İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Asya
  3. Endonezya Gezi Rehberi

Endonezya Gezi Rehberi

endonezya-gezi-rehberi

Resmi adı EndonezyaCumhuriyeti olan ülke, nüfus yoğunluğu bakımından Çin, Hindistan ve ABD’den sonra dünyada dördüncü sırada yer almaktadır. Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya, 7.508 adadan oluşur ve dünyanın en büyük takımada eyaleti olarak bilinir.

Endonezya, volkanların patladığı, tsunami, deprem gibi doğal afetlerin oldukça yoğun yaşandığı bir ülkedir. Yerel özelliklere göre farklılık gösteren zengin bir flora vardır. Ülkenin büyük adalarında önemli akarsular bulunmaktadır. Sumatra Adası’ndaki nehirler Musi, Kampar, Rokar ve Hari’dir. Irian Barat bölgesinde Mamberamo Nehri var. Bornea Adası’nın en önemli nehirleri Kayan, Mahakam, Barito ve Kapuas nehirleridir. Etkileyici doğası ile Jakarta, Bali ve Sumatra ilk görülmesi gereken yerler arasındadır. Endonezya, el değmemiş doğa alanları ile dünyanın ikinci büyük biyolojik çeşitliliğine sahiptir.

Endonezya’da üç farklı saat dilimi vardır. Bu nedenle nereye gideceğinize bağlı olarak saat farkını kontrol etmeniz gerekmektedir. Türkiye Cakarta’da Bali’de dört saat beş saat Jayapura’da altı saat ileri.

Endonezya Nerede?

Endonezya, Hint Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasında yer alan takımadalardan oluşan Güneydoğu Asya’da bir ülkedir. Ekvator hattında yer alan ülke 17 bin 508 adadan oluşuyor. Kuzeyde Malezya, doğuda Doğu Timor ve Papua Yeni Gine komşusu, ülkenin güneyinde ise Avustralya vardır. Diğer komşu ülkeler Singapur, Filipinler, Andaman ve Nicobar Adaları’dır.

Endonezya’da Konuşulan Diller

Birçok adadan oluşan Endonezya, farklı dil, din ve kültürlere sahip etnik gruplardan oluştuğu için halk arasında 250’den fazla yerel lehçe kullanılmaktadır. Bağımsızlıktan sonra bu lehçelerin ortak kısımlarını içeren Bahasya adı verilen dil resmi dil olarak kabul edildi. Ülkenin resmi diline Endonezcedenir. Ayrıca, İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır.

Endonezya’da Din ve İnanç

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya’da farklı dinler bir araya geldi. Ülke resmi din olarak İslam’ı, Hıristiyanlığı, Hinduizm’i ve farklı doğal dinleri kabul etti. Yüzde 87.18’inin Müslüman olduğu ülkede halkın Hristiyanlık, Hinduizm, Budizm ve Konfüçyüsçülük gibi inançları var. Müslümanlar genellikle Sünni Hanefilerdir.Hristiyanların yaklaşık üçte biri Katolik, diğerleri Protestandır.Tarih boyunca Çin, Hindistan, İran ve Bizans İmparatorluğu’nun deniz ticareti yolu üzerinde bulunan Endonezya, bu anlamda büyük bir öneme sahiptir. Önemli bir ticaret noktası olduğu için dünyanın birçok yerinden insanlar zamanla buraya yerleşmişlerdir. Hollandalı firma “Vereenigde Oostindische Compagnie / Dutch East Indies” Endonezya’yı oluşturan adalarda geniş bir ticaret ağı kurdu; Endonezya’yı idari ve askeri sistemle yönetti. 1798’de Endonezya yönetimi doğrudan Hollanda Krallığı’na bağlıydı.

Endonezya’ya ne zaman gidilir?

Ekvator bölgesinde yer alan Endonezya, kış mevsimi yaşamaz, ancak tüm yıl boyunca yağışlı bir ülkedir. Bu nedenle Nisan ve Ekim ayları arasında ülkenin en kurak aylarını ziyaret etmeniz önerilir.

Endonezya’ya Nasıl Gidilir

Endonezya’ya birçok havayolunun direkt uçuşları vardır. Ülkenin başkentiCakarta‘ya uçuşlar var. Aktarmalı uçuşla gitmek de tercih edilebilir.Ülkeye en çok kullanılan transfer, uçak biletleri daha ucuza bulunabildiği için Singapur üzerinden yapılan transferdir. Şehre ulaşım, havalimanlarında toplu taşıma veya taksi ile sağlanmaktadır. Endonezya şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araba kiralamak mümkün.Aşağıdaki arama kutusunu kullanarak tek tıkla tüm ünlü firmalardan araç kiralama teklifi alabilirsiniz.

Endonezya’da İklim ve Hava Durumu

Güneydoğu Asya’da Hint Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasında yer alan takımadalardan oluşan Endonezya’nın iklimi oldukça çeşitlidir. Hava tropikal, sıcak ve nemlidir. Genel olarak Ekvator iklimi olarak anılsa da, adaların çoğu benzersiz iklim özelliklerine sahiptir. Her mevsim yağmur yağan ülkede yaz aylarında ortalama sıcaklık 26 derece. Diğer aylarda sıcaklık maksimum 18 dereceye kadar düşer. Endonezya Ekvator bölgesinde yer aldığından, ülkede kış mevsimi yoktur. Muson yağmurlarının etkisi altında kalan ülkede, sellere neden olabilecek miktarda yağış var. Yıllık ortalama yağış 7000 milimetredir.

Endonezya’nın Ekonomi

Güneydoğu Asya’nın birinci ve dünyanın 16. büyük ekonomisidir. G-20 üyesi olan ülke, 1.150 dolarlık kişi başına geliri ile orta gelirli ülkeler olarak sınıflandırılıyor. Ülkenin üçte ikisi ormanlık olduğu için orman ürünleri de önemli bir gelir kaynağı. Orman ürünlerinde dünya ülkeleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Kına kabuğundan elde edilen kinin ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Endonezya, dünyanın kinin ihtiyacının yüzde 90’ını karşılıyor.Kerestesi değerli olan abanoz, Hint meşe ağaçları ve kauçuk ormanlarından elde edilen kauçuk diğer orman ürünleri arasında gösterilebilir. Arazisinin yalnızca yüzde 7,5’inin ekilebilir olduğu ülkede en çok ekilen tarım ürünü pirinçtir. Ancak pirinç çok yetiştirilmesine rağmen halkın temel besin maddesi olduğu için ülke ihtiyaçlarını bile karşılayamamaktadır.

Başlıca tarım ürünleri arasında pirincin yanı sıra çay, kahve, şeker kamışı, soya fasulyesi, hindistancevizi, tütün ve çeşitli meyve ve sebzeler bulunmaktadır. Ülkede hayvancılık geniş yer kaplasa da koyun, keçi ve kümes hayvanları az beslenmektedir.Yağ rafinerileri, demir çelik sanayi, kauçuk, çimento, kâğıt, kinin, gübre ve tekstil fabrikaları ile sanayisi gelişmeye devam etmektedir. Ayrıca ülke, maden üretiminde ikinci olan kalay üretiminde dünya devletleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Ülke adalardan oluştuğu için balıkçılık da oldukça gelişmiştir.

Endonezya Kültürü

Endonezya’nın Bali adası, doğa, alışveriş, tarihi merkezler ve gece hayatı açısından turistler için birçok alternatif sunuyor. Gece hayatın devam ettiği Endonezya’da 24 saat açık bir pazar bulmak mümkün. Endonezyalıların İslami geleneğine göre güne duş almadan başlamaz sabah altıda uyanır. Ülkede sokak satıcıları oldukça yüksektir.Ülkedeki insanların yarısı köylerde yaşıyor. Kıyı kesimlerinde yaşayanlar ile iç kesimlerde yaşayanlar arasında yaşam tarzı ve kültür açısından büyük farklılıklar vardır. Endonezyalılar güzel evler inşa etmeye düşkünlükleriyle ünlüdür. El işleri çok yaygındır. Özellikle kumaş dokuma ve nakış işleriyle uğraşmaktadır. Egzotik renk ve Batik denilen desenli kumaşlar en çok el işçiliği olan el emeği ürünleridir.

Endonezya Mutfağı

Pirinç, Endonezya mutfağının temelini oluşturur. Pilav hemen hemen tüm yemeklerle servis edilir. Endonezya mutfağı, ülkede yaşayan binlerce kültür çeşitliliğinden oluşmaktadır. Yemek pişirme tarzı bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Endonezya mutfağı Hindistan, Orta Doğu, Çin ve Avrupa’dan etkilenmiştir. Baharat Adası olarak bilinen MalukuAdası, Endonezya ve dünya mutfağına karanfil ve Hindistan cevizi gibi doğal baharatlar getirdi. Nasi goreng, gado-gado, sate ve soto Endonezya’nın ulusal yemekleri arasındadır. Endonezya’da çok çeşitli meyveler yetiştirilmektedir. Mangosten, rambutan, jackfruit, durian ve muz bunlardan bazılarıdır. Bu meyveler Endonezya takımadalarına özgü tropikal meyvelerdir. Ülkede meyve suları da oldukça popülerdir. Endonezya mutfağında en çok bilinen ve yaygın içecekler kopi adı verilen çay ve kahvedir.

Endonezya Festivalleri

Java’nın en önemli festivallerinden biri Garebeg Java’dır. Ocak sonu, Nisan başı ve Kasım başında renkli geleneksel kostümler giymiş yüzlerce Endonezyalı Gamelan müziği eşliğinde şarkı söyleyip dans eder.

Çin Yeni Yılı, her yıl Şubat ayının ilk günü kutlanmaktadır. Renkli gösterilerin yanı sıra aileler birbirlerini ziyaret ediyor, hediyeler veriliyor ve özel yemekler hazırlanıyor. Havai fişek, dans ve müzik eşliğinde kutlamalar 15 gün devam ediyor.

