İlginizi Çekebilir
iran-gezi-rehberi
Beautiful Kuwait Sunset

Farklı kültürü, doğal güzellikleri ile görülmesi gereken ülkelerden birisi de Kuveyt ülkesidir. Kuveyt, Arapça anlamı ile “su kenarındaki kale” anlamına gelir. Akwat kelimesinin türetilmesiyle Kuveyt ismi elde edilmiştir. Ülkenin topraklarının büyük bir kısmı Arap çölünde bulunur. 17818 kilometrekare yüzölçümüne sahip Kuveyt’e bağlı 9 tane ada bulunmaktadır. Kuveyt devleti, yüksek insani gelişim endeksine sahip bir ülkedir. Ayrıca ülke yüksek gelirli ülkeler arasında da yer alır. Kuveyt, Ortadoğu ülkeleri arasında en yüksek ekonomiye sahip ülkelerden birisidir.

Ülkenin kendisine bağlı olan 9 Adasından yalnızca Failaka Adası yerleşime uygundur. Diğer 8 Adası, yerleşim için pek uygun değildir. Bubiyan Adası, üzerinde yerleşim imkânı bulunan adalardan birisidir. Ancak bu ada, karaya bir köprü ile bağlanmıştır. Doğal güzellik ve koruma alanı bakımından zengin olan Kuveyt’te, koruma alanı olarak 5 bölge bulunur.

Koruma Alanları

Mübarek El Kabeer bölgesi de ülkenin koruma alanı olan yerlerden birisidir. Mübarek El Kabeer, Bubiyan Adasında yer alır. Bu bölge, ülkenin en önemli yerlerinden birisidir. Mübarek El Kabeer bölgesi, sulak havzası olarak oldukça değerli bir yerdir. Ayrıca bölgede 363’ten fazla tescillenmiş endemik türü kuş bulunur.

Kuveyt ülkesinin başkentinin adı da Kuveyt’tir. Bu anlamda başkenti ile aynı ismi taşıyan ülke altı(6) bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgelerde kendi içerisinde ilçelere ayrılır. Ülkede bulunan 6 idari bölge şunlardır:

  • El Ahmed
  • El Asime
  • El Cehra
  • El Fervaniye
  • El Havalli
  • Mübarek El Kebir

Kuveyt şehri, Ortadoğu’nun en büyük ekonomisine sahip şehir konumundadır. Kuveyt devleti için oldukça önemli olan Kuveyt şehrinin, ülkenin siyasi kültürel ve ekonomik açıdan en önemli şehridir. Global bir şehir olan Kuveyt’in nüfusu, 2,1 milyon civarındadır. Modern bir şehir olan Kuveyt’in temelleri, 1613 yılında oluşmaya başlamıştır. Küçük bir balıkçı kasabası iken günümüzde Ortadoğu’nun en büyük ekonomisine sahip, bir şehir haline gelmiştir.

Geçmiş tarihinde 1716 yıllarında Utub kabilesi bölgeye gelerek yerleşmiştir. 18. yüzyılda Kuveyt, birçok bölgeye giden ticaret yollarının merkezi haline gelmiştir. Hindistan, Bağdat, Arabistan gibi yerlerin ticari faaliyetlerinin yürütüldüğü merkezi bir konum haline gelmiştir.

Konaklama Yerleri

Günümüzde Kuveyt’te pek çok konaklama yerleri bulunur. 19. Yüzyılda Kuveyt bölgesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesi altına girmiştir. 1899’da İngiliz güvencesi ve denetimi ile yarı bağımsızlık kazanmıştır. Tam bağımsızlığını 1961 yılında ilan etmiştir. Bölgede keşfedilen zengin petrol yatakları, ülkenin bağımsızlığını ilan etmesi ile birlikte büyük bir artış sağlamıştır. 1990 yıllarında Irak ülkeyi işgal etmesi ile bölgede büyük bir zarar oluşmuştur. Irak işgaline uğrayan Kuveyt’te, 1770 yılına kadar petrol kuyusu ateşe verilmiştir.

Bu durum bölgenin büyük bir hasara uğramasına neden olmuş ancak sonraki dönemde tekrar bölgede büyük bir yapılanma meydana gelmiştir. Irak Devleti’nin ülkeden çekilmesi, ABD desteği ile gerçekleştirilmiştir. Bugünkü halini almak için büyük çabalar sarf eden Kuveyt, günümüzde oldukça gelişmiş bir bölge konumundadır.

Ticaret Şehri

Kuveyt, konumundan ve petrol yataklarından dolayı tam bir ticaret şehridir. Kuveyt’te Türkiye’den giden binlerce Türk vatandaşı da bulunmaktadır. Şehrin büyük bir bölümünü çalışan kişiler oluşturur. Kuveyt’te Sünni ve İslam dininin emir ve görüşleri yaşam görüşü olarak benimsenmiştir. Çok baskıcı bir şehir olmamasına rağmen, bayanların çok fazla açık giyinmesine müsaade edilmez. Çok baskıcı bir tutuma sahip olmayan ülkede erkekler birden fazla kadın ile evlenme hakkına sahiptir.

İslam dininin emir ve görüşleri yaşanan ülkede, alkol içmek yasaktır. Tam bir ticaret bölgesi olan Kuveyt’te, nüfusun yarısından fazlasını yabancı çalışan oluşturur. Kuveyt şehrinde birçok konaklama çeşidi bulunur. Şehrin hemen hemen her noktasında konaklayabileceğiniz lüks oteller bulunur. Bunun yanı sıra ekonomik alternatifler de mevcuttur.

Kuveyt ülkesi, Basra Körfezi kıyısında Arabistan Yarımadası’nda tam olarak Arap yarımadasının kuzeydoğusunda bulunur ve ülkenin kuzeyinde Irak, güneyde ise Suudi Arabistan ile komşudur. Kuveyt‘in bugün üzerinde bulunduğu bölgede ilk yerleşim, antik Yunanlılar tarafından yapılmıştır. Antik Yunanlılar, milattan önce 4. yüzyılda bölgeye gelerek yerleşmiştir. Daha sonra 123 yılında Sasanili İmparatorluğunun hâkimiyeti altına girmiştir. Daha sonra 18. yüzyılda Arap kabileleri yerleşmiştir. Arap kabileleri, bu bölgede Kuveyt Şeyhliğini kurmuştur. 19. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altına giren bölge, daha sonra uzun yıllar İngiliz sömürgesi altında kalmıştır.

Dini

Kuveyt’in neredeyse tamamı Müslümandır. Ülkenin % 99’luk kısmını oluşturan Müslümanlar içerisinde Sünni mezhebi daha yaygındır. Ayrıca Şiilik ve diğer İslami mezheplere mensup kişilerde bulunur. Ülkenin resmi dili, Arapçadır. Yabancı dil olarak da en çok İngilizce tercih edilir. Ülkenin ticari konumundan dolayı halkın büyük bir kısmı İngilizce dilini bilir. Kuveyt bir İslam ülkesi olması nedeniyle, yaşam tarzı olarak da İslami kurallar doğrultusunda hareket edilir. Ülkede, domuz ürünleri ve alkol kullanımı yasaktır. Ülkemize göre daha muhafazakâr olan Kuveyt’te, İslam şeriatına uygun giyilmesi gerekir. Kadınların, vücutlarını örten kıyafetleri giymelidirler. Kuveyt’e yasak olan domuz ürünleri ve alkol gibi ürünlerin sokulmaya çalışması da yasaktır. Bu tür girişimlerde kişiler, ciddi cezalara tabi tutulur.

