Kuzey kutbunda bulunan bir bölge olması ile dünyanın diğer her yerinden tamamen farklı ve sadece kendisine özel bir bölgedir. Kuzey kutbunun buz, kar ve soğuk hava atmosferini görebileceğiniz en özel yerlerden birisi konumunda bulunuyor. Kuzey kutbunda bulunan özek bir bölge olan Grönland, dünya üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi konumunda bulunuyor. Özellikle taraflı tarafsız herkesin en fazla merak ettiği ve hayranlık duyduğu bir bölge olan Grönland; ihtişamlı buz dağları, yıl boyunca karla kaplı alanları ve el değmemiş doğal güzelliklerden oluşan atmosferi ile son derece büyüleyici bir bölgedir. Dünyanın en bu en kuzeyinde bulunan yaşam alanlarından birisi olan Grönland’ı görmek istiyorsanız, yazımızda bölgeye dair en ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Son derece eşsiz coğrafyaya sahip olan Grönland özek bölgesine daha gitmediyseniz, yazımızı okuduktan sonra mutlaka en kısa süre içerisinde gitmek isteyeceksiniz! Çünkü Grönland, kar ve buzun ötesinde çok fazla şeyi sizlere vaat ediyor!
Grönland denilince akla ilk buz dağları ve soğuk hava geldiği gibi ayrıca Nuuk şehri gelmektedir. Çok fazla bilinmiyor olsa da özek bölge olmasından mütevellit Grönland’ın da başkenti bulunuyor. Nuuk şehri ise Grönland’ın başkenti olma özelliğine sahiptir. Özek bölge içerisinde en yoğun ve en fazla yerleşimin bulunduğu şehirlerden birisi olması nedeni ile gelişmişlik seviyesi en yüksek şehri konumunda bulunmaktadır. Mevcut iklim koşullarının oldukça zorlu ve ağır olmasından dolayı insanlık tarihinin önemli bir kısmında tamamen baş bir buz ve kar coğrafyası olarak kalmıştır. Dünyanın bu uçsuz bucaksız coğrafyası, insanlık tarihinde sürdürülen keşif ve araştırmalar sonucunda ancak 900 yılında keşfedilmiştir. 900 yılında keşfedilmesiyle birlikte ilk yerleşimin başladığı bir yer olmuştur. Her yönüyle Grönland tam bir kuzey kutbu bölgesidir. Modern çağda bilim ve uzay araştırmalarının merkezi konumunda bulunan Grönland, tarih boyunca farklı medeniyetler tarafından egemenliği için mücadele edilmiş bir bölge olsa da, söz konusu mücadeleler, Grönland’ın dışında olmuştur. El değmemiş karlı kaplı ormanları, buzul bölgeleri, vadileri ve yanı sıra bölgede sürdürülen bilimsel araştırmaların gerçekleştirildiği önemli tesisleri ile Grönland, dünya üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
Grönland’ın en önemli özelliği dünyanın en büyük adası konumunda bulunmaktadır. Atlantik Okyanusu’nun en kuzeyinde, kuzey kutbunun bitişinde yer alan Grönland, farklı toplumuyla dünyanın geri kalanından tamamen farklı bir yaşama sahiptir. Gröndlılar ve Eskimo toplumları Grönland özek bölgesinin nüfusunun önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Özellikle her zaman duyduğumuz ve yaşamın pek çok farklı noktasında konusu geçmekte olan Eskimolar, işte tam olarak bu bölge içerisinde yaşamaktadır. Buzdan evleri, inançları, zorlu koşullar altındaki yaşam mücadeleleri ve buna bağlı çok ama çok kabarık ve tüylü olan hayvan postlarından yapılmış kıyafet ve ayakkabılarıyla bilinen Eskimoları da özerk bölgeye ziyaret ettiğinizde görebilmeniz mümkündür.
Grönland; Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olmasından mütevellit ekonomisi, bağlı olduğu Danimarka ile iç içe durumda bulunuyor. Bu nedenle toplumsal refah seviyesinin son derece yüksek olduğu bir bölgedir. Özellikle bulunduğu konum itibari ile herhangi bir şekilde sanayi ve teknoloji gelişimine müsaade etmediği gibi tarım gibi ekonomi dinamikleri açısından da uygun değildir. Bu nedenle bilimsel araştırmalar ve yanı sıra turizm açısından bir cazibe merkezi konumunda bulunuyor. Özek bölge içerisinde yaşayan kişiler için ekonominin temel yapı taşlarını avlanma ve bağlantılı hayvancılık, balıkçılık, ulaşım hizmetleri ve tabii ki turizm oluşturmaktadır. Eşsiz doğal güzellikleri nedeni ile Grönland, dünyanın her yerinden insanların akın ettiği bir bölge konumunda bulunuyor. Özellikle de modern çağ ulaşım olanaklarının gelişmişliği ve yanı sıra konaklama ve özerk bölge içi ulaşımda sunulan olanaklar ile son yıllarda çok daha yoğun şekilde ziyaret edilmektedir.
Grönland; dünyanın geri kalanından tamamen farklı bir yaşam standardına sahiptir. İnsanların yaşama olan bakış açıları dahi ciddi farklılıklar taşımaktadır. Grönland din ve kültür açısından son derece sıra dışı bir yapıya sahiptir. Grönland’da yaşayan insanların dini inanç kökenleri “Şamanizm” inancına kadar dayanmaktadır. Hatta ülkede bulunan kalıntılar ve yanı sıra müzelerde yer alan koleksiyonlardan yüzyıllar önce bu bölgede yaşayan toplumların dini inançlarının Şamanizm inancı şeklinde olduğu görülmektedir. Ancak sonradan yaşanan gelişmeler ile birlikte şehirlerinin ziyaret edilmesi sırasında da görülebileceği gibi kiliselere bağlanmış ve Hristiyanlık öne çıkmıştır. Buna karşın Grönland toplumunda gündelik yaşam açısından dini etkisi, düşünüldüğünden çok daha az seviyededir. İnsanların doğaya ve yaşama olan felsefi yaklaşımları Hristiyanlık inancı bulunuyor olsa da yaşam pratiğinde daha geri planda yer almasına neden olmaktadır. Bu açıdan Grönland halkının yaşam görüşleri sınırlamalardan sıyrılarak, daha özgürlükçü bir yapıya sahiptir.