Endonezya’dan Satın Alınacak Hediyelik Eşyalar

Endonezya’dan çok sayıda egzotik hediyelik eşya satın alınabilir. Kapalı pazarların yanı sıra lüks alışveriş merkezleri de var. Pirinçten hediyelik eşyalar, ahşap figürinler, tekstiller, kuklalar, antika hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Ayrıca ülkenin en önemli kahve ve çay üreticilerinden biri olduğu için çay çeşitleri ve kahve de seçenekler arasındadır. Diğer bir seçenek de çeşitli tropikal meyveler seçmektir.

Endonezya Gezilecek Yerler

  • Bali
  • Yogyakarta
  • Surabaya
  • Sumatra
  • Lombok (Mataram)
  • Java
  • Gili Adaları
  • Cakarta
  • Bandung

Bali

Endonezya’nın en popüler ve turistik adası Bali, batıda Java ve Lombok adalarına, doğuda Sumbawa, Flores, Sumba ve Timor adalarına bitişiktir. Endonezya’ya uçuş süresi yaklaşık 1,5 saattir. Başkent Denpasar, adanın güneyinde yer almaktadır. Ada mercan resifleriyle çevrilidir. Adanın güney sahilleri beyaz kumla, kuzeydekiler ise siyah kumla kaplıdır.

Bali Nüfusu

3.150.000

Bali’nin İklimi ve Hava Durumu

Tropikal iklimi hâkimdir. Yıl boyunca sıcak ve nemlidir. Ekim’den Mart’a kadar bol yağış alır. Nisan-Eylül döneminde yağışlar az, nem az ve güneş kendini daha çok gösterir.

Bali’ye Nasıl Gidilir

Uluslararası havayollarının bağlantılı uçuşları vardır. Uçuş süresi yaklaşık 15 saattir. Bali şehrine (Denpasar) ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araç kiralayabilirsiniz.

Bali’ye ne zaman gidilir?

Seyahat için en iyi zaman, Bali’nin kurak mevsimi olan Nisan’dan Eylül’e kadardır.

Bali’de Nerede Kalınır?

Bali, Endonezya’ya bağlı, ülkemizden kilometrelerce uzakta ve doğal güzelliği ile tanınan bir adadır. Tanrılar Adası olarak da bilinen Bali, kuzey, güney, orta, doğu ve batı gibi bölgelere ayrılmıştır. Adanın büyüklüğü nedeniyle Bali’de birçok şehir var. Ormanları ve pirinç tarlaları ile ziyaretçileri büyüleyen Bali’de farklı konaklama seçenekleri bulabilirsiniz.

Doğal güzelliklerle dolu Bali Adası, son yıllarda Güneydoğu Asya’nın en popüler destinasyonlarından biri haline geldi. Endonezya’nın bu cennet adası, dünyanın her yerinden turist çekmeyi başarıyor.

Bali Mutfağı

Geleneksel Endonezya mutfağında olduğu gibi Bali’de de pirinç, et, balık, deniz ürünleri ve sebzeler ön plandadır. Bali’nin her yerinde küçük yerel restoranlar görebilirsiniz. Burada hem gerçek yerel yemekleri yiyebilir hem de çok daha uygun fiyatlar ödeyebilirsiniz. “Nasi goreng” (kızarmış pilav), “nasi campur” (sebzeli ve etli buharda pişirilmiş pilav) ve “mie goreng” (kızarmış erişte) bulabilirsiniz. Kuta, Legian ve Seminyak bölgelerinde öğleden sonra sahilde küçük arabalarda yiyecek satan yerel satıcılardan “bakso” adlı köfte ve erişte çorbası satın alabilirsiniz. Çorbalar genellikle oldukça baharatlıdır.

Geleneksel Bali Yemekleri: Endonezya genel olarak ağırlıklı olarak Müslüman olmasına rağmen, Bali adası neredeyse% 100 Hindu. Bu nedenle mutfakları da çok farklıdır. Domuz eti, Bali’de yaygın olarak kullanılmaktadır. Baby betutu (muz yaprakları üzerine baharatlarla harmanlanmış bir tür ördek eti), tavuk eti ile yapılan aynı yemeğe ayam betutu denir.Lawar, et, Hindistan cevizi, yeşillik ve baharatlarla yapılan bir salata türüdür. Urutan, domuz etinden yapılan baharatlı bir sosis. Tüm restoranların İngilizce menüleri vardır. Ayrıca Meksika mutfağından İtalyan restoranlarına, fast food zincirlerinden Moğol mutfağına kadar seçenekler var.

Bali Festivalleri

Bali’de yaklaşık 20.000 tapınak var. Her tapınak yılda en az 2 büyük festival düzenlemektedir.Adada her zaman bir festivale rastlama şansınız var. Cenazeler de Bali’de mutlaka görülmesi gerekenler arasında. En önemli festivaller 210 günde bir kutlanan ve 10 gün süren “Galunganfestivali ve “Nyepi” olarak adlandırılan Hindu yeni yılıdır. Hindu yeni yılı genellikle Mart ve Nisan aylarında kutlanır. Bu dönemde sokaklar karnaval mekânlarına dönüşür.

Bali’de Ne Yapmalı?

Bali masajı yaptırmak için kesinlikle zaman ayırmalısınız. Batur yanardağ bölgesine gidip burada kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Bali sahillerinde güneşlenebilir ve sörfçüleri izleyebilirsiniz. Bali’deki gerçek Bali hayatını anlamak için mutlaka Ubud bölgesine gitmeli ve yolda pirinç tarlalarına uğramalısınız. Tapınaklar adası Bali’nin en ünlü tapınağı olan Pura Tanah Lot tapınağına gidip gün batımını izlemelisiniz. Gün boyunca Maymun ormanına gidebilir ve doğanın tadını çıkarabilir. Ormanın tepesindeki tapınakta dolaşabilirsiniz.

Bali’de Gece Hayatı

Bali’de gece hayatı çok renkli. Gün batımına yakın Legian veya Seminyak plajına gidebilir ve sörfçüler eşliğinde günün son performanslarını izleyebilirsiniz. Geceye sahil boyunca uzanan restoran ve barlarda başlayabilirsiniz. Bali’deki en popüler yerel bira markaları Bintang ve Bali Hai’dir. Özellikle Kuta bölgesi gece hayatı olarak oldukça hareketlidir. Sabaha kadar açık gece kulüpleri ve barlar bulunmaktadır.

Ülke genelinde uyuşturucu yasaklanmış olsa da, bu sorun hala Bali adasında tam olarak çözülememiştir.

Bali’de Alışveriş

Bali el sanatlarında çok ilerlemiştir. Özellikle ağaç oymacılığında. Hemen hemen herkes bir zanaatkârdır. Bali’de yapılan en yaygın ahşap oyma modelleri Vishnu, Krisna, Parvati, Ganeshha ve Hindu dininde Tanrı olarak gösterilen diğer tanrılardır. Özellikle abanoz ağacından yapılanlar fiyatları daha yüksek olmasına rağmen oldukça kalitelidir. Satın alabileceğiniz diğer şeyler masaj yağları, tütsü ve aromatik mumlardır.

Bali’de Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bali’nin ekonomisi turizme dayalıdır. Ancak tarım (pirinç, tahıl, meyve, sebze), ağaç ve ağaç işleri ile gümüş işçiliği de önemli bir paya sahiptir.

Bali’de kullanılan dil, Endonezya’da kullanılan dilden farklı ve daha zor bir lehçedir. Bu yüzden yerel insanlara kendi dillerinde 1-2 kelime söyleseniz bile çok mutlu olacaklardır. Bali yaşamı dinleriyle iç içe geçmiştir. Her Bali evinin, her lokantanın, her pazarın önünde minik bir tapınak (canang saree) var.Her gün bu tapınağa gidip ibadet ediyorlar, tanrılarına çiçek, pirinç, tuz, kahve ve kurabiye gibi hediyeler bırakıyorlar. Her dükkânın önüne, her evin önüne muz yapraklarına benzer ürünler koyarak minnettarlıklarını sunarlar. Minik tapınaklarının önünde günde en az 3 defa, genellikle her yemekten önce buhur yakarak ibadet ederler. Bali’nin Hinduizm ile tanışması 500 yıl sürüyor. Hindistan’da Hinduizm’e göre farklılıklar var. En büyük fark, Sanghyang Widi Wasa’nın (Acintya) Bali inançlarıdır. Yani “her şey tek Tanrı’da”. Vishnu, Shiva, Krishna gibi diğer Tanrılar ana Tanrı’ya giden yoldadır. Bali’de dans ve müzik çok önemlidir. Bali dans ve müzik gösterisine mutlaka katılmalısınız. Bu gösteri neredeyse tüm otellerde düzenleniyor. “Wayang kulit gölge kukla tiyatrosu” (kukla gölge tiyatrosu), Bali’nin ve Java adasının görülmesi gereken bir diğer geleneksel gösterisidir.

Bandung

Bandung, Batı Java bölgesinin başkenti ve Cakarta ve Surabaya’dan sonra Endonezya’nın üçüncü büyük şehridir. Sömürge döneminin Avrupalı atmosferi nedeniyle, şehir Hollandalılar tarafından Java’nın Paris’i olarak adlandırılmıştır. Bandung ayrıca Çiçek Şehri anlamına gelen Kota Kembang olarak da anılır. Bunun sebebi ise şehrin birçok çiçeğe sahip olmasıdır. 768 metre rakımda bulunan ve yemyeşil ve güzel Parahyangan Dağları ile çevrili Bandung, huzurlu bir doğa manzarasına sahip. Üniversite şehri olması nedeniyle oldukça hareketli olan şehirde aynı zamanda birçok gastronomi etkinliği düzenleniyor. Günümüzde Bandung, Endonezya sakinleri için resmi ve özel tatillerde bir kaçış noktası olarak çok popüler bir destinasyondur.