Ekonomisi

Ekonomik olarak oldukça gelişmiş olan Kuveyt’te, ekonominin temelini petrol ihracatı oluşturur. Petrol bakımından oldukça zengin olan ülkede, ülke gelirinin % 80’ i petrol ihracatından karşılanır. Dünyanın en zengin 7 ülkesi konumunda bulunan Kuveyt’in para birimi de oldukça değerlidir. Para birimi, Kuveyt dinarıdır.

İslami şeriatına uygun şekilde yaşayan ülkede kurban ve ramazan bayramları kutlanır. Kandiller, peygamber efendimizin doğum günü, İslam’a göre özel kutlanan günler arasında yer alır. Ülkenin ulusal bağımsızlığını kazandığı 25 ve 26 Şubat günleri büyük bir coşku ile kutlanır. Haziran aylarında Kuveyt Jazz Festivali düzenlenir. Bunun yanı sıra Aralık ayında, film festivali düzenlenir.

İklimi

Arap Yarımadası’nda bulunan ülkede, kurak bir çöl iklimi yaşanır. Kurak çöl ikliminin yaşandığı bölgede, bahar ayları ılık geçerken yaz aylarında kum fırtınaları görülür. Şimal rüzgârlarına bağlı yaşanan kum fırtınaları, yaz aylarında sürekli görülür. Ekim ve Temmuz aylarında ise bölgede nem görülür. Kuzeydoğudan esen rüzgârlar, sonbahar ayının serin geçmesini sağlar. Kış ayları ise çok fazla soğuk geçmemek ile birlikte diğer Arap ülkelerine göre daha soğuktur. Yazın, sıcaklığın 54 derece görüldüğü ülke oldukça sıcaktır. Kuveyt’e turistik nedenlerle seyahat edecek kişilerin, ilkbahar dönemlerini tercih etmeleri daha doğru olacaktır.

İlkbahar aylarında nadiren yağışlar görülse de gezmek için en müsait dönemdir. Yaz aylarında, şimal rüzgârlarının oluşturduğu kum fırtınaları görülür. Sonbaharda ise kuzeybatıdan gelen rüzgârlar, soğuk havanın oluşmasını sağlar. Yılın belirli aylarında kuzeybatıdan ve güneybatıdan gelen rüzgârlar, ülkede bazen soğuk bazen de sıcak havanın hâkim olmasına neden olur.

Yemek Kültürü

Kuveyt’te yemek kültürü de oldukça geniştir. Daha çok mutfağı Arap, Hint, Akdeniz ve İran mutfakları ile birleşerek farklı lezzetlerin oluşmasını sağlamıştır. Yemeklerin yapımında baharatlar çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle et ve tavuk yemeklerinde, baharat çok fazla kullanılır. Ülkede yalnızca et ve balık tüketilmez, bunun yanı sıra deniz ürünleri de çok fazla tüketilir.

Et, balık, tavuk gibi ürünlerin servisinde özel soslar kullanılır. Kuveyt; doğal güzellikleri, kültürel yapısı, lezzetli yemekleriyle her yıl birçok yerli ve yabancı turisti ağırlar. Türkiye’den Kuveyt’e turistik nedenlerle gidecek kişilerin birçok kültürün birleşimi ile oluşan lezzetli yemekleri tatmaları tavsiye edilir. Ayrıca ülke seyahatlerinizde sevdiklerinize ve kendinize alabileceğiniz pek çok hediyelik eşyada bulunur. Ünlü kapalı çarşısında; geleneksel objeler, halılar, kilimler, kuru kahve, bulmak mümkündür. Birbirinden alternatif hediyeler içerisinde zevkinize hitap edecek eşyaları bulabilirsiniz.

Kuveyt ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ulusal ve ticari ilişkilerin devamlılığı için Kuveyt’e ait olmak üzere ülkemizde resmi temsilcilik olarak Kuveyt Büyükelçiliği resmi faaliyetlerini yürütür. Kuveyt Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve 31 ülke vatandaşlarının vize ve pasaport gibi birçok işleminin yerine getirmesini sağlamaktadır. Ayrıca ülkemizde yaşayan Kuveyt vatandaşlarının pasaport, evlilik gibi hizmetleri de Büyükelçilik tarafından yürütülür.

Kuveyt Nerededir?

Kuveyt, dünya ülkeleri içerisinde hem ekonomisi ile hem de doğal güzellikleriyle en gözde ülkelerinden birisidir. Her gün birçok kişi ticari turistik nedenlerden dolayı Kuveyt’e seyahat etmektedir. 1961 yılında Britanya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kuveyt’in yüzölçümü, 17818 kilometredir. Fazla büyük olmayan ülke, petrol açısından dünyanın 5. zengin ülkesidir. Kuveyt, Arabistan yarımadasının kuzeydoğusunda yer alır. Ülkenin nüfusu, yaklaşık 3,5 milyon civarındadır. 19 Haziran 1961 yılında kurulan Kuveyt’in başkenti, Kuveyt şehridir.

Basra körfezine kıyısı olan Kuveyt, Irak ve Suudi Arabistan ile komşudur. Kuveyt ismi, “su kenarındaki kale” anlamına gelen akwat kelimesinden türetilmiştir. Resmi olarak Kuveyt Devleti’nin temelleri, 17. Yüzyılda atılmaya başlanmıştır. Bu tarihlerde Arap yarımadasının iç kısmına doğru yerleşmeye başlayan aşiretler, Kuveyt devletinin temellerini atmıştır. Sabah ailesi tarafından 1756 yılında, Kuveyt emirliği kurulmuştur. Bir süre Osmanlı hâkimiyeti altında kalan Kuveyt, toprakları daha sonra İngiliz sömürgesi altına girmiştir. Ülke konumundan ve petrol yataklarından dolayı tam bir ticaret merkezidir.

Petrol Şehri

Bölgede petrolün keşfedilmesi ile birlikte hızla gelişen Kuveyt, kuzeyde komşu ülke olan Irak tarafından saldırıya uğramıştır. Irak saldırısından sonra uğradığı zararı kısa sürede kapatıp, tekrar ekonomik olarak büyümeye başlamıştır. Arap Yarımadası’nda bulunan Kuveyt’e, Türkiye’den düzenli olarak uçak seferleri bulunur. Pek çok havayolu şirketi, Kuveyt’e düzenli olarak seferler düzenler. Özellikle Kuveyt şehrinde çok fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bulunur. Şehrin büyük bir kısmı, yabancı çalışanlardan oluşur. Kuveyt’in kendi adını taşıyan başkenti Kuveyt şehri, ülkenin en önemli şehridir.

Kuveyt, coğrafi konumundan dolayı önemli bir bölgede yer almaktadır. Ülke, birçok ülkenin ticari yollarının geçtiği konumdadır. Basra körfezine kıyısından dolayı pek çok ülkenin ticari yolların geçtiği yerdedir. Kuveyt konumundan dolayı, geçmiş tarihlerde pek çok ülkenin himayesi altına almak istediği bir ülke olmuş ve saldırıya uğramıştır.

