İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Avrupa
  3. Finlandiya Gezi Rehberi

Finlandiya Gezi Rehberi

finlandiya-gezi-rehberi

Avrupa’nın en kuzeyindeki ülkelerden birisi ve kuzey kutbu dairesi bölgesinde yer almasından gelen doğal güzellikleriyle eşi benzeri olmayan bir ülke olan Finlandiya’ya dair bilmeniz gereken her şey yazımızda! Kar, ren geyiği ve soğuk denilince ilk akla gelen ilk tabii ki Finlandiya olur. Sınırları içerisinde bulunan birbirinden özel doğal güzellikleriyle herkesin hayran olacağı bir ülke olan Finlandiya, mutlaka görmeniz ülkelerden birisidir. Dünyanın cenneti konumunda bulunan Finlandiya her ne kadar soğuk bir iklime sahip olsa da, dünyada eşi benzeri olmayan doğal mekan ve doğa olayları ile gidilmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Avrupa’nın en kuzeyinde yer aldığından aslında bildiğiniz ama oraya ait olduğunu bilmediğiniz Finlandiya’ya ait tüm güzelliklerle ilgili bilgi için Finlandiya yazımızı inceleyebilirsiniz.

Finlandiya demek, herkes için ağırlıklı olarak Helsinki demektir. Çünkü Helsinki, Finlandiya’nın başkenti konumunda bulunuyor. Ayrıca ülkenin en gelişmiş ve en büyük şehri konumunda bulunuyor. Dolayısıyla Finlandiya ile ilgili bir konu söz konusu olduğunda mutlaka Helsinki başrolde bulunuyor. Ancak Finlandiya sadece Helsinki’den ibaret değil. Hatta doğal güzellikleri açısından özellikle daha kuzeyinde yer alan diğer bölge ve şehirleri, daha fazla üne sahip denilebilir. Herkesin merakını ve ilgisini cezp eden kuzey ışıkları da bunun en başlıca örneklerinden birisidir.  Fin halkının tarihi için tam olarak kesinlik kazanmamakla birlikte bölgedeki varlıklarının Milattan önce 1.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Milattan sonra 2.yüzyıl ile 3.yüzyıl aralarında da bugünkü Finlandiya’nın güney kısımlarına göç ettikleri düşünülmektedir. Taşıdığı özellikleri ile Finlandiya tam manasıyla bir Kuzey Avrupa ülkesi konumunda bulunuyor. Tarihi boyunca Rusya, İsveç ve İngiltere olan savaşları ve hakimiyet mücadelelerine sahne olmuştur.

Finlandiya; dünyada ekonomisi en güçlü olan ülkeler arasında yer almaktadır. Özellikle kişi başına düşen milli hasıla seviyesi ile dünyanın en zengin ülkeleri arasında kendisine yer bulmuştur. 2.Dünya Savaşı sırasında bulunduğu tarafın kaybetmesi nedeni ile ekonomik açıdan ciddi bir yıkıma uğramıştır. Tarım ve ormancılık ile ekonominin temellerini sağlayan Finlandiya, çok hızlı bir şekilde yarı endüstrileşmiş bir ekonomik yapıya geçiş sağlamıştır. Finlandiya ekonomisi ileri teknoloji, elektronik endüstrisi alanlarında dünyanın lider ülkelerinden birisi konumunda yer almasını sağlamaktadır. Ayrıca metal ve mühendislik sektörü ve ileri teknoloji orman endüstrileri alanında da dünyanın sayılı ülkeleri arasında gösterilmektedir. Yüksek üretim gücüne sahip olduğundan ihracatı en yüksek Avrupa Birliği ülkelerinden birisidir. Öyle ki ülkenin ihrcatının kapasitesi yurt içi milli hasılanın hemen hemen 40% gibi bir dilimini karşılamaktadır.

Finlandiya; 1960 yılında gerçekleştirdiği “İskandinav tarzı” refah devleti yapısı ile devlet bütçesinin yaklaşık 4’te 1’ini ve bölgesel hükümet giderlerinin 40% gibi oranından fazlasını oluşturmaktadır. Ülkede yeni bebek sahibi olan kişiler, öncesindeki gelir seviyelerine bağlı olarak bir ödenek alıyor ve yıllık izin alma hakkına sahip olabilmektedir. Ülkede kamu sağlık birimleri ve hastaneler tarafından sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır. Halka açık günlük bakım hizmetleri tüm okul çağına gelmemiş çocuklar için faaliyet göstermektedir. Ayrıca eğitim alanında da oldukça güçlü bir yapıya sahip olan Finlandiya hükümeti tarafından kitap, tüm öğretim hizmetleri ve okul yemekleri öğrencilerin 9 yıllık eğitim süreleri boyunca tamamen ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Ayrıca devletin 17 yaş ve üzeri öğrencilere sağladığı kredi ve ödenek desteği de bulunmaktadır.

Finlandiya sağlık sistemi açısından son derece dinamik ve güçlü bir yapı sağlamaktadır. Ulusal Hastalık Sigorta sistemi ile vatandaşlara daha iyi sağlık hizmetleri sağlamaktadır. Özel sağlık hizmetlerine ilişkin tazminat imkanı sunarken, test, ilaç, tedavi ve ulaşım masraflarını da karşılamaktadır. İşsizlik sigortası ödeneği ile de vatandaşları desteklemektedir. Ulusal İşsizlik Ödeneği ve Gelire Bağlı İşsizlik Ödeneği şeklinde iki farklı işsizlik sigortası bulunmaktadır. Ayrıca ülke ekonomisinin gücü sayesinde her yıl devlet hazinesi artı vermektedir. Bu bağlamda hükümet tarafından vatandaşlara her yıl devlet hazinesindeki artı eşit biçimde dağıtılmaktadır.

Dünyanın her yerinde Finlandiya, “Bin Göller Ülkesi” olarak tanınmaktadır. Kuzey Kutbu dairesi içerisinde bulunan ülkenin her şehrinde, her kasabasında birden fazla göl bulunur. Adalardan oluşan ülkenin her bir noktasında bulunan göl sayısı binler seviyesindedir. Ancak Bin Göller Ülkesi unvanı tam olarak Finlandiya’yı yansıtmaktadır. Zira Finlandiya sınırları içerisinde bulunan göl sayısı irili ufaklı 55 bini aşkın düzeydedir. Yani ülke Finlandiya’da 55 binden fazla göl bulunuyor. Muhteşem doğal manzaralarını içeren eşsiz fotoğrafların çıkması da aslında adalar yapısı kadar bu gölleri de mümkün olmaktadır. Finlandiya dini inançları açısından da diğer tüm Avrupa ülkelerinden farklı bir yapıya sahiptir. Sosyal yaşamdaki tamamen farklı ve özgün olan stilleri, dini inanç yapısı açısından da daha özgür ve daha rahat bir yaşam standartlarına sahiptir. İnsanların dinlerini özgürce yaşayabileceği son derece özgür düşünceye sahip bir toplum yapısı hakimdir. Ancak bir İskandinav ülkesi olarak toplum yaşantısı içerisinde Hristiyanlığın farklı yapılarda da olsa daha baskın olduğu tartışmasız bir gerçektir.

Finlandiya Nerededir?

Finlandiya; Avrupa kıtasının en kuzeyinde, Kuzey Kutbu Dairesi içerisinde yer alan bölgede bulunmaktadır. Kuzey Avrupa’nın ve Kuzey Kutbu’nun muhteşem doğası içerisinde kurulu bir ülkedir. Finlandiya; Avrupa Kıtası’nın kuzeyinde bulunan Baltık Denizi’nin Finlandiya Körfezinde yer almaktadır. Kuzey Avrupa ülkesi olan Finlandiya, İskandinavya yarımadası olarak tanımlanan bölge içerisindeki ülkelerden birisidir. Finlandiya doğusunda Rusya ile sınır komşusudur. Ülkenin kuzeyinde ise Norveç ile sınırı bulunmaktadır. Batısında ise İsveç yer almaktadır.