Grönland’a gittiğinizde karşılaşacağınız manzaralar sizi kendisine hayran bırakacak ve yaşama olan bağlılığınızı ve tutkunuzu daha da pekiştirecektir. Muhteşem güzellikleri içerisinde barındıran bu devasa coğrafyadan oluşan özerk bölge sadece kar ve buz sunmuyor. Bembeyaz karlar içerisinde yükselen koyu yeşilleri ile sık kutup iklimine uygun ağaçlar eşsiz bir görsellik ortaya çıkartıyor. Sanki bir kartpostaldan fırlamış veya bir ressamın natüralist tablosundaymış gibi bir his uyandıran görselliği ve atmosferi ile sizi kendisine hayran bırakıyor. Özellikle Grönland doğası yaz aylarının gelmesi ile birlikte bölgesel olarak eriyen karlar ve buzulların ardından birbirinden eşsiz güzelliklere sahip yeşillikler içerisinde çiçekler açıyor. Bu şekilde buz, kar ve tabii ki soğuk ile birlikte yeşeren doğanın canlılığını çok güçlü bir şekilde hissetmenizi sağlıyor.
Grönland’a gitmek için çok ama çok fazla sebebiniz bulunuyor. Çok zorlu olan iklim koşullarının tüm güçlüklerini unutturacak doğa ortamıyla öne çıkan Grönland, aynı zamanda da muhteşem kutup mutfak kültürü ile de sizi fazlasıyla şaşırtmayı başarıyor. Kuzey kutbu ormanlarından gelen farklı hayvanların sofralarda yoğun şekilde yer aldığı Grönland’da mutfak kültürünün önemli yapı taşlarından birisi de tabii ki doğal olarak deniz mahsulleridir. Bembeyaz kar yığınlarının etkisiyle geceleri bile açık havalarda tamamen aydınlık olmasını sağlayan özel bir coğrafik özelliğe sahip olan, kuzey ışıkları da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Gelin sizde bu dünyada başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz Grönland’ı ziyaret etmek için seyahat planınızı yazımızdaki bilgiler üzerinden hazırlayın!
Grönland Nerededir?
Özerk bölge olan Grönland, kuzey kutup bölgesinde yer almaktadır. Tam tamına 2 milyon 166 bin 086 kilometrelik buzlarla kaplı devasa bir bölge olan Grönland, dünyanın en büyük adası konumunda bulunmaktadır. Dünyanın en büyük adası Grönland, 3 kilometre kalınlıkta bir buz tabakasından oluşmaktadır. Tabanı deniz seviyesinin altında olan ada, bulunduğu kuzey kutbu bölgesi nedeni ile son derece zorlu iklim şartlarına sahiptir. Grönland adasının kuzey bölgesinde “Arktik Okyanusu” bulunmaktadır. Adanın güneydoğu bölgesinde ise denizden komşu olduğu İzlanda bulunmaktadır. Batı bölgesinde ise Kanada’nın “Ellesmere Adası” bulunmaktadır. Ayrıca hemen yanında yine Kanada’nın “Baffin Körfezi” bulunmaktadır. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük adası konumunda bulunan Grönland’ın yaklaşık olarak 81% gibi bir kısmı buz tabakasından oluşmaktadır. Grönland nerededir sorusunun yanı sıra nereye bağlı bir özerk bölge olduğu da merak edilebilir. Grönland Adası idari olarak İskandinav ülkesi Danimarka’ya bağlıdır. Tüm dünyadaki diğer özerk bölgelerden tamamen farklı şekilde özerklik durumu çok geniş bir yapıya sahiptir.
Grönland’da Konuşulan Diller
Yaşam koşulları, doğal atmosferi ve coğrafyası ile dünyanın geri kalanından tamamen farklı yaşam standartlarına sahip olan Grönland, özerk bir bölge olduğundan konuşulan dilleri de farklılık göstermektedir. Grönland resmi dili olarak “Grönlandca” olarak kabul edilmiştir. Grönlandca aynı zamanda “Kalaallisut” olarak da isimlendirilmektedir. Bir eskimo halkı olan “Grönland İnuiti” halkı tarafından konuşulan bir dildir. Grönlandca dili, bir “Eskimo-Aleut” dili ailesi üyesidir. Bununla birlikte dünyanın kuzeyinde yer almasıyla hemen hemen aynı lokasyonda bulunan bir diğer doğa harikası bölgesi olan Kanada’da konuşulmakta olunan “Kadana İnuitçesi” başta olmak üzere diğer tüm “İnuit” dilleri ile yüksek seviyede benzerlik taşımaktadır. Grönlandca yazım sistemi ise “Latin” ve “Braille” harfleri ile gerçekleştirilmektedir. Son derece geniş haklara sahip bir özerk bölge olması ile birlikte dünyanın pek çok farklı ülkesinden gelen araştırma ekiplerine de ev sahipliği yapmaktadır. Bu durumda yasal statüsü sürekli olarak gündeme gelen ve bir dünya halkları adası niteliğine sahip olan Grönland’da uluslararası dil olarak kabul edilmiş olan İngilizce dili de son derece yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bununla birlikte özerk bir bölge olarak bağlı bulunduğu ülkenin Danimarka olmasından mütevellit, Grönland adası üzerinde konuşulan yaygın dillerden bir diğeri ise Danca dilidir. Ada genelinde Danca, İngilizce ve Grönlandca dilleri halk tarafından yaygın şekilde konuşulmaktadır.