Kuveyt’te Konuşulan Diller

Arap Yarımadası’nda yer alan Kuveyt’tin resmi dili, Arapçadır. Yabancı dil olarak da İngilizce konuşulur. Halkın büyük bir kısmı, günlük yaşamında Arapçayı kullanır. Ülkede pek çok yabancı kişinin bulunması, İngilizce dilinin de halk tarafından bilinmesini sağlamıştır. Halkın büyük bir çoğunluğu, İngilizce de konuşur. Resmi kurumlarda ve devlet dairelerinde, Arapça kullanılır. Kuveyt ile birlikte Arap Yarımadası’nda bulunan diğer pek çok ülkede, Arapçayı resmi dil olarak kabul etmiştir.

Arap Yarımadası’na özgün bir dil olan Arapça, İslamiyet’in yayılması ile birlikte pek çok coğrafyada kullanılmaya başlanmıştır ve çok geniş bir coğrafyada kullanılmasıyla birlikte pek çok ülkenin resmi dili haline gelmiştir. Kuzey Afrika, İspanya, Güneydoğu Asya gibi pek çok coğrafyada Arapça dili kullanılır. Dünya üzerinde pek çok coğrafyaya yayılmış Arapça, pek çok yerde baskın gelmiş ve bölgelerin dili haline gelmiştir. Arapça, her bölgede farklı olarak kullanılır. İslam dininin kitabı Kur’an-ı Kerim’in yazıldığı dil olan Arapça, değişmeden kalmıştır.

Kur’an-ı Kerim, Hicaz Arapçası ile yazılmıştır. Kuveyt Yarımadası’nda da resmi dil olarak kabul edilen Arapça; eğitim, basın ve yayın için kullanılır. Yayın ve basın için standart Arapça kullanılır. Halk arasında kullanılan Arapça, standart Arapçadan uzaklaşmıştır. Arap Yarımadası’nda halk birbiriyle anlaşabilmek için farklı lehçeleri kullanır. Standart Arapçanın yanı sıra pek çok lehçede kullanılır. Arapça dili; İngilizce, İspanyolca, Yunanca, Türkçe gibi pek çok dili etkilemiş bir dildir ve Türkçe üzerinde de oldukça büyük bir etkisi bulunur. Ancak Arapça kökenli sözcükler Türkçe ile kaynaşmasında farklı anlamlar ortaya çıkmıştır.

Kuveyt’e seyahat edecek kişilerin yeteri derecede İngilizce bilmesi, ülkede rahatça seyahat etmesini sağlayacaktır. Ülkenin resmi dili Arapçadır, ancak ülkede çalışmak nedeniyle çok fazla bulunan yabancı kişilerin bulunması İngilizcenin okullarda ikinci dil olarak öğretilmesini sağlamıştır. Okullarda İngilizce eğitimi alan Kuveyt halkı, İngilizceyi de rahatlıkla kullanabilir. Ülkede konuşulan diğer diller arasında Hindu ve Farisi dilleri de kullanılır. Bunun yanı sıra ülkede konuşulan diğer bir dilde Urdu dilidir. Kuveyt‘te yaşayan pek çok yabancı kişi, zamanla Arapçayı öğrenmiştir.

Kuveyt Din ve İnançları

Kuveyt halkının büyük bir kısmı Müslümandır. Ülke nüfusunun % 95’i Müslüman, geriye kalan % 5’lik kısmı ise diğer dinlere mensup kişilerden oluşur. Müslümanların % 70’i Sünni, % 30’u ise Şii’dir. Kuveyt’te halkın çok az bir kısmı Hristiyan, Hindu ve Parsilerden oluşur. Bunun yanı sıra ülkede Hindu ve Budist de bulunmaktadır. Kuveyt’te Sünni ve Şiilerin yanı sıra diğer mezhepleri benimseyen kişiler de vardır ancak bu oran oldukça düşüktür. Ülkede diğer Müslüman ülkelerden gelmiş pek çok göçmen Müslüman da bulunur. Ülkede, pek çok kökenden gelmiş Şii ve Sünni bulunur. Yaklaşık 200.000 Hristiyan, Kuveyt’te yaşamaktadır. Kuveyt’te Katolik kilisesinin 75.000 üyesi, Evanjelik Kilisesinin 15 üyesi,  Ermeni Ortodoks Kilisesi’nin 4000 üyesi ve Anglikan Kilisesinin 115 üyesi bulunur. Bunun yanı sıra diğer mezheplere mensup Hıristiyanlar da bulunur. Bu Hıristiyanların bazıları yerli olup, bazıları diğer ülkelerden gelip yerleşmiş kişilerdir.

Kuveyt, İslam şeriatına göre yaşayan bir ülkedir. Diğer Arap ülkelerine göre daha ılımlı olan Kuveyt’te bazı yasaklar bulunur. İslami şeriata göre haram olan içki ve domuz eti ülkede satılmaz. İslamiyet’e göre haramdır. Kuveyt’te, domuz etinin tüketilmesi ve içkinin içilmesi kesinlikle yasaktır. Bunun yanı sıra ülkeye içki veya domuz eti sokmaya çalışan kişilere, ağır cezayi işlemler uygulanır. Ayrıca ülkede, kadınların çok açık giyinmesi yasaktır. Kadınların kollarının ve bacaklarının görülmesine izin verilmez. Ancak kadınların başı açık gezmesi veya diğer erkeklerle selamlaşması yasak değildir. Türkiye ile Kuveyt karşılaştırıldığında Kuveyt daha baskıcı bir ülkedir. Ülkede, erkeklerin bir kaç kadınla evlenme hakkı vardır.

Kuveyt Kısa Tarihi

Günümüzde ekonomik bakımından oldukça güçlü olan Kuveyt ülkesi, köklü bir geçmişe sahiptir. Resmi adı Devlet’ül Kuveyt olan ülkenin resmi dili, Arapçadır. Ortalama yüzölçümü, 17818 kilometredir. Başkenti olan Kuveyt şehri, yüzölçümü bakımından çok büyük değildir. Ülkenin nüfusu, Körfez Savaşı’nda önce yaklaşık 2 milyon olduğu ancak sınır komşusu Irak’ın istilasından sonra büyük oranda düştüğü gözlenmiştir. Irak saldırısından sonra büyük oranda can ve mal kaybı yaşanmıştır. Irak saldırısı sonrasında, nüfusunun 1,2 milyona kadar düştüğü söylenmiştir.

Toplamda 5 bölgeden oluşan Kuveyt, kuzeybatıda 240 kilometre boyunca Irak, güneyde ise Suudi Arabistan ile komşudur. Ülkenin idari bölgeleri Ahmedi, Fervaniye, Asime, Havalli ve Cehradır. Kuveyt ülkesi, Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarda Osmanlı Devleti’nin hâkimiyeti altındaydı. Uzun yıllar Türk hâkimiyeti altında kaldıktan sonra İngiliz himayesi altına girmiştir. Uzun yıllar İngiliz sömürgesi altında kalan ülke, tam bağımsızlığını 19 Haziran 1961 yılında ilan etmiştir.