Bandung, subtropikal iklim ile tropikal muson ikliminin iç içe geçtiği bir iklim yapısına sahiptir. Şehir, irtifa etkisinden dolayı diğer şehirlere göre daha soğuk olabilir.Özellikle öğleden sonra dikkatli olmakta fayda var. Sıcaklığın 35 dereceyi geçmediği Bandung’da ölçülen en düşük hava sıcaklığı 11 derecedir. Yağmurun en yoğun olduğu dönemler Ekim-Haziran ayları arasıdır. Bandung Paris’in Mimarisi, bu isme layık olacak birçok mimari güzelliğe sahiptir. 18. yüzyıl sonu ile 19. yüzyıl başı arasında Hollanda kolonizasyonu altında kalan bölgede bu döneme ait birçok yapı bulunmaktadır.20. yüzyıl ile birlikte Art Deco tarzı mimari eserlerin popüler hale geldiği Bandung’da şehir, bu mimari küçük banliyö alanlarından merkeze yayılan mimari örnekleri hala koruyor.

Şehre modern bir görünüm katan bu yapılardan bazıları şöyle: Villa Isola: C.P.W. 1932 yılında Schoemaker tarafından yaptırılan bu villa Bandung’un kuzey kesiminde yer almakta ve Tangkuban Perahu Dağı’na bakmaktadır.İki bahçeli ve eşsiz bir manzaraya sahip bu bina, Hint-Avrupa mimarisinin izlerini taşımaktadır.

Gedung Merdeka: Van Gallen Last ve CPW Schomaker, 1895 yılında inşa edilen bu binanın mimarisini üstlendi. Geçmişte zenginler için kulüp evi olarak hizmet veren bina, 1955 yılında Asya-Afrika konferanslarının evine dönüştü. Şimdi müze olarak hizmet veriyor.

Grand Hotel Preanger: İki cepheli bu yapı çok ilginç. Cephelerden birine eski cephe denildiğinden ve daha geleneksel izlere sahip olduğu için modern yüz olarak adlandırılan ikinci cephe Art Deco tarzında tasarlanmıştır.

Bandung’da Sanat ve Teknoloji

Bandung’u ilginç kılan detaylardan biri de yerel Sundan kültürünün geliştiği yer olması. Ayrıca, sınırları içindeki Bandung Teknoloji Enstitüsü sayesinde hem sanatın hem de teknolojinin iç içe olduğu özgün bir yapıya sahiptir.

Saung Angklung Udjo: Bambudan yapılmış geleneksel bir Güneydoğu Asya müzik aleti olan Angklung, Bandung kültüründe önemli bir yere sahiptir. Ünlü angklung sanatçısı Udjo Nalagena, bu müzik aletinin yapıldığı Saung Angklung Udjo köyünde doğdu ve orada bir Angklung Evi inşa etti. Bandung’a 7 kilometre uzaklıktaki bu köyü ziyaret edebilir, bambu tarlalarında dolaşabilir, hemen hemen tüm yöre halkının çaldığı bu enstrümanı tanımanın ve yepyeni bir kültürle tanışmanın tadını çıkarabilirsiniz.

Jeoloji Müzesi: Üç ana odası bulunan bu müzede 250 bin kaya türü, zengin bir mineral koleksiyonu ve 60 bine yakın fosil türü bulunmaktadır.Çok geniş bir koleksiyona sahip olan müze, Endonezya’nın yanı sıra tarihi ve insan yaşamının jeolojisini yansıtmaktadır. Müze binası 1928 yılında Hollandalı mimar Wnalda van Scholtwenburg tarafından Art Deco tarzında inşa edildi. Girişin ücretsiz olduğu müze, cuma hariç her gün ziyarete açık.

Sri Baduga Maharaja Müzesi: Şehir merkezinin güneyinde, Tegallege Meydanı’nın altında yer alan müze, Batı Java devlet müzesidir. Batı Cava’nın tarihini ve arkeolojik kalıntılarını içeren müze 1980 yılında açılmıştır. Ayrıca müzede Sunda dili ve kültürü hakkında etnografik bilgiler içeren eserler sergilenmektedir. Bandung şehrinde birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Bunların en iyileri Apartemen Jarrdin, Dago Pakar Villa P4-16, OYO Life 2736 Pondok Klara. Şehir merkezine yakın olmayı tercih ediyorsanız Valle Verde Villaları, Vila Istana Bunga Blok M1 No. 5A, K19 COSY HOUSE gibi otelleri tercih edebilir veya daha ekonomik alternatifler istiyorsanız Trans Studio Bandung 2 yakınında KoolKost’u deneyebilirsiniz.

Bandung’da Ne Yenir?

Bandung, yeni deneyimler isteyen yemek severler için bir cennettir. Yöresel mutfak kültürünün çok güçlü olduğu şehirde Bakso Tahu ya da Siomay, fıstık ezmesi ve tatlı soya sosu ile servis edilen atıştırmalık bir et yemeğidir ve hemen hemen her sokakta karşınıza çıkacaktır. Basreng adı verilen baharatlı kızarmış köfte bir diğer atıştırmalık alternatifidir. Bir çeşit gözleme olan Martabak’ın tatlı ve tuzlu olmak üzere iki çeşidi vardır. Tatlılar genellikle çikolata, peynir, muz ve şekerle doldurulurken, tuzlu versiyonu yumurta, çeşitli sebzeler, mantarlar, tavuk, dana eti, mısır ve peynir ile hazırlanır. Soto Bandung adlı yerel çorbalarının yapımında sığır eti, soya fasulyesi ve çeşitli sebzeleri kullanıyorlar.Nasi Timbel adını verdikleri meşhur Sunda yemeklerini muz kabuğunda pişiriyorlar. Genellikle lalapan ile hazırlanan yemeklerini (çiğ sebze, kızarmış tofu, kızarmış tavuk ve biber salçası) yöreye özel bir tabakta servis ederler. Bir diğer meşhur geleneksel yemek Laksa Bandung, Hindistan cevizi sütü, muz yaprağında pişirilmiş pilav, fasulye, tavuk ve fesleğen ile hazırlanan iştah açıcı bir tariftir.

Cakarta

Cakarta, Java adasının kuzeybatısında yer alan Endonezya’nın başkenti ve en büyük şehridir. Cakarta, ülkenin ekonomik, kültürel ve politik merkezi ve yalnızca Endonezya’da değil, bir bütün olarak Güneydoğu Asya’nın en kalabalık şehridir. Cakarta’nın göçmenler arasındaki takma adı Big Durian‘dır. Şehir, yoğun trafik ve yüksek düzeyde kirlilik ile bilinmesine rağmen, heyecan verici gece hayatı ve canlı alışveriş alanlarıyla doludur. Ayrıca Endonezya kültürünün farklılığı da size Cakarta’yı sevdirecek. Cakarta’da havalimanında hizmet veren taksi şoförlerini geçtiğinizde, yerlilerle gerçekten tanıştığınızda insanlar sizi güler yüzlü, misafirperver ve yardımsever bir şekilde karşılayacak. Burası Endonezya’nın en gelişmiş şehri olduğu için sanayi merkezi ve hükümet merkezi olarak biliniyor ama şehrin tüm halkı bu sıfatları doğru yapmak için çok uğraşıyor. Büyük toplu taşıma sistemleri trafiği hafifletemediği için otoyollar yoğun saatlerde dolar. Barınma da nüfus için bir sorundur. Tüm bunlar başlangıçta biraz korkutucu ama Asya’nın en heyecan verici, canlı küresel şehirlerinden birinde zaman geçirirken çok şey keşfedebilirsiniz. Cakarta’nın yeşil parklardan tarihi merkezlere, kozmopolit alışverişten Güneydoğu Asya’daki en canlı gece hayatına kadar sunabileceği çok şey var.

Cakarta’da Gezilecek Görülecek Yerler

Cakarta, Asya’nın en güzel şehirlerinden biridir.Elbette kültürel mirası, farklı dönemlerde geçirdiği istilalar, hükümetler ve dönüşümlerle de zenginleşmiştir. Cakarta, anıtları, mimari yapıları, müzeleri ve parkları ile gerçekten kendini keşfetmek isteyen turistler için adeta bir cennet köşesi gibidir.Eşsiz ikliminin verdiği bitki örtüsü ve doğal güzellikleriyle burayı dolaşmaktan sıkılmayacaksınız. Şehir ve seyahatiniz sırasında fotoğraf çekmek en büyük aktiviteniz olacak.

Cakarta’da Gezilecek Yerler

Bağımsızlığın simgesi Monas ve Merdeka Cumhurbaşkanlığı Sarayı‘nı görmeden, Merdeka Sarayı ve Gelanggang Bung Karno Stadı’ndan hediyelik eşya almadan, Selamat Datang ve İstiklal Camii, Ancol Dream Park, Endonezya Minyatür Parkı önünde fotoğraf çekmeden, Cakarta Ulusal Müzesi ve Jakarta Wayang Kukla Müzesi’ne uğramadan Cakarta’dan dönmemenizi öneririz.

Cakarta Endonezya’nın başkenti ve en büyük şehridir. 661.52 km² alan üzerinde Java Adası’nın kuzeybatısında yer alır ve 8.490.000 nüfusa sahiptir. Cakarta, ülkenin ekonomik, kültürel ve politik merkezidir.Endonezya ve Güneydoğu Asya’nın en kalabalık şehri ve dünyanın en büyük on ikinci şehridir. Cilivung Nehri’nin denize döküldüğü yerde kurulmuştur. Cakarta’da birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Bunların en iyileri Elegant and Chic Studio Tamansari Semanggi Apartment By Travelio, Apatel Salemba Residence, Pondok Indah yakınlarındaki ZEN Rooms Terogong. Şehir merkezine yakın kalmayı tercih ederseniz RedDoorz Permata Sari Karawaci, Guerilla Dive Lodge Pulau Pari, Sri Rahayu Homestay gibi otelleri tercih edebilir ya da daha ekonomik alternatifler istiyorsanız SGB house’un imkânlarını deneyebilirsiniz.