Grönland Dini
Grönland Adası, toplumsa yaşam koşulları açısından son derece farklı ve zengin çeşitliliği içeren bir yapıya sahiptir. Grönland Adası’nın ilk olarak 900’lü yıllarda keşfedilmesi ile birlikte barbar ve savaşçı olan Viking halkı tarafından sömürge bölgesi olmuştur. Bu nedenle Viking toplumunun eski çağlardaki yüksek seviyedeki çok tanrılı din inancı yaygın bir şekilde adada yaşanmıştır. Özellikle Grönland Adası dini inançlarına istinaden erken dönemde Şamanizm en yaygın şekilde görülen dini inanç olarak öne çıkmaktadır. Yüzyıllar boyunca Şaman kökenli bir inanç sistemine sahip olan Grönland Adası’nda bulunan çok sayıdaki tarih müzesinde sergilenmekte olan eserlerde bunun somut bir kanıtıdır. Grönland özerk bölgesinde yer alan müzelerde sergilenen Şaman inancını temsil etmekte olan maske, davul ve çok sayıda nesne bulunmaktadır. Adanın yüzyıllarda yaşayan toplumu olan “İnuitler” tarafından doğada bulunan her şeyin bir “İnua” tarafından hayat kazandırıldığı inancı bulunmaktadır. Bu nedenle de her bir nesnenin, insanın, hayvanın ve doğadaki her bir şeyin sahipleri yani ruhları bulunmaktadır. Doğanın ışığı, gücü ve aurası ve ruhu bulunmaktadır.
Grönland resmi dini bulunmamaktadır. Ancak ada üzerindeki Şaman inancı son yüzyıllarda hayli zayıflamıştır. Özellikle de adaya gelen başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeden gelen yoğun yerleşimin neticesinde Hristiyanlık ağırlıklı inanç olarak öne çıkmaya başlamıştır. Hristiyanlık inancına ilişkin olarak ada üzerinde yer alan tüm şehir ve köylerde çok sayıda kilise öne çıkmaktadır. Katolik ve Ortodoks kiliselerinin bulunduğu ada üzerinde toplumsal olarak dini bir yaşam tarzı ise yaygın değildir. Grönland nüfusunun önemli bir kısmı Hristiyanlık inancına sahiptir. Özellikle de özerk bölgesi olmasıyla idari olarak bağlı bulunduğu Danimarka’da bulunan Danimarka Kilisesi ile bağlantılıdır. Ada üzerinde “Protestan”, “Lutheryan” kiliseler ağırlıklı olarak öne çıkmaktadır. Hristiyan inanca sahip olan kişiler dahi gündelik yaşamlarında din ağırlıklı bir yaşam şeklini tercih etmemektedir. Bu durumda adada dini sınırlamaların daha minimal olduğu, daha özgürlükçü ve daha fazla doğaperest bir yaşayış tarzının hakim olmasına neden olmaktadır.

Grönland Kısa Tarihi
Grönland’ın tarihi düşünülenden çok daha eski tarihlere uzanmaktadır. Grönland Adası’ndaki yaşama ilişkin olarak yapılan araştırmalara göre ada üzerindeki ilk yerleşimin Milattan önce 2 bin 500’lü yıllara kadar uzandığı belirlenmiştir. Ada üzerindeki ilk insan yaşamının 2 bin 500’lü yıllarda olduğuna ilişkin olarak zorlu koşullara sahip olan ada üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Grönland Adası, bir buzul adası olmasından dolayı, geçmişinde olan her şeyi buzun altında çok daha temiz ve çok daha sağlıklı bir şekilde koruyarak, günümüze ulaştırmıştır. Bu şekilde buzla kaplı olan en iyi tarihi gizleyen ada üzerinde söz konusu buz bunların keşfedilmesinin de hayli zorlu olmasına da neden olmaktaydı. Milattan önce dönemlerde Grönland’da yaşayan insanlar, dünyanın geri kalanından habersiz olduğu gibi dünyanın geri kalanı da buradaki toplumlardan ve hatta bu adanın varlığından dahi haberdar değildir. Henüz keşfedilmemiş bölgeler arasında yer almaktaydı.
Grönland tarihi modern tarih açısından 10.yüzyıl ile başlamaktadır. Çünkü Grönland’ın keşfi ancak 900’lü yıllarda gerçekleşmiştir. Grönland Adasının keşfi 900’lü yıllarda dünyanın farklı noktalarına yolculuğa çıkarak, yeni sömürgeler aramaya başlayan savacı bir toplum olan “İzlanda Vikingileri” tarafından keşfedilmiştir. Özellikle savaşçılık ve denizcilik kabiliyetleri çok yüksek olsa da bir yönetim sistemine sahip olmayan ve önderler eşliğinde bir sosyal yaşama sahip olan Viking toplumu tarafından yeni zenginlikler keşfetmek üzere batıya doğru yapılan zorlu deniz yolculukları sonucunda tespit edilmiştir. Vikingler tarafından bu buzla kaplı ada keşfedildikten sonra sömürge bir toplum oluşturulmuştur. Burada sürekli olarak kalan Vikinglerin yanı sıra dönem dönem yeni kaynaklar için Viking toplumları tarafından Grönland’a yönelik olarak akınlar gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde Avrupa kıtasının o dönemki toplum ve ırkları tarafından Grönland gibi buzullarla kaplı devasa bir coğrafyanın olduğundan haberdar olunmuştur. Grönland, 9.yüzyılda Norveçli denizci olan “Gunnjorn Ulfsson” tarafından keşfedilmiştir. Bir süre yeni keşfettiği bu ada üzerinde yaşamıştır. Daha sonraki tarihlerde ise “Kızıl Erik” lakaplı Norveçli kaşif olan “Erik Thorvaldsson” tarafından Grönland Adası üzerinde hem İzlanda” hem de “Norveç” kolonileri kurulmuştur. “Kızıl Erik” koloniler kurmak üzere 25 gemi insanı yanına alarak, Grönland’a yeniden yolculuğa çıkar. Ancak 25 geminin 11 tanesi daha Grönland yolundaki zorlu koşullara yenik düşerek, kaybedilir. 14 gemiyle adaya ulaşan Erik Thorvaldsson ve beraberindeki 14 gemi dolusu insan adaya yerleşir. Çok kısa bir süre içerisinde İzlanda ve Norveç kolonileri olarak büyür ve ciddi bir zenginlik yakalarlar.