Kuveyt, petrol bakımından dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Topraklarının bir kısmi Sattülarap deltasının güneyindedir. Bu sayede büyük gemilerin Körfez çevresinde yer alması mümkündür. Kuveyt topraklarında yapılan araştırmalar sonrasında ülkenin liman girişinde yer alan Feyleke Adası’nda yapılan çalışmalarda, bazı yerleşim yerlerine rastlanmıştır. Kuveyt’in tam olarak hangi yıllar aralığında ortaya çıktığı bilinmemektedir.

Yapılan araştırmalar sonrasında 8. yüzyılın başlarında kurulduğu belirtilir. Kuveyt devletinin oldukça geniş ve köklü bir tarihi bulunur. Geçmiş tarihten bugüne kadar birçok devlete, ev sahipliği yapmıştır. Geçmiş dönemlerde Portekizlilerin de Kuveyt’e gelerek bir üs kurdukları belirtilir. 1945 yılında tüm Asya’yı hâkimiyeti altına alan Osmanlı, Kuveyt’i de himayesi altına almıştır. Bir liman şehri olması, çok hızlı gelişim göstermesine neden olmuştur.

Köklü bir tarihe ve geçmişe sahip Kuveyt, ekonomisi bakımından açıdan oldukça güçlü bir devlettir. Yüzölçümü olarak küçük bir ülke olan Kuveyt, ekonomisi ile büyük bir devlet konumundadır. Ülkenin yaklaşık 3 milyon civarında nüfusu vardır. Ülke, kültür olarak gelenek ve göreneklerine bağlı ve İslami yaşam tarzını benimsemiştir. Nüfusunun büyük bir kısmı Müslümanlardan oluşan ülke, modern bir yapıya sahiptir.

Avrupa ülkelerine göre herhangi bir eğlence ve yaşam tarzı bulunması imkânsızdır. Ancak Kuveyt’i ziyaret edecek kişilerin, doğal güzelliklerine ve kültür yapısına hayran kalmaması mümkün değildir. Ülkeye seyahat edildiğinde bol bol alışveriş yapma seçeneği bulunur. Petrol zengini Kuveyt, Ortadoğu’nun en güçlü ekonomisine sahiptir. Kuveyt kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapça “su kenarı” anlamına gelir. Ülkenin yerleşim alanlarının büyük bir kısmı, kıyı şeridinde bulunur. Refah düzeyi yüksek bir ülkedir.

Milattan önce 4. Yüzyılda, Yunan kolonicilerinin bölgeye yerleşmesinden sonra yerleşim bölgesi haline gelmiştir.  O dönemden bu döneme kadar Kuveyt, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ülke, en büyük sarsıntısını 1990 yılında Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak saldırısı ile yaşamıştır. 6 hafta süren savaşın ardından Irak birlikleri Kuveyt’ten çıkmak zorunda kalır. Ancak çıkarken petrol kuyularını ateşe verir ve ülkeyi büyük oranda zarara sokar. Ancak Kuveyt, kısa süre içerisinde tekrar toparlanmaya başlar ve ekonomik gücüne kavuşur. Günümüzde ekonomik açıdan zengin ve refah içindeki bir ülkedir.

Kuveyt’e Ne Zaman Gidilir?

Arap Yarımadası’nda bulunan Kuveyt, geçmiş tarihlerde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Milattan önce 4. yüzyıldan itibaren birçok devlet, Kuveyt’in hâkimiyetini elinde bulundurmuştur. Bu nedenle ülke, hem doğal güzellikleri hem kültürel yapısı ile etkileyici bir ülkedir. Her yıl Türkiye’den birçok kişi turistik nedenlerle Kuveyt’e seyahat etmektedir. Çöl ikliminin hâkim olduğu ülkeye, bahar aylarında gidilmesi daha doğru olacaktır. Ülkede yazın çok güçlü bir sıcak hâkim olur. Ayrıca yaz aylarında, kum fırtınaları da çok fazla görülür.

Ülkemize göre oldukça sıcak olan Kuveyt’in yaz aylarında gidildiğinde çok fazla zorluk yaşanabilir. Yaz aylarında aşırı derecede sıcaklık görüldüğünden bu aylarda gidilmesi pek önerilmez. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ülkede aşırı derecede sıcaklar görülür. Kuveyt’in birçok bölgesi Basra körfezine sınır olduğundan yaz aylarında sıcak ve nem bir araya gelerek boğucu bir hava oluşturur. Kuveyt’e seyahat etmek için Mart ve Nisan ayları tercih edilebilir. Arada bazen yağışlar görülse de, gitmek için en uygun aylar Mart ve Nisan aylarıdır. Kuveyt’te, kış aylarında çok fazla soğukluk yaşanmaz. Ancak Kuveyt, diğer Arap Yarımadası’ndaki ülkelere göre daha soğuktur.

Türkiye ile kıyaslama yapıldığında Türkiye’ye göre daha sıcak bir kış geçirir. Ancak Kuveyt’e gidecek kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunur. Ülkede İslami şeriat kuralları geçerli olduğundan, yaz aylarında gidecek kişilerin çok fazla açık giymesine izin verilmez. Ancak Arap kültürünün detayları hakkında bilgi sahibi olmak için Kuveyt gezilmesi gereken bir ülkedir. Kuveyt’e gidecek kişilerin belirli bir planlama yapmaları, ülkenin iklim ve hava şartlarını göz önünde bulundurmaları gerekir. Çok sıcaktan hoşlanmayan kişilerin, bu ülkeye yaz aylarında gitmesi kesinlikle tavsiye edilmez.

Kuveyt’e Nasıl Gidilir?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların bir ülkeden başka bir ülkeye gitmesi daha kolay ve pratiktir. Ülkemizden dünyanın birçok ülkesine uçak seferleri düzenlenmektedir. Uçak seferleri, hem zamandan tasarruf etmeyi hem de konforlu bir şekilde seyahat etmeyi sağlar. Arap Yarımadası’nda bulunan Kuveyt’e, Türkiye’den uçak seferleri düzenlenir. Ayrıca Kuveyt’e aktarmalı olarak da gitmek mümkündür. Ankara ve İstanbul illerinde düzenlenen uçak seferleri ile Kuveyt’e gidilebilir.

Kuveyt’in İklimi ve Hava Durumu

Kuveyt toprakları, genel itibarıyla düz yer yapıya sahiptir ve yer yer küçük tepelerden oluşur. Kıyı şehri olan Kuveyt’in deniz seviyesinden itibaren yükseltisi güneyde 305 metreye kadar ulaşır. Kuveyt‘in kuzeybatı ve merkez bölgelerinde çok fazla çöl havzaları bulunur. Bu havzalar, kışın yağmurla dolar. Çöl ikliminin hâkim olduğu Kuveyt’te, yarı tropikal iklim yaşanır. Kuveyt topraklarının büyük bir kısmı denize kıyıdır. Bu nedenle ülkede çok fazla nem oluşur.