Türkiye’den Finlandiya’ya gitmek için kullanabileceğiniz birden fazla yöntem mevcuttur. Ancak tüm ülkeler için olduğu gibi İskandinav ülkesi Finlandiya’ya Türkiye’den seyahat edebilmek için en ideal ulaşım alternatifi havayolu ulaşımıdır. İstanbul’dan Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye havayolu şirketleri tarafından düzenlenen uçak seferleri bulunmaktadır. Ortalama 3 saatlik bir uçuş ile başkent Helsinki’ye ulaşabilirsiniz. Ülkenin diğer şehirleri olan Turku, Tampere, Oulu gibi şehirlere gitmek istiyorsanız Fransa veya Almanya gibi ülkeler üzerinden aktarmalı uçuş gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Finlandiya’da Konuşulan Diller

Finlandiya; geleneksel bir İskandinav ülkesidir. Tarihi boyunca hem doğudan hem de batıdan gelen saldırılar nedeniyle son derece karmaşık ve kozmopolit bir gelişim gerçekleştirmiştir. Bu nedenle ülkedeki dil yapısı da ciddi bir çeşitlilik oluşturmaktadır. Finlandiya resmi dili 2 farklı dilden oluşmaktadır. Yani Finlandiya’da resmi olarak kabul edilen 2 dil bulunmaktadır. Bu diller Fince ve İsveççe şeklindedir. Bununla birlikte Finlandiya’da Laponca şeklinde üçüncü bir resmi dil daha bulunmaktadır. Ancak bu dil Fin toplumunun yaklaşık olarak 0.03% gibi bir kısmına denk gelen topluluk tarafından kullanılmaktadır.

Finlandiya’nın ana resmi dili olan Fince ile Türkçe arasında benzer bir yapı görülebilmektedir. Hem Türkçe hem de Fince, Ural-Altay dil ailesi kollarıdır. Bu nedenle benzer bir yapıya sahiptir. Finlandiya’da düşük seviyede de olsa Rusça izlerini görebilmek mümkündür.

Finlandiya Dini İnançları

Tüm Avrupa ülkelerinden daha farklı bir Hristiyanlığın yaşandığı ve bununla birlikte toplumsal dini düşüncelerin daha ılımlı karşılandığı bir ülkedir. Toplum yaşamının hiçbir Avrupa ülkesiyle benzerlik taşımadığı Finlandiya’da dine ve toplumsal yaşama bakış çok farklıdır. Bu nedenle hem din hem de yaşam felsefeleri açısından anlaşılması daha zorlu bir toplumdur. Finlandiya’nın resmi dini bulunmamaktadır. Özellikle de ülke genelinde dini inanç dağılımı oldukça dengeli bir yapıya sahiptir. Finlandiya’nın resmi dini bulunmamaktadır. Ancak ülke genelindeki ağırlıklı dini inanç Evangelist-Luteryan Kilisesi odağındadır. Nüfusun yaklaşık olarak 74% gibi bir kısmı Evangelist-Luteryan Kilisesi’ne bağlıdır. Bu topluluğun ardından Finlandiya’da 24% gibi bir oranla herhangi bir dini inanca sahip olmayan kişiler gelmektedir. Toplumun geriye kalan yüzdesi ise Ortodoks azınlıklar, Yahudi ve İslam gibi semai dinlere mensuptur.

Finlandiya Kısa Tarihi

Finlandiya tarihi bugünkü sınırlarında ilk defa Milattan önce 1.yüzyıla kadar uzandığı görüşü mevcuttur. Ancak tarihi araştırmalarda Fin toplumunu Avrupa’nın kuzeyindeki varlıklarına ilişkin olarak net bilgiler verilememektedir. Süren araştırmalarda farklı teoriler ön plana çıkmaktadır. Tarihi boyunca İsveç ve Rusya gibi güçlü etkenlerle mücadele etmiş olsa da bulunduğu İskandinav ve yanı sıra İslav halklarından tamamen farklı bir yapıya sahip olduğundan, toplumsal kimliğini korumayı başarmış ve asimilasyona uğramamıştır. Günümüzdeki Fin toplumunun atalarının bu topraklara ilk gelişlerine ilişkin en fazla öne çıkan teori Milattan önce 1.yüzyıldır. Milattan sonra 2.yüzyıl ile 3.yüzyıl aralığında ise günümüzdeki Finlandiya’nın güneyine göç ettikleri düşünülmektedir. 9.yüzyıl itibariyle Fin halkı İsveç tarafından gelen Hristiyan misyonerlerin etkisiyle batısındaki toplumlarla son derece güçlü bir ilişki içerisine girmiştir. Doğudaki Novgorod’dan gelen Ortodoks misyonerler ise ülkenin doğu kısımlarında farklı bir Hristiyanlık mezhebinin yayılımına yol açmıştır. Hristiyanlık üzerinden yakın ilişkilerin kurulduğu İsveç ile 13 yüzyılda bazı bölgelerin egemenliklerine bırakılması gibi bir yakınlaşma söz konusu olmuştur. Öyle ki bu tarihten başlayaran tüm Orta Çağ Avrupası döneminde Finlandiya, İsveç Krallığı’nın bir parçası olmuştur. Bu süreç içerisinde batısındaki İsveç, doğusundaki Rusya arasında Finlandiya topraklarının pay edilmesi konusunda ciddi savaşlar meydana gelmiştir.

Finlandiya, devam eden Rus-İsveç savaşları sonucunda 1809 yılında Rusya egemenliğine girmiştir. Ruslar tarafından daha serbesti bir yaklaşım izlenerek, ülkenin özerk bir prenslik haline getirilmesini sağlamıştır. Finlandiya 1906 yılında tek meclisli parlamento kurmuştur. Ayrıca aynı yıl içerisinde Finlandiya’da kadınlara oy hakkı da verilmiştir. Bu gelişmeler Finlandiya’nın bağımsızlığının temellerini oluşturmuştur. Yaşanan gelişmeler üzerine Rusya tarafından 20.yüzyılın başlarında Finlandiya’ya sağladığı özerklikte çeşitli kısıtlamalara gitmiştir. Ancak Fin toplumunda bu kısıtlamalar ciddi tepkilere neden olmuştur.

Finlandiya bağımsızlığı 1917 yılında sol devrim karmaşası içerisinde kalan Rusya’nın ortaya çıkan güç boşluğundan yararlanarak, kazanmıştır. 6 Aralık 1917 yılında bağımsızlık bildirisinin yayınlanması nedeni ile Finlandiya Bağımsızlık Günü bu tarihte kutlanmaktadır. 1939 yılında Sovyet Rusya’nın yeniden Fin topraklarındaki baskısı üzerine Fin-Sovyet savaşı başlamıştır. Tüm dünyayı yıkıma uğratan İkinci Dünya Savaşı döneminde Finlandiya ve Sovyet Rusya, 1939 ile 1940 yıllarında “Kış Savaşı”, 1941 ile 1944 yılları arasında da “Devam Savaşı” şeklinde iki defa savaşmışlardır. 1944 yılının Eylül ayında yapılan Dostluk Anlaşması ile birlikte Finlandiya topraklarının bir kısmını Rusya’ya bırakarak, savaşı sonlandırdı. Finlandiya 1989 yılında Avrupa Konseyi üyesi, 1995 yılında ise Avrupa Birliği üyesi olmuştur. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet Rusya’ya kaybettiği toprakları geri alabilmek için Nazi Almanya cephesinde taraf tutması Finlandiya’yı yıkıcı bir sona getirmiştir. Bu nedenle savaş sonrası yüklü tazminatlar ödemek durumunda kalmıştır. Ancak bu gelişmeler ülke ekonomisindeki atılımların daha da tetiklenmesinde önemli rol üstlenmiştir. Finlandiya günümüzde “Yarı Başkanlık Sistemi” yönetim biçimi ile yönetilmektedir.