Cakarta’ya Ne Zaman Gidilir?

Cakarta’ya gitmek için en iyi tarihler Mayıs ve Eylül ayları arasıdır. Bu dönemde hava sıcaklığı 24 ile 32 derece arasında değişirken, yağışlı gün sayısı diğer dönemlere göre daha azdır. Cakarta, tropikal iklim nedeniyle yılın geri kalanında yoğun yağış almaktadır. Gelişmemiş altyapı nedeniyle yağışlar ciddi sellere neden olduğu için seyahat tarihlerinize dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Aralık-Şubat arası dönemde ortalama 24 derece sıcaklık olmasına rağmen 30 günün 15’i yağışlı ve turizme kesinlikle uygun değil.

Cakarta’ya Nasıl Gidilir?

Soekarno Hatta Uluslararası Havaalanı tüm uluslararası ve iç hat uçuşlarını sağlar. Havalimanı, şehrin 20 kilometre kuzeybatısında yer alıyor. Türkiye’den Cakarta’ya direkt uçuşlar var. Uçuş süresi yaklaşık 11 saat 50 dakika olup, bilet nedeniyle direkt uçuş bulamazsanız Singapur ve Kuala Lampur üzerinden şehre rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Şehre indikten sonra merkeze ulaşmak için kullanmak isteyebileceğiniz taksiler, geliş salonlarının dışında belirlenen kuyruklarda mevcuttur. Cakarta (Jakarta) şehrine ulaştıktan sonra, rahatlıkla gezmek için bir araba kiralamak mümkün

Cakarta’da Nerede Kalınır?

Endonezya’nın en büyük şehri olan Cakarta, dünyadaki birkaç büyük şehir arasındadır.Hint Okyanusu’ndaki Java Adası’nın kuzeyinde yer alan şehir, aynı zamanda Endonezya’nın da başkenti. Bir liman kenti olmasının yanı sıra, eski mimarisi ve yeni gökdelenleriyle son derece kozmopolit olan, yıllar içinde hâkim olduğu birçok kültürün izlerini görebileceğiniz bir şehirdir. Cakarta eğlenceli gece hayatı, rengârenk sokakları, alışveriş merkezleri, Cava Denizi plajları, güler yüzlü insanları ve korkunç trafiği ile ilginç bir deneyim için sizi bekliyor.

Cakarta’da Ulaşım

Şehre vardığınızda en ekonomik alternatif, Jakarta’nın birçok noktasına bağlantı sağladıkları için sıklıkla kullanılan DAMRI servis otobüsleri. Otobüsler arasında güzergâh ve saate bağlı olarak 15 dakika ile 40 dakika arasında bir bekleme süresi vardır. Otobüsler güvenilir, konforlu ve klimalıdır. Havalimanından çıktıktan sonra bilet makinelerinden bilet satın alabilirsiniz. Terminal 2’de dış hat uçuşuyla gelecekseniz, binadan çıktıktan sonra DAMRI bilet gişelerini ve otobüs duraklarını görene kadar sola gidin.Terminal 3’teki otobüs durağı taksi duraklarının hemen arkasında yer almaktadır.

Cakarta Mutfağı

Cakarta şehrinin her yerinde bulunan yüzlerce yemek kompleksinde damak zevkinize uygun çok çeşitli yiyecekler bulabilirsiniz. Yerel mutfaktan başka bir şey tatmak isterseniz restoranlarda Çin ve Japon mutfağı gibi dünya mutfaklarından lezzetleri tadabilirsiniz.

Cakarta’da Gece Hayatı

Cakarta’ya gittiğinizde kendinizi renkli bir gece hayatında bulabilir veya akşamınızı farklı kültürel aktivitelerle geçirebilirsiniz. Kulüpleri tercih ediyorsanız, Cakarta’daki neredeyse tüm gece kulüplerinin pahalı olduğunu bilmelisiniz. Dans pistinin yakınındaki bir masaya veya salona geçtiğinizde, ilk içkiniz 100.000-200.000 IDR’ye mal olabilir. Hafta sonları kulüplere gitmek isterseniz önceden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Cakarta’daki bodyguardlar işlerini çok ciddiye alıyor. Düzgün giyinmezseniz, ne olursa olsun reddedileceksiniz. Örneğin, kadınlar her zaman yüksek topuklu ayakkabı giymelidir. Erkekler tişört veya yırtık kot pantolon giymemeye dikkat etmelidir.

Cakarta Festivalleri

Çin Yeni Yılı Kutlaması: 28 Ocak yılın bu zamanında alışveriş merkezleri fenerler, kırmızı ve altınla süslenir. Çin takviminin en önemli günlerinden biri olan yeni yılı aslan dansını izleyerek, insanlarla kaynaşarak ve kültürlerini daha iyi tanıyarak kutlayabilirsiniz.

Cap Go Meh Kutlamaları:Bugün Endonezyalılar tarafından yeni bir yıl olarak kabul ediliyor ve neşeyle kutlanıyor. Ay takviminin ilk ayının 15. gününe denk gelir. Glodok’ta en çok kutlanan şenliklerde barongsai için bir geçit de düzenleniyor.

Java Caz Festivali, 3-5 Mart Jakarta Uluslararası Java Caz Festivali (JJF), her yıl farklı müzisyenlerin ağırlandığı Endonezya ve Asya’nın en büyük caz festivallerinden biridir. Her mart ayı başında düzenlenen etkinlikte, yerli ve yabancı sanatçıların onlarca gösterisi üç gün boyunca izlenebiliyor.

Cakarta’da Alışveriş

Her yıl 2,5 milyondan fazla yabancı turist ve 30 milyondan fazla yerli turist Cakarta’yı ziyaret etmektedir. Cakarta, dünya markalarının hem orijinal hem de kültürel ürünler satın alması için bir cennettir.

Gili Adaları

Gili Adaları, Güneydoğu Asya’da bulunan eski bir Hollanda kolonisi olan Endonezya takımadalarıdır. Gili Adaları üç adadan oluşur. Bunlar batıdan doğuya sırayla; Gili Trawangan, Gili Meno, Gili Air. Endonezya’da Gili ile başlayan başka adalar da var, ancak bunlar Gili Takımadalarından değiller. Gili Trawangan; Gili Adaları’nın en çok ziyaret edilen adasıdır. “Parti Adası” olarak bilinir. 1990’lardan beri ucuz konaklama, çılgın partileri ve polis eksikliği ile ünlüdür.

Gili Air; sırt çantalı gezginler için favori bir adadır. Birçok gezgin Gili Trawangan yerine burada kalmayı tercih ediyor. Daha sakin ve arkadaş olabileceğiniz birçok gezginle tanışma fırsatınız var.

Gili Meno; İki ada arasında bir adadır. Ancak en önemli özelliği dalış için en uygun ada olmasıdır. Gili Adaları birçok yönden oldukça popülerdir. Filmlerde gördüğünüz muhteşem deniz, berrak ve beyaz kumlar sizi bekliyor. Adaların muhteşem su altı yaşamı dalış turizmi kaynağıdır. Özellikle Gili Meno Adası dalış için en iyi adadır.

Adaların her biri doğal güzellikleriyle görülmeye değer ancak adalarda doğal güzellikleri dışında gezebileceğiniz hiçbir kültürel veya tarihi yapı veya oluşum yok. Ancak adaların plajlarını gezmek, merkezlerindeki sokak satıcılarından alışveriş yapmak ve gece hayatını yaşamak size Gili Adalarıyla ilgili yaşayabileceğiniz en güzel deneyimleri yaşatacaktır. Adalar, Endonezya’daki Lombok’un hemen kuzeybatısındaki Lombok Boğazı’nda yer almaktadır. Bali, adaların en batıdaki üyesi olan Gili Trawangan’ın yaklaşık 35 kilometre batısında yer almaktadır. Gili Adaları şehrinde birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Bunların en iyileri Gili Palms Villaları, Talent Resort, Indigenous Bungalow. Şehir merkezine yakın kalmak isterseniz Nero North, Wilson’s Retreat, Karma Kayak gibi otelleri tercih edebilir ya da daha ekonomik alternatifler isterseniz Rumah Canaria, Dua Nina 2 Guesthouse, OYO 1324 White House, Pondok S2B tesisleri idealdir.

Gili Adalarına Ne Zaman Gidilir?

Gili Adaları’nda yağış Kasım ve Nisan ayları arasında yoğunlaşır.Ancak Ağustos ve Eylül aylarında biraz azalır. Yağış, sıcaklık ve turist yoğunluğuna bağlı olarak; Gili Adaları’na gitmek için en uygun zaman Ocak-Şubat veya Ekim-Kasım aylarıdır.

Gili Adalarına Nasıl Gidilir?

Gili Adaları’na ulaşım için sadece Lombok’tan kalkan tekneleri kullanmanız gerekecek. Gili Adaları’na ulaşan tekneler, Lombok’un Bangsal ve Teluk Nare limanlarından kalkar. Gili Adaları şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla dolaşmak için araba kiralamanız mümkün.

Gili Adaları’nda Nerede Kalınır?

Endonezya’daki bu muhteşem turistik yer, harika denizi, su altı ve su üstü doğal yaşamı, romantik tesisleri, kumlu plajları ve eğlenceli gece hayatı ile oldukça popülerdir. Konforuyla yerel halkın öne çıktığı bölgede tatil yapmak; dalış, dinlenmek, eğlenmek, denizin ve güneşin tadını çıkarmak, deniz mahsullerinin açık büfesinin tadını çıkarmak Bali masajı ile dinlenmek oldukça harika olacaktır. Dalış sporlarının başlaması için oldukça uygun bir lokasyon olması bölgeye olan ilgiyi artırmaktadır Balayı çiftlerinin de yoğun ilgi gösterdiği Gili Adaları, dünyada bu kadar popüler olan ve hala doğallığını koruyan ender yerler arasında yer almaktadır.