Ülkenin kıyı kesimlerinin dışındaki arazilerinde bataklıklar mevcuttur. Oldukça sıcak bir iklime sahip olan Kuveyt’te sıcaklık bazen 74 dereceye kadar yükselir. Nisan ayından Eylül ayına kadar Kuveyt’te çok fazla yoğun sıcaklık yaşanır. Bu sıcaklık gündüzleri bazı yerlerde 52 derece iken bazı yerlerde 74 dereceye kadar yükseldiği görülür. Kış aylarında hava daha iyidir. Kuveyt diğer Arap Yarımadası’nda bulunan ülkelere kıyasla, kışları daha soğuk geçirir. Ancak ülkede çok aşırı derecede soğuk görülmez. Ekim ve Nisan aylarında yağış ortalaması 3 ile 18 milim ölçülür. Bazı günlerde çok fazla yağış görülmesi mümkündür. Ülkede kuzeybatıdan gelen çöl rüzgârları, nemin ve sıcağın daha da artmasını sağlar. Ülkede kış aylarında da kum fırtınaları görülür.

Ülkede bitki örtüsü, çok fazla sulanan yerlerde akasya ve hurma ağaçlarından oluşur. Çok sıcak bir hava hâkim olduğundan, ülkede ilkbaharlarda geçici çimler ve yeşillikler görülür. Ancak bu yeşilliklerin görülmesi çok fazla sürmez. Bataklık bölgelerde ise çöl ceylanına ve faresine rastlamak mümkündür. Bitkilerin yaşaması için pek elverişli topraklara sahip değildir. Aynı zamanda bazı hayvanlar dışında hayvanların yaşamını sürecek ortam yoktur. Ülkede petrol hariç, herhangi bir maden bulunmaz. Ülkenin ihracatının % 95’lik kısmı petrol üzerinedir.

Ülkenin topraklarının büyük bir kısmını kumluklar kaplamıştır. Ekonomik maksatla kullanabilecek alan bulunmaz. Toplam nüfusunun 3 milyondan fazla olduğu ülkede, iş gücünün % 80’nini yabancı işçiler oluşturur. Yerli halkı birbirine çok bağlı ve sıkı bağlarla bağlıdır. Halkın büyük bir çoğunluğu Araptır. Soğukların neredeyse hiç uğramadığı bölgede, insanlar bu duruma uyum sağlamıştır. Ülkenin kıyı bölgelerinde görülen çok şiddetli rüzgârlar, kıyı bölgelerinde soğuk hava görülmesine neden olur. Ancak ülke genel itibarıyla sıcak ve nemlidir. Ülkeye gidecek kişilerin bahar aylarını tercih etmeleri daha doğru olacaktır. Soğuk ve yağışlı bölgelerde yaşayan kişiler için Kuveyt’te yaşam zor olabilir.

Kuveyt Mutfağı

Kuveyt, yıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Arap Yarımadası’nda bulunan ülkede birçok medeniyete ait farklı lezzetleri tatmak mümkündür. Kuveyt’e seyahat edecek kişiler, damak tadına uygun pek çok lezzeti bulurlar. Kuveyt mutfağı Hindistan, Akdeniz, Irak gibi ülkelerin yemek kültüründen de etkilenmiştir. Birçok ülkenin lezzetleri ile bir arada harmanlanan Kuveyt mutfağı, oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Genellikle pirinç, et, balık ve baharatla harman edilen yemekleri bulunur.

Kıyı ülkesi olan Kuveyt’te, balık da en çok tercih edilen besin kaynakları arasında yer alır. Kuveyt menülerinde balık ve deniz ürünlerini bolca görmek mümkündür. Kuveyt mutfağı; pirinç, et ve balıktan oluşur. Ülkede çok fazla pirinç tüketilir. Akşam yemeklerinin vazgeçilmez besin kaynağı pirinçtir. Sofralarda ve yemeklerde pirinci, çeşitli şekillerde görmek mümkündür. Et olarak genellikle koyun, kuzu ve tavuk etini tercih ederler. Türk mutfağı ile benzer noktaları vardır ve yemeklerde genellikle baharat sosları tercih edilir.

Ülkeye gidildiğinde balık ve hamur işi çeşitlerini kesinlikle tadılması tavsiye edilir. Ülkede et olarak güvercin eti de tüketilir. Türkiye’de olduğu gibi kahvaltıda genellikle peynir, zeytin, yumurta gibi besinler tüketilir. Çayla birlikte tercih edilen kahvaltılarda kızarmış et görmek de mümkündür. Öğlen ve akşam yemeklerinde genellikle pirinç pilavı, et türleri tüketilir. Pirinci farklı şekillerde farklı yemekler de kullanılır. Etler ise fırında, ocakta, sade pişirilmiş olarak tüketilir.

Ülkede çokça pirinç tüketilmesinin nedenleri arasında geçmiş zamanlarda Hintli tüccarlarla değiş-tokuş ticareti yapmış olmalarıdır. Hintli tüccarlardan sattıkları malzeme karşılığında pirinç alınmıştır. Ülkenin topraklarının büyük bir kısmının denizle çevrili olması çok fazla balık çeşidinin sofralarda yer almasını sağlamıştır. Kuveyt’te balık pişirme teknikleri kullanılarak her türlüsü tüketilir.

Ateşte, buharla kızartma, fırında gibi tüm pişirme teknikleri kullanılarak balıklar hazırlanır. Hint mutfağını etkisi Kuveyt mutfağında çok sıklıkla görülür. Yemeklerde çok fazla baharat kullanılır. Safran, kakule, karanfil, kişniş, kimyon, Hindistan cevizi, zencefil, karanfil, karabiber, tarçın gibi tüm baharatları yemeklerde görmek mümkündür. Bu baharatlar; et, balık, tavuk gibi etli yemeklerde de kullanılarak lezzetli yemekler yapılır. Ayrıca baharatlardan hazırlanan özel soslar, yemeklerin yanında ikram edilir.

Arap Yarımadası’nda çok fazla bulunan hurma ve tatlılar çok fazla tercih edilir. Ülkenin yemek kültürü arasında tatlı tüketimi, çok önemli bir besin kaynağıdır. Lokma, tulumba gibi tatlılar çok fazla tercih edilir. Genelde kızartma ve şerbetli tatlılar çok sık tüketilir. Tatlıların içerisinde hurma ve gül suyu da konulur. Yemekten önce kahveyle, çayla çok tatlı tüketilir. İkram masalarında, misafir sofralarında, tatlılar yerini alır. Kahve ve çay kültürü çok fazla gelişmiştir. Çok fazla kahve tüketilir. Kahveler; yeşil kahve çekirdekleri, karanfil ve kakulenin karıştırılmasıyla elde edilir. Türkiye’den farklı olarak kahvenin rengi yeşildir. Harmanlanarak çekilen kahveler, özenle sunulur. Ülkeye gezmek amacıyla gelen kişilere, özel olarak hazırlanmış kahveler satılır.

