İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Avrupa
  3. Ukrayna Gezi Rehberi

Ukrayna Gezi Rehberi

ukrayna-gezi-rehberi

Ukrayna, Doğu Avrupa’nın ortasında bulunan, başkenti Kiev ile dünyanın ilgisini gün geçtikçe daha çok üzerine çeken bir ülkedir. Macaristan, Moldova, Polonya, Slovakya ve Rusya ile komşu olan Ukrayna iklimi ile yaşayış tarzı ile kültürel tarihi ile mutlaka görülmesi gereken ülkeler arasında yer alır. Ukrayna’nın kuzeyi ile güneyi arasındaki sıcaklık farkı turistlerin ilgisini çekmektedir. Seyahat edeceklerin görecekleri pek çok alternatif gezi yerleri bulunur.

Ukrayna’nın kuzeyi ile güneyi arasındaki sıcaklık farkı, hem kışın hem yazın rahatlıkla ziyaret edilebilmesine imkân tanır. Ukrayna, 603.628 kilometrekare yüzölçümüne sahip; Avrupa’nın en geniş ülkelerinden birisidir. Ukrayna, yarı başkanlık sistemi ile yönetilen bir devlettir. Ülke askeri güç bakımından Avrupa’nın en büyük ikinci silahlı kuvvetlerine sahiptir.

Ukrayna’nın başkenti Kiev şehridir. Kiev; mozaikleri, freskleri, doğal güzellikleri ile oldukça güzel bir şehirdir. Ukrayna seyahatlerinizde Ukrayna’nın başkenti Kiev, ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Ukrayna’yı ziyaret eden turistler,  bu ülkeye hayran kalarak geri dönerler.

Komşu Ülkeleri

Ukrayna’nın doğusunda ve kuzey doğusunda Rusya, batısında Polonya, Slovakya ve Macaristan, Güney batısında ise Romanya ve Moldova ülkeleri bulunur. Bu ülkeler, Ukrayna ile kara sınırı bulunan ülkelerdir. Ülkenin güneyden de Karadeniz ve Azak denizi kıyısı bulunur. Ülkenin ana dili, Ukraynacadır. Fakat halkın Büyük bir kısmı Rusça ’da bilmektedir. Ülkede İngilizce dili de aktif olarak kullanılır. Ukrayna, geçmiş tarihlerde Lehistan için Rusya ve Osmanlı Devletleri arasında paylaşılmıştır, daha sonra Karlofça antlaşması ile büyük bir bölümü Rus hâkimiyetine girmiştir.

Bu dönemden sonra ülke birçok kez bağımsızlığını kazanmak için uğraşmıştır. Ülke bağımsızlığını gerçekleştirmek için ilk olarak 1917 yılında bağımsızlık ilan etmeye çalışmıştır. Ancak bu eylemleri başarısız olarak gerçekleşmiştir. Daha sonra Sovyet Rusya egemenliği altına girmiştir. Ukrayna, II. Dünya savaşı sırasında tekrar bağımsızlığını kazanmaya çalışmıştır. Ancak bu girişimlerinde de başarısız olmuştur. Ülke, bağımsızlığını tam olarak Sovyet Rusya’nın doğduğu dönemde kazanmıştır.

Ukrayna halkının büyük çoğunluğu dini inanç olarak Hristiyanlığı benimsemiştir. Ancak ülkenin az sayılmayacak derecede büyük bir çoğunluğu yapılan araştırmalara göre bir yaratıcının olduğuna inanmamaktadır. Ukrayna’da yapılan araştırmalarda % 37’lik kısmı dini inançlarının getirdikleri gereklilikleri yerine getirdiğini belirtmiştir. Ancak Ukrayna halkı, kişilerin dini inançlarına saygılı ve hoşgörülüdür.

Seyahat Yerleri

Ülkemizden her yıl birçok kişi çeşitli nedenlerle Ukrayna’ ya seyahat etmektedir. Ukrayna’ ya turistik amaçla gidecek kişilerin, özellikle haziran ve eylül aylarını tercih etmeleri daha doğru olacaktır. Ülkenin sahip olduğu karasal iklim, kış turizmi için de oldukça elverişlidir. Ukrayna’ ya kayak için gitmek isteyen kişilerin kış aylarını tercih etmeleri gerekir. Ukrayna seyahatlerinde muhteşem doğal güzellikleri görmek için meşhur otellerinde konaklayarak eşsiz bir tatil geçirebilirsiniz. Ukrayna ile Türkiye arasındaki ulusal ve ticari ilişkilerin geçerliliği nedeniyle ülkemizden Ukrayna’ya direkt uçuşlar bulunmaktadır.

Ukrayna’ ya İstanbul veya Ankara üzerinden direkt veya aktarmalı olarak geçiş yapılabilir. Ülkemizde Ukrayna ülkesine uçuşlar Kiev, Dnepropetrovsk, Kherson, Zaporizhzhia ve İvano-frankivsk şehirlerine yapılmaktadır. Ülkeye seyahat ettikten sonra ihtiyaçlarınızı karşılayacak araç kiralama hizmeti, taksi gibi ulaşım araçlarını kolaylıkla bulabilirsiniz.

Ukrayna, iklim olarak ılıman ve karasal iklime sahip bir ülkedir. Ukrayna ülkesi, kuzeyde yer alan bir ülke olması sebebiyle kışları soğuk geçer. Türkiye ile kıyas edildiğinde, Ukrayna kışları Türkiye’nin iklimine göre daha soğuk geçen bir ülkedir. Kış aylarında, ülkenin kuzeydoğusunda termometreler -8 derece, Güney batısında ise -2 dereceyi gösterir. Kuzeyde yer alan bir ülke olduğundan en fazla 36 derece ile 42 derece arasında sıcaklıklar görülür. En düşük soğukluk ise -40 derece olarak ölçülmüştür.

Ekonomisi

Ukrayna’nın ekonomisi, 2007 ve 2008 yıllarında enflasyon oranlı yükselmiş ve o dönemden beri yüksekliğini devam ettirmiştir. Ülke, doğalgaz ihtiyacını Rusya’dan karşılar. Yani doğalgaz ve petrol konusunda Rusya’ya bağlı bir ülkedir. Ülkenin gelişmişlik oranı % 87,3’tür. Ülkede, maden kömürü rezervleri çok fazladır. Ancak bu rezervleri işletecek teknolojiye sahip değildir. Diğer ülkelere maden kömürü, boru, hurda, demir gibi madenler ihraç edilir. Geçmiş zamanlarda ülkede sanayileşme ve teknoloji pek fazla gelişme göstermemiştir. Ancak son yıllara bakıldığında ülkenin sanayileşme ve teknoloji alanında artış gösterdiği gözlenmiştir.

Ukrayna, kültürel ve sosyal yaşam açısından oldukça zengin ve çeşitli bir ülkedir. Ülkede her zaman konser, tiyatro, orkestra gibi sanatsal etkinliklerin yapıldığı yerlere gitmek mümkündür. Ülke, dev kütüphaneleri ile de meşhurdur. Ukrayna, ulaşım açısından oldukça ucuzdur. Toplu taşıma araçları olan otobüs, tramvay, metro gibi araçlarda seyahat etmek için çok düşük fiyatlı bir jeton almak yeterlidir. Bu nedenle Ukrayna seyahatlerinizde, bir şehrin bir ucundan başka bir ucuna ucuz bir şekilde rahatlıkla gezme avantajı sağlamaktadır.