Grönland adının anlamı ise Danca dilinde “Yeşil Ülke” anlamına gelmektedir. Erik Thorvaldsson, daha sonra adına Grönland diyeceği bu adayı keşfettiğinde yaz aylarıydı. Bu nedenle özellikle daha güney kesimlerinde buzulların ve karların eriyerek, yeşilliklerin canlandığı bir dönemde adayı görmüştür. Bu nedenle bu coğrafya için Grönland adını vermiştir. Ancak Grönland için “Yeşil Ülke” isminin kullanılması pekte anlamı değildir. Vikingler, 1500’lü yıllara kadar ada üzerinde yaşam sürdürmüştür. Ancak günümüzde pek çok rivayete neden olacak biçimde 16.yüzyılda aniden adadaki yerleşimleri sona ermiştir. Günümüzde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen bulgular arasında 10.yüzyıl ile 16.yüzyıl arasındaki dönemden gelen Viking şehir ve köylerine ilişkin çok sayıda kalıntı bulunmuştur.
Grönland’da halen yaşamakta olan “İnuitler” ise tarihi kayıtlardan yola çıkılarak Grönland’ın kuzey bölgelerinden 13.yüzyılda göç etmiş oldukları düşüncesi ağırlıklı olarak öne çıkmaktadır. Yüzlerce yıl boyunca Avrupa ile hem yakın hem de yakın olmayan bir ilişki içerisinde olmuş olan Grönland, 18.yüzyılda dünyada egemen toplumların yeni kaynaklar ve sömürgeler arayışı furyasından etkilenmiştir. Avrupa’nın İskandinav ülkelerinden Danimarka ve Norveç, rotasını Grönland’a çevirmiştir. Grönland’ın özellikle doğu sahillerini kapsayan bir atılım gerçekleştiren Danimarka ve Norveç tarafından bu bölgelerde ticaret kolonileri oluşturulmuştur. Bu şekilde de çok kısa bir süre içerisinde bölge üzerinde bir ticaret önderliği oluşturmuşturlar. Bu şekilde bu bölgeyi kendileri için ciddi bir sömürge olarak kazandılar.
İkinci Dünya Savaşı ile birlikte tarafsız olsa da Danimarka, Nazi Almanya’sı tarafından işgal edilmiştir. İdari olarak bağlı bulundukları Danimarka’nın Nazi Almanya’nın kontrolü altına girmesi üzerinde Grönland’da yaşayan toplumlar hem yaşayış şekilleri hem de ekonomik sistem açısından daha yakında bulunan ve daha kolay etkileşim sağlanacak alternatiflere yönelmiştir. Bu alternatiflerin en başında da tabii ki coğrafyasının hemen yanında olan “Amerika Birleşik Devletleri” ve “Kanada” olarak öne çıkmıştır. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra Grönland, Danimarka’nın bir sömürgesi olmaktan çıkarak, resmi bir şehri haline dönüştürülmüştür. 1945’te sona eren savaştan sonra tamamen Danimarka’ya bağlanmış olan Grönland, sürdürdüğü mücadelelerin ardından 1979 yılında “öz yönetim” hakkı elde etmiştir. 1985 yılında ise Grönland, Danimarka idari yönetimi olmasından dolayı Danimarka’yla birlikte dahil olmak durumunda kaldığı “Avrupa Birliği” sisteminden halk oylaması sonuncunda çıkmıştır. Halk oylaması ile Avrupa Birliği’nden çıkmasından dolayı günümüzde de AB üyesi değildir. Grönland, Günümüzde idari olarak Danimarka’ya bağlı olan ancak çok geniş özerklik haklarına sahip olan bir özerk bölgedir.
Grönland’a Ne Zaman Gidilir?
Kuzey kutbunda bulunması ve her zaman buz dağları, karla kaplı devasa ormanları ile tanınmasından dolayı Grönland’a ne zaman gidilir fazlasıyla merak edilebilmektedir. Grönland, kutup iklimine sahiptir. Kutup ikliminin zorlu hava ve yaşam koşulları nedeni ile bu dünyanın en büyük adası üzerinde yerleşim sayısı oldukça düşük seviyede bulunmaktadır. Bununla birlikte Grönland 2 milyon metrekareden daha büyük geniş coğrafyası nedeni ile bölgelerine göre önemli iklim yapısı farklılıkları içermektedir. Ayrıca doğal şekilde bir kuzey bölgesi olması nedeni ile kış ayları olabildiğince zorlu ve şiddetli geçmektedir. Öyle ki kış aylarında hava sıcaklık değerlerinin -70 derece seviyelerine kadar indiği görülebilmektedir. Bununla birlikte yaz aylarında ise daha yumuşak bir iklim yapısına sahiptir. Aşağı yukarı 10 derece gibi hava sıcaklıklarının görüldüğü yaz ayları Grönland gezisi için en ideal dönemlerdir. Özellikle de Grönland’ın ünlü olduğu o bembeyaz yeryüzüne tam anlamıyla bürünmeden önce doğasının gizlediği muhteşem yeşilliğinin de görülebildiği bir dönemdir. Bu yüzden yaz aylarında Grönland’ı ziyaret etmek, kar ve buzulların dışında bunlarla bir bütünlük ve dünyada eşi benzeri olmayan bir güzellik çıkartan Grönland yeşilliğinin görülebilmesi de mümkün olmaktadır.
Grönland’a ne zaman gidilir kadar nereye gidilir de önemli bir sorudur. Özellikle Grönland gezileri için rüzgara karşı daha korunaklı olan iç kısımlarının turizm açısından daha elverişli olduğu bilinmektedir. Bu açıdan iç kesimler turistik geziler için daha iyidir. Bununla birlikte eğer kuzey kutbunun her zaman anlatılan ve mutlaka çıplak gözle görülmesi gereken “Kuzey Işıkları” görülmek isteniyorsa kesinlikle eylül aylarında Grönland gezisi düzenlemeniz gerekiyor.
Grönland’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Grönland’a gitmek için direkt ulaşım imkanı sunan bir yöntem bulunmuyor. Türkiye’den ne havayolu ve ne de denizyolu ile doğrudan ulaşım imkanı ne yazık ki bulunmuyor. Bu nedenle Türkiye’den Grönland’a gidebilmek için aktarmalı uçak yolculuğu yapmanız gerekiyor. Ancak bu konuda da çok fazla kısıt bulunuyor. Dünya üzerinde her yerinden Grönland’a ulaşabilme şansı bulunmuyor. Grönland’a ulaşım için kullanılabilen sadece sayılı ulaşım noktası bulunuyor. Bu ulaşım noktaları ise özerk bölgesi olduğu Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki havaalanı ilk ve önemli ulaşım seçeneğidir. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’dan yıl boyunca yaklaşık olarak 10 saatlik bir uçuş ile Grönland’ın farklı şekillerine ulaşılabilmektedir. Türkiye’den Kopenhag’a gitmek için ise İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok şehirdeki uçak seferleri düzenleyen hava şirketleri kullanılabiliyor. 3.5 saatlik bir uçak yolculuğuyla Kopenhag’a ulaşılabilmektedir. Kopenhag dışında kullanılabilecek bir diğer ulaşım noktası ise İzlanda’nın başkenti “Rekyjavik” şehridir.