Kuveyt Ekonomisi ve Para Birimi

Kuveyt, ekonomik açıdan oldukça güçlü bir ülkedir. Ekonomik gücünü ülkesinde bulunan petrol kaynaklarından sağlar. Ülkede çok büyük petrol rezervleri bulunur. Dünyadaki pek çok ülkeden daha geniş petrol rezervleri mevcuttur. Ülkenin gelirinin büyük bir bölümü ihracattan elde edilir. Petrol rezervlerinden çıkarılan petrolün büyük bir kısmı, diğer ülkelere ihraç edilir. Ülkenin başkenti olan Kuveyt şehrinde, çok fazla yabancı çalışan bulunur. Çöl ikliminin yaşandığı ülkede, tarım ve hayvancılık gelişmemiştir. Ülke için gerekli olan içme suyu ve besin ürünleri diğer ülkelerden ithal edilir. Ülkemiz ile karşılaştırıldığında içme suyu, Kuveyt’te çok pahalıdır. Ülkenin para birimi, Kuveyt dinarıdır.

Kuveyt’ te Gezilecek Yerler

Arap Yarımadası’nda bulunan ve farklı kültürel yapıya sahip Kuveyt’te gezmek için pek çok yer bulunur. Arap kültürüne ait yerler, ülkede çok fazladır. Ayrıca ülkede çağdaş yapının getirdiği modern yapılar da bulunur. Kuveyt’te, gezmek için meşhur kuleler tercih edilebilir. Ülkede pek çok alışveriş merkezi, restoran bulunur. Ayrıca su tankı olarak inşa edilen kulelerin tepesi de muhteşem manzarasıyla göz alıcıdır. Kuveyt Ulusal Müzesi, Kuveyt Bilim ve Doğa Tarihi Müzesi, Kobar Adası, Aynalı Ev gibi tarihi yapılarda ziyaret edilebilir.

Souk Al Mubarakiya, en büyük görülmesi gereken kapalı çarşısıdır. Kuveyt toprak büyüklüğü olarak çok büyük değildir. Küçük ve güzel bir ülkedir. Gezmek için ülkenin başkenti tercih edilebilir. En önemli şehirleri Kuveyt, Havali ve Salimya şehirleridir. Ülke, toplam 6 bölgeden oluşur. İslami şeriat kuralların geçerli olduğu Kuveyt’e, turist olarak gidecek kişilerin pek fazla açık giymemesi önerilir. Ülkede gezmek için bahar aylarının tercih edilmesi uygun olur.

Aşırı sıcakların yaşandığı ülkede, yaz aylarında gündüz sıcaklığı çok yüksek derecelerdedir. Kış aylarında pek fazla soğuk olmamakla beraber rüzgârların etkisiyle kıyı bölgelerinde denize bağlı olarak soğukluk yaşanabilir. Tarihi yapılarını ve doğal güzelliklerini keşfetmek için Nisan ve Mart ayları tercih edilmelidir.

Kuveyt Towers

3 kuleden oluşan bu muhteşem yapı Kuveyt’in sembolü ve simgesi halindedir. Bu Yapı içerisinde restoranlar bulunur. Farklı lezzetlerin sunulduğu restoranlar da yemek yiyip farklı bir güzelliği şahitlik edebilirsiniz. Kuveyt Towers su tankı olarak tasarlanmıştır.

Marina Mall

Marina Mall fotoğraf çekmek için en ideal yerlerden birisidir. Kuveyt manzarasını en güzel görülebileceği ve özellikle akşamları muhteşem bir manzara sunan muhteşem bir yapıdır.

Avenues Mall

Dünyanın en büyük AVM’lerinden birisi olan bu yapı içerisinde yüzlerce markaya ait mağaza bulunur. Kuveyt, doğal güzelliklerinin yanı sıra alışveriş yapmak için de oldukça ideal bir ülkedir. Bu AVM içerisinde binlerce çeşit elektronik ürünler oldukça düşük fiyatlıdır. Kuveyt gezilerinizde alışveriş yapmak için Avenues Mall’ i tercih edebilirsiniz.

Liberation Tover

Irak’ın Kuveyt’i işgalinden önce yapımına başlanan bu yapı Kuveyt’in en yüksek binasıdır. Irak işgali ile yarım kalan yapı savaştan zarar görmemiştir. Irak işgali sonrasında tekrar inşaatına başlanan Liberation Rover Kuveyt’in sembolü haline gelmiştir.

Büyük Cami

46 bin metrekarelik bir alanı kaplayan bu cami İslâm mimarisinin en değerli yapılarından birisidir. Cami 1986 yılında inşa edilmiştir. Kuveyt Cami resmi dinî etkinliklerin yapıldığı camidir. Kuveytliler için oldukça önemli bu cami ülkenin dini merkezi konumundadır. Kuveyt gezileriniz de muhteşem mimariye sahip Kuveyt camisini ücretsiz bir şekilde getirebilirsiniz.

Kuveyt Ulusal Müzesi

Kuveyt şehrinde bulunan Kuveyt Ulusal Müzesi tarihi mirasının en önemli mekânıdır. Kuveyt tarihini merak edenler için kesinlikle görmesi gerekir. Bu müze 5 binanın toplandığı oldukça geniş bir müzedir. Kuveyt yaşamına dair gelenekleri zengin ticaret geçmişine dair parçaların sergilendiği bir yerdir.

Al Hamra Kulesi

Al Hamra Kulesi, Kuveyt’in en yüksek yapısı konumundadır. 413 metre yüksekliğindeki bu yapı dünyanın ise en yüksek 23 yapısı konumundadır. 2004- 2011 yılları arasında inşa edilmiş bu Yapı kısa süre içerisinde Kuveyt’in en önemli simgeleri arasında yerini almıştır. Toplam 80 katlı bu yapı birçok ülkeyi seyahat edecek kişileri dikkatini çekmektedir. En önemli yapılar arasındaki Al Hamra Kulesi görülmesi gereken muhteşem bir yapıdır.

Kobar Adası

Komor Adası Basra Körfezi’nde bulunan turistik bir yapıdır. 11 hektarlık bir alanı kapsayan bu Ada dalış meraklıları ve deniz yaşamı ile ilgilenen kişilerin görmesi gereken mekânlardan arasındadır. Bölgenin tamamı mercan resifleri ile çevrilidir. Ayrıca adada Körfez Savaşında ölen Iraklı 6 askerin mezarları da bulunur.

Kuveyt Bilim ve Doğal Tarihî Müzesi

Bilim ve doğa tarihi öğelerin sergilendiği bir müzedir. 1972 yılından biri ziyaretçilerini ağırlayan müze teknolojik ve bilimsel gelişmeler üzerine araştırmalar yapmaktadır. Müze içerisinde uzay bilimi bölümü, elektronik departmanı, makine departmanı, havacılık, zooloji bölümü gibi departmanlarda hizmet verir. Kuveyt seyahatlerinizde Kuveyt’in gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak için bu müzeyi gezebilirsiniz.

Seif Sarayı

1986 ve 1915 yılları arasında inşa edilen Seif Sarayı Kuveyt için oldukça önemli bir mimari yapıdır. Oldukça gösterişli ve şaşalı bir görünüme sahip Seif Sarayı ülkenin siyasi önemini artırmak amacıyla inşa edilmiştir. Türkiye’nin simgeleri halindeki bu Yapı Kuveyt’in tarihi yapılarından birisidir. Kuveyt gecelerinizde muhteşem sarayı ve peyzaj çalışmaları ile özelleştirilmiş bu sarayı görmelisiniz.