Festivaller

Turistlere Ukrayna’yı cazip kılan bir durumda, müzik festivalleri açısından zengin oluşudur. Özellikle yaz müzik festivali Mayıs aylarında başlayıp; Haziran sonuna kadar devam etmektedir. Ayrıca Ukrayna, dünya müzik festivali Haziran sonu gibi Kiev şehrinde düzenlenir. Ülkeye gerçekleştirilen caz etkinlikleri de oldukça etkileyicidir. Film severler için ise Molodist Uluslararası Film Festivali, Ekim aylarında düzenlenir.

Ukrayna ülkesine gidecek kişiler, birbirinden farklı birçok güzelliğe şahitlik edecekleri aşikârdır. Ukrayna; doğal güzellikleri, kültürel yapısı, mutfağı, festivalleri, havası ve sıcakkanlı insanlarıyla oldukça etkileyici bir ülkedir. Mimari yapılar ile bambaşka bir özelliğe sahip olan Kiev şehri, mutlaka görülmesi gereken bir şehir olarak tavsiye edilir.

Ukrayna Nerededir?

Ukrayna, Avrupa Kıtası’nda yer alan geniş yüzölçümlü bir ülkedir. Ukrayna, toprak olarak Avrupa’nın doğusunda ve Karadeniz’e kuzeybatıdan sınırı bulunur. Ukrayna ülkesi; Rusya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Polonya ülkeleri ile sınır komşusudur. Ülkemizden Ukrayna’ya vizesiz geçiş bulunur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 90 günlük seyahatleri için vizesiz giriş yapabilirler. Bu nedenle ülkemizden her yıl birçok kişi Ukrayna ülkesine seyahat eder.

Bu ülke geçmiş zamanlarda Sovyetler Birliği içerisinde yer alan bir ülkeydi. Daha sonra bağımsızlığını ilan etmiştir. Ancak Ukrayna geçmiş dönemlerde birçok ülkeye ev sahipliği yaptığından, Sovyetler Birliği döneminden kalan izleriyle ülkenin farklı ve oldukça etkileyici mimari yapıları görmek mümkündür. Ülkenin en önemli şehirleri Kiev, Odessa, Kharkiv, Lviv ve Donetsk şehirleridir.

Ukrayna ile Türkiye arasındaki seyahatlerde, havayolu veya feribotla geçiş yapılabilir. Ukrayna, dünya ülkeleri arasında Avrupa’da bulunan geniş yüzölçümüne sahip ülkelerden birisidir. Bu nedenle Ukrayna’ya hem havayoluyla hem feribotla rahatlıkla seyahat edilebilir. Ayrıca Ukrayna’ya, komşu olduğu ülkeler üzerinden de aktarmalı olarak geçiş yapılabilir. Rusya’nın Türkiye ile ortak olarak kullandığı Karadeniz ve Azol denizi kıyılarına ülke sınırları bulunur. Ukrayna’dan direkt olarak gerçekleştirilen uçak seyahatlerinde, uçuş süresi ortalama 1-2 saat kadar sürer.

Ukrayna ülkesi, uluslararası saat birimi olarak GM+ 2 diliminde yer alır. Türkiye ile Ukrayna arasında saat farkı bu durumdan kaynaklanır. Ukrayna’nın ülkemize göre daha karasal bir iklimi bulunduğundan, seyahat öncesi meteorolojiden hava durumuna bakılması gerekir. Ülke, 24 bölgeden oluşmuştur. 459 tane şehri bulunur. Bu şehirlerarasında en çok seyahat edilen şehirler; Kiev, Lviv, Odessa, Çernobil gibi şehirler yer alır. Özellikle Çernobil, son yıllarda oldukça popüler olan iller arasına girmiştir. Çernobil, Kiev’e ortalama 141 kilometre uzaklıkta yer alır. Özellikle Çernobil’e giden kişilerin Çernobil’de patlamanın gerçekleştiği Pripyat Kasabası’nı da ziyaret edebilirler.

Ukrayna’ya seyahat edecek kişiler, insanları derinden etkileyen yerel kültürleri görmek için iç bölgedeki küçük şehirleri ziyaret edebilirler. Bu şehirler içerisinde yer alan küçük kasabalar, ilçeler, insanları cezbeden farklı doğal güzelliklere sahiptir. Ayrıca köy ve kasabadaki insanlar, dışarıdan gelen kişilere karşı daima güler yüzlü ve anlayışlıdır. Ayrıca iç bölgelerdeki bu güzel köy ve kasabalarda, Ukrayna’ya ait farklı yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

Ukrayna’da Konuşulan Diller 

Ukrayna’ya seyahat edecek kişilerin ve Ukrayna’da yaşayacak kişilerin merak ettiği bir konuda Ukrayna’da konuşulan diller hangileri olduğudur. Bir ülkeye gidip oradaki insanlarla anlaşabilmek ve zorluk yaşamamak için ülkenin dili ile ilgili bilgi sahibi olunması gerekir. Özellikle okuyan ya da yaşamayı planlayan kişiler, Ukrayna’nın resmi dili hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar. Ukrayna’ya vizesiz geçişlerden sonra Ukrayna’da çok fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile karşılaşmak mümkündür. Ukrayna’nın resmi dili, Ukraynacadır.

Ancak Ukrayna dili, biraz karışık ve yazılması zor olan bir dildir. Ukraynaca ile Rusça birbirine yakın dillerdir. Rusça bilen bir kişinin, Ukraynaca konuşan kişileri anlaması mümkündür. Geçmiş zamanlarda Rusya’nın egemenliği altında kalan Ukrayna’da, Rusça bilenlerin sayısı da çok fazladır. Ayrıca Rusça bilen kişiler, Ukraynaca yazılan afişleri ve yazıları rahatlıkla okuyabilir. 45 milyon nüfusa sahip Ukrayna’da Rusça bilenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Ukraynaca, yazı dili olarak Slav dilleri ile yakınlığı ile de bilinir. Slav dillerini bilen kişilerde, Ukrayna’da ki kişilerle diyalog kurabilirler.

Ukrayna’da Rusça ve Ukraynaca dillerinin yanı sıra İngilizce, dili de konuşulan diller arasında yer alır. Özellikle üniversite eğitimi gören öğrenciler, eğitimlerine katkısından dolayı İngilizceyi daha çok tercih ederler. Buradan da anlaşılacağı gibi Ukrayna’da genç nüfus içerisinde İngilizce bilen kişi sayısı oldukça fazladır. Ancak merkezlerden uzaklaşarak köylere ve daha iç bölgelere gidildiğinde, İngilizce bilenlerin sayısı azalır. İç bölgelerdeki köy, şehir ve kasabalarda bulunan kişiler, genellikle Ukraynaca ve Rusça dillerini kullanırlar. Bu nedenle Ukrayna’ya seyahat edecek İngilizce bilen kişilerin, bu bölgedeki insanlarla iletişim kurması zordur.

Alışveriş

Turistik bölgelerde ve genç nüfusun yoğun olduğu yerlerde İngilizce bilen kişilerle karşılaşılabilir. Ukrayna’da kafe, restoran gibi yerlerde İngilizce bilen kişiler ile karşılaşmak mümkündür. Turistik bölgelerdeki kafe, restoran tarzı yerlerde İngilizce bilen sayısı fazla iken, turistik olmayan yerlerde menüler genellikle Ukraynaca yazılır.

