte Roma ve Bizans İmparatorlukları tarafından yönetilmiştir ve tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanmaktadır. Şu anda Ürdün’de bulunan Medeba, ülkenin beşinci en büyük yerleşim yeridir. Medeba sıcak ve ılıman bir iklime sahiptir. Yıl boyunca genellikle kurak geçse de bazen kış aylarında yağmur yağar. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 derece civarındadır.

Mebada’da Gezilecek Görülecek Yerler

Medeba’ya gittiğinizde gezip görebileceğiniz birçok yer olacaktır. Özellikle mozaikleriyle ünlü şehirde vakit geçirebileceğinizden emin olabilirsiniz. Şehre gittiğinizde gezebileceğiniz yerlerden bazılarını yazımızın devamında sizler için derledik.

St. George Kilisesi, 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilise bir Rum Ortodoks kilisesidir ve ünlü mozaik haritası burada yer almaktadır. Bu mozaik harita 1864 yılında ortaya çıkarıldı. Mozaik 2 binden fazla parça içeriyor ve resim ve yazılardan oluşuyor. Mozaiğin sadece 1 / 3’ü kilise tabanındadır ve geri kalanı hala kayıptır. Sadece mozaik harita hakkında değil, Medeba’nın tarihi hakkında da birçok bilgi kaynağı var. Medeba’ya gittiğinizde ilk ziyaret etmeniz gereken yer kuşkusuz bu kilise. Kilise tabanındaki mozaik deforme olmaması için halı ile kaplanmış ve günün belirli saatlerinde açılarak ziyaretçilere gösterilmiştir.

Medeba Müzesi, St. George Kilisesi‘nin alt caddesinde birkaç bina bulunmaktadır. 1978 yılında kurulan müze, Al Twal Evi olarak da bilinir. Bu yapının zemini de mozaiklerden oluşuyor ve ziyaretçilerine Bizans dönemine ait mozaik koleksiyonunu sunuyor. İki bölümden oluşan müze, Arkeoloji Müzesi ve Halk Müzesi olarak ikiye ayrılıyor. Arkeoloji Müzesinde daha çok arkeolojik kazılardan çıkan kalıntılar ve eserler sergilenmekte, daha çok mozaik eserler sergilenmektedir. Halk Müzesi bölümü iki salondan oluşmaktadır. Halkın giydiği kıyafetler, gümüş veya altın eski takılar ve folklorik kadın ve erkek giysileri burada sergileniyor. Bu bölüm daha çok Medeba tarihi hakkındadır. Dış avlusunda heykeller sergileniyor ve bina bazı etkinlikler için de kullanılıyor.

Medeba Arkeoloji Parkı, Bizans’ın en ünlü kiliselerinden biri olan Meryem Ana Kilisesi ve Hippolytus Salonu‘nun kalıntılarını ve mozaiklerini barındırıyor, avcılık ile ilgili heykeller ve pastoral heykeller de burada sergileniyor.

Merkezden 2-3 sokak aşağıda Haya Caddesi’nde bulunan kilise, Medeba’nın siluetini tamamen değiştirmiş ve zenginleştirmiş. Medeba’nın antik akropolisi üzerine inşa edilmiştir. Son kazılarda kilisenin altında çok sayıda zindan ve oda bulundu. Bu odalar ve zindanlar artık müze gibi sergileniyor ve kapılarını ziyaretçilere açıyor. Kilisenin çan kulesine çıktığınızda Medeba’nın şehir manzarası ve cami manzarası görebilirsiniz.

Ma’in Kaplıcaları, Roma döneminde yapıldığı bilinen kaplıca, bir şelaleye de sahip ve halka açık. Isıl işlemler için şiddetle tavsiye edilir. Kayaların arasından akan şelalesi ile huzur ve sağlık veren kaplıcalar Medeba’nın güneyinde, büyük otel zincirlerinin hemen yanında yer alıyor.

Ölü Deniz’deki Çamur Banyosu, dünyanın en alçak noktasında yer almaktadır. Ürdün’e giderken yapılması gerekenlerden biri de Ölü Deniz’de yüzmek ve çamur banyosu yapmaktır. Ölü Deniz’deki çamurun insan sağlığına, daha doğrusu cilde büyük faydaları vardır. Aynı zamanda tuzluluğu çok yüksek olduğu için içinde canlı yaşamayan Ölü Deniz’de aynı nedenle dibe batamayacağınızı da hatırlatalım.