Finlandiya’ya Ne Zaman Gidilir?

Finlandiya iklim özellikleri üzerinden ülkeye ne zaman gidilmesi gerektiğini belirlemeye çalışmak, bu ülke nezdinde pek doğru bir yaklaşım değildir. Zira Finlandiya Kuzey Kutbu Dairesi içerisinde yer alan bir kuzey ülkesidir. Bu coğrafik konumu Finlandiya’nın her zaman soğuk bir iklim yapısına sahip olmasına neden oluyor. Yazın bile sıcaklıkların kent en güney kesimlerinde dahi 20 dereceyi geçmediği bir iklim yapısına sahiptir. Bu yüzden Finlandiya’ya ne zaman gidilir sorusuna daha farklı bir açıdan bakmak gerekiyor.

Finlandiya’da mutlaka görülmesi gereken ve başka hiçbir yerde görülemeyecek 2 farklı muazzam doğa olayı bulunmaktadır. İşte Finlandiya’ya ne zaman gidilir sorusu için bu 2 doğa olayının takvimini baz alarak, yanıt vermek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu 2 doğa olayından ilki “Aurora Borealis” olarak isimlendirilen Kuzey Işıkları’dır. Finlandiya’yla meşhur olan Kuzey Işıkları her yıl ekim, şubat ve mart aylarında görülmektedir. Bu nedenle söz konusu muazzam doğa olayına tanık olmak istiyorsanız, ülkeye bu aylarda gitmeyi tercih etmelisiniz.

Finlandiya’nın bir diğer muhteşem doğa olayı ise yaz aylarında gerçekleşir. Yaz boyunca güneşin hiç batmadığı Finlandiya’nın “Gece Güneşi” görülmek isteniyorsa mutlaka mayıs ile temmuz ayı aralarında ülkeyi ziyaret etmekte gerekir.

Finlandiya İklimi ve Hava Durumu

Kutup bölgesine en yakın İskandinav ülkelerinden birisi olan Finlandiya hava durumu yıl boyunca serin ve soğuk niteliklerdir. Ancak bulunduğu coğrafik konuma rağmen sertlik şiddeti açısından Finlandiya 55 bini aşkın gölü, Baltık denizi gibi faktörlerle daha düşük bir sertlikte soğuğa sahiptir. Finlandiya’da yaz ayları boyunca sıcaklık ortalamaları 16 derece ile 20 derece aralığında değişmektedir. Ancak kış aylarında ise en kuzeyinde -40 gibi çok düşük sıcaklık değerleri gözlemlenebilmektedir. Daha güneyde ve daha fazla yerleşimin olduğu bölgelerde ise bu sıcaklık değerleri kış aylarında -8 ortalamalarında seyretmektedir. Kış aylarında kar yağışı oldukça yüksek seviyelerdedir.

Finlandiya sonbahar aylarında önemli yağışlar yaşarken, yılın diğer mevsimlerinde yağmur yağışları pek sık değildir. Bu nedenle Finlandiya iklimi dünyanın her yerinden turistlerin yıl boyunca ziyaret edebilecekleri bir ülke konumunda bulunmasını sağlamaktadır.

Finlandiya’ya Nasıl Gidilir?

Bir Avrupa ülkesi olan Finlandiya’ya Türkiye’den gitmek için kullanabileceğiniz birden fazla ulaşım alternatifi bulunmaktadır. Finlandiya ile Türkiye arasında ulaşım konusunda oldukça geniş ve güçlü bağlantılar bulunmaktadır. Türkiye, tüm diğer Avrupa ülkeleri için olduğu gibi Finlandiya içinde Ortadoğu ve Asya arasındaki en temel bağlantı noktalarından birisi konumunda bulunuyor. Bu yüzden Türkiye’den Finlandiya’ya gitmek için havayolu, demiryolu ve karayolu şeklinde farklı ulaşım alternatifleri sunulmaktadır.

Türkiye’den Finlandiya’ya uçakla gitmek için tercih edilebilecek farklı alternatifler bulunmaktadır. İstanbul-Helsinki arasında uçak seferleri düzenleyen havayolu şirketleri bulunmaktadır. Ortalama 3 saatlik bir yolculuk ile İstanbul’dan Finlandiya’ya ulaşabilmek mümkündür. Bununla birlikte Finlandiya’nın Tampere, Turku ve Oulu gibi diğer şehirlerine havayoluyla ulaşım için Avrupa ülkeleri üzerinden aktarma yapabilirsiniz. Demiryolu veya karayolu üzerinden Finlandiya’ya gitmek istiyorsanız mutlaka Schengen vizesi sahibi olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü Finlandiya’ya gitmek için Bulgaristan, Romanya ve daha çok sayıda Avrupa Birliği üye ülkesinden geçmeniz gerekmektedir. Uzun bir tren veya araba yolculuğu alacak bu seyahatinizde Schengen vizeniz olmalıdır.

Finlandiya, Türkiye’ye vize uygulayan Avrupa ülkelerinden birisidir. Bu yüzden havayolu ile seyahat gerçekleştireceğiniz zaman bile mutlaka Finlandiya vizesi veya Schengen Vizesi sahibi olmanız gerekmektedir. İstanbul Helsinki uçak bileti fiyatları ise 1200 TL ile 2500 TL gibi oldukça geniş bir fiyat aralığına sahiptir.

Finlandiya Yemek Kültürü

Finlandiya yemek kültürü İskandinav mutfağını güçlü bir şekilde yansıtmaktadır. Hatta Kuzey Avrupa yani İskandinav ülkeleri arasında en güçlü ve en zengin mutfaklardan birisine sahiptir. Bu yüzden Finlandiya’ya gittiğinizde karşınıza çıkacak yemeklerin bazıları tanıdık gelse de bazılarını daha hiç tatmadığınızdan emin olabilirsiniz. Bu denli zengin bir çeşitliliğin sunulduğu Finlandiya mutfağı dana ve domuz eti gibi kırmızı etlerin yoğun şekilde kullanıldığı bir yapıya sahiptir. Ayrıca İskandinav ülkeleriyle özdeşlemiş ve buraya özgü olan ren geyiği de sofralarda yaygın şekilde tüketilmektedir.

Finlandiya demek Baltık Denizi demek, Baltık demek soğuk deniz balıkları demektir. Tüm İskandinav ülkelerinde olduğu gibi Finlandiya’da denizcilik ve balıkçılık fazlasıyla gelişmiş durumdadır. En çok bilinenlerinden birisi olan Uskumru başta olmak üzere adını duyduğunuz veya duymadığınız pek çok farklı balık türü de Fin mutfağı içerisinde yoğun şekilde yer almaktadır.

Finlandiya’da Ne Yenir?

Mutfak kültürü ile soğuk iklim özelliklerini güçlü bir şekilde yansıtan Finlandiya’da yemekler, tatlılar her zaman insanın içini ısıtacak niteliklerdedir. Ren geyiği eti, domuz eti ve dana eti gibi kırmızı et ürünleri yemeklerde yoğun şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca soğuk deniz balıkları da mutfaklarda en fazla tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor. İskandinav mutfağının güçlü temsilcilerinden birisi olan Finlandiya’nın mutfak kültürünün gezilerinizde Finlandiya’da ne yenir sorunuz için zengin bir çeşitlilik sunuyor. Gelin Finlandiya gezisi sırasında mutlaka yemeniz gereken şeyler neler birlikte bakalım!