Ukrayna’ya rahat edecek kişilerin, Ukraynaca bilmiyorlarsa iletişimde sıkıntı yaşamaları büyük olasılıktır. Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanlar seyahatlerinde çok fazla sıkıntı yaşamazlar. Akıllı telefona sahip kişiler, internetin bulunduğu yerlerde Ukrayna’da ki vatandaşlarla diyalog kurmak için telefonlarında interneti kullanarak iletişim kurmaya çalışabilir. Akıllı telefonlar sayesinde Ukrayna seyahatlerinde pek fazla zorluk çekilmez. Türkiye’den yurtdışına gidecek kişilerin dikkat etmeleri gereken diğer husus, yurtdışında Türk hatlarının kullanımı biraz maliyetlidir. Bu nedenle Ukrayna seyahatlerinde dil problemi yaşayacak kişilerin, Ukrayna’da kullanıma uygun bir hat almaları daha avantajlı olacaktır.

Alınan telefon ve hat içerisinde internet kullanımının olmasına da dikkat edilmelidir. Telefonunuzda Türkçe kelimelerin Ukraynaca karşılığını bulup, iletişim kurabilirsiniz. Ukrayna, yüzölçümü bakımından büyük ve nüfus olarak kalabalık bir ülke olduğundan, Ukrayna’da İngilizce bilen kişileri bulmak çok zor olmayacaktır.

Ukrayna Halkının Dini inançları 

45 milyon nüfusa sahip Ukrayna’da, Ukrayna halkının dini inançları bakımından nüfusun büyük bir çoğunluğu Hıristiyanlık dinini benimsemiştir. Ülkede Hristiyanlık dışında Yahudilik, Budizm, Hinduizm dinine mensup kişiler de bulunur. Ukrayna’da yapılan araştırmalarda, halkın bir kısmı herhangi bir dine tabi olmadıklarını belirtmişlerdir. Ukrayna’nın merkezinde Güney ve Doğu bölgelerinde ise Hristiyanlar çok fazla değildir. Donbass’ da Ukrayna’da mevcut olan bir dindir.

Ukrayna ülkesi Sovyetler Birliği içerisinde yer aldığı dönemlerde dahi ortodoksluk dinine her zaman daha hassas yaklaşmışlardır. Ukrayna’da yaşayan ortodoksluk dinini benimsemiş kişiler, dinin gereği olan orucu, ibadetleri, toplu günleri kilise ziyaretlerine gerçekleştirirler. Orta dostluk dinini benimseyen kişilerin sayısında her geçen gün artış olmaktadır. Ukrayna’da kişilerin dini inançlarını yerine getirmesi için iki büyük kilise bulunur. Bu kiliseler, Ortodoks kilisesi ve Ukrayna Ortodoks kilisesidir.

Ukrayna’da yapılan araştırmalara göre ülkenin %  77’si Ortodoks, % 16’sı Yunan Katolik, % 2’si Protestan dinine mensuptur. Aynı şekilde yapılan araştırmalarda halkın 0,7’lik bir kısmı ise Müslümandır. Ukrayna’da yaklaşık 500.000 Yahudi’nin yaşadığı belirtilmiştir. Yunan Katolikler, Roma kilisesine bağlı kuralları gerçekleştirirler. Tarih öncesi dönemlerde Ukrayna toprakları içerisinde geleneksel putperest dinlerinde hâkimiyet gösterdiği bilinmektedir.

Ukrayna’nın Kısa Tarihi

Ukrayna, yıllar boyunca verdiği bağımsızlık mücadelesi ile bilinen bir ülkedir. Ukrayna’nın kısa tarihi, Ukrayna toprakları üzerinde geçmiş tarihlerde ilk devlet kuran topluluk İskitler’dir. Milattan önce Ukrayna toprakları üzerinde yerleşerek devlet kuran diğer bir topluluk Gotlar’dır, sonra ise Hunlar’dır. Bir süre bunların egemenliği altında kalan topraklar, daha sonra Sılav kavimlerine yurt olmuştur. Bugün Ukrayna’nın başkenti olan Kiev, geçmiş dönemlerde Rusya ve Kiev Kinezliğinin başkentidir.

Bugünkü Ukrayna toprakları 12. ve 13. yüzyıllar arasında Moskova ve Belarus Devletleri hâkimiyetinde yer almaktaydı. Ukrayna, yüzyıllar boyunca Litvanya ve Polonya ile bağımsızlık mücadelesi vermiştir. 1672-1676 yıllarında Osmanlı ile Lehistan savaşları sonrasında Ukrayna’nın bir kısmı Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmiştir. Daha sonra Osmanlı imparatorluğu ve Rusya çarlığı arasında imzalanan Bahçesaray antlaşmasıyla Dnyepr Nehri, Rus çarlığı ile Osmanlı arasında sınır olarak belirlendi. Bu anlaşma ile Zaporojye Osmanlı egemenliği altına girmiştir.

Ukrayna uzun yıllar Rusya, Polonya, Avustralya, Macaristan Devletleri himayesinde kalmıştır. Ancak ikinci Dünya Savaşı’nda, Ukrayna’nın topraklarının Büyük bir kısmı Nazi Almanya’sı tarafından işgal edilmiştir. Katliamları, Ukrayna’nın tarihi için oldukça acıklı sahnelere yol açmıştır. Savaş süresi boyunca ülkede partizan savaşları devam etti. Ülkenin Nazi işgalinden kurtulması, 1944 yıllarını buldu. Ancak yapılan savaşta milyonlarca Ukraynalı hayatını kaybetti ve birçok şehir ve köy harap oldu. Ukrayna’da yaşanan diğer bir felaket ise Çernobil faciasıdır.  

Ukrayna birçok kez girişilen bağımsızlık mücadelesini, 24 ağustos 1991 yılında Sovyetler birliğinden ayrılarak gerçekleşmiştir. Bağımsızlığını ilan eden ülkede devlet başkanı olarak görev yapan devlet başkanı Kuçma’nın döneminde ortaya çıkan bazı ses kayıtları, ülkenin genelinde protestolara ve gösterileri yol açmıştır. Bu gösteriler ve protestolar daha sonra çatışmalar haline dönüşmüştür. Ülkede gerçekleştirilen 2002 seçimlerinde Ukrayna Komünist Partisi, liderliği Ukrayna Bloğuna kaptırmıştır.

Ukrayna’nın 2004 devlet başkanlığı seçimi, tarihi için önemli bir gündür. Gerçekleştirilen çekişmeli seçimler sonrasında Kiev’de bağımsızlık meydanı olmak üzere birçok yerde kitlesel gösteriler görülmüştür. Bu olaylar turuncu devrim olarak adlandırılır. Devlet başkanlığı seçimleri, bu tür gösterilere tanıklık etmiştir. Son yıllarda çatışmalar belirli oranda durdurulsa da bazı çalkantıların halen devam ettiği belirtilmektedir.

Ukrayna’ya Ne Zaman Gidilir?

Ukrayna geniş yüzölçümüyle Karadeniz ve Azak denizleriyle kıyısı olan bir ülke olmakla beraber güzellikleriyle birçok yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir ülkedir. Ukrayna’ya turistik nedenlerden dolayı seyahat edecek kişiler, nasıl bir tatil yapmak istiyorlarsa buna uygun ayları belirlemeleri gerekir. Ukrayna, Türkiye’ye göre karasal iklimin daha fazla görüldüğü dolayısıyla daha soğuk bir ülkedir.