Grönland’a ulaşan büyük uçakların iniş yapabileceği sadece tek bir havaalanı bulunuyor. “Kangerlussuaq Havaalanı” ismindeki eski havaalanına iniş yapılabilmektedir. Buradan helikopterler veya daha küçük uçaklar ile Grönland’ın farklı bölge ve şehirlerine ulaşım gerçekleştirilebilmektedir. Son derece zorlu doğa koşullarına sahip olmasından dolayı havanın iyi olduğu dönemlerde uçak yolculuğu ile Grönland şehirler arası yolculuk gerçekleştirilebilmektedir.
Türkiye’den Grönland’a gidebilmek için vize almanız gerekmektedir. Grönland vizesi alarak, Grönland seyahati gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte Türkiye’de bulunan Danimarka Konsolosluklarına başvuruda bulunarak, bir Avrupa Birliği üyesi olan ve Grönland’ı da kapsayacak özel “Schengen Vizesi” lmanı gerekmektedir.

Grönland İklim ve Hava Durumu
Kuzey kutbunda bulunuyor olması nedeni ile Grönland iklimi oldukça sert ve zorlu bir yapıya sahiptir. Kutup ikliminin hakim olduğu bu devasa ada üzerinde seyretmekte olan iklim yapısı oldukça zorlu hava koşulları ile mücadele etmeye gerektirmektedir. Özellikle de Grönland genelinde 6 ay yaz, 6 ay kış şeklinde devam eden bir iklim yapısı bulunmaktadır. Kış ayları oldukça zorlu ve sert olan Grönland’da olağan bir kışta dahi -70 derece gibi Grönland en düşük hava sıcaklığı rekorunun yakınına bile denk gelmeyen hava sıcaklığı dereceleri görülebilmektedir. Son derece soğuk iklime sahip olan Grönland’da yaz aylarında bile hava sıcaklıkları 10 derecenin üzerine çıkmıyor. Grönland hava durumu özellikle iç kesimlerinde rüzgarın etkisinin daha hafif olmasından dolayı söz konusu yaz sıcaklık değerleri ancak buralarda görülebilmektedir. Buraların dışındaki bölgelerde yılda yaklaşık 200 gün olan güneş bulunuyor olsa da hava sıcaklık değerleri sıfırın altında olabiliyor.
Grönland, coğrafik konumu nedeni ile kuzey kutbunda bulunmasından mütevellit atmosfer tabakası oldukça incedir. Bu durumda sıfırın altında olan hava sıcaklıklarının olduğu güneşli günlerde dahi güneşin cilt üzerindeki etkisinin çok ama çok fazla olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tıpkı bir Afrika ülkesine gider gibi yaz aylarında Grönland’ı ziyaret ederken yanınızda güneş kreminin bulunması gerekmektedir. Bu şekilde bölgedeki güneşin cilt üzerindeki tahribatını önleyebilirsiniz. Bunun dışında Grönland, tam bir sinek vatanıdır. Bölgeye özel olan sinek türleri çok fazla rahatsız edici olabildiğinden mutlaka sivrisineklere karşı da önleyici ve koruyucu ürünler bulundurulmalıdır.

Grönland Yemek Kültürü
Grönland mutfak kültürü özellikle idari olarak bağlı bulunduğu Danimarka nedeni ile hem İskandinavya hem de Avrupa mutfak kültürü ile çok yakın ilişki içerisinde bulunmaktadır. Bununla birlikte hemen batısında yer alan ve devasa bir coğrafyadan oluşan Amerikan mutfak kültüründen de fazlasıyla etkilenmektedir. Bu nedenle Grönland yemek kültürü çok ciddi seviyede Avrupa, İskandinav ve Amerikan mutfak kültürünü içermektedir. Bir ada ülkesi olması nedeni ile klasik şekilde deniz mahsulleri sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda da et tüketimi oldukça yüksek seviyededir. Grönland yemekleri başta protein ve vitaminler yönünden çok zengin olan ve vücut enerjisini toplamaya odaklı besin değerlerine sahip olan deniz ürünleri ve tabii ki kırmızı et tüketiminin yoğun olmasına neden olmaktadır. Özellikle de geyik eti, sığır eti ve “Muskox eti” son derece yoğun şekilde tüketilmektedir.
Grönland mutfağı içerisinde köpekbalığı eti ile balına eti de görmeniz son derece muhtemeldir. Ada genelinde halk tarafından hem doyurucu hem besleyici hem de kolay elde edilebilmesi nedeni ile midye ve karides gibi deniz ürünlerinin tüketimi de son derece yoğun şekilde gerçekleştirilmektedir. Grönland mutfak kültürü için en popüler içecek ise “Greenlandic Coffee” isimli içecektir. Sürekli soğuk havaya sahip olan adada gün boyunca sıkça tüketerek, insanlar içlerini ısıtmaktadır.
Grönland’da Ne Yenir?
Amerikan, İskandinav ve daha güney Avrupa mutfak kültürlerinden etkilenen ve bölgesel koşullara göre harmanlanmış olan bir mutfak kültürüne sahip olan Grönland’da pek çok ülkeye göre daha rahat şekilde yiyebilecek bir şeyler bulabilirsiniz. Üstelik soğuk denizlerinden ve soğuk ikliminden gelen birbirinden lezzetli etlerden yapılan Grönland yemekleri, geziniz sırasında özel lezzetler deneyimlemenize yardımcı olacaktır. Peki Grönland gezisi sırasında karnınızı doyurmak üzerde Grönland’da ne yenir birlikte inceleyelim! Grönland’a özgü olan çok sayıda yemek, çorba ve tatlı bulunmaktadır. Genellikle insanların daha minimal şekilde ihtiyaçlarını karşılayacak besin gruplarına bölgesel yaşam koşullarının zorluğu nedeniyle eğilmesi, daha önce hiç tatmadığınız birbirinden özel lezzetleri tadabilmenize yardımcı olmaktadır.