Müslüman nüfusun yoğun olduğu Endonezya’nın bu adalarında herhangi bir dini fenomene rastlamak çok mümkün. Ülkenin en konforlu ve kapsamlı turizm merkezleri arasında yer alan bu adalarda, yöre halkı tatil havasında, ortam çok renkli ve canlı. Bu ortamlara sahip adalar daha çok genç gezginler tarafından tercih edilmektedir. Lombok’un kuzeybatısında bulunan Gili Adaları, muhteşem plajlar, mercan resifleri, doğal yaşam alanları, pırıl pırıl deniz ve turistler için canlı bir tatil anlamına geliyor.

Gili Adaları’nda Ulaşım

Adalarda motorlu ulaşım yoktur. Gideceğiniz yerlere yürüyerek, bisikletle veya at arabaları ile ulaşmanız gerekiyor.Gili Eco Trust ise adayı ve adaya gelen turistleri sürdürülebilir doğaya daha duyarlı hale getirmek için çeşitli faaliyetler yürütmekte ve bu sayede at arabalarının çok fazla teşvik edilmesinden kaçınmaktadır.

Gili Adaları Mutfağı

Endonezya Mutfağı, dünyanın en renkli ve lezzetli mutfaklarından biri. Rengârenk sebzeleri, meyve sularını, vejetaryen-vegan tariflerini sokaklarda, restoranlarda ve otellerde bulabilirsiniz. Baharatlı yemekleri ve okyanus balığı ile pişirilen yemekleri ile birçok listede dünyanın en iyi mutfakları arasında yer almaktadır. Ancak elbette Gili Adaları’nda dünya mutfağından yemekler yapan restoranlar var. Sokak lezzetlerinin de oldukça yaygın olduğu Gili Adaları’nda gece pazarları kuruluyor. Bölgenin yerel lezzetlerinin neredeyse tamamını ucuza bulup tadabileceğiniz bu pazarlarda mutlaka et şiş ve közü tatmayı ihmal etmeyin. Ayrıca yoga mekânlarının da yaygın olduğu adada menüsünde tropik tatlara sahip birçok sağlıklı yemek restoranı sizi bekliyor. Popüler restoranlar Ko Ko Mo Restaurant: Ko Ko Mo Restaurant, yüksek kaliteli menüsü ve ada standartlarına göre pahalı ama gösterişli yemekleri ile Gili Trawangan’ın en iyi restoranlarından biridir.

Ruby’s Cafe: Gili Air’deki Ruby’s Cafe, en iyi burgerleri yapmakla ünlüdür.Lezzetli yemekleri ve muhteşem manzarası ile burada yemek yemeden Gili Air’den ayrılmamalısınız.

MAHAMAYA Boutique Resort Restaurant: Gili Meno’da bulunan bu restoran, kum üzerinde hamaklarla çevrili bir atmosferde Gili Adaları ve Endonezya’ya özgü lezzetler sunuyor.

Gili Adaları’nda Gece Hayatı

Özellikle Gili Trawangan Adası, “Parti Adası” olarak bilinir. Gili Trawangan, sabaha kadar süren partiler, plaj yangınları tarafından düzenlenen müzik geceleri favori destinasyondur.

Gili Adaları Festivalleri

Unutulmuş Ada (27-28 Eylül): Gili Trawangan’da düzenlenen festivale birçok sanatçı geliyor. Oldukça büyük bir müzik organizasyonu olan bu festival her yıl düzenli olarak kutlanmaktadır.

Air Fesitval (1-2 Nisan): Gili Air’de düzenlenen bu festivale Amerika, Avrupa ve Çin’den birçok DJ katılıyor. Coşkuyla kutlanan festival ile ilgili bilgileri internette bulabilir, bilet fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

Gili Adalarında Alışveriş

Gili Adalarında alışverişimkânları çok kısıtlı.Günlük ihtiyaçlarınızı ve temel tıbbi ihtiyaçlarınızı birkaç turistik dükkân ve markette bulma şansınız var ama Gili Adaları’nda daha fazlasını bulamıyorsunuz. Ancak sık uçuşların olduğu Lombok’ta istediğiniz ürüne ulaşmanız mümkün olduğu için acil olmadığı sürece her şeyi yine de alabilirsiniz.

Java

Asya kıtasının güneydoğu kanadı ile Hindistan’ın kara kısımları arasında yer alan ve 17.508 adadan oluşan Endonezya Cumhuriyeti’nin beşinci büyük adası olan Java 127.569 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Endonezya’nın% 65’ine karşılık gelen 130 milyonluk nüfusuyla Java, dünyanın en kalabalık adası olarak biliniyor.

Java Adası, Asya kıtasının güneydoğu kanadı ile Hindistan ve Avustralya’nın kara kısımları arasında yer alan 17.508 adadan oluşan Endonezya Cumhuriyeti’nin beşinci büyük adasıdır. Kuzeyde Java Denizi’nin bulunduğu ada, batıda Sunda Boğazı, güneyde Hint Okyanusu ve doğuda Bali ve Madura Boğazlarıdır. Başkent Cakarta dâhil 127.569 kilometrekarelik bir alana sahiptir.

Java’da Gezilecek Yerler

Java hem ada hem de tropikal iklime ve bitki örtüsüne sahip olduğu için doğal güzellikleri ve parkları ile ön plana çıktığı için birçok kişiye ev sahipliği yapmıştır. Dinler ve kültürler başta olmak üzerebirçok tarihi yapıya sahiptir.

Borobudur Tapınağı: Java adasının merkezindeki Magelang kentinde bulunan 9. yüzyıl Borobudur Tapınağı’nı ziyaret etmek için sabah 08.00 açılış saatini seçmek gerekiyor. Çünkü bu sadece turistik bir anıt değil. Yapıldığı günden bu yana dünyanın en büyük ve tek parçalı Budist tapınağı olma özelliğini koruduğu için gün boyu yerli halk tarafından ziyaret edilmektedir.

Monas: Bağımsızlık anlamına gelen Merdeka Meydanı’nın ortasına 130 metre yüksekliğindeki Monas anıtı, ülkeyi yöneten eski diktatör Soeharto tarafından dikildi. Cakarta halkının bir kısmı bu anıtı istemezken, bazıları bunu takdir ediyor.

Siyat: Portekiz Kilisesi olarak da bilinen Gereja Sion, Portekiz sömürge döneminde Cakarta’da 1965 yılında inşa edilmiştir. Dışarıdan çok sade görünse de içi oldukça muhteşem. Bronz avizeler, barok tarzda yapılmış minber ve tarihi orijinal kilise yapısı dikkat çekiyor.

Tarih boyunca Endonezya adaları arasında ticaret merkezi olarak anılan Sunda Kelapa, sahilde vakit geçirmek ve tarihi gözlemlemek için güzel bir rota.

Prambanan Tapınağı: 9. yüzyıldan kalma bir Hindu tapınağı olan Prambanan, UNESCO Dünya Mirası olarak korunmaktadır. Endonezya’nın en büyüğü ve Güneydoğu Asya’nın en büyük tapınaklarından biri olan bu tarihi bölge, 47 metre uzunluğundaki mimari yapısı ile dikkat çekiyor.

Bromo Dağı: Bromo Tengger Semeru Milli Parkı içerisinde bulunan bu volkanik dağa gitmek için turlara katılabilirsiniz. Yol boyunca bölgenin eşsiz doğasının güzelliğine şahit olacaksınız.

Ujung Kulon Ulusal Parkı: Adanın güneybatısındaki Sunda kayalıklarında yer alan milli park, 1992 yılında UNESCO Dünya MirasıAlanı ilan edildi. Yağmur ormanlarının da içinde bulunduğu bölgede nesli tükenmekte olan tek boynuzlu at gergedanları görebilirsiniz. Parka gitmek için Cakarta’dan iki saat uzaklıktaki Anyer’den turlara katılabilirsiniz.

Ragunan Hayvanat Bahçesi: Adadaki Komodo Ulusal Parkı’nda görülebilen Komodo ejderi ve Java kaplanını yakından görmek için vaktiniz olmayabilir. Alternatif olarak 1864 yılında Cakarta’da açılan Ragunan Hayvanat Bahçesi‘ni ziyaret edebilirsiniz. 140 hektarlık alanda goriller, maymun türleri, rakunlar, kunduzlar, timsahlar veya filler de görülebilir.

Kepulauan Seribu: Cakarta yakınlarında Cava Denizi üzerinde bulunan ve Türkçede Bin Ada olarak bilinen bu takımadalara Ancol Limanı’ndan kalkan teknelerle gitmek mümkündür. İçindeki 110 ada altın kumsalları, doğası ve sakinliğiyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Java’ya Nasıl Gidilir?

Endonezya’da uluslararası uçuşlarda sıklıkla kullanılan havaalanları Cakarta’daki Soekarno-Hatta ve Bali’deki Ngurah Rai’dir. Java’ya gitmek için sınırları içerisinde bulunan Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı’nı seçmek gerekiyor. Java şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araba kiralamanız mümkün.

Java’da Nerede Kalınır?

9 şehirden oluşan Java adasında turistler başkent Cakarta’da kalmayı tercih ediyor. Lüks oteller, Jakarta Pusat şehir merkezinde yer almaktadır. Cakarta Selatan, Cakarta’nın en lüks mağazaları, gece kulüpleri ve ultra lüks otellerinin bulunduğu semttir.

Java Mutfağı

Hem Endonezya’da hem de Java adasında, Çin, Japon, Kore, Tayland, Fransız, Amerika ve Orta Doğu mutfaklarından örnekler ve yerel lezzetler görülüyor. Ancak elbette çevre ülkelerin mutfaklarından etkiler de yerel yemeklerinde görülüyor.