  • Pirakka; Finlandiya mutfağının en popüler yiyeceklerinden birisidir. Ağırlıklı olarak pirinç ile hazırlanan bir hamur işi ürünüdür. Pirinç dışında havuç veya patates gibi malzemeler ile doldurularak yapılabilmektedir. Geleneksel olarak çavdar unu kullanılarak yapılan Pirakka, Finlandiya’da mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden birisidir.
  • Korvapuusti; Bir tür tarçınlı çörek olan bu lezzet, Fin halkının en favori lezzetleri arasında yer alıyor.
  • Kızarmış Somon Balığı Filesi; Tüm İskandinav ülkelerinde olduğu gibi Finlandiya’da da balıkçılık fazlasıyla gelişmiştir. Bunun en önemli örneklerinden birisi de tüm dünyada tüketilen somon balığıdır. Ancak tüm dünyadan farklı olarak burada denizden çıkar çıkmaz en taze şekilde tüketebiliyorsunuz. Tamamen doğal usullerde ızgara veya tava kullanılarak kızartılan somon balığının yanında havuç ve brokoli gibi sebzelerin haşlamaları ile servis edilmektedir.
  • Kalakukko; Bu lezzet, aslında Türkiye için Karadeniz’deki hamsi etkisini göstermektedir. Hamsinin pek çok farklı şeklinin yapıldığı Karadeniz’deki gibi Finlandiya’da da balığın pek çok farklı lezzetle harmanlanmış hali sofralarda yer alıyor. Kalakukko da tam olarak bu tip lezzetlerden birisidir. Ekmek arası balık stiline benze de hamurun içerisinde balığın doldurulmasından sonra fırına verilmesiyle yapılmaktadır.
  • Makkara; İskandinav ülkeleri arasında oldukça popüler olan domuz etinden sosis çeşitlerinden birisidir. Domuz etinden sosise Fin kültürü tarzında yaklaşımı olarak tabi edilebilir. Daha kalın ve daha özel bir lezzete sahip olan Fin sosisleri olan makkara közde pişirilerek tüketilmektedir. Karlı ve soğuk havalarda gerçekten eşsiz bir lezzet deneyimi sunuyor.
  • Leipajuusto; Bir tür Finlandiya tatlısı olan Leipajuusto, ağırlıklı olarak inek sütünden yapılır. Ancak Finlandiya’nın kuzey bölgelerinde ren geyiği sütü kullanılarak da yapılmaktadır. Bazı bölgelerde keçi sütü ile de yapılmaktadır. Ekmek peyniri olarak isimlendirilen bu lezzet, özellikle gün içerisinde kahve ile birlikte tüketilebilmektedir.

Finlandiya Gezilecek Yerler

Finlandiya’nın kültürel, teknik ve tarihi özelliklerine ilişkin yazımızın ön kısmında kapsamlı bilgilendirmelere yer verdik. Finlandiya’ya dair bilmeniz gereken diğer şeylerden birisi de Finlandiya gezilecek yerler listesidir. Bu bilgilerini verdiğimiz İskandinav ülkesinin sosyal yaşamını ve kültürel ve mimari atmosferini somut biçimde sizlere sunacak birbirinden etkileyici şehirlerinde mutlaka görmeniz gereken yerleri yazımızda inceledik. İskandinavya yarımadasında bulunan bir doğa harikası olan Finlandiya; tam bir “Baltık ülkesi” özelliklerini taşıyor. Tüm şehirleri bulunduğu bölgenin coğrafik özelliklerini en etkili şekilde hissettiriyor. Hem doğal alanlarını geçmişten günümüze her zaman korumaya özen göstermiş olması hem de buradaki doğal koşullara göre şekillenen mimari yapılarıyla tüm şehirleri fazlasıyla dikkat çekiyor. Finlandiya denilince ilk akla gelen şehir tabii ki başkenti Helsinki geliyor. Ülkenin en gelişmiş, en büyük ve en tanınan şehri olan Helsinki, Finlandiya rotasında bir gezi programının tabii ki en tepesinde bulunuyor. Ancak Finlandiya’yı yeniden keşfetmek istiyorsanız ülke sadece Helsinki’den oluşmuyor. Finlandiya gezi rehberi çerçevesinde Laponya, Oulu, Rovaniemi, Tampere ve Turku gibi birbirinden tarihi, kültürel ve doğal atmosfere sahip olan büyüleyici şehirleri bulunmaktadır.

6 bölgeden oluşan Finlandiya’nın tüm bölgeleri farklı coğrafik özellikleri ile dikkat çekiyor. Güney Finlandiya, Batı Finlandiya, Doğu Finlandiya, Oulu, Laponya Vilayet ve Aland/Ahvenanmaa bölgeleri ile mutlaka görülmesi gereken kuzey ülkelerinden birisidir. Halti Dağı, Saimaa Gölü, İnari Gölü ve çok daha fazlası ile Finlandiya, adeta dünyanın cenneti konumunda bulunuyor. Finlandiya gezi rehberi ile dünyanın doğal ortamının kuzey Avrupa’daki yansımalarını tüm çıplaklığıyla görmek istiyorsanız keyifli bir gezi programı yapabilirsiniz. Gelin birlikte Finlandiya’da görülmesi gereken yerler için şehir şehir detaylı inceleme yapalım!

Helsinki Gezilecek Yerler

Finlandiya’nın başkenti Helsinki, ülkedeki en büyük ve en kalabalık şehir konumunda bulunuyor. Ayrıca şehir tarihi yapısal özellikleri ile de Avrupa kıtasının kültür başkentleri arasında yer almaktadır. Finlandiya’nın Unsimaa yönetiminin merkezi konumunda bulunan Helsinki, tüm mimari yapısıyla adeta kuzey Avrupa’nın özelliklerini göz önüne seriyor. Mimarinin ağırlıklı olarak açık renkli granit taşlarla şekillendiği şehir, dünyada “Kuzey’in Beyaz Kenti” ismiyle anılmaktadır. Yeşilliklerin ve maviliklerin özel biçimde korunduğu şehirdeki gelişmiş metropol yapısına rağmen, Finlandiya’nın ve dahi kuzey Avrupa’nın tüm doğal güzelliklerini görebilirsiniz. Birbirinden özel atmosferler sunacak doğal manzaraları, kendisine has mimari stiliyle tamamlayan Helsinki şehrinde mutlaka görmeniz gereken çok fazla unsur bulunuyor. Helsinki gezilecek yerler listesi ile şehirde görmeniz gereken hiçbir şeyi atlamayacaksınız.

Avrupa kıtasının en önemli kültürel ve sosyal etkinliklerine de ev sahipliği yapan Helsinki, Baltık Denizi’nin Finlandiya Körfezi’nde bulunduğundan, Baltık Denizi’nin zengin canlı çeşitliliğini ve eşsiz manzaralarını da bünyesinde barındıran bir şehirdir. Bunu en özel şekilde hissetmenizi sağlayacak en önemli özelliği ise bir adalar şehri olmasıdır. Helsinki şehri tamı tamına 315 adadan oluşmaktadır. 1952 Yaz Olimpiyatları’nın yapıldığı, 52. Eurovision Şarkı Yarışması Finalleri’nin yapıldığı bir şehir olan Helsinki, kültürel ve sanatsal yapısını kentin her noktasındaki mimari ve alanları ile etkin biçimde hissettirmektedir. Şehir 2012 yılında “Dünya Tasarım Başkenti” olarak da seçilmiştir.

Mimarisi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Helsinki, muhteşem görkemine rağmen Avrupa kıtasının en yeni şehirlerinden birisi konumunda bulunur. Şehrin kuruluşu 16.yüzyıla kadar uzanmaktadır. İsveç Krallığı egemenliği döneminde İsveç Kralı 1.Gustav tarafından Tallinn şehrine alternatif oluşturması amacı ile bu şehri kurmuştur. Ancak kentin gelişimi düşünülenden çok daha ağır şekilde gerçekleşmiştir. Turistik alanlarının arası çok fazla olmadığından Helsinki yürüyerek bile çok rahat bir şekilde gezebileceğiniz bir şehirdir. Helsinki gezi rehberi içerisinde yer alan yerler hakkında detaylı bilgiler yazımızda!