- Suaasat; Grönland’a özgü olan ve halk tarafından son derece yoğun şekilde tüketilmekte olan besleyici ve lezzetli bir çorba çeşididir. Genel olarak bu çorbanın içerisinde balina eti, fok eti, ren geyiği eti veya kuş eti kullanılmaktadır. Bunun dışında çorba içerisinde patates ve havuç gibi sebzelerde kullanılmaktadır. Daha koyu bir kıvam elde edilebilmesi amacı ile de pirinç veya önceden ıslatılan nişastası suya geçmiş olan arpa ilave edilmektedir. Bu şekilde son derece doyurucu olduğu kadar özgün bir lezzet kazanması da sağlanmaktadır.
- Kiviak; Grönland’a özgü bir diğer yemek olan Kiviak, bir çeşit dolma yemeğidir. Ancak bu dolma son derece farklı ve sıra dışı bir şekilde hazırlanmaktadır. Sürekli televizyonlarda belgesellerde görülen foklar, bu yemeğin ana kaynağıdır. Çünkü Kiviak isimli bu yemek bir Fok Doldurması’dır. Grönland geleneksel yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Binlerce yıldır bu buz adasında tüketilen Kiviak yemeği, fok derisi alınarak, içerisine alabildiği kadar deniz kuşu koyulmaktadır. Daha sonra deri tamamen hava almayacak şekilde kapatılır ve mevcut havası da boşaltılır. 3 ay kadar bekletildikten sonra pişirilerek, çeşitli baharatlarla yenilebilmektedir.
- Kurutulmuş Kambur Balina; Grönland genelinde yerel halk tarafından son derece yoğun şekilde tüketilmekte olan son derece doyurucu ve besleyici bir atıştırmalıktır. Bu kurutulmuş kambur balina genellikle sade olarak tüketiliyor olsa da “Chili Sos” veya “Soya Sosu” ile birlikte de daha zengin bir lezzet kazandırılarak tüketilebilmektedir.
- Ren Geyiği Eti Izgarası; Grönland’ın karlı ormanları içerisinde yüksek miktarda bulunan Ren geyikleri, bölgenin en önemli besin kaynaklarından birisi konumunda bulunmaktadır. Ren geyiği eti sadece tuz ve karabiber eklenerek tavada kızartılarak, doğrudan yenmektedir. Pirinç pilavı veya patates ile birlikte sunumu da gerçekleştirilebilmektedir.
- Muktuk; Grönland mutfağının en farklı lezzetlerinden birisi olan Muktuk, yerel halk olan “İnuit” halkı tarafından son derece yoğun ve sık bir şekilde tüketilmektedir. Dondurulmuş balina eti derisi ve balina yağından oluşan bu yemek, tamamen çiğ şekilde tüketilmektedir. Özellikle turşu gibi ürünler ile birlikte gün içerisinde atıştırmalık olarak son derece yoğun şekilde tüketilen özel lezzetlerden birisidir.
Grönland Gezilecek Yerler

Buzlarla kaplı yaklaşık 2 milyon 2 metrekarelik bir devasa adan olan Grönland, kuzey kutbunda bulunmaktadır. Bu nedenle yıl boyunca karlalar kaplı ve hatta devasa buzul dağlarından oluşmaktadır. Adanın 81% gibi bir kısmı her zaman buzla kaplıdır. Bu denli soğuk ve yaşam koşullarının ağır olması insanoğlunu asla caydırmamıştır. Günümüzde 57 bin gibi düşük bir sayıyla sınırlı olsa da bu devasa adada halen yaşam sürdürülmektedir. Bu durumda özerk bölge içerisinde yer alan ve dünyada eşi benzeri olmayan pek çok farklı el değmemiş mekanı ve yanı sıra doğa olaylarına tanık olabilme fırsatı sunuyor. Danimarka’nın geniş özerkliğe sahip olan özerk bölgesi olan Grönland’ın tüm şehirlerinde adaya gelen turistleri ağırlayacak oteller, konaklama alanları, restoranlar ve turizm aktiviteleri bulunmaktadır. Bu sayede Grönland gezilecek yerler son derece zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Herkesin büyük bir hayranlık duyacağı ve hiç ayrılmak istemeyeceği doğal manzaralara, canlılara ve doğa olaylarına tanık olabilme imkanı sunan Grönland’a vakit kaybetmeden mutlaka gitmelisiniz.
Grönland gezilecek yerler temel olarak buzul dağlarının, yüzlerce ve hatta binlerce yıllık çam ağaçlarından oluşan karlarla kaplı ormanları, yılın önemli bir kısmı buz tutan gölleri, kuzey ışıkları gibi doğal mekan ve doğa olaylarını kapsamaktadır. İnsanın doğaya olan inancını kuvvetlendirecek ve çoğu noktada doğanın güzelliğinden kendisini alamayacağı eşsiz yerlere sahip olan Grönland’a giderek, yaşama olan tutkunuzu daha da pekiştirebilirsiniz. Gelin birlikte Grönland’da gezilecek yerler listesini birlikte inceleyelim!
Grönland özerk bölgesi tam tamına 11 şehirden oluşmaktadır. Ancak bunların büyük bir kısmına ve hatta hepsine şehir diyebilmek pek mümkün değildir. Çünkü ülkenin en büyük şehri ve başkenti olan Nuuk şehrinde sadece 17 bin 500 kişi yaşıyor. En küçük şehri, daha doğru tabiri ile köyü ise Kangerluk, sadece 34 kişinin yaşadığı bir şehirdir. Grönland’da mutlaka görülmesi gereken yerler olan diğer şehirleri ise “Sismiut”, “Ilulissat”, “Qaqortok”, “Aaasiaat”, “Manitsoq”, “Tasiilaq”, “Kangerlussuaq”, “Kulusuk”, “Narsarsuaq” şeklindedir. Bu şehirlerin her biri kendisine has muhteşem doğaları ile Grönland gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Grönland şehirleri farklı atmosferleri ve toplumsal yaşayışları ile size farklı şeyler sunmaktadır. Bu çerçevede de Grönland gezilecek yerler listesi fazlasıyla kabarıktır. Bununla birlikte her biri için ulaşım koşullarının hava durumuna göre uygunluk durumu ve arazi şartlarının zorlukları nedeni ile çok zahmetli ve zaman alıcı olabilmektedir. Bu nedenle Grönland gezisi programı yaparken, mutlaka görmek istediğiniz yerler ile ilgili ulaşım ve diğer teknik konular hakkında bilgi edinmeniz çok önemlidir.