Java’da Alışveriş

Java adası, yalnızca yerel ürünler için değil, aynı zamanda uygun fiyatlı kaliteli giysiler ve elektronik cihazlardan alışveriş yapmak için de ideal bir yerdir.

Java’ya Ne Zaman Gidilir?

Endonezya tropikal bir iklime sahip olmasına rağmen, durum adalara indirgendiğinde farklılıklar dikkat çekiyor. Cava adasında sıcaklık yıl boyunca 10 ile 34 derece arasında değişmektedir.Adanın kuzey kesimleri daha sıcak ve kuru iken, güney kesimleri daha soğuktur. Yağışlar Kasım ve Nisan ayları arasında artar. Ancak tropikal iklim nedeniyle yaz aylarında bile beklenmedik yağışlar meydana gelebilir.

Java Gece Hayatı

Java adası dünyanın en büyük Müslüman ülkelerinden birinde yer alsa da gece hayatını çok fazla etkilemedi.Büyük ve lüks oteller kendi yapıları içinde farklı eğlenceler sunarken, şehir merkezlerinde aynı canlılığa sahip eğlenceler var. Kulüp müziği çalan kulüp ve diskoların yanı sıra, içerken ve sohbet ederken manzaranın tadını çıkarabileceğiniz mekânlar da bulunmaktadır.

Lombok (Mataram)

Lombok, Endonezya’nın Batı Nusa Tenggra bölgesinde yer alan turistik bir adadır. “Küçük su adaları” olarak adlandırılan Lombok, Bali’den Lombok Boğazı ile ayrılır. Mataram adanın en büyük şehridir ve diğer önemli şehirler Kuta, Praya, Selong, Senggigi ve Tanjung’dur.

Lombok (Mataram) Nüfusu

4.363.756

Lombok (Mataram) İklim / Hava

Endonezya’da olduğu gibi Lombok adasında ekvator ikliminin etkileri gözlenmektedir. Genel olarak yağışlı ve kurak olmak üzere sadece iki mevsimin olduğu söylenebilir. Yağmur mevsimi Ekim ve Nisan ayları arasındadır. Kuru mevsim Mayıs ve Eylül ayları arasındadır.

Lombok’a (Mataram) Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Lombok adasına direkt uçuş bulunmamaktadır. Lombok Adası’na Emirates, Garuda Endonezya, Etihad Havayolları, Türk Hava Yolları ve Singapur Havayolları bağlantılı uçuşları ile ulaşabilirsiniz. Aktarmalı bir uçuşla uçuş süresi yaklaşık 15 – 20 saat sürer. Bali’den Lombok adasına gidecekseniz feribotla yaklaşık 4-5 saat sürüyor. Lombok (Mataram) şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araba kiralamak mümkün.

Lombok’a (Mataram) Ne Zaman Gidilir?

Lombok’a gitmek için en uygun zaman kurak mevsimin yaşandığı Mayıs-Eylül ayları arasıdır. Lombok’ta (Mataram) birçok konaklama seçeneği var. Şehir merkezine yakın kalmak isterseniz Nusa Summerville, OYO 1358 Rafi Residence, RedDoorz, Gili Trawangan gibi otelleri tercih edebilir veya daha ekonomik alternatifler istiyorsanız BEBELOVE HOMESTAY, OYO 1442 Hotel’in imkânlarını deneyebilirsiniz.

Lombok’ta Ne Yenir Ne İçilir?

Lombok Adası’nda Endonezya mutfağından pek çok seçeneği bulabileceğiniz birçok restoran var.Endonezya’da yapılan yemeklerin büyük çoğunluğu pirinçten yapılmaktadır. Ayrıca mısır, sago, manyok ve tatlı patates ile yapılan yemekler de büyük önem taşıyor. Endonezya’daki baharatlar yemeklere eşsiz bir tat katıyor. Endonezyalılar yemekleri çok baharatlı severler.Salatalar ve sebze yemekleri arasında biber ve yeşil biber yer alır. Menülerde bol miktarda deniz mahsulü var. Salamura, alabalık, ıstakoz, istiridye, karides, kalamar ve yengeç kolay ve uygun fiyatlarla bulabileceğiniz lezzetlerdir. Yörenin öne çıkan yemekleri şu şekilde sıralanabilir:

Sate: Kömürde pişirilip fıstık sosla yenen dana eti, balık, domuz eti, tavuk veya kuzu eti.

Gado-gado: Cava yemeğidir. Yer fıstığı ve Hindistan cevizi sosuyla servis edilen çiğ ve pişmiş sebze salatası.

Rijsttafel: 12 çeşit et, balık, sebze ve baharatlı yemeklerden oluşan Hollanda menşeli soğuk büfe.

Mataram’ın En Gözde Mekânları

– Mayura Bahçesi: Sularla çevrili bir sarayda ve ihtişamlı bir sarayda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

– Narmada Parkı: Feodalizm döneminde kralın istirahat yeri olan bu park, çok güzel bir doğaya sahip.Yerel halk ve turistler de havuz ve Hindu Te Bölgeyi yakından tanımak için müzeleri, yerel pazarları ve meydanları gezerek keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kuta şehri aynı zamanda adanın önemli şehirlerinden biridir. Özellikle plajları ile öne çıkan bu şehirde çok sayıda plaj bulunmaktadır. Ziyaretçiler, kalabalıktan uzaklaşmak veya birçok su sporunun tadını çıkarmak için sahillerde yürüyüş yapabilir. Senggigi şehri, adanın en önemli turizm kentidir.Plajları, otelleri ve eğlence hayatı ile öne çıkıyor. Su sporları, dağcılık, doğa yürüyüşleri, masaj salonları gibi birçok su sporu imkânı sunan şehirde keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.

Lombok (Mataram) Gece Hayatı

Lombok adası nüfusunun yaklaşık yarısı İslam’a adanmıştır. Bu nedenle bazı bölgelerde alkol bulmak zordur ve gece hayatı kültürü gelişmemiştir. Adanın en turistik bölgesi olan Senggigi’de batı tarzı eğlence mekânları bulmak mümkün. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de Endonezya’da alkol vergileri çok yüksektir. Bu gece hayatını da etkiliyor, çok küçük bir şişe için yüksek fiyatlar ödeyebilirsiniz.

Lombok (Mataram) Alışveriş

Adanın çoğu şehrinde büyük yerel pazarlar ve el sanatları dükkânları vardır. Turistik bölgelerde, sokak satıcıları birçok yerel ürünü satmaktadır. Adanın merkezi olan Mataram’da birkaç alışveriş merkezi bulmak mümkün. El sanatları, Lombok adasında ve Endonezya’da çok gelişmiştir. Özellikle ahşap oymacılığı ve ahşaptan yapılan çeşitli heykeller, Lombok’tan satın alınabilecek en güzel hediyelik eşyalardır.

Lombok Festival

Balıkçılık Festivali: Sasaklar tarafından Şubat veya Mart aylarında kutlanır.

Desa Bersih: Nisan ayının ilk Perşembe günü kutlanıyor. Bu bayram süresince tüm evler ve bahçeler temizlenir.Bu şekilde şeytanları kovacaklarına ve Dewi Sri’yi (Pirinç Tanrısı) koruyacaklarına inanıyorlar.

Hasat Töreni: Mart veya Nisan aylarında Mataram yakınlarındaki Gunung Pensong bölgesinde gerçekleşir. Bu festival Hindu dinine özgüdür.

Pura Meru: Haziran ayında dolunay sırasında Bali Pura Meru tapınağında (Cakranegara / Mataram) kutlanan bir Hindu festivalidir.

Perang Ketupat (Perang Topat): Ekim’den Aralık’a kadar kutlanır. Mataram yakınlarındaki Lingsar bölgesinde düzenlenen bir yağmur festivalidir. Bu bayramda tapınaklarda dualar yapılır ve muz yaprağındaki pirinç lapası (Ketupat) tanrılarına sunulur.

Danau Segara Anak Pujawali: Her yıl Mataram yakınlarındaki Namada bölgesindeki Pura Kalasa tapınağında düzenlenir. Bu festival, Lombok’un en kutsal dağı olarak kabul edilen Gunung Rinjani’deki “Tanrı Batara” ya (Batara Tanrısı) şükranlarını sunmak için düzenleniyor.

Puasa: Ramazan ile aynı anda başlayan ve 3 gün süren bir festivaldir.

Lombok (Mataram) Önemli Bilgiler

Lombok Adası, güvenlik açısından istikrarlı bir bölge olmasına rağmen, dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır. Hava karardıktan sonra, kırsal ve ıssız alanlarda fazla kalmamaya dikkat etmelisiniz. Turistik bölgelerde çocukların yaptığı hırsızlık vakaları var. Bu nedenle değerli ve göz alıcı eşyalarınızı taşımamaya, çantalarınızı ve valizlerinizi sıkıca kapatmaya özen göstermelisiniz. Kişilerin konuştuğu diller farklılık gösterdiği için yanınızda bir rehber olması veya gruplara katılmanızda fayda var. Adada bazı salgın hastalıklarda görülmektedir. Sıtma ve dang humması gibi sivrisinek kaynaklı hastalıklara karşı gitmeden önce aşı yaptırmanızda fayda var.

Sulawesi (Makassar)

Sulawesi, Endonezya’daki Sunda Takımadalarının en büyük adalarından biridir ve dünyanın on birinci büyük adasıdır. Borneo ve Maluku Adaları arasında yer almaktadır. Endonezya’da Sumatra, Bornea ve Papua bölgedeki en büyük adalardır ve yalnızca Java ve Sumatra Endonezya’nın en büyük nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Sulawesi, 4 dar yarımadayla çevrili kendine özgü bir şekle sahiptir.