  • Suomenlinna Adası; Helsinki şehrinin en önemli turizm merkezlerinden birisi konumunda bulunmaktadır. Adalar şehri Helsinki’nin en önemli adalarından birisi konumunda bulunuyor. Helsinki kent merkezindeki “Market Square” noktasından kalkan ve ortalama 15 dakika kadar süren tekne yolculuğuyla adaya ulaşabilmeniz mümkündür. Denizaltı kalıntısı, müzeleri, köprüsü ve aynı isimli kalesi ile şehri ziyaretinizde mutlaka uğramanız gereken duraklardan birisidir. Ada üzerinde görkemli bir kale kompleksi bulunmaktadır. Suomenlinna Kalesi olarak isimlendirilmiş olan kale 18.yüzyılda inşa edilmiştir. Ada üzerinde bulunan en önemli eserlerden birisi de Rusya İmparatorluğu döneminden gelen “Rantakasarmi Binası” ve çok sayıda Rus Kilisesi de bulunmaktadır. 1855 yıllarında İngiliz hakimiyeti döneminde de askeri tesis olarak kullanımından dolayı bu tarihten gelen önemli kalıntı ve eserlerde adada bulunmaktadır. Ada üzerinde çok sayıda turistik mekan bulunurken, ada üzerinde piknik yapabilme imkanı da bulunmaktadır. Tek seferlik bilet 2.80 Euro, gidiş dönüş ise 5 Euro olarak belirlenmiştir.
  • Suomenlinna Kalesi; Ada üzerinde ihtişamıyla dikkat çeken Suomenlinna Kalesi, ilk yapıldığı dönemde 6 adaya yayılmış olan bir kompleks niteliğine sahiptir. Finlandiya’nın İsveç Krallığı hakimiyetinde olduğu 18.yüzyılın ortalarında yapılmış bir kaledir. İsveç kralı tarafından Rusya İmparatorluğu cephesinden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kentin korunmasını sağlamak üzere bu kale kompleksi yaptırılmıştır. Özellikle aynı tarihlerde Rusya İmparatorluğu tarafından Finlandiya körfezi bölgesinde “St.Petersburg” isimli bir kent kurması ve imparatorluğun yayılmacı anlayışa sahip olması nedeniyle kurulmuş olan bir kaledir. Suomenlinna Kalesi, 1748  yılında İsveçli askeri mimar Augustin Ehrensvard tarafından yapılmaya başlanmıştır. Yapılış amacına ters bir şekilde 1808 yılındaki İsveç ile Rusya savaşı sırasında kalede bulunan askerler fazla direnç gösteremeyerek, Rusya’ya teslim olmuştur. Bu kale ayrıca günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.
  • Uspenski Katedrali; Finlandiya’nın Rusya İmparatorluğu hakimiyetinde olduğu dönem olan 19.yüzyılda inşa edilmiştir. Bu nedenle Uspenski Katedrali mimarisi hem Bizans hem de Slav mimarisini yansıtmaktadır. Ortodoks kilisesi olarak faaliyet göstermekte olan katedral, Helsinki’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Kilise, Pazar meydanı olarak isimlendirilen Kauppatori’de bulunmaktadır. Ortodokslar için önemli bir gün olmasından dolayı “Hz.Meryem’in sonsuz uykuya dalması” anısına ithaf edilmiştir. Katedral Rus mimar Aleksey Gornostayev tarafından yapılmıştır. 1862 yılında inşaatına başlanan kilise, 1868 yılında hizmete açılmıştır. Kilisede bulunan en önemli unsurlardan birisi olan “Aziz Nicholas ikonu” 2007 yılında çalınmış ve halen bulunamamıştır. Kubbeleri altın kaplama olan kilise, hafta içi her gün 09.30 ile 16.00 saatleri arasında açıktır. Hafta sonu ise 09.00 ile 13.00 saatleri arasında açıktır.
  • Kauppatori; Uspenski Katedrali başta olmak üzere pek çok önemli mimariyi içerisinde barındıran bir meydandır. Meydan şehre gelen turistler için hizmet veren kafe ve restoranları ile dikkat çekiyor. Hediyelik eşya dükkanları ve yanı sıra kuzey denizciliğinin en önemli temsilcileri olan Fin balıkçılarının da alanları bulunmaktadır. Denizden çıkar çıkmaz tezgahlara gelen Baltık denizinin zengin balık çeşitliliğine de bu meydanda ulaşabilirsiniz.
  • Fin Ulusal Galerisi; Suomen Kansallisgalleria olarak da isimlendirilen bu galeri, Finlandiya’da bulunan en değerli sanat kurumu konumunda bulunmaktadır. Devlet destekli faaliyet gösteren kurum, Fin tarihine ilişkin tüm eserleri bir araya getirerek, ziyaretçilerine sunmaktadır. Bu açıdan Fin tarihine dair en fazla bilgi edinebileceğiniz mekanlardan birisidir. Ulusal Galeri bünyesinde Ateneum Sanat Müzesi, Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi ve Sinerbrychoff Sanat Müzesi bulunmaktadır.
  • Ateneum Sanat Müzesi; Helsinki’nin Rautatientori Meydanı’nda bulunan Ateneum Sanat Müzesi, ülkedeki en önemli klasik sanat müzesi olarak kabul edilmektedir. Hem ülkedeki hem de uluslararası arenadan getirilmiş binlerce eser müzede sergilenmektedir. 1887 yılında yapılan müze binası mimari açıdan da eşsiz bir görsellik sunmaktadır. Müzeyi ziyaret etmek için 13 Euro’ya bilet alınmalıdır.
  • Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi; Dünya sanatı ile birlikte 1960 ile 1990 dönemi Fin sanatını içeren bir çeşitliliğe sahiptir. Bulunduğu binanın mimarisi de son derece dikkat çekici bir görünüm sunmaktadır. 1998 yılında Steven Holl tarafından yapılan binada bulunan müzeye giriş için ücretlendirme 12 Euro şeklindedir.
  • Sinerbrychoff Sanat Müzesi; Helsinki’nin popüler mekanlarından Bulevardi üzerinde bulunan müzenin kullandığı bina Rus Sinerbryukhov ailesinden kalmıştır. Helsinki kentinin en zengin ailelerinden birisi olan ve Rus hakimiyeti döneminden gelen Sinerbryukhov ailesi tarafından döneminde bira fabrikası olarak kullanılmıştır. Aile üyelerinden Fanny ve Paul tarafından 1990 yılında önemli bir sanat koleksiyonunun bir araya getirilmesinden sonra koleksiyonunda içinde bulunduğu bu binayı Finlandiya hükümetine bağışlamıştır. Müze içerisinde 14. Yüzyıl ile 18.yüzyıl arasındaki Avrupa kıtasını kapsayan mobilya, porselen, resim ve daha pek çok farklı eseri bulabilirsiniz.
  • Senato Meydanı; Helsinki’deki en merkezi ve en önemli noktalardan birisi olan meydan, Fince Senaatintori olarak isimlendirilmektedir. Helsinki şehrinin genel mimari özelliği olan neoklasik stildeki yapısını somut biçimde hissettiren bir atmosfere sahiptir. Meydan içerisinde Helsinki Katedrali, Fin Senatosu, Başbakanlık Ofisi, Finlandiya Adalet Bakanlığı birimleri ve Helsinki Üniversitesi bulunmaktadır. Alman mimar Carl Ludvig Engel’e ait eserler, Rus çarı 2.Aleksander’a ait heykel gibi çok önemli kültürel öğeye de yer veren bir meydandır.