Ukrayna’da güneşi görmek için Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında seyahat edilmelidir. Avrupa’nın en geniş yüzölçümüne sahip iki ülkesi olan Ukrayna ve Polonya sosyal yaşamı, kültürü ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır. Ukrayna’nın başkenti Kiev,  gezmek için en çok tercih edilen şehirlerden birisidir. Kiev, Ukrayna’nın en büyük ilidir. Türkiye’den Kiev’e direkt uçak seferleri bulunur. Ukrayna ile Türkiye arasındaki vize anlaşması sonrasında Ukrayna’ya, Türkiye’den seyahatlerde büyük oranda artış görülmüştür. Kiev, Avrupa’nın en popüler şehirleri arasında yer alır. Ukrayna’da otobüs, tramvay gibi toplu araçlar ile ulaşım oldukça ucuz olduğundan gitmiş olduğunuz şehirde rahatlıkla seyahat edebilme imkânı vardır.

Ukrayna’da her yaz bir Ukrayna müzik festivali düzenlenir. Bu özel festivallere katılmak için Mayıs ve Haziran aylarında Ukrayna’ya seyahat edebilirsiniz. Bunun yanı sıra dünya müzik festivali için ise Haziran ve Temmuz aylarında Ukrayna’ya seyahat etmek oldukça doğru bir karar olacaktır. Ukrayna ılıman iklim kuşağında yer aldığından, kıyı kesimlerinde genellikle Akdeniz iklimi görülür. Ukrayna’ya kış aylarında seyahat ederek muhteşem kayak merkezlerinde güzel bir tatil gerçekleştirebilir.

Ukrayna’nın yaz ayları, genellikle sıcak geçer. Ancak ülkenin güneybatı ve kuzey bölgelerinde farklı iklimler yaşanır. Bu nedenle yaz ayları ve kış aylarında tatil için gezilecek bölgeler hakkında araştırma yapılarak tatil yapılması daha yararlı olacaktır. Ukrayna’yı ziyaret etmek için Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları tercih edilebilir.

Ukrayna’ya Nasıl Gidilir?

Ukrayna ile Türkiye arasında gerçekleştirilen vize anlaşması sonrasında Türkiye vatandaşları, Ukrayna’ya pasaportsuz ve vizesiz olarak seyahat edebilirler. Ukrayna, Türkiye vatandaşlarının kimlikle gidebildiği ülkeler arasında yer aldığından birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ukrayna’ya çeşitli nedenlerden dolayı seyahat etmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sık sık ziyaret ettiği bir yer haline gelen Ukrayna’ya nasıl gidilir konusu da merak konusudur. Ukrayna; doğal ve tarihi güzellikleri, lezzetli yemekleri, farklı kültürü, sosyal yaşantısı ile turistlerin gözde turistik yerleri arasında bulunur. Ukrayna’ya seyahat edecek kişiler, havayolu veya deniz yoluyla seyahat etmeleri mümkündür.

Ukrayna Ülkesine Pasaportsuz Giriş

Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan uluslararası ilişkilerin devamlılığı ve güçlendirilmesi için yapılan anlaşmada Türkiye Cumhuriyeti yeni kimlik kartına sahip kişiler, Ukrayna’ya pasaportsuz olarak giriş yapabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus, eski tip nüfus cüzdanları ile Ukrayna’ya seyahat edilememesidir. Ukrayna’ya gerçekleştirilecek 180 gün içerisindeki 90 günlük seyahatlerde kimlik yeterlidir.

Birçok Avrupa ülkesine gitmek için gerçekleştirilmesi gereken zor ve uğraştırıcı pasaport işlemleri ve vize işlemleriyle uğraşmadan direkt olarak Ukrayna’ya seyahat etmek birçok kişi için cazip gelmektedir. Diğer Avrupa ülkeleri için talep edilen Schengen vizesini almak zahmetli olmasının yanı sıra oldukça masraflıdır. Bu durum Türkiye’den tatil, balayı, turistik nedenlerden dolayı yurtdışını tercih eden kişiler için Ukrayna’ya gitmek oldukça avantajlıdır.

Ukrayna’ya Havayolu İle Seyahat

Türkiye’den Ukrayna’ya havayolu ile seyahat direkt olarak veya aktarmalı uçuşlar olarak gerçekleştirilir. İstanbul Atatürk Havaalanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanlarından Ukrayna’nın farklı kentlerine seferler düzenlenir. Bunun yanı sıra Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes Havaalanlarından da havayolu uçuşları mevcuttur. Ukrayna’ya seyahat etmek için Antalya Havaalanından da direkt uçuşlar bulunmaktadır. Türkiye’den Ukrayna’nın Kiev, Odessa, Kherson, Lviv, Zaporijya, Dnipro ve Kharkov şehirlerine hava yoluyla seyahat edilebilir. Türkiye’de bulunan birçok havayolu şirketi Ukrayna seyahatlerini gerçekleştirir.

Ukrayna’ya seyahat gerçekleştiren havayolu şirketlerinin avantajlı uçak bileti fiyatları ise kişilerin seyahat talebini arttırmaktadır. Türkiye ile Ukrayna uçak bileti fiyatları, havayolunun kampanyalarına ve seyahat dönemlerine göre farklılık gösterir. Havayolu ulaşımı, rahatlığı ve konforuyla yurtdışı seyahatleri için her zaman daha avantajlıdır. Ayrıca havayolu ulaşımı, deniz ve karayolu ulaşımına göre daha hızlıdır ve ulaşım Türkiye’den Ukrayna’ya 1 ile 2 saat gibi kısa bir sürede tamamlanır. Bu da özellikle Ukrayna’ya iş ve ticari nedenlerle seyahat edecek kişiler için büyük kolaylık sağlar.

Ukrayna Denizyolu Ulaşımı

Ukrayna ile Türkiye’nin Karadeniz’e kara sınırları bulunmaktadır. Bu durum Türkiye ile Ukrayna arasında denizyolu ulaşımına imkân tanır. Türkiye’den Ukrayna’ya denizyolu ulaşımı ile rahatlıkla seyahatler gerçekleştirilebilir. Ukrayna ile Türkiye arasında yük taşımacılığı gerçekleştirilir. Yük taşımacılığı gerçekleştirilen gemide, sınırlı sayıda yolcu kapasitesi bulunur. Bu seferler haftanın belirli günlerinde ve saatlerinde gerçekleştirilir.

Ukrayna ile Türkiye arasındaki denizyolu ulaşımında ücretler, otomobil veya yolcu sayısına göre farklılık gösterir. Ancak deniz üzerinde farklı bir deneyim yaşayarak deniz manzarası ile seyahat etmek için denizyolu tercih edilebilir. İyi bir tatilin başlangıcı, her zaman güzel bir yolculuk sonrası başlar. Ukrayna’ya seyahatlerinde denizyolu veya havayolu ulaşımı rahatlıkla tercih edilebilir.

Kiev City – the capital of Ukraine

Ukrayna İklim ve Hava Durumu

Ukrayna’nın iklimi,  ılıman karasal iklimdir. Ukrayna, kuzeyde yer alan bir ülke olması nedeniyle Türkiye ile karşılaştırıldığında daha soğuk bir iklime sahiptir. Ancak ülkenin Kırım civarlarında tropik iklim görülür. Güney ve batı bölgelerinde ise kuzey ve doğu bölgelerine göre daha ılıman bir iklim yaşanır. Hava sıcaklığı; kışın kuzeydoğuda -8 dereceleri gösterirken, güneybatıda -2 derecelere kadar düşer. Kırım’ın güney kıyılarında ise +4 dereceleri gösterir. Temmuz aylarında kuzeybatıda +18 derece görülürken, Kırım güney kıyılarında +24 derecelere kadar sıcaklık yükselir.