Sumatra

Endonezya’ya ait en büyük ada unvanına sahiptir. 1950’de Endonezya’ya katıldı.Sumatra, antik çağlarda adada bulunan bol miktarda altın kaynağı nedeniyle Altın Dünya olarak biliniyordu. Sumatra adası 10 bölgeye ayrılmıştır. Aceh, yaklaşık 300.000 nüfuslu Sumatra adasının başkentidir.Medan ise Kuzey Sumatra’nın başkenti ve Cakarta, Surabaya ve Bandung’dan sonra Endonezya’nın dördüncü büyük şehridir. 26 Aralık 2004 tarihinde Kuzey Sumatra’da yaklaşık 160 saniye süren 9.1 büyüklüğünde bir deprem ve ardından bölgedeki birçok ülkeyi etkileyen ve bu yüzyılın en büyük depremlerinden biri olan Tsunami meydana geldi. Bu doğa olayının ardından 283.1000 kişi hayatını kaybetti, 14.100 kişi kayboldu ve 1.126.900 kişi yerinden edildi. Ekim 2010’da 7,7 büyüklüğünde bir deprem ve ardından bir tsunami meydana geldi ve can kaybına neden oldu.

Sumatra (Medan) Nüfus

Sumatra adasının toplam nüfusu 50.365.538, Medan şehrinin nüfusu 2.109.330 kişidir.

Sumatra (Medan) İklim

Tropikal bir iklime sahiptir. Tüm yıl boyunca Endonezya’da muson yağmurlarından en çok etkilenen bölgedir. Bu nedenle aşırı sıcaklık ve nem görülmez. Bol yağış alır. Büyük bir ada olmasından dolayı sıcaklık değerleri ve yağış miktarı aylara ve yere bağlı olarak biraz değişmekle birlikte ada genelinde hava sıcaklığı yıl boyunca 20 ila 35 derece arasındadır. Eylül – Aralık arası dönemde en yoğun yağışları görür. En az yağış Şubat ve Mart aylarında görülür.Medan şehrinin yıllık ortalama sıcaklığı 27 derece civarındadır.

Sumatra’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Medanor’a direkt uçuş bulunmamaktadır. Singapur Havayolları, SilkAir, Malezya Havayolları, Türk Hava Yolları, Garuda Endonezya gibi havayolları ile aktarmalı uçuş ile Palembang, Pekanbaru, Padang, Banda Aceh havalimanlarına ulaşabilirsiniz. Uçuşlar en az iki bağlantılı uçuşla gerçekleşmektedir.Uçuş süresi, aktarmalara bağlı olarak 17 ile 24 saat arasında değişmektedir. Sumatra (Medan) şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araç kiralamanız mümkün.

Sumatra’ya Ne Zaman Gidilir?

Yıl boyunca benzer sıcaklıklarda ve her mevsim yağmur aldığı için tüm yıl gezilebilecek bir yerdir. Ancak Eylül-Aralık döneminde yağış miktarı arttığı için bu aylar dışındaki dönemi de tercih edebilirsiniz. En az yağış alan şubat ve mart, Sumatra ve Medan’ı ziyaret etmek için en uygun zamanlardır.

Sumatra’da Nerede Kalınır?

Şehir merkezine yakın kalmak isterseniz River View, Villa Alam Indah, Tangkahan gibi otelleri tercih edebilir veya daha ekonomik alternatifler istiyorsanız KoolKost Syariah, Jamin Ginting Medan, Amelia 4 Guest House Female, KoolKost’u tercih edebilirsiniz.

Sumatra’da Ne Yenir Ne İçilir?

Kopi Luwak adı verilen misk kedilerinin dışkısından öğütülmüş dünyanın en pahalı Sumatra kahvesini mutlaka denemelisiniz. Karamel ve çikolata tadı ile çok yoğun bir kahvedir. Yerel kafelerde kahve ağacı yapraklarından yapılmış kahve ve çay içmenizi tavsiye ederiz. Adını Batı Sumatra bölgesinde bölgenin en büyük şehri olan Padang’dan alan Padang Yemek Restoranlarını her şehirde bulabilirsiniz. Buradaki yemekler masanıza küçük tabaklarda gelir ve istediğiniz yemeği seç, beğen, ye, doyur sistemi ile yiyebilirsin. Ancak her yerde şarap kesinlikle yasaktır. Baharat, pirinç ve hayvancılık açısından gelişen Endonezya’da yerel olmasına rağmen damak tadınıza hitap edebilecek pek çok yemek çeşidi bulabilirsiniz. En çok bilinen ve en sevilen yemek türü olan, mangalda tavuk veya etin soya fasulyesi sosuna batırılmasıyla yapılan ‘Sate’yi denemeniz önerilir.

Sumatra’da Görülecek yerler

  • Maimoon Sarayı (saray),
  • Vihara Borobudur (Budist Tapınağı),
  • Vihara Gunung Timur (Çin Tapınağı),
  • Mesjid Raya Camii (Cami),
  • Tondi Galerisi (Sanat Galerisi),
  • Annai Velangkanni (Tapınak),
  • Shri Mariamman (Hindu Tapınağı),
  • Orang -Utan Besleme Merkezi (Orangutan Çiftliği),
  • Musi Köprüsü (köprü),
  • Mescit Agung Ulu Camii (Cami),
  • Ramayana (alışveriş alanı),
  • Adityawarman Müzesi (müze),
  • Mescid Raya Baiturrahman (cami)

Sumatra’da Ne Yapmalı?

Batı Sumatra’daki anaerkil Minangkabau kabilesinin en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri olan Bukittingi, denizden 950 metre yüksekliğiyle sıcağa boğulan Endonezyalıları ve doğal güzelliği ile turistleri kendine çekiyor. Bu kabilede miras anneden kıza geçer. Erkekler için başlık parası ödenir ve erkek evlendikten sonra kayınvalidesinin evinde yaşamaya başlar. Endonezya’nın en ünlü yanardağlarından biri olan Gunung Sibayak’a tırmanabilirsiniz.Ancak dik yokuşlarda ve zorlu yollarda yürürken botlarınızı ve kalın giysilerinizi yanınıza almayı unutmamalısınız. Başka bir seçenek de Danau Maninjau. Volkanik bir göl olan bölgede belirli zamanlarda yüzebilir, kraterleri keşfedebilir veya anlık hava değişikliklerini gözlemleyebilirsiniz. 1973 yılında kurulan Bohorok orangutan çiftliği, turistlerin en gözde mekânlarından biridir. Burada hayvanları beslerken ilginç şovlarla da karşılaşabilirsiniz.Birçok kültürel zenginliğe sahip olan bu bölgede pek çok tapınak, mimari yapı, tarihi yapı ve müze gezebileceğiniz yerler arasındadır. Medan’da eski belediye binası, merkez postane, Tirtanadi Su kulesi, Titi Gangtung köprüsü, 1887-1891 yılları arasında inşa edilen Maimun sarayı ve Medan Ulu Camii görülmeye değer yerler arasındadır.

Sumatra (Medan) Gece Hayatı

Sıkı İslami yapı nedeniyle gece hayatı kültürü pek gelişmemiştir. En büyük bölge olan Medan’da birkaç mekân var. Ancak otel barları Sumatra’daki en iyi gece hayatı alternatifleridir. Çok güzel manzaralara ev sahipliği yapan şehirde, gece manzaralarını fotoğraflayarak ve keşfederek de zaman geçirebilirsiniz.

Sumatra (Medan) Alışveriş

Medan dışındaki bölgelerde büyük alışveriş mağazaları bulmak zor. Medan’da bir kaç alışveriş merkezinde dünyaca ünlü markaları ve yöresel ürünler satan dükkânları bulmak mümkün. Sun Plaza, Medan Fair Plaza, Grand Palladium Mall, Medan Mall ve Thamrin Plaza bu alışveriş merkezlerinden bazıları. Tüm bölgelerde günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz pazarlar ve yerel pazarlar bulmak mümkündür. Şehrin birçok yerinde yerel pazarlar bulunur. Bu yerel pazarlarda birçok kabile el işi ürünlerini sergiliyor.

Ada genelinde sıtma yaygın olduğu için, gitmeden önce aşılarınızı eksiksiz olarak yaptırmanız önerilir. Suç oranları son yıllarda artmaya başladı.Bu nedenle tenha yerlerde dolaşmamakta fayda var. Kalabalık alanlarda yankesicilere de dikkat etmelisiniz. Bazı bölgelerde çatışmalar yaşanıyor. Büyük şehirlerde çok fazla etkinlik olmasa da küçük yerleri ziyaret ediyorsanız bu çatışmalar seyahatinizi engelleyebilir.

Surabaya

Surabaya, Endonezya’nın Doğu Java bölgesinin başkenti ve Cakarta’dan sonra ülkenin ikinci büyük şehridir. Endonezya’nın doğusunda ticaret, sanayi, finans ve eğitim merkezi haline gelen liman kenti Surabaya, yaklaşık 3,5 milyonluk bir nüfusa sahip. Bir metropol olan şehirde kültürler, yaşam tarzları ve insanlar farklılık gösteriyor. Şehirde konuşulan dil, Cava dilinin bir lehçesi olan Suroboyoan olarak bilinen özel bir dildir. Ancak, İngilizce işaretlerde yaygın olarak kullanılmaktadır ve en yaygın kullanılan yabancı dil yine İngilizcedir. Surabaya adı bir halk efsanesine dayanmaktadır. Suro ‘köpek balığı’ ve boyo ‘timsah’ anlamına gelir. Suro; Boyo, denizden gelen Moğol işgalcilerini temsil ediyor ve Boyo, karadan Raden Wijaya askeri birimlerini temsil ediyor. Bu bakımdan Surabaya, tehditlere ve tehlikelere karşı cesur bir direnişi temsil eder.