  • Helsinki Katedrali; Lutheran Katedrali olarak da bilinen bu kilise, neoklasik stildeki mimari özelliklere sahiptir. Helsinki’nin neresinde olursanız olun kesinlikle kiliseye ait ihtişamlı kubbelerini görebilmeniz mümkündür. Alman mimar Carl Ludvig Engel tarafından 1852 yılında neoklasik mimari stilinde inşa edilmiştir. Katedralin çatı kısmında Hz.İsa’nın 12 havarisinin heykeli bulunur. Fin halkına göre bu heykeller şehri korumaktadır. Katedral içerisinde reformist Hristiyan Martin Luther’e, Mikael Angricola’ya ve Melanchton’a ait heykelleri de görebilirsiniz. Son derece sade iç dizayna sahip olan kilise özellikle bakır tonlarıyla sıra dışı bir yapıdır. Her gün 09.00 ile 18.00 saatleri arasında katedral ziyaret edilebilmektedir.
  • Seurasaari Open-Air; 1909 yılında Fin profesör Axel Olai Heikel tarafından kurulmuş olan bir açık hava müzesidir. Helsinki’den sadece 6 kilometre kadar uzaklıkta kırsal alanda bulunan kompleks, ülkenin farklı noktalarından getirilmiş olan tarihiyle önem taşıyan ahşap bina koleksiyonu sunuyor. Finlandiya’nın farklı tiplerden şekillenen ahşap binalarını tek bir merkezde görebilme fırsatı sunuyor. Dönem dönem özel etkinliklerinde gerçekleştirildiği alanı ziyaret etmek için 10 Euro ödemelisiniz.
  • Kamppi Chapel of Silence; Yapımı 2012 yılında Kimmo Lintula, Niko Sirola ve Mikko Summanen tarafından gerçekleştirilen bu yapı kent merkezinde bir koza görünümü sunuyor. Kamppi Şapeli aynı anda en fazla 60 kişiyi içeriye alabildiğinden ziyaret sırasında biraz sıra beklemeniz gerekebilir. Ama mutlaka iç dizaynını da görmelisiniz.
  • Helsinki Central Station; Helsinki kentinin ulaşımdaki en temel merkezlerinden birisi ve hatta en önemlisi konumunda bulunmaktadır. 1905 yılında yapımına başlanan ve 1919 yılında Eliel Saarinen tarafından tamamlanan ve son derece zarif bir mimariye sahip olan yapıda Fin graniti kullanılmıştır. Yanında bulunan saat kulesi de şık ve zarif mimarisini taçlandıran bir unsur olarak yükselmektedir. Uzun mesafeli tren ve banliyö hatlarını birbirine bağlayan bir merkez istasyon işlevi görmektedir.
  • Keskuspuisto; Türkçe Helsinki Merkez Parkı olarak isimlendirilen bu park, kentinden güneyinden, kuzeyine doğru uzanan devasa bir alana sahiptir. Töölönlahti Körfezi’nden başlayarak, Haltiala ve Vantta nehirlerine kadar olan alanı kaplamaktadır. Geniş alanı sayesinde çok farklı arazi özellikleri ve canlı çeşitliliğini ziyaretçilerine sunuyor. Yılın her mevsiminde ziyaretçilere farklı bir atmosfer ve farklı bir deneyim sunabilmektedir. Park, Haltiala,Pitkakoski, Arboetumu Niskala ve Ruutinkoski şeklindeki koruma alanlarından oluşmaktadır. Park içerisinde bir de doğa sporları alanı bulunmaktadır.
  • Temppeliaukio Curch; Kaya Kilisesi olarak dilimize çevrilen bu kilise, dünya üzerindeki en sıra dışı kiliselerden birisi olduğundan mutlaka görülmelidir. 1969 yılında inşa edilen kilise Timo ve Tuomo Suomalainen kardeşler tarafından tasarlanmıştır. Modern çizgide bir kilise stili sunan yapı herkesin büyük bir beğenisini toplamaktadır. Son derece eşsiz bir akustik yapıya sahip olmasından dolayı da yıl boyunca çeşitli müzikal aktiviteler burada yapılmaktadır. Haftanın her günü 09.0 ile 17.30 saatleri arasından 4 Euro ücret ile ziyaret edilebilmektedir.
  • Esplanadi Park; Helsinki’nin en doğal ve en kültürel mekanlarından birisidir. Adeta şehri en baştan inşa etmesiyle pek çok eserde imzası bulunan Carl Luwig Engel tarafından yapılmıştır. 1818 yılında açılan park, içerisinde heykeller, muhteşem canlı çeşitliliği ve geniş yeşil alanları dikkat çekiyor. Parkın tam ortasında ünlü Fin şair Johan Ludvig Runerberg’in heykeli bulunmaktadır. Park içerisinde kafeler ve restoranlar Fin mutfak kültürü içinde cazibe merkezi olmasını sağlamaktadır.
  • SkyWhell Helsinki; Helsinki ziyaretinizde adrenalini biraz yükseltmek ve eğlence dozunu arttırmak istiyorsanız hem kendiniz hem de çocuklarınız için eşsiz bir seçenek sunmaktadır. Kent merekzinde bulunan ve 2014 yılından beri hizmet vermeye başlamış 40 metrelik bir gözlem platformu deneyimi sunan dönme dolabıyla dikkat çekiyor. Buraya girmek için ise 12.00 ile 18.00 saatlerinde olmalı ve 13 Euro giriş ücreti ödemelisiniz.
  • Pihlajasaari Adası; Adalar şehri Helsinki’nin en meşhur adalarından birisidir. Son derece sıra dışı bir coğrafik yapıya sahip olan Pihlajasaari adasının bir tarafı kumsal, diğer tarafı ise kayalıklardan oluşmaktadır. Eşsiz kumsalı şehirde yaşayanlar ve turistler için keyifli bir güneşlenme alanı sunmaktadır. Baltık Denizi’nin muhteşem atmosferi içerisinde ister piknik yapabilir ister de adada bulunan restoranlarda eşsiz manzaralara tanık olarak yemeğinizi yiyebilirsiniz. Son derece zengin bir faunaya sahip olan adada özellikle bahar ve yaz aylarında böğürtlen, frambuaz, ahududu ve mantar gibi ürünler toplanmaktadır. Ayrıca adanın Viking döneminde, gelebilecek saldırılara karşı şehrin önceden uyarılabilmesi amacı ile gözetleme adası olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Ada üzerinde bu döneme ait kalıntılarda bulunmaktadır. Adaya gidebilmek için kullanabileceğini feribotlar bulunmaktadır. Feribotlar 6 Euro ücrete sahiptir.
  • Uunisaari Adası; Helsinki gezisi kapsamında şehre geldiyseniz mutlaka görmeden gitmemeniz gereken adalardan birisidir. Özellikle Avrupa’nın en kuzeyinde, İskandinav adalarında ve Baltık denizi temasında piknik yapmayı arzuluyorsanız mutlaka gitmeniz gereken bir adadır.
  • Korkeasaari Adası; Ada içerisinde Helsinki Hayvanat Bahçesi bulunmaktadır. Hem ada manzarası hem de hayvanat bahçesi ziyareti için gidilebilir.
  • Harakka Adası; Diğer adalardan farklı olarak özellikle zengin kuş çeşitliliğinin bulunduğu bir adadadır. Dünyanın dört bir yanından kuş gözlemcileri adaya gelerek, kuşların yaşamını gözlemlemektedir.