Ukrayna’ya turistik nedenlerle seyahat edecek kişiler, bölgenin iklimini göz önünde bulundurarak Temmuz ve Ağustos aylarında tatil için gitmeleri daha uygun olacaktır. Kış aylarında yağış ve kar, pek fazla görüldüğünden kayak severler içinde mükemmel bir tercihtir. Yaz aylarında, ülkenin hemen hemen her yerinde görülen sıcaklık güney kısımlarına gidildikçe artış gösterir.

Ukrayna’da görülen ılıman karasal ikliminden dolayı ülkenin yağış aldığı bölge oranı, bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Türkiye ile Ukrayna Devleti’nin iklimleri birbiri ile benzerlik gösterir. Karasal iklimin görüldüğü bölgede batıda ve kuzeyde yüksek yağmur düşüşü görülürken, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde daha az yağış görülür. Kış aylarında ise ülkenin Karadeniz kıyıları ile iç kesimleri arasında sıcaklık farkı gözlenir.

Ukrayna devleti coğrafi konumu bakımından oldukça iyi bir konuma sahiptir. Avrupa’nın doğusunda bulunan Ukrayna Rusya, Polonya, Macaristan gibi birçok ülke ile kara sınırı bulunur. Rusya’dan sonra Avrupa’nın en büyük yüzölçümüne sahip Ukrayna’nın, Karadeniz’e kara sınırlarının bulunması ülke için ayrı bir avantajdır. Ukrayna’nın Karadeniz’e sınır uzunluğu 335 kilometre iken Azak Denizi’ne 249 kilometre civarındadır. Karadeniz ve Azak Denizi’nin birleştiği nokta olan Kerç Boğazı’na ise 12 kilometre uzaklıktadır. Büyük savaşlar sonrasında bağımsızlığını ilan eden Ukrayna, verimli topraklara sahiptir. Ayrıca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ülke, kültürel zenginliği ile de göz kamaştırır.

Ukrayna’da Ne Yenilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlikle seyahat edebildiği Ukrayna, her yıl birçok Türk vatandaşının ziyaret odağı haline gelmiştir. Türkiye’den Ukrayna’ya giden kişilerin merak ettiği bir konuda Ukrayna’da ne tür yemeklerin yenileceği konusudur. Ukrayna; doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yerlerinin yanı sıra geleneksel yemekleri ile de ziyaretçilerini mest etmektedir. Ukrayna mutfağının muhteşem yemeklerini ve geleneksel lezzetlerini tatmak içinde Ukrayna’ya seyahat gerçekleştirilebilir.

Tüm toplumların ve devletlerin kendine özgü yemekleri bulunur. Türkiye’de olduğu gibi Ukrayna ülkesi de kendine özgü yemekleri ile gelişmiş bir ülkedir. Yüzyıllar öncesi tarihten bugüne kadar gelen Ukrayna yemeklerinin lezzetleri tartışmasız mükemmeldir. Yemeklerin yapılış tarzları, servis biçimleri ülkenin yaşayış biçimine göre şekillenmiştir. Ukrayna’ya seyahat edecek kişilerin tercihe göre yüzyıllar öncesinden bugüne kadar gelen geleneksel lezzetleri tatmaları tavsiye edilir. Ukrayna’nın kendine özgü muhteşem yemeklerinden bazıları şunlardır;

Borscht Çorbası

Bu çorba, Ukrayna’nın dünyaca ünlü bir yemeğidir. Ukrayna ve Sovyet coğrafyasının dünyaca ünlü borscht çorbasında bol malzeme kullanılır ve çorba içerisinde yaklaşık 30 malzeme konulur. Çorbayı yapmak için öncelikle sığır eti bir süre soğuk suda bekletilir ve daha sonra kaynatma işlemine geçilir. Et ve et suyu ayrıştırıldıktan sonra çorbanın içerisine pancar, lahana, havuç gibi sebzeler eklenir. Çorba sunulurken üzerine ekşi krema ilave edilerek yanında sarımsaklı ekmek ikram edilir. Ukrayna’ya gidenlerin dünyaca ünlü bu çorbayı kesinlikle tatmaları gerekir.

Patatesli Krep

Patatesli krep, Ukraynalıların kahvaltı ve akşam yemeği için tercih ettikleri bir besindir. Bu mükemmel lezzet için taze olarak kızartılan patatesler soğan dilimi, farklı otlar, mantar gibi lezzetlerle servis edilir. Patatesli krep, kızartılan veya fırınlanan patatesler ile yapılabilir. Ukrayna’da sabah ve akşam yemeklerinize eşlik edecek bu mükemmel lezzeti kesinlikle takmanız tavsiye edilir.

Kiev Tavuğu

Ukrayna’ya giden kişilerin yemesi tavsiye edilen ünlü yemeklerden birisidir. Ukrayna’nın ünlü bu yemeği, tavuk filetolarından yapılır. Yemeğin servisi sırasında sarımsaklı sos ikram edilir. Kiev tavuğundan yapılan yemek, Ukrayna’da şık ve üst düzey restoranlarda yer alır.

Salo

Salo, Ukrayna’nın kültüründe önemli bir yere sahip bir ekmektir. Misafirperverliği gösteren bu ekmek, yemeklerin yanında genellikle meze olarak misafirlere ikram edilir. Domuz yağı kullanılarak yapılan bu yemek servis edilirken çavdar ekmeği ve yeşilliklerle beraber sunulur.

Vareniki: Vareniki, Türk mutfağına yakın bir lezzettir. Bu yemek Türkiye’deki mantının benzeri bir yemektir. Tuzlu veya tatlı olarak servis edilebilen hamurun içerisinde dolgu malzemesi olarak et, peynir, mantar, lahana gibi malzemeler kullanılır. Mantıdan farklı olarak servisi sırasında ekşi krema servis edilir.

Sosis

 Ukrayna’da ev yapımı sosis yapmak, oldukça yaygındır. Özel et ve baharatlar kullanılarak yapılan sosisler, Ukrayna restoranlarının da vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alır. Ukraynalı kadınların özel tarifleri ile gerçekleştirdiği sosisler, kişilerin isteği doğrultusunda farklı etler kullanılarak yapılır.

Lahana Çorbası

Türkiye’de olduğu gibi Ukrayna mutfağının en önemli malzemelerinden birisi lahanadır. Tencerede ve fırında yapılan dolmanın iç malzemesinde, farklı malzemeler kullanılır. Lahana dolması, Türkiye’de yapılan lahana dolmalarına tat olarak benzerlik gösterir.

Banush

oldukça farklı bir tarife sahip bu yemek; mısır ezmesi, kızarmış domuz yağı ve peynir gibi malzemeler kullanılarak yapılır. Daha önceleri yoksulluk yemeği olarak adlandırılan bu yemek, günümüzde birçok Ukrayna restoranında müşterilere sunulmaktadır.

Okroshka

Bu yemek, genellikle yemeklerden önce ikram edilen bir çorba türüdür. Genellikle yaz aylarında ikram edilen hafif ekşimsi bir tada sahiptir. Çorbanın iç malzemesinde salatalık, havuç, yeşillik ve sosis gibi malzemeler kullanılır. Yaz aylarında Ukrayna’ya seyahat edecek kişiler, serinletici bu çorbayı tercih edebilirler.