Ölüdeniz Panaromik Restoran (Ölüdeniz Panaromik Kompleksi), 2006 yılında kurulan bu restoran, kesintisiz deniz manzarası sunmaktadır. Burada güzel yemeklerle birlikte manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Burası aynı zamanda Ürdün hakkında birçok bilgi edinebileceğiniz yerlerden biri, çünkü restoranın da bir müzesi var. Bu müze yerel jeoloji, tarih ve Medeba çevre haritası gibi bazı bilgiler içermektedir. Bu güzel panoramik restoranda yemek yemek ve çevre hakkında bilgi edinmek istiyorsanız rotanızı buradan çevirebilirsiniz.

Karak Kalesi ve Kral Yolu,Kral Yolu, Ürdün’ün Büyük Rift Vadisi‘nin yukarısında yer almaktadır. Kral Yolu‘nu takip ederken Ölü Deniz‘in en güzel manzarasını ve Büyük Yarık Vadisi‘nin vadi manzarasını seyretmek mümkündür. Bu yol, Haçlıların, bazı kralların ve imparatorların geçtiği tarihi bir yoldur. Kral Yolu’nun sonu Karak Kalesi‘ne çıkar. Şehir merkezinden doğuya gittiğinizde Kale’nin manzarasını görmek için yüksek bir tepe var. Kale manzarası buradan görülmeye değer. Bu kale 1140 yılında inşa edilmiş ve savunma kalesi olarak kullanılmıştır. Haçlılar tarafından 1187’de savunma ve koruma amacıyla kullanılmış, aynı zamanda Ürdün’deki en iyi korunmuş Haçlı kalesidir. Kalede ayrıca zindanlar ve bazı odalar vardır.

Petra

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Petra, yılın her döneminde ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. İki dağ arasındaki uzun bir yolun sonunda aniden beliren muazzam bir antik kenttir. Tarihi şehir bölgesine turlar ile özellikle Wadi Musa bölgesinde günübirlik geziler yaparak veya araç kiralayarak ulaşabilirsiniz. Ilıman iklimi sayesinde her mevsim görülebilen muazzam bir büyüye sahip Petra’nın çevresindeki şehirlerde konaklayabilirsiniz. Genelde ucuz bir bölge olmasına rağmen antik kentin çevresindeki restoranlar daha pahalı ve Musa Vadisi bölgesinde daha lüks oteller var.

  • İpucu: Seyahatinizden iki veya üç ay önce otel rezervasyonu yaparsanız, çok daha uygun fiyatlı yerler bulabilirsiniz.

Petra Ne Zaman Ziyaret Edilmelidir?

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Ürdün’ün tarihi şehri Petra; büyüleyici güzelliği ile her mevsim ziyaret edilebilecek bir yerdir. Kışın daha soğuk olmasına rağmen, özellikle kasım ayı sonunda her mevsim ziyaret edilebilir. Öncelikle Ürdün’e ulaşmak için Amman veya Akabe‘ye uçabilirsiniz. Sonrasında Petra’ya ulaşmak için araç kiralayabilir veya şehirlerden belirli saatlerde kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. Ayrıca günübirlik turlara katılabilirsiniz.

Petra Şehir İçi Ulaşım

Amman Havalimanı‘na geldiğinizde araç kiralayarak Petra’ya ulaşabilir veya otobüsleri kullanabilirsiniz. Petra’ya girmek için Wadi Musa‘dan bir bilet almanız gerekiyor. Petra’yı ayrıca at ve deveye binerek de gezebilirsiniz.

Petra Mutfağı

Petra mutfağında ana yemek genellikle öğle yemeğidir ve genellikle pirinç, et, salata ve yoğurttan oluşur. Sol el yemek için kullanılmaz. Bardaklardan çorbalar içilir. Kahvaltı; Zeytinyağlı veya yoğurtlu ekmek, taze kesilmiş domates, salatalık veya soğan ve çaydan oluşur. Bedevi mutfağında öğle yemeği genellikle bulunmaz, ancak Petra’da öğle yemeğinde fasulye püresi, salata, haşlanmış yumurta ve pide yaygındır. Misafirler geldiğinde “Mansaf”(kuzu ve pilav) eklenir ve bu şekilde ana yemek olarak düşünülebilir. Şehir halkının çoğu akşam yemeğinde hafif yemekler tercih ediyor. Akşam yemeğinde et, pirinç ve sebze içeren yemekler tüketilir. Meyve, günün her saatinde tüketilir.