Laponya Gezilecek Yerler

Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya’nın en kuzeyinde bulunan bir bölgesi olan Laponya, dünyaca üne sahip pek çok doğal olayın yaşandığı noktadır. Bölge Kuzey Kutbu dairesi içerisinde yer alıyor. Bu yüzden özellikle kışla özdeşlemiş olan ve herkesin içini ısıtan pek çok özel unsuru burada görebilmek mümkündür. Noel ile özdeşleşen ren geyikleri, görsellikleri ve yaşam sistemleriyle kendisine hayran bırakan husky köpek ırkı ve tabii ki yarattığı görseliyle eşsiz bir deneyim sunan kuzey ışıkları bu bölgede görülmektedir. Bu özellikleriyle masaldan çıkmış bir yer izlenimi sunan Laponya, Finlandiya gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Kutup bölgesine çok yakın olmasından dolayı aralık ayından nisan ayı başlarına kadar hava sıcaklığı bölgede -40 derecede olduğu gibi sürekli yoğun bir kar yağışı hakimdir. Bahar aylarında sıcaklıklar en fazla 10 dereceye, yazın ise en fazla 20 dereceye kadar çıkıyor. Bu yüzden son derece soğuk bir iklim yapısına sahip olan Laponya gezilecek yerler listesindeki mekanlarda genellikle bu tema üzerine kuruludur. Doğal güzellikleri ile kendisine hayran bırakan Laponya görülmesi gereken yerler arasında çok fazla seçenek bulunmaktadır. Saariselka Sport Resort, Pallas-Yllastunturi National Park ve Sauna Gondola gibi pek çok görülmesi gereken yere sahiptir.

  • Aurora Borealias; İsmi bu şekilde söylendiğinde pek bir şey uyandırmasa da aslında Laponya’ya özgü olan ve herkesin bildiği ve merak ettiği Kuzey Işıkları’dır. Güneşin gönderdiği yüklü parçacıkların dünya atmosferine girmesi neticesinde meydana gelen bir tür ışık şölenidir. Bu muhteşem görüntüler bile Laponya gezisi yapmak için başlı başına yeterli bir sebep olarak görülebilir. Karanlık ve açık bir gökyüzünde, bazen kısa bazen de uzun süreler bekleyerek, bu muhteşem doğa olayına çıplak gözle şahit olabilirsiniz. Bölgede bekleyişi daha sıcak bir ortamda yapmak isteyenler için bölge atmosferiyle uyumlu cam iglo otelleri kullanabilirsiniz.
  • Santa Claus Village; Finlandiya’nın Rovaniemi bölgesinde bulunan ve Noel Baba kasabası olarak isimlendirilen bu yer, mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. Bölgede bulunan birbirinden eşsiz eserlerin bulunduğu hediyelik eşya dükkanından alacağınız eşyaları, bölgedeki posta ofisinden sevdiklerinize göndererek, unutulmaz ve sıra dışı hediyeler verebilirsiniz. Ayrıca içerisinde bulunan birbirinden renkli aktivite alanları ile eğlence parkı da mutlaka görülmelidir. Özellikle akşamları açılan gece aydınlatmaları, yerde sürekli karın ve yemyeşil ağaçların bulunduğu bir ortamda, muhteşem bir gökyüzü manzarası izleme fırsatı da sunmaktadır.
  • Gece Yarısı Güneşi; Kuzey kutup dairesi içerisinde yer alan yerleşim birimi olmasından dolayı Lapland bölgesinde yaz aylarında her zaman gündüzdür. Bu özelliği de bölgede yaz aylarında gece yarısı saatlerinde oturup, güneşi izleme gibi son derece alışılmışın dışında bir aktivitede bulunabilmenize olanak veriyor. Bölgede bulunan Sodankyla ise bu aktivite için en etkili noktalardan birisidir. Doğanın mucizelerine ve muhteşemliğine sizi bir kez daha hayran bıraktıracak bu muazzam olayı izleyebilirsiniz. Ayrıca Haziran ayında düzenlenen “Geceyarısı Güneşi Film Festivali” kapsamında yayınlanan filmlerle, bu son derece sıra dışı gecelerinize daha fazla renk katabilirsiniz.
  • Laponya Safari; Safari kavramını sizin için tümüyle değiştirecek bir aktivitedir. Afrika kıtasının sıcak atmosferinde özel arazi araçlarıyla yaptığınız safariyi dünyanın bu en kuzeyindeki yerleşim alanında ren geyikleri, kar motorları ve husky köpeklerle yapabilirsiniz. Bölgede bulunan karla kaplı ormanları içerisinde bu üç seçenekten birisini kullanarak, safari yapabilirsiniz. Muhteşem bir sessizlik içerisinde, kar ve ağaçların, tamamen açık gökyüzüyle harmanlayarak size sunduğu muhteşem doğayı asla bırakmak istemeyeceksiniz.

Oulu Gezilecek Yerler

Finlandiya’nın en büyük altıncı kenti konumunda bulunan Oulu şehri, Kuzey Finlandiya’da bulunmaktadır. Finlandiya’nın teknolojideki en önemli güçleri bu şehirde bulunmaktadır. Nokia gibi uluslararası IT kuruluşlarının merkez ofislerinin dahi bulunduğu Avrupa’nın teknoloji merkezinde konumunda bulunur. Yüksek teknoloji odaklı bir şehir formu sunan kentte, kablosuz internet tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kentte bulunan Oulu Havalimanı sayesinde ulaşım pek çok Finlandiya şehrine göre çok daha kolaydır. Tüm bu özellikleri içerisinde hem doğasını koruyan hem de tarihinden gelen eşsiz mimarileriyle dikkat çeken yapılarını koruyan bir şehirdir. Kentin tüm bu güzelliklerini ve kendisine has yapısını görebilmenizi sağlayacak Oulu gezilecek yerler listesini sizler için derledik!