Ukrayna’nın Nüfusu

Ukrayna, Avrupa’nın en geniş toprak yüzölçümüne sahip 2. ülkesidir. Ukrayna’da yaklaşık 44 milyon kişi yaşar. Ukrayna’nın nüfusu, % 70’i Ukraynalılardan, % 0,3’lük kısmının ise Ruslardan oluştuğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Ülkenin kalan kısmını ise Moldovalılar, Bulgarlar Macarlar, Romenler, Yahudiler, Polonyalılar ve Kırım tatarlarından oluşur. Ülkenin üçte ikilik gibi büyük bir kısmı, şehirlerde yaşamaktadır. Kalan diğer kısmı ise kırsal alanlarda yaşamlarını sürdürdüğü gözlenmiştir. Ülkenin ortalama yaş süresi, 65 yıl olarak belirtilmiştir.

Ancak Ukrayna’da yapılan araştırmalarda son yıllarda nüfus oranında büyük bir düşüş olduğu gözlenmiştir. Bağımsızlığını kazandığı dönemlerdeki nüfus yoğunluğu ile günümüzdeki nüfus yoğunluğu arasında her geçen gün bir azalma tespit edilmiştir. Ülkenin resmi dili, Ukraynacadır. Resmi yazışmalarda Ukraynaca kullanılır. Fakat ülke geçmiş zamanlarda Sovyetler Birliği’ne üye olduğundan halkın büyük bir kısmı günlük yaşamında Rusça konuşur. Ukraynaca, yazı dili olarak Rusçaya çok yakın bir dildir. Ülkenin büyük bir kısmında çift dillilik tercih edilir. Ukrayna halkının büyük bir kısmı Hristiyan dinini kabul etmiştir. Ülkede çok az bir oranda Müslümanlar bulunur.

Ukrayna idari yapısı bakımından, 24 bölgeden oluşmuş oldukça geniş topraklara sahip bir ülkedir. Başkenti Kiev olan Ukrayna, Avrupa’nın en geniş topraklarına sahip ülkelerinden birisidir. Kiev, yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı ve ülkenin en gelişmiş şehirlerinden birisidir. Kiev’de yaşayan halkın büyük bir kısmı, Ukraynalılardan geri kalan kısmı ise Ruslardan ve Ermenilerden oluşur. Ukrayna için oldukça önemli bir şehir olan Kiev, bilim ve kültür açısından da merkezi bir yerdir. Şehirde birçok eğitim kurumu, tiyatro, müze, sanat merkezi bulunur.

Ayrıca sanayi bakımından da oldukça gelişmiş Ukrayna’nın en gözde şehridir. Ayrıca Kiev, göz dolduran oldukça yeşil bir alana sahiptir. Ülkemizden de Kiev’e direkt uçuşlar yapılır. Ayrıca şehir, en çok turisti ağırlayan illerden birisidir. Karadeniz’e kıyısı olan Sivastopol, günümüzde oldukça önemli bir liman ve sanayi şehridir. Kırım Yarımadası’nda bulunan şehir; Ruslar, Ukraynalılar, Tatarlar ve Kırım Tatarları halkından oluşur. Ancak burada bulunan halkın büyük bir kısmı Ruslardan oluşur.

Ukrayna’nın Ekonomik Yapısı

Ukrayna, Sovyet birliğinden ayrılarak bağımsızlığını ilan ettikten sonra ekonomik olarak bir süre düşüş yaşanmıştır. Ülkenin ekonomisini düzeltmesi, belirli bir süreden sonra başlamış ve yükselmeye devam etmiştir. 1994 yılından sonra ülkede gümrük mevzuatının değiştirilmesi, ekonominin düzelmesini sağlamıştır. Ülkenin ekonomisi genel olarak endüstriye ve tarım gücüne bağlıdır. Ülkede çok fazla maden ve kömür yatakları bulunur. Ancak bu kömür ve maden yataklarını işleyecek teknolojisi olmadığından genellikle ihracat yapılır.

Ukrayna’da sanayi ve enerji tesisleri oldukça gelişmiştir. Ülkenin tarıma elverişli fazla alanı bulunur. Tarıma elverişli olan ülkede ayçiçeği, şeker pancarı, Fas soya fasulyesi, patates, meyve, sebze gibi tüm tarım ürünleri yetiştirilir. Bu ürünler dış ülkelere ihracat edilmenin yanı sıra bitkisel yağ üretimi içinde kullanılır. Ukrayna’nın ekonomisinin en önemli parçalarından birisi de doğal kaynaklarıdır. Ukrayna’nın ekonomik yapısı bakımından kömür, demir, manganez, doğalgaz, petrol gibi doğal kaynakları ile Avrupa’nın en önde gelen ülkeleri arasında yer alır. Ukrayna, ürettiği metallerin büyük bir kısmını Avrupa, Asya, Güney Amerika gibi yerlere ihraç ederek ekonomisini daima canlı tutmaktadır.

Ukrayna uzay çalışmaları konusunda da gayet başarılı bir yerdedir. Ülke üretimini gerçekleştirdiği roket taşıyıcılarıyla uydu fırlatmalarında dünyada üst sıralarda yer alır. Ülkenin ekonomisinin gelişmesinde en önemli etkenlerden biriside sanayi ürünleri arasında yer alan ağır sanayi, elektronik makineler, uçaklar, zırhlı araçlar, tanklar, savaş araçları, uzay teknik araçları gibi ürünler yer almaktadır. Ayrıca Ukrayna yangın söndürme araçları yapımı ile gelişmiş bir ülkedir.

Ülkenin dışa bağımlılık oranı % 65 oranındadır. Ukrayna, enerji konusunda diğer Avrupa ülkelerine bağımlı bir ülkedir. Özellikle petrol ürünlerini diğer birçok Avrupa ülkesi gibi Rusya’dan karşılar. Ancak Ukrayna’da üretimini gerçekleştirdiği elektrik enerjisini diğer ülkelere ihraç eder. Ukrayna’nın ihracat ortakları arasında Türkiye’de yer alır. Türkiye’nin yanı sıra ihracat ortaklığında en ilk sırada Rusya bulunur. Ukrayna’nın İtalya, Türkiye, Rusya’yla ihracat ortaklığı bulunur. İhracat ürünleri arasında gıda maddeleri, petrol gibi ürünler yer alır. Ayrıca Rusya, Almanya, Çin gibi birçok ülkeden ithalatta gerçekleştirir.

Kısacası Ukrayna ekonomik yapıdan her geçen gün kendini geliştiren bir ülkedir. Yaptığı ithalat ve ihracatları ile geniş tarım alanları ile ekonomisini dünya piyasasında üst sıraya taşımayı hedefleyen bir ülkedir. Türkiye ile Ukrayna arasında ihracat ortaklığı bulunduğundan, her yıl birçok işadamı Ukrayna’ya yatırımlar gerçekleştirir. Türkiye ile Ukrayna’nın Karadeniz’e kıyısı olması ihracat ürünlerine deniz yolu üzerinden gemilerle taşınmasına olanak sağlamıştır.

Ukrayna Devletinin Bağımsızlığını Kazanması ve Yönetim Şekli

Ukrayna, bağımsızlığını tam olarak Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ilan etmiştir. Günümüzde bağımsız bir ülke olan Ukrayna’da her 5 yılda bir devlet başkanı seçilir. Ülke, parlamenter başkanlık yönetimi sistemine geçmiştir. Devlet başkanı seçilen kişi, 5 yıl boyunca görevde kalarak ülkesinin çıkarları için hizmet eder. Devlet başkanı olarak seçilen kişi, bir sonraki oylamada tekrar seçime katılabilir. Ukrayna’da yasa yapma gücü milletvekillerinin yetkisindedir. Mecliste toplam 450 milletvekili bulunur ve milletvekilleri yasal düzenleme yapma konusunda kararlar alır.

Ülkenin yürütme görevi bakanlar kuruluna aittir. Bakanlar kurulu, devlet başkanı başbakanlık tarafından görevlendirilir. Ukrayna Sovyetler Birliği’nden ayrıldıktan sonra başkanlık seçimlerinde bazı çatışmalara tanıklık etmiştir. Bu çatışmalar içerisine halk da dâhil olmuş ve ülkenin bazı bölgelerinde çatışmalar ortaya çıkmıştır. Günümüzde daha sakin bir şekilde seçimlerini gerçekleştiren ülkede ufak çaplı çatışmalar halen gözlenmektedir.

Ukrayna dış politikası yönünden dikkatli ve ideal bir yol izler. Özellikle Avrupa Birliği ve Rusya ile olan ilişkileri, politikası açısından önemli bir yere sahiptir. Genellikle Rusya’nın bağımlılığında bir dış politika izleyen ülke, son yıllarda bu bağımlılıktan çıkarak kendi politikasını oluşturmuştur. NATO ve Avrupa Birliği üyeliklerini ön plana çıkarmıştır.

Ülkenin dış politika hedefleri arasındaki öncelikli konusu, AB üyeliğidir. Avrupa Birliği ile imzaladığı sözleşme ile güvenlik, dış ilişkiler alanında işbirliğini arttırılması ile ilgili gelişme planı oluşturulmuştur. Rusya ile Ukrayna arasındaki uluslararası ilişkiler, son yıllarda pek fazla iyi değildir. Rusya’ya enerji bakımından bağımlı olan Ukrayna, ilişkilerinde gergin bir hava oluşturması sonucunda enerji bakımından sıkıntıya girmektedir.

ABD ile Ukrayna arasında ticari ortaklık, yabancı yatırım sıralamasında üst sıralarda yer alır. Yani ABD Ukrayna’ya AB üyeliği için destek vermektedir. Ukrayna, iç politik olarak genellikle ılımlı bir yol izler ve yalnızca Rusya’yla yıllardan gelen bağımlılığını bitirmek için bazı hamleler gerçekleştirir. Ancak Rusya’ya enerji bakımından bağımlı bir ülkedir.

Ukrayna’da Eğitim

Ukrayna’da eğitim her geçen yıl daha iyi seviyelere yükselmekte ve öğrenci kalitesi verilen eğitimlerle artırılmaktadır. Geliştirmekte olan bir ülkedir. Ülkede, 100 tane üst düzey eğitim kurumu bulunur. Üniversitelere öğrenci yerleştirmek için adayların lisedeki not durumları referans alınır. Ülkenin birçok yükseköğretim kurumu, yurtdışındaki başarılı üniversitelerle bağlantılıdır. Üniversitelerde öğrenciler Rusça, İngilizce ve Ukraynaca eğitim alır. Ukrayna eğitim alanında son yıllarda pek çok değişiklik yapmış ve Avrupa eğitim standartlarına ulaşmıştır. Ukrayna’da pek çok kaliteli eğitim kurumu, Kiev şehrinde bulunur. Dünya çapında başarılı birçok üniversitesi bulunur.

Ukrayna’da Yapılan Festivaller

Ukrayna’da yapılan müzik festivalleri dünyaca meşhurdur. Özellikle yaz aylarında yapılan müzik festivalleri birçok kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Müzik ve eğlencenin hâkim olduğu bu festivallere dünyadan farklı milletler katılır. Ukrayna yaz müzik festivalleri; Kiev Yaz Müzik Festivali, Ukrayna Dünya Müzik Festivali (Kraina Mriy), Koktebel Uluslararası Caz Festivali, Molodist Uluslararası Film Festivali olmak üzere birçok festivali içerir. Kiev Yaz Müzik Festivali, Mayıs ayında başlar Haziran ayının ortalarına kadar açık hava performansı şeklinde düzenlenir.

Dünya Müzik Festivali (Kraina Mriy), Haziran ayının sonlarında ya da Temmuz ayının başlarında başlayan ve Kiev’de düzenlenen bu festival eğlence severlere ev sahipliği yapar. Koktebel Uluslararası Caz Festivali ise isminden de anlaşılacağı üzere bir caz etkinliği olmakla beraber Eylül ayının ortalarında başlar ve Kırım yarımadasında bulunan Koktebel şehrinde düzenlenir. Kiev şehrinde ekimin son haftasında düzenlenen diğer önemli bir etkinlik ise Molodist Uluslararası Film Festivali etkinlikleridir.

Ukrayna’da Gezilecek Yerler

Ukrayna, Avrupa ülkeleri içerisinde yer alan Türkiye vatandaşlarına vizesiz geçiş olanağı sağlayan bir ülke olması, her yıl Türkiye’den birçok kişinin farklı amaçlarla Ukrayna’ya seyahat etmesini sağlamıştır. Ülkenin tarihi dokusu, kültürel yapısı ve güler yüzlü halkı Ukrayna’yı cazip kılan ülkeler içerisinde yıldızı parlayan bir ülke seviyesine çıkarmıştır. Ukrayna halkı, güler yüzlülüğü ile yanı sıra eğlenmeyi de çok sever. Ukrayna’nın başkenti Kiev, gezmek için en çok tercih edilen illerden birisidir. Bu şehir, tarihi güzellikleri ve mimari yapısıyla misafirlerini kendine hayran bırakır.

Ukrayna’nın liman şehri olan Odessa’da en çok gezilen iller arasında yer alır. Liman şehri olmasının yanı sıra tarihi yapısıyla da Ukrayna’ya giden kişilerin görmesi gereken bir ildir. Ukrayna’da Sudak Kalesi, St. Sophia Katedrali, Lviv Eski Şehir Merkezi, Hansaray- Bahçesaray, Metropolitlerinin Konutu, Ahşap Kiliseler gibi Dünya mirası kapsamında yer alan birçok tarihi yapısı bulunmaktadır.

Ukrayna’da tarihi yapıları yanı sıra, gezilecek pek çok doğal güzellikler ve muhteşem mimariler bulunur. Ülkede bulunan Kiev’de Özgürlük Meydanı, Odessa’da bulunan Vorontsov Sarayı, Opera ve bale binası, Pazar Meydanı, Potocki Sarayı gibi pek çok yer bulunur. Ukrayna’da Kiev ve Odessa şehirleri kadar turistik açıdan öne çıkan diğer bir şehri de Zaporojya ilidir. Bu şehri ziyaret edenlerin müzeleri, ulusal parkı, İskitler açık hava müzesi gibi yerleri ziyaret etmeleri tavsiye edilir.

Potemkin Merdivenleri

Avrupa’nın en ünlü merdivenlerinde Potemkin Merdivenleri geçmiş yıllardan günümüze kadar muhteşem güzelliğini koruyan Ukrayna’da görülmesi gereken yerlerden birisidir. 1837- 1841 yılları arasında yapılmıştır. Odessa şehrinde bulunan bu merdiveni özel yapan kısmı en başı veya en sonunda bakıldığında aradaki kısmı görünmüyor olmasıdır.

Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi

Ukrayna seyahatlerinde görülmesi gereken Ukrayna Ulusal ve Sanat Müzesi 1898 yılında Kiev’de açılmıştır. İçerisinde birbirinden değerli sanat eserleri ve tablolar sergilenir. Kiev Antika ve Sanat Şehir Müzesi olarak anılan bu yapı  ülkenin en önemli yapılarından birisidir. Kiev şehrinde buluna. Ulusal Sanat Müzesi, Ukrayna seyahatlerinde görülmesi gereken yerler arasındadır.