Surabaya, yabancı işgalcilere karşı mücadele ruhu ile tanınan halkı nedeniyle “kahramanlar şehri” olarak da bilinir. Surabaya’dan ilk olarak 1225 yılında bir kitapta bahsedilmiştir. 15. yüzyılın sonlarında şehirde İslam yayılmaya başlamıştır.15. ve 16. yüzyılların sonlarına doğru Doğu Cava’da askeri ve siyasi alanlarda öncü rol oynayan Surabaya, Branstas üzerindeki konumu ile Malacca ve Baharat Adaları arasındaki ticaret yoluna dâhil edilerek önemli bir ticaret limanı işlevi de görmüştür. Surabaya bugün rengârenk kültür varlıkları ile dikkat çekiyor. Kentte renkli ve canlı bir hayat yaşanıyor. Doğu Java’nın gelişmiş merkezidir.

Surabaya Nerede?

Surabaya, Güneydoğu Asya’da Endonezya Cumhuriyeti’nin Doğu Java bölgesinde, Mas Nehri’nin ağzında yer almaktadır. Şehrin Madura Boğazı’na kıyısı var.

Surabaya’ya Nasıl Gidilir?

Şehre 18 kilometre uzaklıktaki Surabaya’nın Juanda Havalimanı (SUB), ülkenin ikinci en yoğun havalimanı. Ülke içindeki büyük şehirlere uçuşların yanı sıra, Singapur, Kuala Lumpur, Penang, Bangkok, Hong Kong, Taipei, Guangzhou ve Bandar Seri Begawan gibi destinasyonlara direkt uluslararası uçuşlar vardır. Havalimanından şehre sabit fiyat kuponları ile taksi ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca havalimanı servisleri de şehre ulaşımı sağlıyor.Klimalı tren seçenekleri de mevcuttur ve bu şekilde seyahat etmek ilginç bir manzara deneyimidir. Surabaya’nın Doğu Java’nın her yerinde sık otobüs seferleri vardır. Ana otobüs durağı, şehrin yaklaşık 10 kilometre güneyinde, Bungurasih’dedir. Rezervasyon yapılarak kullanılabilen minibüsler Java’daki büyük noktalarla bağlantı sağlar. Halk otobüslerinden daha kullanışlı olan bu araç biraz daha pahalıdır.

Surabaya Gece Hayatı

Surabaya’nın en popüler eğlence mekânları arasında 15 Palms, Loveshack Skybar ve Colours bulunmaktadır. 15 Palms bir spor bardır. İngiltere Premier Ligi’nin canlı izlenebildiği barda pek çok ziyaretçi bu barı ziyaret ederek dart oynamak ve havuzun yanı sıra patates, bira ve hamburger keyfi yapmak için uğruyor. Loveshack Skybar, MaxOne Hotel’in teras katında yer alan bir eğlence mekânıdır. Canlı müzik ve çoğu gece dans eşliğinde barda Endonezya mutfağı ve soğuk içecekler servis edilmektedir. Colors ise yerli halkın gözdesi. Şehrin en büyük barı olarak bilinen Colors’da dans pisti olmamasına rağmen canlı müzik ve güçlü içki çeşitleri var.

Surabaya’da Görülecek Yerler

Surabaya kentinde birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Bunların en iyileri Pavilion Permata By Travelio’da Stratejik Stüdyo Daire, OYO Life 3082 Kost Putri Wonorejo, Royal Guest House.

Şehir merkezine yakın kalmak isterseniz Palma Guest house, OYO 1346 Sinergi gibi otelleri tercih edebilirsiniz. Hotel Gresik, Aryuvi House Sby veya daha ekonomik alternatifler istiyorsanız Guest House Fatimah Az Zahra, Merapi Inn Surabaya, West Surabaya Homey, OYO 720 Griya Nina Syariah’ı tercih edebilirsiniz.

Sampoerna Evi şehrin ana cazibe merkezidir.Endonezya’nın en ünlü sigara üreticisine ev sahipliği yapan Sampoerna, tütün endüstrisi hakkında bilgi edinmek için ziyaret edilebilecek eşsiz bir müze ve fabrika. Binanın kendisi de görülmesi gereken, 19. yüzyıl Hollanda sömürge binası. Aslında bir yetimhane olan Charlie Chaplin’in büyüdüğü bina daha sonra tiyatroya dönüştürüldü. Eskiden lobi şimdi bir müze olarak hizmet veriyor ve Sampoerna İmparatorluğu için bir tapınak olarak hizmet veriyor. Başta Avrupa menşeli olan olağanüstü çakmak, kutu koleksiyonunun yanı sıra Ming hanedanı porselenleri de sergileniyor. Üst kattan kuşbakışı bir bakış açısıyla sigara saran kadınların çalışmalarına tanık olunabilir.

Masjid Ampel, Surabaya’daki en kutsal camidir. Gayrimüslimlerin gimrsinin yasak olduğu cami, geniş bir mermer zemin üzerine ahşap sütunlardan oluşan bir mimariye sahiptir. Burası büyük önem taşıyor çünkü İslam’ı Java’ya getiren Suna Ampel’in 1481’de yakıldığı yer.

Yogyakarta

Endonezya’nın Java bölgesinde yer alan Yogyakarta şehri, aynı zamanda adını verdiği bölgenin de başkentidir. Ülkenin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Yogyakarta, sınırları içindeki çok sayıda eğitim kurumu nedeniyle “üniversite şehri” olarak da anılmaktadır.

Yogyakarta’da Gezilecek Yerler

Yogyakarta, Bali adasından sonra ülkenin en büyük ikinci ve aynı zamanda ikinci turistik kentidir. Telaffuzu Jogjakarta olan şehre kısaca Jog-Ja denir. Yogyakarta, yüzyıllar boyunca birçok geleneksel krallık sistemine ev sahipliği yaptığı için Endonezya’da bir tarih ve tapınak şehri olarak çok önemli bir şehirdir. Yogyakarta Gembira Loka, Fort Vredeburg Müzesi, Pok Tunggal Plajı, Borobodur Tapınağı, Kalibiru Ulusal Parkı, Yogyakarta Sarayı / Keraton Goa Jomblang / Jomblang Mağarası da görülmesi gereken diğer yerler.

Yogyakarta’ya Ne Zaman Gidilir?

Yogyakarta şehrinde tropikal iklim görülmektedir. Yıl boyunca ortalama sıcaklık 25-30 derece arasındadır. Şehrin ziyaret edilebilecek en yoğun sezonu, yağışların olmadığı ve havanın daha sıcak ve daha keyifli olduğu Aralık ve Nisan ayları arasındadır. Mayıs ve Ekim ayları arasında bol yağış ve fırtına görülür.

Yogyakarta’ya Nasıl Gidilir?

Yogyakarta’nın uluslararası faaliyet gösteren bir havaalanı vardır. Şehrin 8 kilometre doğusunda yer almaktadır. Cakarta, Java, Kuala Lumpur, Singapur üzerinden uçuşlar mümkündür. Yogyakarta şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araba kiralamak mümkün.

Yogyakarta Mutfağı

Endonezya’da yerel lezzetlerin yanı sıra Çin, Japon, Kore, Tayland, Fransız, Amerika ve Orta Doğu mutfaklarından örnekler de görülmektedir. Ancak elbette çevre ülkelerin mutfaklarından etkiler de yerel yemeklerinde görülüyor. Pirinç, Hindistan cevizi sütü, mısır, Hint irmiği, deniz ürünleri, sarımsak, soğan, manyok, kök yumruları, yer fıstığı yağı, fıstık sosu ve karanfil, zencefil, tarçın ve karabiber gibi ürünler Endonezya ve Java mutfağının vazgeçilmezidir.

Yogyakarta Gece Hayatı

Yogyakarta gece hayatının oldukça hareketli olduğu söylenebilir. Öncelikle birçok yerel gösteriye gidebileceğinizi hatta sokakta buluşabileceğinizi hatırlatalım.

Yogyakarta’da Alışveriş

Yogyakarta’da alışverişe çıkacaksanız en iyi yöntem yürüyerek alışveriş yapmak, şehri keşfetmek. Çünkü birçok sokağında köşeye gizlenmiş çok güzel dükkânlar var. Bunun dışında aradığınız ne varsa mutlaka Malioboro Caddesi’ne gitmelisiniz. Çünkü burası gerçek bir alışveriş cenneti. Örneğin geleneksel Endonezya kıyafetleri arıyorsanız Mirota Batik’i ziyaret etmelisiniz. Fiyatları diğer mağazalara göre yüksek olsa da ürünleri ay bazında özeldir. Kuyumculuk ve dekoratif ürünlerde jogja tercih edilmelidir. Cotagede de bir alandır. Alışveriş merkezlerini sevenler için Ambarrukmo Plaza uygun olacaktır. 3 katlı mekânda yemek yeme alanları da bulunuyor.

Endonezya’da Bulunan Türkiye Dış
Temsicilikleri

CAKARTA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Jl. H.R Rasuna Said Kav.1 Kuningan Jakarta 12950 Indonesia
Telefon: +62 21 525 62 50 – +62 21 526 41 43
Faks: +62 21 522 60 56
embassy.jakarta@mfa.gov.tr
http://cakarta.be.mfa.gov.tr/
Akredite Ülkeler: Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti

Endonezya gezi rehberine dair bilinmesi gerekenleri bu şekilde sizlere aktardık. Endonezya’ya daha önce hiç uğramamış bireylerin daha hazırlıklı olması ve nitelikli bir gezi deneyimini duyumsaması adına tüm önemli destinasyon noktaları ve Endonezya ‘da işinize yarayacak bilgileri sizlerin istifadesine sunduk. Bu rehber doğrultusunda harika bir gezi tecrübesi yaşayacağınızı temenni ediyor ve iyi tatilleri diliyoruz. Bir sonraki gezi turunuzda görüşmek üzere!

Yorum Yap

Yorum Yap