- Nuuk Katedrali; Grönland özerk bölgesinde Hristiyanlık inancının en önemli simgelerinden birisi konumunda bulunuyor. Hristiyanlığın ulaşmayı başardığı kuzey kutbundaki en önemli mimarilerinden birisidir. Başkent Nuuk’ta bulunuyor olması nedeni ile Nuuk Katedrali olarak isimlendirilen katedral, 1849 yılında inşa edilmiştir. Bölgedeki Hristiyanlık inancının ağırlıklı olarak “Lutheran” olması nedeni ile bu kilise “Lutheran Katedrali” olarak inşa edilmiştir. Son derece eşsiz bir doğal atmosfer içerisinde yer alan katedral, özellikle kırmızı ahşaptan inşa edilmiştir. Bu şekilde bölgenin doğal atmosferiyle uyum içerisinde ve dikkat çekici bir mimari stile sahiptir.
- Statue of Hands Egede; Türkçe “Hans Egede Heykeli” olarak isimlendirilen bu heykel Grönland’ın anıtsal ve insan yapımı olarak en çok bilinen eserlerinden birisi konumunda bulunmaktadır. Grönland’ın başkenti Nuuk’ta bulunan “Nuuk Katedrali” yanında yer almaktadır. Hafif bir yüksek tepede bulunuyor olması ile Nuuk şehrine ilişkin özel bir panorama sunmaktadır. Hans Egede, bir Lutheryan misyonerdir. 1728 yılında Grönland’a gelerek, burada Nuuk şehrini kurmuştur. Bu şekilde şehirde Hristiyanlığın hızla yayılmasını sağladığı gibi bugünkü Nuuk kentinin temellerini atmasına istinaden heykeli yapılmıştır.
- Nuuk Old Town; Bugünkü Nuuk şehrinin hemen yanında bulunan “Nuuk Eski Şehir”, 1728 yılında Hands Egede tarafından kurulmuştur. Lutheryan bir misyoner olan Hans Egede tarafından kurulan şehrin hemen tepesinde heykeli de bulunmaktadır.
- Kutuaq Cultural Centre; “Katara Cultural Centre” olarak da bilinen bir kültür merkezidir. Grönland’ın başkenti Nuuk şehrinde bulunmaktadır. Kültür merkezi içerisinde sergi, konferans, sinema ve konser salonları bulunmaktadır. 15 şubat 1997 yılında açılmış olan kültür merkezi Schmidt Hammer Lassen” tarafından inşa edilmiştir.
- National Greenland Museum and Arciheves; Greenland Ulusal Müzesi ve Arşivi olarak Türkçeye çevrilen bu müze, Grönland özerk bölgesinin tarihine ilişkin olarak detaylı bilgi edinebilmenize yardımcı oluyor. Grönland’da milattan öncesinden başlayan ilk yerleşimden itibaren günümüze kadar İnai, Eskimo ve Gröndlıların yaşamlarına dair birbirinden önemleri içeren koleksiyonlar sergilenmektedir. Grönland’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.
- Nuuk Limanı; Başkent Nuuk’ta bulunan ve özerk bölgenin en önemli limanı olan Nuuk Limanı muhteşem atmosferinin yanı sıra son derece zengin deniz ulaşım olanaklarına sahiptir. Özellikle deniz yolu ile yapılacak ulaşımların bu buz adası üzerindeki merkezi konumunda bulunmaktadır. Bununla birlikte özellikle yaz aylarında masmavi deniz üzerinde yüze buz kütleleri ile muazzam ve büyüleyici bir manzaraya tanık olabilme imkanı vermektedir. Bu nedenle mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.
- Uunartow Kaplıcaları; Grönland gibi son derece soğuk bir ortamdaki en önemli ve en yüksek sıcak noktalarından birisini oluşturmaktadır. Su sıcaklığı ortalamalarının yıl boyunca 37 derece ile 38 derece aralığında olduğu bir bölgedir. “Uunartoq Adası” üzerinde bulunmaktadır. Grönland’ın güney bölgesinde yer alan “Kujalleq Belediyesi” sınırları içerisindeki “Alluitsup Paa” isimli yerleşim birimindeki adalardan birisidir. Son derece soğuk bir atmosfer içerisinde hem ısınmak hem de şifa almak için Grönland’da mutlaka gidilmesi gereken noktalardan birisi konumunda bulunmaktadır.
- Quqortoq Kasabası; Grönland’da bulunan yerleşim birimlerinden birisidir. Yaklaşık 3 bin 500 kişinin oturduğu kasaba, eşsiz manzarasına yaz aylarında yeşilliğin muhteşem dokusunu da katmaktadır. Özellikle pek çok açıdan ihtiyaçlarınızı da karşılayabileceğiniz yerleşim merkezlerinden birisi olan Quqortoq Kasabası’nın çevresinde trekking yapabilirsiniz. Çok yakında bulunan buzullar ve yanı sıra fiyortlar ise muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz eşsiz büyüleyiciliğe sahip mekanlar sunmaktadır.
- Sisimiut; Finlandiya gibi Kuzey Avrupa’da bulunan İskandinav ülkelerinde de görülebilen kuzey ışıklarının en iyi ve en yakından görülebileceği nokta Grönland’ın Sisimiut isimli bu kasabasıdır. Kasabada “Auroral” görüntüler oluşturan bu kuzey ışıkları ile doğanın muhteşemliğini ve mucizelerine bir kez daha hayran olacaksınız. Yılın her döneminde şehri ziyaret etmeniz durumunda görebilmeniz mümkündür. Çünkü kuzey ışıkları yılın her günü Grönland’ın Sisimuit şehrinde görülebilmektedir. Ağırlıklı olarak ise eylül ayı ile nisan ayı içerisinde temiz ve açık olan gecelerde çok daha net ve çok daha kaliteli bir şekilde görülebilmektedir.
- İlulissat İcefjord; Grönland’ın batı kısmında yer alan İlulissat İcefjord, “Arktik Daire” ile 250 kilometre mesafede bulunmaktadır. Grönland buzulunun denizle birleştiği nadir buzulardan birisi olan “Sermeq Kujalleq” deniz ağızıdır. Deniz üzerinde muazzam görsellikleri yaratmakta olan bu buzulları oluşturan buzdağı ise şehrin hemen yanında bulunan denize açılmaktadır. 2004 yılında UNESCO tarafından “World Heritage Site” listesine dahil edilmiştir.

Grönland Gece Hayatı
Buzul adası Grönland, yoğun nüfusa sahip olmasa da yıl boyunca sürekli olarak yoğun bir turist akınına uğramaktadır. Dünyanın her yerinden insanların bu muhteşem güzellikler adasını ziyaret etmek üzere seyahatler düzenlenmektedir. Bu doğrultuda da Grönland’da dünyanın her yerinden gelen konuklara bu muhteşem doğal atmosfer içerisinde oldukça keyifli zamanlar geçirebilecekleri çeşitli etkinlikler ve olanaklar sunulmaktadır. Bunlardan birisi de bu soğuk coğrafyada insanının içini ısıtacak Grönland gece hayatı öne çıkıyor. Geceleri birbirinden kaliteli eğlence mekanları ile herkes için keyifli zamanlar geçirebilme imkanı sunmaktadır. Grönland gece hayatı için tercih edilebilecek çok fazla mekan seçeneği bulunuyor. Canlı müzik gösterilerinin bulunduğu barları, kafeleri, diskoları ile büyüleyici bir atmosferde sabahın ilk ışıklarına kadar bu soğuk ortamda doyasıya eğlenebilme imkanı sunmaktadır. Gelin Grönland gezisi sırasında mutlaka görmeniz ve eğlencesine katılmanız gereken birkaç eğlence mekanını inceleyelim!
- Godthaab Bryghus; Grönland’da bulunan en köklü ve aynı zamanda en eski bira fabrikasıdır. 2000’li yıllarda Grönland’da hizmete açılmıştır. Grönland’a özgü olan ve dünyaca meşhur olan “Baja” ve “Pullarkat” biralarının üretimini gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte Grönland üzerinde bulunan en kaliteli ve en zengin içerikli eğlence mekanı konumunda bulunmaktadır. Son derece modern bir iç dizayna sahip bir tesis olan Bryghus, ailecek ziyaret edilebilecek bir mekandır. İki kişi 3100 INR ile giriş yapılabilmektedir. Başkent Nuuk’ta bulunmaktadır.
- Skyline Bar; Grönland’ın başkenti Nuuk şehrinde yer alan en popüler eğlence mekanlarından birisidir. Muhteşem bir bar ambiyansına sahip olan mekan içerisinde neon ışıklar göz alıcı bir atmosfer sunmaktadır. Her gece canlı piyano resitallerinin gerçekleştirildiği mekan, kent merkezinde bulunmaktadır. Her gün 17.00 ile 24.00 saatleri arasında faaliyet göstermektedir.
- Manhattan Gece Kulübü; Grönland üzerindeki Amerikan kültürünün etkisinin en etkili şekilde görülebileceği bir eğlence mekanı konumunda bulunmaktadır. Çok sayıda dünyaca ünlü DJ tarafından müzik gösterilerinin gerçekleştirildiği ve özel bir dans pistine sahiptir. Son derece eğlenceli zamanlar geçirmek isteyenlerin başlıca tercih ettikleri mekanlardan birisi konumunda bulunmaktadır. Kişi başı giriş ücreti ise 2000 INR şeklindedir.

Grönland Festivalleri
Milattan öncesine dek uzanan yerleşim tarihine sahip olan Grönland, son derece köklü kültürü ile herkes için birbirinden farklı eğlenceler sunmaktadır. Bu gibi özellikleri ile dikkat çeken Grönland festivalleri de buzul adasında geçireceğiniz zamanları çok daha eğlenceli ve çok daha keyifli bir hale getirmektedir. Özellikle de yıl boyunca farklı zamanlarda düzenlenen festivallerden illa ki en az birkaç tanesine denk gelebilmeniz mümkündür. Gelin birlikte Grönland festivalleri inceleyelim!
- Grönland Ulusal Gün; İlk kez 1983 yılında kutlanan ve bu tarihten itibaren her yıl Haziran ayının 21.günü kutlanmakta olan bir festivaldir. Grönland Ulusal Günü olarak bu tarihin seçilmesi ise bu doğanın en özel mekanı olan Grönland için yılın en uzun günü olmasıdır.
- Kuzey Kutup Dairesi Yarışı; Spor tutkunları için Grönland’ın karlarla kaplı coğrafyasında eşsiz bir eğlence ve yarış deneyimi sunmaktadır.-30 derece hava sıcaklığında yüzlerce kilometre hızla ilerleyerek, gerçekleştirilen bu yarışma tam 3 gün sürmektedir.
- Grönland Yeni Yıl Kutlamaları; Grönland’da düzenlenen en büyük festivallerden birisidir. Tüm şehirlerinde yeni yılın coşku ve heyecanı ile bir araya gelen ve turistlerinde yoğun ilgi gösterdiği Grönland yeni yıl kutlamaları Grönland’ın özel hava ve atmosferi içerisinde son derece özel bir yeni yıl girişi deneyimi gerçekleştirebilmenize yardımcı oluyor.
Kendisine özel atmosferi, her zaman soğuk olan havası ve eşsiz doğa manzaraları ve canlıları ile mutlaka görmeniz gereken yerlerden olan Grönland gezisi için kapsamlı bir rehber hazırladık. Bu rehber sayesinde kendiniz için en uygun olan ve son derece zengin kapsamlı bir Grönland gezi programı oluşturabilirsiniz.