Eski Kuveyt Köyü

Eski Kuveyt Köyü ülkenin geçmişi ilgili tarihi ilgili eski yaşamını görebileceğiniz otantik bir yerleşim yeridir. Kuveyt seyahatlerinizde nostaljik zaman geçirmek için Eski Kuveyt Köyünü ziyaret edebilirsiniz. Bu yapı tarihi evleri ve çadırları ile farklı bir yapıya sahiptir.

Kuveyt Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kuveyt Arap Yarımadası’nda bulunan bir kıyı ülkesidir. Ülkenin büyük bir kısmı, deniz ile kıyıdır. Kuveyt’e seyahat edecek kişilerin bilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Kuveyt ülkesinde diğer yarımadalar kadar sert ve tutucu olmasa da İslami şeriat kuralları uygulanır. Kuveyt, diğer Arap ülkelerine göre daha özgürlükçü bir yaklaşım kabul görmüştür. Ancak bu ülkede, İslami kurallara göre yasak olan alkol kesinlikle yasaktır. Kuveyt’e seyahat edecek kişilerin bilmesi gereken diğer batı ülkelerinde bulunan alkol tüketimi, gece hayatı, bar tarzı içki mekânları, Kuveyt’te bulunmaz. Yalnızca arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz mekânlar mevcuttur.

Bu mekânlarda yemek yiyebilir, kahve ve çay içebilirsiniz. Kuveyt’te bulunan pek çok restoran, kafe tarzı mekânlar gece yarısı olmadan kapanır ve bunun yanı sıra ülkede çok fazla açık giyilmesine müsaade edilmez. Türkiye’den gelen turistlere de aynı prosedürler uygulanır, erkek ve kadın turistlerin çok fazla açık giymelerine izin verilmez. Ülkede Ramazan ayında, yemek yiyebilecek kafe ve restoran gibi tüm mekânlar kapalıdır. İftar vaktine kadar hiçbir mekânın açık olmasına izin verilmez. Kurala uymayan kişilere, ağır cezalar uygulanır. Ülkenin resmi dili, Arapçadır. Ancak ülkede pek çok yabancı çalışan bulunduğundan, halkın büyük bir çoğunluğu İngilizce dilini bilir. Ülkeye gittiğinizde İngilizce bilmeniz durumunda zorluk yaşamazsınız.

Kuveyt Festivalleri

Kuveyt’e turistik nedenlerle seyahat edecek kişilerin bilmesi gereken ülkeden dini yasaklardan dolayı bazı kısıtlamalar bulunur. Bu nedenle ülkede dini kuralların dışında, eğlence pek mevcut değildir. Ülkede yılın belirli aylarında iki tane festival düzenlenir. Haziran ayında, Kuveyt Jazz Festivali düzenlenir. Bunun yanı sıra bir diğer etkinlik ise Aralık ayında Kısa Film Festivali’dir. Kısa film Festivali’nde yalnızca ulusal filmler tanıtılır. Kuveyt’te Müslümanlık için oldukça önemli olan kurban ve ramazan bayramları büyük bir coşkuyla kutlanır.

Ülke için oldukça önemli olan 25-26 Şubat günlerinde, dev kutlama gerçekleştirilir. 26 Şubat, ülkenin bağımsızlığını kazandığı gündür. Kuveyt’e turistik nedenlerle gidecek kişiler için meşhur olan festivalleri bulunmaz. Kuveyt’e giden kişilerin gezebileceği pek çok alışveriş merkezi, dükkânlar, restoranlar bulunur. Kuveyt dinarı, kur olarak çok yüksektir. Seyahat eden kişilerin bu durumu da göz önünde bulundurmaları gerekir. Ülkede kahve, otantik eşyalar, halılar, kilimleri uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Kuveyt’ te Ulaşım

Kuveyt, modern ve gelişmiş bir ülkedir. Komşusu Irak ülkesinin saldırısından sonra ülke hızla gelişmiş ve kendini hızlı bir şekilde yenilemiştir. Ülkenin ekonomik yapısı, petrol rezervlerinin zengin olması nedeniyle modern bir ülke olmasını sağlamıştır. Ülkede karayolu ulaşımı, çok düzenli ve modern bir şekilde dizayn edilmiştir. Aynı şekilde denizyolu ulaşımı da çok fazla gelişmiştir. Liman ülkesi olan Kuveyt’te, deniz yolu ulaşımı için çok fazla gemi bulunur. Karayolu, denizyolu, demiryolu gibi tüm ulaşım yolları çok düzenli ve gelişmiştir.

Ülkeye gidildiği zaman ulaşım konusunda kesinlikle zorluk çekilmez. Ülkenin kocaman limanları ve muhteşem karayolları bulunur. Pek çok dünya ülkesinden olduğu gibi Türkiye’den de Kuveyt’ e düzenli olarak uçak seferleri bulunur. Ankara ve İstanbul illerinden Kuveyt’e aktarmalı veya direkt uçuşlar düzenlenir. Ülkenin havayolu ulaşımı, Kuveyt havayolları aracılığı ile gerçekleştirilir. Türkiye’den Kuveyt’e ulaşım için pek çok otobüs, tren ve taksi bulunur.

Kuveyt’e Konaklama ve Oteller

Kuveyt, mimari yapı bakımından oldukça gelişmiş bir ülkedir. Ülkenin tüm bölgelerinde konaklamak için lüks veya ekonomik oteller bulunur. Özellikle ülkenin başkenti olan Kuveyt şehrinde, konaklamak için birbirinden lüks ve donanımlı oteller vardır. Şehirde çok büyük oteller bulunur. Ayrıca kıyı ülkesi olan Kuveyt’te, deniz kenarında kalmak için çok fazla otel vardır. Lüks ve donanımlı otellerin yanı sıra kişilerin bütçelerine uygun otelleri de bulabilirler.

Ülkede bulunan oteller ve konaklama bölgeleri genel anlamıyla pek ucuz değildir. Kuveyt seyahatlerinizde, otel fiyatlarını göz önünde bulundurarak bütçe ayarlaması yapmamız gerekir. Türkiye ile kıyas edildiğinde otel ve konaklama fiyat olarak pek ucuz değildir.

Kuveyt Gece Hayatı

Kuveyt ülkesinde gece hayatı, yok denecek kadar azdır. Ülkede gece yarısı olmadan bütün kafe, restoran gibi yerler kapanır. İslami şeriat kuralları uygulanan ülkede, içkili mekânlar bulunmaz. Ancak kişilerin sohbet edebileceği yerler bulunur. Bu mekânlarında gece yarısından sonra açık durmaları yasaktır. Bu nedenle Kuveyt’e gidecek kişilerin Avrupa’da ve Türkiye’de olduğu gibi bir gece hayatı bulmaları pek mümkün değildir.

Kuveyt’in Ekonomisi

Kuveyt, dünya petrol rezervlerinin % 10’una sahip bir ülkedir. Birçok ülkeye petrol ihraç eder. Kuveyt; ABD, Rusya gibi ülkelerden sonra dünyanın en fazla petrol ihracatı yapan ülkesidir. Petrol ihracatı konusunda dünya ülkeleri arasında 5. sıradadır. Kuveyt bağımsızlığını kazandıktan sonra ekonomik yönden hızlı bir şekilde yükselişe geçmiştir. Hızla büyüyen ülke, 1990 yıllarında komşusu Irak’ın saldırısına uğramıştır. Irak tarafından gerçekleştirilen bu saldırıda, Kuveyt büyük oranda hasara uğramıştır. Irak saldırısı, yaklaşık 6 ay sürmüştür.