Petra Gece Hayatı

Petra’nın gece hayatı için, iki saatlik bir gece yürüyüşü PetrabyNight önerilir. Petra’nın en önemli etkinliği PetrabyNight adı altında düzenlenen etkinliktir. Petra’nın etkileyici atmosferini gece yaşama fırsatı sunan etkinlik, Siq adı verilen etkileyici geçitlerden geçmek için unutulmaz bir fırsat. Sadece yıldızların ve mum ışıklarının aydınlattığı bir gecede yerel müzik dinleme şansınız da var. Atmosfer ve etkinlik, ziyaretçileri Nabataean zamanına taşımak için özel olarak hazırlanmıştır. Gezinin girişi Petra Ziyaretçi Merkezi‘nden başlar. Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe günleri düzenlenen etkinlik akşam 20.30’da başlıyor ve yaklaşık iki saat sürüyor. 12 yaşın altındaki çocuklar etkinliğe yaklaşık 20 $ giriş ücreti karşılığında ücretsiz katılabilir.

Jerash Festivali / Ürdün Festivali, temmuz ve ağustos ayları arasında bir ay süren Ürdün Festivali veya Jerash Festivali olarak bilinen bu festival düzenlenmektedir. Amman, Jerash antik kenti, Irbid, Ölüdeniz sahili ve Petradâhil olmak üzere turistik özellikleriyle öne çıkan ülke şehirlerinde. Her yıl yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayan festival, uluslararası sanatçıların ziyaretleri ile unutulmaz performanslar deneyimine dönüşüyor. Konserler, tiyatro oyunları, sergiler, şiir okumaları, geleneksel dans gösterileri gibi gösteriler her yıl izleyiciyi bekliyor.

Petra’da Alışveriş

Petra’nın girişindeki dükkânlarda takılardan halılara ve geleneksel vazolara kadar aradığınız tüm hediyelik eşyaları bulabilirsiniz. Bunların arasında eski olduğu iddia edilen eski paralar var, ancak alışveriş yaparken sahte bir şey için çok fazla para ödememeye dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Petra Para Birimi

Ürdün sınırları içerisinde yer alan Petra şehrinin para birimi Ürdün Dinarıdır.

Petra Resmi Dili

Petra, Ürdün’e bağlı olduğundan, resmi dili Arapçadır. Antik Yunancanın, antik kentin eski dilleri arasında olduğu bilinmektedir. Ürdün lehçeleri çoğunlukla İngilizce, Fransızca ve Türkçe gibi dillerden etkilenmektedir. İngilizcenin resmi bir statüsü olmamasına rağmen, ülkede en çok konuşulan ikinci dildir.

Ürdün’de Bulunan Türkiye Dış
Temsilcilikleri

AMMAN BÜYÜKELÇİLİĞİ


Adres: ABBAS MAHMOUD AL-AQQAD ST.31 P.O.BOX 2062 JABAL
AMMAN 11181
AMMAN-JORDAN
Telefon: 00 962 – 6- 500 23 25-26-27-28
Faks: 00 962-6 461 23 53
embassy.amman@mfa.gov.tr
http://amman.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Ürdün

Ürdün gezi rehberine dair bilinmesi gerekenleri bu şekilde sizlere aktardık. Ürdün’e daha önce hiç uğramamış bireylerin daha hazırlıklı olması ve nitelikli bir gezi deneyimini duyumsaması adına tüm önemli destinasyon noktaları ve Ürdün’de işinize yarayacak bilgileri sizlerin istifadesine sunduk. Bu rehber doğrultusunda harika bir gezi tecrübesi yaşayacağınızı temenni ediyor ve iyi tatilleri diliyoruz. Bir sonraki gezi turunuzda görüşmek üzere!

Yorum Yap

Yorum Yap