Oleshkovsky Kumulu

Avrupa seyahatlerinde çöl görmek isteyen kişilerin görmesi gereken yerler arasındadır. Kherson şehrinde bulunan bu çöl Avrupa’da bulunan tek çöl olarak anılır. Oleshkosky Kumulu seyahatlerinizde safari turlarına da katılabilirsiniz.

Odessa Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu

Ukrayna’da bulunan Odessa Ulusal Opera ve Bale tiyatrosu dünyanın en büyük avizesi ve altın işlemeleri ile meşhurdur. Mimari yapı bakımından göz doldurucu bir güzelliğe sahiptir. Odessa Ulusal Opera ve Bale tiyatrosu 1500 den fazla seyirci kapasitesine sahiptir.

Ploshcha Rynok

Ukrayna’nın Lviv şehrinde bulunan eski bir pazar meydanıdır. UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır. 16. Yüzyılda meydana gelen yangın sonrasında büyük tahrip gören bölge tekrar inşa edilerek günümüzde de mükemmel bir meydan olarak halen göz alıcıdır.

Lviv Tarih Müzesi

Ukrayna’nın Lviv şehrinde bulunan müze kültürel oluşumların izlerini yansıtır. 1893 yılında kurulan müze oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir. Müze içerisinde 330 binden fazla değerli eser sergilenir. Dünya’nın en eski ve en zengin koleksiyonuna sahip bir müzelerindendir.

Hugh Castle Hill

 Ukrayna’nın Lviv şehrinde bulunan kalem 14. Yüzyıldan kalma bir yapıttır. Ukrayna seyahatlerinizde Lviv şehrine yolunuz düşerse bu kaleyi ve muhteşem manzarasını görmelisiniz.

Khortytsya Adası

Ukrayna’nın Zaporujya şehrinde bulunan muhteşem bir doğal güzelliktir. Kazakların kalesi olarak bilinen adanın her yeri meşe ağaçları ile kaplıdır. Bu ada hem kültürel açıdan hem de doğal güzelliği ile Ukrayna’nın görülmesi gereken muhteşem doğal güzellikleri arasındadır.

Dinyeper Nehri

Zaporijya şehrinde bulunan şehrin su ve enerji ihtiyaçlarını karşılayan bir nehirdir. Bu nehri özel ve anlamlı kılan günün her saatinde mükemmel bir manzaraya sahiptir. Geniş bir yer yatağı bulunan nehir muhteşem bir doğal güzelliktir.

Feldman Ecopark

Ukrayna’nın Kharkov şehrinde bulunan ve her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen bir hayvanat bahçesidir. Bu parkta 2000’den fazla canlının yaşadığı belirtilir. Bu park yalnızca hayvanat bahçesi değil içerisinde birçok aktivitenin yapılacağı geniş bir alandır. Hayvanat bahçesi içerisinde restoranlar, oyun alanları birçok mekan bulunur. Ailenizde ve çocuklarınızla keyifli bir gün geçirmek için Feldman Ecopark mükemmel bir seçim olacaktır.

Kehribar Müzesi

Kehribar Müzesi içerisinde binlerce kehribarın sergilendiği bir müzedir. Göz alıcı bir botanik bahçesi bulunur. Müze içerisinde yaklaşık 4500 adet Kehribar sergilenir. Ukrayna’nın Rivne şehrinde bulunan bu müze şehre gelenlerin görmesi gereken bir yapıttır.

Aziz Sofya Katedrali

 Ukrayna’nın Kiev şehrinde bulunan kilise oldukça uzun bir tarihe sahiptir. 1071 ile 1031 yıllarından günümüze kadar gelmiş muhteşem bir yapıdır. Bu kilise mimari yapısıyla da turistlerin ilgisini çekmektedir. Binanın altın kubbeleri, çan kulesi çok ilgi çekicidir. Geçmiş yıllarda birçok siyasi anlaşmanın imzalandığı yerdir.

Kherson Antik Kenti

Ukrayna’nın Sivastopol şehrinde bulunan bu antik kent milattan önce 500 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Şehri ortalama 3 kilometre uzaklığında bulunur. Rus halkının Ortodoks mezhebine geçişine şahitlik etmiş muhteşem bir tarihi yapıdır.

Ukrayna’da Gece Hayatı

Ukrayna, tarihi güzellikleri ve doğal yapısının yanı sıra gece hayatıyla da meşhur bir ülkedir. Ukrayna’ya giden kişiler, yapacakları tatil planlarında nasıl bir tatil geçireceklerini düşünüp, önceden karar vermeleri gerekir. Ukrayna, gece hayatı ile Avrupa ülkeleri içerisinde en gözde ülkelerdendir. Belirli dönemlerde gerçekleştirilen müzik festivalleri, kişilerin müzik ve etkinliklerle doyasıya eğlenmelerini sağlar. Gündüzleri tarih ve kültürü ile turistlere göz şöleni sağlayan Odessa şehri, gece vakitlerinde de bir o kadar eğlenceli etkinlikler yapılır.

Odessa şehrinde, hem gündüz hem eğlenmek için birçok etkinlik ve mekân bulunur. Her gün farklı bir eğlence yeri ve konseptte sıkılmadan farklı eğlencelere katılabilirsiniz. Odesa’nın yanı sıra öğrenci ve kültür turizminin şehri olan Lviv’ de gece hayatı oldukça eğlencelidir. Şehirde gece kulüpleri ve eğlenebileceğiniz birçok mekân bulunur. Ülkenin başkenti ve her yıl birçok turisti ağırlayan Kiev, güvenli ve eğlenceli gece hayatı için tercih edilmesi gereken bir şehirdir. Kulüpleri mekânları ile hiç sıkılmadan farklı konseptlerde eğlenmek için mekânlar bulunur.

Ukrayna, Türkiye ile Karadeniz’den kıyı komşuluğu bulunur. Havayolu kullanılarak ortalama 1 ile 2 saat gibi çok kısa bir sürede gidilebilecek Ukrayna, Türk vatandaşları için en avantajlı yurtdışı seyahatleri arasında yer alır. Ukrayna’ya seyahat edecek kişilerin seyahat öncesinde fiyat araştırması yaparak bütçelerine uygun yerleri bulmaları mümkündür. Ülkenin tatil için tercih edilmesinin diğer bir nedeni ise ucuz olmasıdır. Ukrayna’da ulaşım, yemek ihtiyacı, konaklama yerleri diğer Avrupa ülkelerine oranla daha uygun fiyatlıdır.

Ukrayna Türkiye Dış Temsilcilikleri

KİEV BÜYÜKELÇİLİĞİ


Adres: Panasa Myrnoho Str. No:22, P.O.Box: 01011, KIEV-UKRAINE
Telefon: 380 44 281 07 50 380 44 281 07 51
Faks: 00 380-44 285 64 23
embassy.kiev@mfa.gov.tr
http://kiev.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Ukrayna

ODESSA BAŞKONSOLOSLUĞU


Telefon: (+38 048) 722-79-11, 722-14-78
Faks: (+38 048) 722-79-39
consulate.odessa@mfa.gov.tr
http://odessa.bk.mfa.gov.tr

Uzun süren Ukrayna gezi rehberi yazımızın sonuna geldik. Bu yazı sayesinde güzel bir Ukrayna gezisi yapmanız dileğiyle…

Yorum Yap

Yorum Yap