Irak ülkeyi terk ettiğinde çok fazla petrol rezervlerini ateşe vermiştir. Kuveyt, Irak’ın saldırısı ile birlikte ciddi anlamda mal ve can kaybına uğramıştır. Bu saldırıdan kısa bir süre sonra tekrar ekonomik yönden yükselişe geçmiştir. Kuveyt’in ekonomisinin yüksek olması, tamamen petrol ihracatına bağlıdır. Ülkenin toprakları, tarım ve hayvancılığa elverişli değildir. Bu nedenle birçok ürünü diğer ülkelerden ithal eder. Kuveyt; birçok alandaki ürünleri Çin, Almanya, ABD, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’dan ithal eder.

Ülke topraklarının tarıma ve hayvancılığa müsait olmaması nedeniyle ithalatta genellikle mücevher, hava taşıtları, kümes hayvanları, iş makineleri, pirinç, elektronik cihazlar vb. ithal edilir. Ayrıca Kuveyt, gıda ürünleri ve su ihtiyacını da diğer ülkelerden ithal eder. Güçlü bir ekonomiye sahip Kuveyt, diğer birçok ülkeye gıda ve birçok ürün bakımından bağımlıdır. Kuveyt’in en büyük gelir kaynağı, fosil yakıtlarıdır.

Kuveyt Yönetim Şekli

Kuveyt’te 16 Kasım 1962’den itibaren halkın iradesinin hâkim olduğu bir yönetim şekli benimsenmiştir. Yasama yetkisi bulunan kişiler, halk tarafından belirlenir. Milli meclisin toplamda, 60 üyesi bulunur. Bu 60 üye içerisine girebilmek yani milli meclise girebilmek için seçilecek kişilerin Kuveyt asıllı olmaları gereklidir.

Bunun yanı sıra da ülkede yalnızca erkekler oy kullanabilir. Ülkede oy kullanma hakkı, 21 yaşını doldurmuş erkeklere verilir. Ülkenin başbakanı, Emir tarafından belirlenir. Ancak ülkede genellikle veliaht olan kişi başbakan olarak tayin edilir. Hükümet oluşturulurken tayin edilen başbakan, bu görevi gerçekleştirir. Anayasa, şeriat kurallarına göre belirlenir.

Kuveyt Dış Ticaret

Ekonomik yönden oldukça güçlü bir ülke olan Kuveyt, dış ülkelere petrol, doğalgaz ihraç etmektedir. Ülke ekonomik gücünü, topraklarında bulunan petrol rezervlerinden almaktadır. Diğer ülkelerden ise ithal ettiği ürünler; savunma araçları, elektronik cihazlar, ulaşım araçları, gıda maddeleri, kimyasal maddeler, besin ve gıda ürünleri, canlı hayvan gibi malzemeler gelir.

Dış ticarette; Japonya, ABD, Tayvan gibi ülkelerden farklı sektörlere ait ürünleri ithal etmektedir. Kuveyt’in toprakları tarım ve hayvancılık için elverişsiz olduğundan diğer ülkelere bağımlı durumdadır. Ancak ülke, en fazla petrol ihraç eden ülkeler arasında üst sıralardadır.

Kuveyt Sanayisi

Ülkenin topraklarında bulunan petrol rezervleri nedeniyle sanayisinde, üst sıralarda petrol arıtma tesisleri gelir. Bunun yanı sıra petrol türevi ürünlerin üretildiği sanayi kuruluşları da ülkenin birçok noktasında faaliyetlerine devam ederler. Oldukça büyük olan petrol arıtma tesislerinin en büyüğü, El Ahmedi’ de bulunur. Kuveyt’in devasa büyüklükteki arıtma tesislerinde amonyum sülfat, sıvı amonyak, üre, kükürt asit gibi maddelerin üretimi gerçekleştirilir.

Hızlı bir şekilde gelişen ve büyüyen ülkede petrol arıtma tesislerinin yanı sıra çok sayıda sanayi kuruluşu da kurulmuştur. Kurulan bu tesislerde metal, yağ, demir, çelik, naylon, gıda maddesi, mobilya, inşaat malzemeleri, elektrikli araçlar, meşrubat, giyim eşyası, kırtasiye ürünleri üretilmeye başlanmıştır. Ülkede çalışan nüfus sayısı, çok fazladır. Kuveyt’te sanayi sektöründe çalışan nüfus, nüfusun yaklaşık % 10’luk kısmıdır. Özellikle başkenti Kuveyt bölgesinde yabancı çalışan çok fazladır. Ülke son yıllarda ticari, mimari, sanayi gibi birçok alanda gelişim göstermiştir.

Kuveyt’e Eğitim

Kuveyt birçok konuda olduğu gibi eğitim konusunda da son yıllarda gelişim göstermiştir. Ülkede eğitim ücretsizdir. Ülkenin eğitim sistemi; 8 yıllık temel eğitim ardından 4 yıllık lise ve isteğe bağlı olarak üniversite şeklinde devam eder. Kuveyt’te 8 yıllık temel eğitim alınması mecburidir. Ülkede yüzlerce ilkokul, öğretim kurumu ve mesleki öğretim kurumları bulunur. Ülkede, camilerde ve hayır kurumlarında İslami eğitim almak da mümkündür. Ülkenin okuma yazma oranı, % 75 seviyesindedir. Kuveyt’te meslek gruplarını seçmiş çok fazla okuyan kişi bulunur. Ülkenin sağlık sektöründe çalışan çok fazla doktor ve hemşire bulunur. Ülke sağlık olarak da iyi bir konumdadır.

Kuveyt ile Türkiye İlişkileri

Kuvvet ve Türkiye arasında son yıllarda daha güçlü uluslararası ve ekonomik ilişkiler kurulmuştur. Arap Yarımadası’nda bulunan Kuveyt’e, her yıl birçok kişi Türkiye’den turistik nedenlerle seyahat etmektedir. Ayrıca Kuveyt’ten, Türkiye’ye ticari yatırımlar son yıllarda artmıştır. Türkiye, son yıllarda Arap Yarımadası’nda bulunan ülkelerle daha iyi ilişkiler kurmaya başlamıştır.

Kuveyt Türkiye Dış Temsilcilikleri

KUVEYT BÜYÜKELÇİLİĞİ


Adres: AL DAIYAH, EMBASSIES AREA PLOT NO: 16 YEMEN STREET
KUWAIT POSTA ADRESİ: TURKISH EMBASSY, P.O.BOX: 20627, SAFAT
13067 KUWAIT
Telefon: 00 965 2253 1466 – 00 965 2253 1785 – 00 965 2256 4029
Faks: 00 965 2256 0653 – 00 965 2256 0403
embassy.kuwait@mfa.gov.tr
http://kuveyt.be.mfa.gov.tr

Uzun süren Kuveyt gezi rehberi yazımızın sonuna geldik. Bu yazı sayesinde güzel bir Kuveyt gezisi yapmanız dileğiyle.

Yorum Yap

Yorum Yap