  • Oulu Taidemuseo; Oulu Sanat Müzesi olarak bilinen bu müze, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisidir. Yıl boyunca hemen 8 civarında geçici sergi etkinliği gerçekleştirilen bir müzedir. Şehir merkezinde bulunduğundan kolayca ulaşım sağlanabilmektedir.
  • Tiedeskus Tietomaa; Tietomaa Bilim Merkezi olarak isimlendirilen bu mekan, Finlandiya’daki en eski bilim merkezi konumunda bulunuyor. Aktif olarak halen bilim çalışmalarının yürütüldüğü mekan içerisinde kente gelen turistlerin ziyaret edebilecekleri sergi alanları da sunulmaktadır. Bilim merkezinden çıkmış veya üzerinde çalışmaların yürütülmekte olduğu pek çok konuya ilişkin mutimedya içerikleri, fiziki objeler ve çeşitli konferanslar bulunmaktadır.
  • Oulu Linna; Ouulu Kalesi olarak Türkçeye çevrilen mekan, Oulu’da bulunan en eski yapılardan birisidir. 18.yüzyılda barut patlaması sonucunda kaleden günümüzde çok fazla iz kaldığı söylenemez. Kalenin yerleşkesinin bulunduğu alan bu olay sonrasında bir park haline dönüştürülmüştür. Küçük kale kalıntılarının tarihi bir doku sağladığı muhteşem doğal atmosferiyle keyifli zamanlar geçirebileceğiniz özel mekanlardan birisidir.
  •  Oulu Kaupunginteatteri; Oulu şehrinde bulunan en önemli kültürel ve sanatsal mekanlardan birisidir. Aktif olarak oyunların sergilendiği Oulu Şehri Tiyatrosu, birbirinden değerli oyunları ile ülkenin sanat yapısına ve tarihine de eşsiz bir temsil sağlıyor. Ancak tiyatroda sergilenen oyunların tamamı Fincedir.
  • Elokuvateatteri Plaza; Türkçe karşılığı Plaza Sinema şeklinde olan bu mekan, içerisinde Finlandiya’nın en büyük sinema perdesini bulundurmaktadır. Devasa boyutlarıyla son derece sıra dışı bir film keyfi sunmaktadır. Sinemada yıl boyunca çok sayıda film, sinema kompleksinde bulunan 8 perdesinde yayınlanmaktadır. Filmler orijinal İngilizce dilinde yayınlanmaktadır. Ayrıca filmlerde Fince ve İsveççe altyazı seçenekleri de sunulmaktadır.
  •  Rotuaari; Oulu’nun en önemli ve en çok ziyaret edilen noktalarından birisi konumunda bulunan Routaari, bir yürüyüş yoludur. Türkçeye daha çok yaya caddesi olarak çevrilen Rotuaari, Fransızca’da bulunan “Trottoir” kelimesinden türetilmiştir. Havaların nispeten daha iyi olduğu yaz aylarında ve tercihe göre yıl boyunca hafta sonlarını kapsayacak şekilde canlı eğlence hayatına sahiptir. Fin sosyal kültürünü doğrudan içinden görebilmenize fırsat sunan ve Fin eğlence anlayışıyla unutulmaz bir gezi gerçekleştirmek istiyorsanız, mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalardan birisidir. Yaz aylarında ise kiralık bisikletler ile bu caddede son derece keyifli bir gezi gerçekleştirebilirsiniz.
  •  Oulu Yüzme Havuzları; Bir Kuzey ülkesi olan Finlandiya’nın olimpik spor dallarındaki başarısının temellerin, Oulu şehrindeki gibi olimpik spor tesisleri oluşturuyor. Hatta Oulu bu konuda ülkedeki diğer şehirlerin başını çekiyor. Finlandiya’da bulunan yüzme havuzlarının en büyüğü burada bulunmaktadır. Oulun Uimahalli olarak isimlendirilen bu tesis içerisinde sadece yüzme havuzları bulunmuyor. Ayrıca judo, jimnastik ve boks gibi farklı olimpik spor branşlarına ilişkin son derece zengin ve kaliteli etkinlikler bulunmaktadır.
  • Kauppahalli; Oulu’da bulunan en önemli ve en merkezi alışveriş noktalarından birisi konumunda bulunmaktadır. Bulunduğu binanın tarihi yüzlerce yıla uzanmaktadır. Bu açıdan hem dış hem de iç dizaynı ile kente gelenler için eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Son derece zengin ve geniş bir yelpazede ürün çeşitliliğinin bulunduğu Oulu Market Hall, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Finlandiya Gece Hayatı

Finlandiya gece hayatı tüm ülke genelinde farklı formlarıyla karşımıza çıkıyor. Ancak her konuda olduğu gibi zengin çeşitliliği ve özel atmosferiyle Helsinki, en çok tercih edilen gece hayatını sunmaktadır. Finlilerin yaşam kültürünü güçlü bir şekilde yansıtan gece hayatı, herkesin aradığı eğlenceyi kolayca bulabilmesini sağlamaktadır. Gencinden, yaşlısına kadar herkese hitap edecek kültür ve sanat öğelerinin bulunduğu bir gece hayatına sahip olan Finlandiya’da geziniz sırasında tercih edebileceğiniz çok sayıda mekan ve aktivite bulunmaktadır.

  • A21 Coctail Lounge; Dünyaca üne sahip olan barlarından birisidir. Hatta dünyanın en iyi bar ödülünü almaya layık olmuş bir Helsinki barıdır. Özel kokteylleri ve yanı sıra muhteşem DJ performanslarıyla herkese hitap ediyor.
  • Kuudes Linja; Canlı müzik eşliğinde keyifli bir gece geçirmek isteyenler için “underground” tarzda müzik çeşitliliği sunuyor. Uygun fiyatları ile de turistler için cazibe merkezi konumunda bulunuyor.
  • Apollo Live Club; Günün her saatinde canlı müzik dinletilerinin sunulduğu bir restoran gece kulübü formatında olan mekan, 2007 yılından beri hizmet vermektedir. Restronda akşam 8 itibari ile mutfak kapandığından, bu saatten sonra sadece bar formunda faaliyet göstermektedir.

Finlandiya Festivalleri

Soğuk iklimini ısıtan ve son derece eşsiz bir atmosfer deneyimi sunan çok sayıda festival, ülkenin farklı şehirlerinde yılın her döneminde düzenlenmektedir. Farklı temalarda organize edilen Finlandiya festivalleri dünyanın dört bir yanından turistlerin uğrak noktaları oluyor. Birbirinden farklı temalarda ve farklı yaş gruplarına hitap edecek şekilde ülkenin farklı yerlerinde organize edilen festivallere katılmak istiyorsanız Finlandiya gezi takviminizi festival tarihlerine göre düzenleyebilirsiniz.

  • Juhannus; Ülkenin en fazla katılım gerçekleştirilen ve dünyaca üne sahip olan festivallerinden birisidir. Festival çerçevesinde yerel dilde “Kokko” isimli büyük ateşler yakılmaktadır. Geleneksel şekilde “Huş Ağacı” dalları ile evler için özel süslemeler gerçekleştirilmektedir. Yazın tam ortasında yazın gelişinin şerefine kutlanmakta olan bir festivaldir. Bu festival her yıl haziran ayının son hafta sonu kutlanmaktadır.
  • Laskiainen; Kış ve tabii ki kar temalı bir festival olarak tam anlamıyla Finlandiya’yı yansıtmaktadır. Katılımcıların açık alanlarında kayak aktivitelerine katılım gerçekleştirdiği bir etkinliktir. Ayrıca etkinlik çerçevesinde çok sayıda insanın birbirlerine kartopu fırlatması gibi son derece keyifli etkinlikler düzenlenmektedir. Finlandiya’ya özgü olan bezelye çorbası ve yanı sıra badem ezmesi, reçel veya krem şantili çörekler, festival süresince katılımcılara ikram edilir. Bahar aylarına girilirken kutlanmaktadır.
  •  Svenska Dagen; Ülke genelinde her yıl 6 Kasım ile 11 Kasım tarihleri arasında İsveç Günü ana temasında birbirinden farklı ve eğlenceli etkinlikleri içeren bir festivaldir.
  • Vappu; Geleneksel olarak Finli işçi sınıfının kutlama günü olarak kabul edilmektedir. Ancak kutlamalar çerçevesinde düzenlenen etkinlikler öğrencilerinde yoğun şekilde katılımı gerçekleşir. Finlandiya’nın Tampera bölgesine ait olan bu festival tam 7 gün boyunca devam etmektedir. Festivalin son günü ise kutlamalar tüm Tampera genelinde kapsamlı olarak gerçekleştirilir.
  • Helsinki Fesitval; Müzik, dans, tiyatro, sirk ve daha pek çok eğlencenin tüm alanlarını içeren kapsamlı bir Fin festivalidir. Finlandiya’da düzenlenen en büyük ve en geniş kapsamlı sanat festivali olarak kabul edilmiştir. Her yıl yaz aylarının sonlarında kutlamalar başlamaktadır.

Finlandiya’da Bulunan Türkiye Dış
Temsicilikleri

HELSİNKİ BÜYÜKELÇİLİĞİ


Adres: PUISTOKATU 1B A3 00140 HELSINKI/ FINLAND
Telefon: 00 358 9 612 261 00
Faks: 00 358 9 612 261 50
embassy.helsinki@mfa.gov.tr
http://helsinki.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Bütün Finlandiya

İskandinav ülkesi Finlandiya ile ilgili öne çıkan birbirinden değerli bilgileri paylaştığımızın yazımızın sonuna geldik. Eğer sizde Finlandiya gezisi yapmayı düşünüyorsanız yazımızdaki gezilecek yerler, festivaller, tarihi ve tabii ki mutfak kültürüyle ilgili bilgiler üzerinden kendinize en uygun Finlandiya seyahat rotasını oluşturabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap